Skąd wiadomo, że Maryja urodziła się bez grzechu?
Autor |
Wiadomość |
DeaDe
|
oksheh napisał(a): Jak została wzięta z ciałem? Jak to możliwe? Ciało nie może dostać się do drugiego Świata 
No właśnie, dla mnie to też absurd. 
|
N lis 04, 2007 23:12 |
|
|
|
 |
mcfunthomas
|
Leszek, Jan napisał(a): Jeżeli Jezus Chrystus nie jest dla ciebie Bogiem-Człowiekiem w jednej osobie, to nie ma o czym dyskutować na temat dogmatów tzw. Maryjnych. Ponieważ powyższe założenie nie jest w moim przypadku prawdą, więc wnioski też nie muszą.  Leszek, Jan napisał(a): Najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Kim jest dla mnie Jezus Chrystus? I może myślisz, że sobie na nie nie odpowiedziałem? bo nie rozumiem...
I dalej nie rozumiem Twojego skrótu myślowego, tzn. jaki to ma związek z niepokalanym poczęciem Marii?
_________________ Indifference of the GOoD is enough for the EviL to succeed
|
N lis 04, 2007 23:32 |
|
 |
Kamyk
|
Pragnę przypomnieć o specyfice tego działu. Dyskutujemy wyłącznie z punktu widzenia katolickiego
|
Pt lis 16, 2007 16:48 |
|
|
|
 |
mcfunthomas
|
Kamyk napisał(a): Pragnę przypomnieć o specyfice tego działu. Dyskutujemy wyłącznie z punktu widzenia katolickiego Żeby uściślić: znaczy się, że chodzi o Rzymsko-Katolicki punkt widzenia. Bo w sumie wszystkie wyznania chrześcijańskie są katolickie - czyli powszechne. 
|
N lis 18, 2007 16:21 |
|
 |
rahelix
|
Cytuj: Jak została wzięta z ciałem? Jak to możliwe? Ciało nie może dostać się do drugiego Świata 1 Kor. 15:50 50. To jednak powiadam, bracia! iż ciało i krew królestwa Bożego odziedziczyć nie mogą; ani skazitelność nie odziedziczy nieskazitelności. (BG)
leszek jan
Cytuj: Jeżeli Jezus Chrystus nie jest dla ciebie Bogiem-Człowiekiem w jednej osobie, to nie ma o czym dyskutować na temat dogmatów tzw. Maryjnych. Najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: Kim jest dla mnie Jezus Chrystus?
Pan Jezus jest dla mnie Bogiem Panem i Zbawicielem
nie wiem leszku skad takie wnioski  ?
_________________ Efez. 2:8-9
8. Albowiem łaską zbawieni jesteście przez wiarę, i to nie z was: Boży to dar;
9. Nie z uczynków, aby się kto nie chlubił.
|
Wt lis 20, 2007 12:54 |
|
|
|
 |
mcfunthomas
|
rahelix napisał(a): Pan Jezus jest dla mnie Bogiem Panem i Zbawicielem[/b] nie wiem leszku skad takie wnioski  ? No to czekamy razem, acz obawiam się czy nie na próżno, bo znając nieco Leszka... 
|
Śr lis 21, 2007 2:27 |
|
 |
mcfunthomas
|
mcfunthomas napisał(a): ... bo znając nieco Leszka...  to dał se na luz, i pewnie już nie wróci na forum.
Cóż, jak ktoś nie potrafi obronić 'swojej' prawdy, to odchodzi, aby się dokształcić. Albo zrozumiał, że 'jego' prawda nie jest PRAWDĄ.
Potem to już kwestia odwagi lub wstydu przed przyznaniem racji innym.
To tyle, wątek do hibernacji...
|
Pt mar 14, 2008 2:52 |
|
 |
0bcy_astronom
|
A mi odnośnie tematu przyszedł do głowy taki argument.
Takim skutkiem grzeszenia nawet najmniejszego jest śmierć tu na ziemi.
Nawet Jan Paweł II zmarł. Na pewno miał jakieś małe grzeszki.
Natomiast Maryja nie umarła. Została wniebowzięta. Nie otrzymała kary za grzechy w postaci śmierci ziemskiej więc z tego wniosek, że grzechu nie miała.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pt mar 14, 2008 11:11 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Natomiast Maryja nie umarła. Została wniebowzięta. Nie otrzymała kary za grzechy w postaci śmierci ziemskiej więc z tego wniosek, że grzechu nie miała
Błąd. Wcale nie wiemy, czy Maryja nie umarła. Wniebowzięcie nie wyklucza jej śmierci
Poza tym Twoje rozumowanie ma bardzo poważny zgrzyt - przecież Jezus umarł, a grzechu nie miał...
|
Pt mar 14, 2008 11:18 |
|
 |
mcfunthomas
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: Natomiast Maryja nie umarła. Została wniebowzięta. Nie otrzymała kary za grzechy w postaci śmierci ziemskiej więc z tego wniosek, że grzechu nie miała Błąd. Wcale nie wiemy, czy Maryja nie umarła. Wniebowzięcie nie wyklucza jej śmierci Poza tym Twoje rozumowanie ma bardzo poważny zgrzyt - przecież Jezus umarł, a grzechu nie miał... NO tak... rzeczywiście nie wiemy czy umarła czy nie.
