Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
jatsek napisał(a): Estera napisał(a): Odrzucając Boga wybierasz złego czyli potępiasz SAM siebie .
Co z człowiekiem niewierzącym (odrzucił Boga - o ile tak rozumiesz słowo "odrzucił": czyli nie wierzył w jego istnienie), który w życiu popełniał jedynie świństwa nie większe niż np. zabicie komara? Gdzie tu widzisz "wybranie złego"? Pominęłam jedno Twoje zapytanie. Bóg chrześcijan to Bóg miłości . Miłujesz ?
|
Śr sty 27, 2010 11:39 |
|
|
|
 |
jatsek
zbanowana na stałe
|
Zdefiniuj "miłość".
|
Śr sty 27, 2010 11:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jatsek napisał(a): Zdefiniuj "miłość". Ta definicja chyba jest dobra , bo w zasadzie ,,miłość " trudno jest zdefiniować . Agape (gr., łac. Caritas) - to typ miłości bezinteresownej, opierającej się na altruizmie i duchowej więzi, często motywowanej religijnie. Jeszcze prościej ujmując od siebie bym dodała dzielenie się dobrem jakie mamy w sobie . Miłujesz więc ? Nie martw się intencje są najważniejsze .
|
Śr sty 27, 2010 15:51 |
|
|
|
 |
jatsek
zbanowana na stałe
|
Jeśli zmierzasz do tego, że skoro "miłuję", to już tak jakbym wierzył w Boga, to ja takiego kierunku nie podzielam.
|
Śr sty 27, 2010 17:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jatsek napisał(a): Jeśli zmierzasz do tego, że skoro "miłuję", to już tak jakbym wierzył w Boga, to ja takiego kierunku nie podzielam. Nie dałeś się złapać Nie mniej miłość doprowadza nas do zbawienia , gdyż z miłości będziemy sądzeni , a nie z przepisów prawa czy kościoła . Więc , może moderator Kamyk podpowie ? Czy ten co czyni dobrze odrzuca Boga ? Czy ten co czyni źle ale woła Panie ,Panie dostąpi zbawienia ?
|
Śr sty 27, 2010 17:47 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Moderator Kamyk powie tak, bez cytowania dokumentów: -nie każdy, kto woła Panie, Panie, dostanie się do Królestwa - to nauka Jezusa -św. Jan w swoim liście pisze, że Bóg jest Miłością, i każdy, kto postępuje z miłości, jest z Boga -Konstytucja o Kościele Lumen gentium Vaticanum II stanowi, że również Ci, którzy nie wierzą w Boga, ale postępują dobrze w szczerości serca, czynią to dzięki łasce Boga i również są przyporządkowani do Kościoła
|
Śr sty 27, 2010 18:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moderatorze Kamyk , czy masz jakieś imię ? Odpowiedź jaką otrzymałam zaspokoiła moje pragnienia i przeczucia . Mam ogromną radość ze współpracy i to całkiem nieoczekiwaną . Modlitwa do Ducha Świętego promieniuje w nas czego widać piękne owoce . To co ? Może tak cofnięcie ostrzeżenia ? Czyli kolega jatsek będzie zbawiony . W końcu w niebie dopiero się zacznie ...... Czyli w temacie Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? doszliśmy do sprzeczności ? Jest zbawienie poza Kościołem ale z Jezusem . Moderatorze --kontynuuj 
|
Śr sty 27, 2010 18:52 |
|
 |
mazurek
|
Cytuj: Czy ateista - nie wierzy w istnienie Boga, nigdy nie uwierzy, nawet do końca i w ostatniej mikrosekundzie życia - jest wg. Ciebie właśnie w stanie "niepoznania Łaski"? Tylko wtedy taki jest przypadek kiedy nie poznał Jezusa Chrystusa. I nie zna Jego orędzia zbawienia. Wtedy można mówić że człowiek zostanie zbawiony przez Łaskę, mimo że nie poznał Jej. Cytuj: Czyli w temacie Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? doszliśmy do sprzeczności ? Jest zbawienie poza Kościołem ale z Jezusem .
Nie ma sprzeczności.I zbawienie zawsze dokonuje się przez Kościół, nawet wtedy kiedy człowiek nie poznał Orędzia Zbawienia. Patrz kręgi przynależności.
_________________ Prawda was wyzwoli.
|
Śr sty 27, 2010 21:50 |
|
 |
jatsek
zbanowana na stałe
|
mazurek napisał(a): Cytuj: Czy ateista - nie wierzy w istnienie Boga, nigdy nie uwierzy, nawet do końca i w ostatniej mikrosekundzie życia - jest wg. Ciebie właśnie w stanie "niepoznania Łaski"? Tylko wtedy taki jest przypadek kiedy nie poznał Jezusa Chrystusa. I nie zna Jego orędzia zbawienia. Wtedy można mówić że człowiek zostanie zbawiony przez Łaskę, mimo że nie poznał Jej. Przecież wyraźnie napisałem "nie uwierzył", co oznacza, że poznał baśń o Jezusie Chrystusie, zapoznał się z orędziem zbawienia, ale uznał to za ludową przypowiastkę, w której nie ma ani odrobiny prawdy. NIE UWIERZYŁ.
