Kult Maryi i grzech sumienia
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kult Maryi i grzech sumienia
Ej wloczykiju, to do forumowiczów potrafisz się modlić, a do najlepszej Matki nie potrafisz? Modlitwa, to jest po prostu rozmowa, a najważniejsze w niej to prośby, podziękowania i zwierzenia. Chrześcijanin nigdy nie odmówi prośbie potrzebującego, jeżeli jest w stanie ją spełnić. Sam wielokrotnie otrzymałem wiele z tego, o co prosiłem. Teraz modlę się do wszystkich: Pana Boga, Matki Boskiej, aniołów i wszystkich świętych. Pana Boga mam za Ojca, Maryję za Matkę, a reszta to moi najlepsi przyjaciele, którzy nigdy nie zawodzą, trzeba im tylko ufać.
|
So maja 05, 2012 21:44 |
|
|
|
 |
Rafka
|
Zawsze jak modlę się na różańcu to jakoś lepiej na sercu.
|
So maja 05, 2012 22:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Subiektywne uczucia i emocje odstawmy może na bok 
|
So maja 05, 2012 22:36 |
|
|
|
 |
Rafka
|
wloczykij napisał(a): Subiektywne uczucia i emocje odstawmy może na bok  Jak to przecież Bóg nam wbudował ''uczucia'', ''emocje''. Nie jesteśmy robotami na baterie.
Ostatnio edytowano So maja 05, 2012 23:12 przez Rafka, łącznie edytowano 2 razy
|
So maja 05, 2012 23:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
W modlitwach też mogą uczestniczyć uczucia. One należą do nas.
|
So maja 05, 2012 23:08 |
|
|
|
 |
Rafka
|
Mój różaniec kupiłam sobie na Jasnej Górze. Ale miejsce jest nieważne Równocześnie mogłam sobie go zrobić  z jarzębiny. Pamiętam jak jakaś babcia mówi do ''młodego sprzedawcy dewocjonalii'' tak: - tam gdzie jestem kupuję różaniec. A on do niej: - to niezłą musi mieć pani kolekcję. Są takie osoby które gdzie pojadą na pielgrzymkę to kupują. Zgroza! A później chwalą się ile mają różańców i skąd. Myślałam, ze Matka boża jest jedna ale jest ich wile. Matka Boża Częstochowski Matka Boża Licheńska Matka Boża Ostrobramska tyle ich ile miast w Polsce. Która piękniejsza? Gdzie najwięcej ludzi pielgrzymuje? Która więcej łask wyprasza?
|
So maja 05, 2012 23:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wloczykij napisał(a): Alus napisał(a): Orędowniczką pierwszego cudu Chrystusa była Maryja,Ona poprosiła "wina nie mają". O widzisz, o tym nie pomyślałem. Po czym reprymenda Jezusa nie była miła :/
|
So maja 05, 2012 23:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rafka napisał(a): Myślałam, ze Matka boża jest jedna ale jest ich wile. Matka Boża Częstochowski Matka Boża Licheńska Matka Boża Ostrobramska tyle ich ile miast w Polsce. Która piękniejsza? Gdzie najwięcej ludzi pielgrzymuje? Która więcej łask wyprasza? Ktos prowadzi jakis ranking?
|
So maja 05, 2012 23:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kozioł napisał(a): wloczykij napisał(a): Alus napisał(a): Orędowniczką pierwszego cudu Chrystusa była Maryja,Ona poprosiła "wina nie mają". O widzisz, o tym nie pomyślałem. Po czym reprymenda Jezusa nie była miła :/ Nie była miła, gdy przyjmuje się ją literalnie, bez analizy. Tą reprymendą Jezus eksponuje pełnię wiary, ufności Maryi. Dosłownie powiedział to do Chananejki - Wielka jest wiara Twoja. Wiara Maryi od Zwiastowania, poprzez krzyż do Zmartwychwstania, nigdy nie uległa zmianie. Nadto - nigdy nie widzimy Maryi proszącej, wstawiającej sie za chorymi, kalekami, proszącej o wskrzeszenie. Prosiła nieśmiało o błahą z pozoru rzecz - zabrakło wina, co stałoby się dla ubogiej rodziny przyczyną wstydu, kompromitacji. Scena ta, prośba Maryi, ukazuje, że Bóg jest z człowiekiem nawet z pozoru w błahych sprawach i w podobnych trudnościach na naszą osobistą prośbę lub za wstawiennictwem Maryi, przychodzi nam z pomocą.
