Jezus - Bóg czy Syn Boży i Mesjasz?
Autor |
Wiadomość |
Daniel86
|
 Re: Jezus - Bóg czy Syn Boży i Mesjasz?
jumik, OK, przeczytam i wtedy ewentualnie wrócimy do rozmowy. Tylko na koniec jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś, kto modli się tylko do Boga, a nie do Jezusa, robi źle?
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
So gru 19, 2009 13:56 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Jezus jest Bogiem, więc zdanie, że albo się modli do boga, albo do Jezusa, jest błędne. Prawdopodobnie chodzi Ci o boga-Ojca, i w dyskusjach o Trójcy lepiej używać określenia Ojciec. Odpowiadając - można modlić się tylko do Ojca, tak samo jak można się modlić tylko do Syna i tylko do Ducha
|
So gru 19, 2009 14:05 |
|
 |
Daniel86
|
Kamyk, dzięki za tą odpowiedź. To było najważniejsze w tej dyskusji dla mnie.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
So gru 19, 2009 14:20 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jumik napisał(a): Mam propozycję - przeczytaj najpierw tamten tekst, do którego dałem link oraz przemyśl go (i przemódl) i te fragmenty, które Ci podaliśmy, a wtedy powróćmy do rozmowy i rozwiewania wątpliwości.[/b] Co o tym sądzisz? Nie wiem czy zdołasz  .....słowa Jezusa na rozterki św. Faustyny o Trójcy Św. "Jakim jest Bóg w istocie swojej, nikt nie zgłębi, ani umysł anielski, ani ludzki" (Dz 30 ).
|
So gru 19, 2009 14:47 |
|
 |
mazli
|
Kamyk napisał(a): Jezus jest Bogiem, więc zdanie, że albo się modli do boga, albo do Jezusa, jest błędne. Prawdopodobnie chodzi Ci o boga-Ojca, i w dyskusjach o Trójcy lepiej używać określenia Ojciec. "Wtedy Filip poprosił: Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy. Jezus mu odparł: Filipie! Jeszcze Mnie nie znasz, mimo że tak długo jestem z wami? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także Ojca."
|
So gru 19, 2009 16:28 |
|
|
|
 |
Barnaba
|
Daniel86 napisał(a): Kamyk, dzięki za tą odpowiedź. To było najważniejsze w tej dyskusji dla mnie. Nie gniewaj się Danielu - wiem że trochę Cię obciążam tą wypowiedzią - ale to trochę zależy DLACZEGO modlisz się tylko do Ojca. Bo jeśli nie modlisz się do Jezusa dlatego że negujesz Jego boskość to jednak nie jest to w porządku. pozdrawiam i przepraszam że przynoszę "złe" wiadomości.
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
So gru 19, 2009 20:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Zesłał Bóg Syna zrodzonego z Niewiasty,abyśmy mogli otrzymać przybrane synostwo"
Jezus - Syn Boży , zbawiciel idąc w jego naśladowanie jesteśmy bliżej Boga wtedy stajemy się synami bożymi i bliższe jest nasze zbawienie.
|
Pn sie 02, 2010 18:59 |
|
 |
TheJOZI
|
Zajrzyj tu: viewtopic.php?f=48&t=25943Jezus ma boską naturę, ale nie jest większy niż Jahłeh
_________________ -Odliczanie do wieczności: http://opoka.tv/video/filmy/odliczaniedowiecznosci,mf,vid,fil,p_238.html -www.prawdapisma.blogspot.com "Przestań płakać: Oto zwyciężył Lew z pokolenia Judy, Odrośl Dawida, tak że otworzy księgę i siedem jej pieczęci"
|
Śr sie 18, 2010 9:46 |
|
 |
tibliskow
|
A mnie dręczy to, że Jezus modlił się często do Boga Ojca. Jeżeli Bóg jest tylko Jeden, ale w trzech osobach, to jak Jezus modlił się... to co, do siebie? Nie rozumiem tego. Skoro Bóg jest i Ojcem, i Synem, i Duchem. Może mi ktos wyjasnic to?
|
N sie 22, 2010 21:49 |
|
 |
Dabar
|
tibliskow napisał(a): A mnie dręczy to, że Jezus modlił się często do Boga Ojca. Jeżeli Bóg jest tylko Jeden, ale w trzech osobach, to jak Jezus modlił się... to co, do siebie? Nie rozumiem tego. Skoro Bóg jest i Ojcem, i Synem, i Duchem. Może mi ktos wyjasnic to? Bóg jest wspólnotą trzech osób, tak się miłujących, że są jedno. (są zjednoczeni przez miłość). Podobnie jak małżonkowie są jednym ciałem, gdy się do siebie zbliżają w miłości. Ale to, że stanowią jedno, nie znaczy, że ze sobą nie rozmawiają - wręcz przeciwnie, chcą być blisko siebie i chcą rozmawiać. Dlatego Jezus uczy nas modlitwy, która jest rozmową z Ojcem, co nie znaczy że modli się do siebie. Podobnie Kościół - Oblubienica Chrystusa jest jednocześnie Ciałem Chrystusa. Przecież ciało nie może modlić się do siebie samego, a jednak Oblubienica woła do Oblubieńca: przyjdź! (por. Ap 22,17).
