Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 52  Następna strona
 Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
jerzy2 napisał(a):
Ktoś jeszcze oprócz węża starodawnego i smoka ma "pewność" o zbawieniu ?

Dlaczego masz problem z tym, że Kościół uznaje kogoś za świętego lub błogosławionego? Beatyfikacja czy kanonizacja to formy wyróżnienia. O większości ludzi Kościół milczy, co nie oznacza, że uważa ich za potępionych. Zbawienie nie jest uzależnione od jego oficjalnego stanowiska, jest tajemnicą.
Cytuj:
Nie jest możliwe zagłębienie się w Biblię i trwanie w KRK

Chyba jednak jest możliwe :) Ale jeśli bardzo chcesz znaleźć w Biblii powód do odejścia z Kościoła, to na pewno znajdziesz.

Pn wrz 06, 2010 17:52
zbanowany na stałe

@szumi i doszliśmy do sedna. Jezus zbawia a nie kościoły. Jezus działa w kościołach bo gdzie dwóch albo trzech. Co do nauki jak do Jezusa dojść to już osobny temat.
Teza jakoby tylko w KRK jest zbawienie jest gorsząca. Jezus nic takiego nie twierdził. Nie twierdził też, że należąc do Wielkiej Nierządnicy nie będziemy zbawieni. W apokalipsie objawił tylko, że mamy wyjść aby nie mieć udziału w plagach za grzechu Wielkiej Nierządnicy. Niestety ale wielu będzie umierało w prześladowaniach w przekonaniu, że to dla Jezusa a to będzie współudział - tak zrozumiałem to co ogłosił Jezus przez Jana pod koniec apokalipsy. Może błędnie ale jeśli sprostowanie to proszę z cytatami.
Cytuj:
Ap 18:4 br (4) Wtedy usłyszałem inny głos wołający z nieba: Ludu mój, opuść tę [Nierządnicę], byś nie miał udziału w jej grzechach i nie musiał być dotknięty żadną z tych plag, które ją czekają.

Cytuj:
Ap 18:4 bpd (4) I usłyszałem inny głos z nieba mówiący: Wyjdźcie z niego, mój ludu, abyście nie byli uczestnikami jego grzechów i abyście nie otrzymali z jego klęsk,

Podsumowując:
Zbawienie mamy w Jezusie przez wiarę. Owocem wiary są uczynki, których brak świadczy o braku wiary - nic tu nie mówimy o nie grzeszeniu. Jezus działa w Mistycznym Kościele, które uczy jego nauki Ewangelii.
Szukając kościoła co uczy tego co w biblii nie odchodząc ani na lewo ani na prawo znalazłem tylko kościół Zielonoświątkowy. Niestety w KRK znalazłem sprzeczności z biblią. Jedną ze sprzeczności jest teza, że zbawienie jest z sakramentów i przestrzegania przykazań co mamy w nauczaniu KRK. Taką wiedzę otrzymałem na religii.

KRK sam przyznaje się do niewiedzy jak by Biblii nie czytali ? A może czytali na zasadzie aby patrzeć i nie widzieć ?
Cytuj:
KKK 1257... Kościół nie zna oprócz chrztu innego środka, by zapewnić wejście do szczęścia wiecznego. Stara się więc nie zaniedbywać otrzymanego od Pana nakazu, by "odradzać z wody i z Ducha Świętego" wszystkich, którzy mogą być ochrzczeni.

Chrzest znaczy dokładnie ZANUŻENIE więc jak śmiecie nazywać to pokropienie chrztem ?!!

Pn wrz 06, 2010 18:35

Dwa sprostowania:
-Kościół rzymsko-katolicki wierzy, że zbawienie jest z wiary, a nie z uczynków - uroczyste nauczanie Soboru Trydenckiego
-Kościół rzymsko-katolicki nie zna formy chrztu przez pokropienie - zna przez zanurzenie całkowite, częściowe lub przez polanie

I przypomnienie - dział "Prawdy Wiary" dopuszcza wypowiedzi wyłącznie niesprzeczne z wiarą katolicką. Każdy kolejny post, w którym odejdziesz od tego, zostanie usunięty oraz otrzymasz ostrzeżenie

Pn wrz 06, 2010 19:44
Cytuj:
Chrzest

VII.