|
N maja 06, 2012 7:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: i w podobnych trudnościach na naszą osobistą prośbę lub za wstawiennictwem Maryi, przychodzi nam z pomocą. Jeśli dobrze zrozumiałem ten fragment to ani gospodarz ani goście nie przyszli do Maryi z prośbą o pomoc - ona sama dostrzegła problem i zwróciła się do Jezusa. Niemniej fragment faktycznie może uzasadniać modlitwy o wstawiennictwo Maryi 
|
N maja 06, 2012 7:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wloczykij napisał(a): Cytuj: i w podobnych trudnościach na naszą osobistą prośbę lub za wstawiennictwem Maryi, przychodzi nam z pomocą. Jeśli dobrze zrozumiałem ten fragment to ani gospodarz ani goście nie przyszli do Maryi z prośbą o pomoc - ona sama dostrzegła problem i zwróciła się do Jezusa. Niemniej fragment faktycznie może uzasadniać modlitwy o wstawiennictwo Maryi  Maryja sama dostrzegła problem. Inna sprawa - cała Biblia to wykłócanie się, walka, bunt, ucieczka, odwracanie się, powroty w relacjach na linii ludzi z Bogiem. Maryja jedyny raz zapytała Jakże się to stanie skoro nie znam męża, a całe jej dalsze zycie u boku Syna to ukazanie głębi wiary i ufności zróbcie wszystko cokolwiek wam powie. To przesłanie skierowane do sług na weselu, ale także do wszystkich ludzi, dowodzi, że kult do NMP jest chrystocentryczny.
|
N maja 06, 2012 8:05 |
|
 |
vulkan
|
Cytuj: Myślałam, ze Matka boża jest jedna ale jest ich wile. Matka Boża Częstochowski Matka Boża Licheńska Matka Boża Ostrobramska tyle ich ile miast w Polsce. Ah to pogaństwo.
|
N maja 06, 2012 8:42 |
|
 |
Rafka
|
vulkan napisał(a): Cytuj: Myślałam, ze Matka boża jest jedna ale jest ich wile. Matka Boża Częstochowski Matka Boża Licheńska Matka Boża Ostrobramska tyle ich ile miast w Polsce. Ah to pogaństwo. Nie. Jest jedna Matka Boża. Jeśli popatrzę na na Matkę Bożą na obrazku czy tez obrazie to każda z nich jest inna. Tak sobie ją ludzie przedstawiają. np. dziś patrzyłam w kościele na obraz Matki Bożej Częstochowskiej. I patrzę wszystko pięknie , ale kolor skóry Matki jest ''czarny''. a Licheńska ma normalny odcień skóry. Rozumiem jak była by to Afryka to tam ludzie przedstawiają sobie madonnę jak im pasuje. Jezusa np. malują czarnego. Jak to jest???
|
N maja 06, 2012 12:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To Tabernakulum Boga.Jedyna,która miała Go całego w sobie w taki sposób w jaki nikt wcześniej i nikt później Go nie miał.Ona stała pod krzyżem by usłyszeć:"Oto syn Twój."
|
N maja 06, 2012 13:48 |
|
 |
NowennaPompejanska
|
Jak jesteś katolikiem to poczytaj encykliki papieskie o Matce Bożej. I kieruj się nauką Papieży, bo Twoje sumienie jest najwyraźniej źle ukształtowane.
|
N maja 06, 2012 13:57 |
|
|
|