_________________ [color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]
|
Cz wrz 02, 2010 13:34 |
|
 |
Wróbel
|
tibliskow napisał(a): A mnie dręczy to, że Jezus modlił się często do Boga Ojca. Jeżeli Bóg jest tylko Jeden, ale w trzech osobach, to jak Jezus modlił się... to co, do siebie? Nie rozumiem tego. Skoro Bóg jest i Ojcem, i Synem, i Duchem. Może mi ktos wyjasnic to? W niebie wszyscy będziemy zjednoczeni z Bogiem Ojcem. Wszyscy będziemy Bogami. Bóg będzie w nas a my w nim. Jan rozdz. 10 33 Odpowiedzieli Mu Żydzi: «Nie chcemy Cię kamienować za dobry czyn, ale za bluźnierstwo, za to, że Ty będąc człowiekiem uważasz siebie za Boga». 34 Odpowiedział im Jezus: «Czyż nie napisano w waszym Prawie: Ja rzekłem: Bogami jesteście?* 35 Jeżeli [Pismo] nazywa bogami tych, do których skierowano słowo Boże - a Pisma nie można odrzucić - 36 to jakżeż wy o Tym, którego Ojciec poświęcił i posłał na świat, mówicie: "Bluźnisz", dlatego że powiedziałem: "Jestem Synem Bożym?" 37 Jeżeli nie dokonuję dzieł mojego Ojca, to Mi nie wierzcie! 38 Jeżeli jednak dokonuję, to choćbyście Mnie nie wierzyli, wierzcie moim dziełom, abyście poznali i wiedzieli, że Ojciec jest we Mnie, a Ja w Ojcu».
|
N wrz 12, 2010 21:06 |
|
 |
paul86
|
Jezus jest Bogiem. Apostoł Tomasz rzekł "pan mój i Bóg mój". Ale jeśli osoba wyżej mówi że osoby trójcy rozmawiają ze sobą, to powstaje inny problem: czy chrześcijaństwo aby jest na pewno religią monoteistyczną!
|
Śr wrz 15, 2010 1:19 |
|
 |
cienki
|
Ciekawie tu sobie rozprawiacie..... Czy nie wydaje się wam. że takie pytanie zawiera już odpowiedź w sobie? Czy Jezus jest Bogiem czy Synem Bożym i Mesjaszem? Co by nie było, nie dawno zrozumiałem, że to masło maślene Bo przecież, Jeśli Syn Boży to znaczy Bóg. Jeśłi Mesjasz to też Bóg, gdyż Mesjaszem jak mówią proroctwa będzie sam Pan... Dlatego nie pytaj się kim jest Jezus, odpowiedz raczej sobie na pytanie w co tak naprawdę wierzysz.
|
Wt cze 07, 2011 14:43 |
|
 |
waldek
zbanowany na stałe
|
paul86 napisał(a): Jezus jest Bogiem. Nie - to Bóg jest Jezusem 
|
Wt cze 07, 2011 17:20 |
|
 |
AquilaSPQR
|
Niestety trudno opierać się na Nowym Testamencie w tej kwestii. Problem bowiem polega na tym, że Nowy Testament został spisany jednak trochę później i niekoniecznie musi odzwierciedlać przekonania Jezusa lub apostołów. Znacznie bardziej prawdopodobne jest to, że Nowy Testament to wynik przekonań ludzi z epoki jego powstawania - czyli najmniej kiladziesiąt (!) lat po śmierci Jezusa. Dlatego kiedy w Nowym Testamencie czytamy, że "osoba X uważa Jezusa za przejaw Boga" wcale nie oznacza, że ludzie z otoczenia Jezusa naprawdę tak mysleli. Jakby to ująć...
No cóż, Nowy Testament to mniej więcej to samo, co czytanie radzieckich książek o II wojnie światowej napisanych w latach 60. Owszem, opisują co trzeba. Tylko że przyświecał ich autorom pewien cel i sprytnie go wpletli w swoje książki. Celem tym rzecz jasna było takie pokazanie całej sprawy, aby wyszło jak najlepiej dla nich. Nie znaczy to, że sugeruję, że autorzy NT mieli jakieś złowrogie zamiary. Oni faktycznie mogli wierzyć w to, co piszą. Tak bardzo, że "dla dobra sprawy" podkoloryzowali nieco historię. Przykładem niech będzie małe nieporozumienia w sprawie rzekomego narodzenia w Betlejem. Ot, istniał pewien problem jak by tu wyjaśnić fakt, że Jezus z Nazaretu powinien był urodzić się w Betlejem, więc i lekko ubarwiono historię narodzin aby wszystko pasowało do przekonań autorów (którzy jak widać nie mogli pogodzić się z tym, że Jezus najprawdopodobniej urodził się w Nazarecie).
Myślę, że gdyby NT został spisany w średniowieczu, to z pewnością znalazłoby się w nim więcej materiałów sprytnie przemycających średniowieczne poglądy na dane kwestie.
_________________ Niektórzy chrześcijanie, niczym ludzie, którzy po pijanemu działają na własną zgubę, zmienili trzy, cztery czy więcej razy tekst Ewangelii i sfałszowali go, aby mieć odpowiedź na stawiane zarzuty.
Celsus, "Prawdziwe słowo"
|
Wt lip 19, 2011 17:37 |
|
|
|