1. Co do chrztu, to udzielajcie go w taki oto sposób: Powtórzywszy najpierw wszystko powyższe51, chrzcijcie w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego w wodzie żywej. 2. Jeśli nie masz wody żywej, chrzcij w innej, jeśli nie możesz w zimnej, chrzcij w ciepłej. 3. Jeśli brak ci jednej, i drugiej, polej głowę trzy razy wodą w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. 4. Przed chrztem powinni pościć i chrzczony, i udzielający chrztu, a także inni, jeśli mogą. Temu zaś, kto ma być chrzczony, przykaż, by pościł przez dzień lub dwa dni przedtem.

http://www.apologetyka.katolik.pl/odnow ... u-apostoow
Taka jest nauka wczesnego Kosciola. Jak widzisz, juz na samym poczatku dostrzegano pewne trudnosci, ktore nie powinny uniemozliwic Chrztu. Ale mozna przecedzac komara i polykac wolu...

Wt wrz 07, 2010 16:49

Zgodnie z ostrzeżeniem jerzyjerzy2 - Twój post został usunięty i otrzymujesz ostrzeżenie

Wt wrz 07, 2010 21:38

Mało kto dziś wie, że katolicyzm jak i inne religie posługujące się pismem św. tj świadkowie "Jehowy" studiują tak naprawdę odmienną od oryginału biblię. Już septuaginta była tłumaczona ze zmianami. Dziś w bibliach jest mnóstwo niedomówień i zniekształceń. A najważniejsze wg mnie to ominięcie imienia Boga, które nie brzmi Jehowa (to do świadków) lecz YHWH. Wiele pierwotnych informacji można zaczerpnąć również z apokryfów ale jak? Jak kościół nawet niechętnie odwołuje się do Starego Testamentu.
A co do tematu to nie zgadzam się z twierdzeniem zawartym w pytaniu. Poza tym jak już wspominałem w innym temacie pojęcie kościoła jest przez nas dziś źle rozumiane gdyż pierwotnie oznaczał zgromadzenie... etc.

Śr wrz 08, 2010 6:28

Jerzyjerzy2 - widzę, że usilnie mimo prośby i ostrzeżenia zamierzasz ignorować zasady panujące w dziale "Prawdy Wiary". Wobec tego ułatwię Ci sprawę - możesz tutaj nie pisać w ogóle. Każdy Twój kolejny post z tego działu będzie usuwany. Ostatnie posty również zostały usunięte

Śr wrz 08, 2010 9:07
jerzyjerzy2 napisał(a):
@szumi i doszliśmy do sedna. Jezus zbawia a nie kościoły. Jezus działa w kościołach bo gdzie dwóch albo trzech. Co do nauki jak do Jezusa dojść to już osobny temat.
Teza jakoby tylko w KRK jest zbawienie jest gorsząca. Jezus nic takiego nie twierdził. Nie twierdził też, że należąc do Wielkiej Nierządnicy nie będziemy zbawieni. W apokalipsie objawił tylko, że mamy wyjść aby nie mieć udziału w plagach za grzechu Wielkiej Nierządnicy. Niestety ale wielu będzie umierało w prześladowaniach w przekonaniu, że to dla Jezusa a to będzie współudział - tak zrozumiałem to co ogłosił Jezus przez Jana pod koniec apokalipsy. Może błędnie ale jeśli sprostowanie to proszę z cytatami.

Powiedział także, że nikomu z ludzi nie wolno sądzić....a to odnosi się także do mianowania KRK "Wielką Nierządnicą".
Jeśli ktoś uzurpuje sobie boskie uprawnienia, winien zastanowić się nad własnym zbawieniem.
Cytuj:
Podsumowując:
Zbawienie mamy w Jezusie przez wiarę. Owocem wiary są uczynki, których brak świadczy o braku wiary - nic tu nie mówimy o nie grzeszeniu. Jezus działa w Mistycznym Kościele, które uczy jego nauki Ewangelii.
Szukając kościoła co uczy tego co w biblii nie odchodząc ani na lewo ani na prawo znalazłem tylko kościół Zielonoświątkowy. Niestety w KRK znalazłem sprzeczności z biblią. Jedną ze sprzeczności jest teza, że zbawienie jest z sakramentów i przestrzegania przykazań co mamy w nauczaniu KRK. Taką wiedzę otrzymałem na religii.