Niemniej jednak postulat, że: skoro nie umarła to nie miała grzechu wydaje się jak najbardziej słuszny.
Przypadek Jezusa jest inny, nie jest analogiczny.
Po pierwsze: sam się poddał karze śmierci, zgodził się na śmierć. Inaczej by go nie można było zabić.
Po drugie: Pan Nasz wziął na siebie wszystkie grzechy świata - co ma ścisły związek ze zgodą na śmierć - więc "stając się grzechem" musiał ponieść karę śmierci...dla naszego zbawienia.
A jeśli tak, to powinniśmy się kajać w popiele po każdym grzechu, rozumiejąc co i dlaczego się wówczas na Golgocie stało.
DZIĘKI CI PANIE ZA TWOJĄ OFIARĘ!!!
Pozdrawiam
|
Pt mar 14, 2008 18:03 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Przypadek Jezusa jest inny, nie jest analogiczny. Po pierwsze: sam się poddał karze śmierci, zgodził się na śmierć. Inaczej by go nie można było zabić Ale był człowiekiem, takim samym jak my - i by umarł, w ostateczności śmiercią naturalną Cytuj: Po drugie: Pan Nasz wziął na siebie wszystkie grzechy świata - co ma ścisły związek ze zgodą na śmierć - więc "stając się grzechem" musiał ponieść karę śmierci...dla naszego zbawienia
To jest skrajna interpretacja
Poza tym nie widzę powodu, dla którego Maryja nie miałaby się zgodzić na śmierć - nie widzę też powodów, dla których miałaby sądzić, że śmierć ją ominie
Jeśli Jezus umarł, a Maryja nie - to co, Maryja jest tu lepsza od Boga 
|
Pt mar 14, 2008 19:40 |
|
 |
mcfunthomas
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: Przypadek Jezusa jest inny, nie jest analogiczny. Po pierwsze: sam się poddał karze śmierci, zgodził się na śmierć. Inaczej by go nie można było zabić Ale był człowiekiem, takim samym jak my - i by umarł, w ostateczności śmiercią naturalną A to już wg. mnie herezja. Śmierć naturalna jest wynikiem upadłej natury. Czy Jezus ją miał?  Kamyk napisał(a): Cytuj: Po drugie: Pan Nasz wziął na siebie wszystkie grzechy świata - co ma ścisły związek ze zgodą na śmierć - więc "stając się grzechem" musiał ponieść karę śmierci...dla naszego zbawienia To jest skrajna interpretacja Niewykluczone. No ale innej-lepszej nie widzę. Kamyk napisał(a): Poza tym nie widzę powodu, dla którego Maryja nie miałaby się zgodzić na śmierć - nie widzę też powodów, dla których miałaby sądzić, że śmierć ją ominie Ja też nie, prócz obecnej dogmatycznej wiary o braku skażenia jej natury.  Kamyk napisał(a): Jeśli Jezus umarł, a Maryja nie - to co, Maryja jest tu lepsza od Boga  "Lepszość" nie mierzyłbym (nie)doświadczeniem śmierci. Eliasz i Henoh najprawdopodobniej nie umarli, więc...
Pozdrówki 
|
Pt mar 14, 2008 20:22 |
|
 |
Masa
|
Jezus przyszedł zbawić grzeszników...
oto słowa Marii: "Wielbi dusza moja Pana, i raduje się duch mój w Bogu, moim Zbawcy..." (Łk 1,46-47)
_________________ Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)
|
Wt kwi 22, 2008 11:40 |
|
 |
hitman
|
 Re: Skąd wiadomo, że Maryja urodziła się bez grzechu?
mniszka napisał(a): Chodzi mi o jakiś link dokumentujący ten fakt. Będę wdzięczna.
Dokumentem jest Ewangelia wg. św. Łukasza, który przytacza słowa anioła: "pełna łaski". Jak pełna, to pełna, prawda? A jak coś jest pełne, t nie ma tak miejsca na coś innego (w tym przypadku na grzech). Proste.
|
Wt kwi 22, 2008 13:51 |
|
 |
Masa
|
aleś stary wymyslił, nie mam pytań...
_________________ Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)
|
Wt kwi 29, 2008 12:15 |
|
|
|