|
Śr sty 27, 2010 22:51 |
|
 |
jatsek
zbanowana na stałe
|
Kamyk napisał(a): -Konstytucja o Kościele Lumen gentium Vaticanum II stanowi, że również Ci, którzy nie wierzą w Boga, ale postępują dobrze w szczerości serca, czynią to dzięki łasce Boga i również są przyporządkowani do Kościoła Załóżmy więc, że Kościół twierdzi, że wszyscy "postępujący dobrze w szczerości serca" będą zbawieni. Twierdzi to zresztą najwyraźniej wbrew Bogu, który sam powiedział, że najważniejsze jest uwierzenie, ale to już pomińmy. Czemu w takim razie Kościół - skoro już tak zachłannie przyznaje się nawet do tych, którzy nie wierzą (ale żyją uczciwie) - nie propaguje po prostu uczciwego, prawego życia, niezależnie od tego czy ktoś jest chrzczony czy nie, czy wierzy w tego czy w innego boga, lub bogów? Więcej by z tego było pożytku (a i pewnie więcej wyznawców) niż przy prezentowanym od zawsze doktrynalnym, skostniałym podejściu dzielącym ludzi na tych, którzy wierzą (i będą zbawieni) i na tych, którzy nie wierzą, ale są "wporzo" (i żeby było śmieszniej też będą zbawieni).
|
Śr sty 27, 2010 23:53 |
|
 |
nurhia
|
czlowiek zyje dobrze, wedle swojej religii, dokonuje obrzedow, swiat zgodnie ze swoja religia.wielbiac Boga który z zalozenia Islamu, Chrzescijanstwa, Judaizmu jest jeden.nie krzywdzac ludzi, nie ma szansy na zbawienie tylko dlatego ze nie nalezy do Kościoła?jakos w to nie wierze. moze inaczej czy poza Chrześcijaństwem jest zbawienie? jeden Bóg, kilka religii, zalozenia podobne.chyba zbawienie nie powinno byc uwarunkowane przynaleznoscia do jakiejs religii, czy Kościola, wspolnoty, skoro Bóg jest jeden to rownie dobrze Muzułmanin wierzy w Boga Chrześcijan i Chrześcijanin w Boga Muzułmanów.ja to tak rozumiem.
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
Cz sty 28, 2010 0:03 |
|
 |
meritus
|
Cytuj: nie krzywdzac ludzi, nie ma szansy na zbawienie tylko dlatego ze nie nalezy do Kościoła?jakos w to nie wierze. Kościół najogólniej jest wspólnotą ludzi zbawionych. Jeżeli ktoś do Kościoła nie należy, nie jest też zbawiony. Ktokolwiek jest zbawiony nie może być poza Kościołem. Cytuj: moze inaczej czy poza Chrześcijaństwem jest zbawienie? Jest możliwe zbawienie poza chrześcijaństwem. Jedynym Zbawicielem jest Jezus Chrystus i wyznawcy innych religii mogą być zbawieni o ile w tych religiach jest obecny Chrystus - prawda. Kryszna, Mahomet, Moon nie zbawią. Jedynie Chrystus. Wydaje mi się, że bez przynajmniej ogólnej znajomości nauczania Kościoła katolickiego na temat przynależności do Kościoła nie ma co się wtrącać do tematu. Proponuję przeczytać wpierw stosowne ustępy z Lumen gentium (o ile dobrze pamiętam okolice 11 punktu) i ewentualnie przypomnienie i wyjaśnienie w Dominus Iesus, a potem zabierać się za dyskusję. Wtedy będzie można uniknąć niepotrzebnych powtórzeń i wyjaśnień.
|
Cz sty 28, 2010 1:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Estera napisał(a): Czyli w temacie Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? doszliśmy do sprzeczności ? Jest zbawienie poza Kościołem ale z Jezusem .
mazurek napisał(a): Nie ma sprzeczności.I zbawienie zawsze dokonuje się przez Kościół, nawet wtedy kiedy człowiek nie poznał Orędzia Zbawienia. Patrz kręgi przynależności. Księgi przynależności ? A co to takiego ? Przeciętny Kowalski nawet nie miał w ręku Biblii , nie mówiąc już o czytaniu jej . Apostołowie jeśli dobrze wiem byli prostymi ludźmi nie uczonymi w Piśmie . Tak więc pozostaję przy orędziu miłości , którą wyrażono w słowach .. .poznają ich po tym jak wzajemnie się miłują (agape-caritas ).
|
Cz sty 28, 2010 10:51 |
|
 |
Kancermeister
|
Estera napisał(a): Przeciętny Kowalski nawet nie miał w ręku Biblii , nie mówiąc już o czytaniu jej . Apostołowie jeśli dobrze wiem byli prostymi ludźmi nie uczonymi w Piśmie . No to źle wiesz. Apostołowie, jak wszyscy mężczyźni izraelscy w tamtych czasach umieli czytać, pisać, a w szkółce uczono ich Pięcioksięgu na pamięć. Rozumienie i umiejętność interpretowania Pisma była niezbędna do przejścia przez Bar Micwe. Przeciętny Kowalski jest w ogóle półanalfabetą. Porównywanie narodu żydowskiego, którego kultura piśmiennicza ma ponad 2 tys. lat do narodu polskiego, który jeszcze pół wieku temu w 30% składał się z analfabetów, jest zupełnym absurdem.
Cz sty 28, 2010 11:28 |
|
 |
nurhia
|
jak czegos nie rozumiem i chce sie dowiedziec to mam sie nie odzywac?spoko.wielce mądrzy nieomylni... 
_________________ Lwy pożrą Chrześcijan... a Pogan zadepczą słonie...
|
Cz sty 28, 2010 12:14 |
|
|
|