Najwidoczniej nieuwaznie słuchałeś wykładów na lekcjach religii :)

Śr wrz 08, 2010 11:01

Kamyk napisał(a):
Każdy Twój kolejny post z tego działu będzie usuwany

Zgodnie z powyższym - usunąłem wszystkie posty użytkownika jerzyjerzy2, zwłaszcza że dalej za nic miał Regulamin niniejszego działu (pozostałe posty, które były odpowiedziami na posty usunięte, również musiały zostać usunięte)

Cz wrz 09, 2010 16:57

1. - Proszę o poważne wypowiedzi
2. - Przypominam o szczególnych zasadach działu "Prawdy Wiary"

Pn lis 01, 2010 13:19
Proponuję zajrzeć do dokumentów soboru Watykańskiego II.
Zobaczyć jak sobór definiuje słowo "Kościół".

Śr lis 03, 2010 11:29
Konstytucja dogmatyczna o Kościele "LUMEN GENTIUM"

Cytuj:
KK 14. Sobór święty zwraca się w pierwszym rzędzie do wiernych katolików. Uczy zaś, opierając się na Piśmie świętym i Tradycji, że ten pielgrzymujący Kościół konieczny jest do zbawienia. Chrystus bowiem jest jedynym Pośrednikiem i drogą zbawienia, On, co staje się dla nas obecny w Ciele swoim, którym jest Kościół, On to właśnie podkreślając wyraźnie konieczność wiary i chrztu (por. Mk 16,10, J 3,5) potwierdził równocześnie konieczność Kościoła, do którego ludzie dostają się przez chrzest jak przez bramę. Nie mogliby tedy być zbawieni ludzie, którzy wiedząc, że Kościół założony został przez Boga za pośrednictwem Chrystusa jako konieczny, mimo to nie chcieliby bądź przystąpić do niego, bądź też w nim wytrwać.
Do społeczności Kościoła wcieleni są w pełni ci, co mając Ducha Chrystusowego w całości przyjmują przepisy Kościoła i wszystkie ustanowione w nim środki zbawienia i w jego widzialnym organizmie pozostają w łączności z Chrystusem rządzącym Kościołem przez papieża i biskupów, w łączności mianowicie polegającej na więzach wyznania wiary, sakramentów i zwierzchnictwa kościelnego oraz wspólnoty (communio). Nie dostępuje jednak zbawienia, choćby był wcielony do Kościoła, ten, kto nie trwając w miłości, pozostaje wprawdzie w łonie Kościoła "ciałem", ale nie "sercem". Wszyscy zaś synowie Kościoła pamiętać winni o tym, że swój uprzywilejowany stan zawdzięczają nie własnym zasługom, lecz szczególnej łasce Chrystusa, jeśli zaś z łaską tą nie współdziałają myślą, słowem i uczynkiem, nie tylko zbawieni nie będą, ale surowiej jeszcze będą sądzeni.
Katechumeni, którzy za sprawą Ducha Świętego z wyraźnej woli swojej pragną być wcieleni do Kościoła, już dzięki temu pragnieniu są z nim w łączności, toteż Matka - Kościół już jak na swoich rozciąga na nich swą miłość i troskę.

Cytuj:
KK 16. [...] Nie odmawia też Opatrzność Boża koniecznej do zbawienia pomocy takim, którzy bez własnej winy w ogóle nie doszli jeszcze do wyraźnego poznania Boga, a usiłują nie bez łaski Bożej, wieść uczciwe życie. Cokolwiek bowiem znajduje się w nich z dobra i prawdy, Kościół traktuje jako przygotowanie do Ewangelii i jako dane im przez Tego, który każdego człowieka oświeca, aby ostatecznie posiadł życie. [...].

http://archidiecezja.lodz.pl/sobor.html
http://archidiecezja.lodz.pl/czytelni/sobor/kk2.html

Zapoznając się z tymi tekstami powinno już być dla wszystkich jasne, o co chodzi w tym twierdzeniu "Poza Kościołem nie ma zbawienia". Zdanie jest oczywiście prawdziwe, świadczy o tym Sobór Watykański II. Ważne jest to jak rozumiemy "Kościół".

Cz lis 04, 2010 16:01

Czy z tego wynika, że wszyscy ludzie, którzy wiedzą o istnieniu Kościoła kat. i wiary kat., a jednocześnie wyznający swoją własną (narzuconą najczęściej przez rodziców i środowisko) wiarę, będą potępieni?

Śr sty 26, 2011 9:44

Ludzie mają własny rozum, serce i wolę - mogą szukać i odnaleźć prawdziwą wiarę w Kościele.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sty 26, 2011 14:07
Zobacz profil WWW
jerzyjerzy2 napisał(a):
Teza jakoby tylko w KRK jest zbawienie jest gorsząca. Jezus nic takiego nie twierdził. Nie twierdził też, że należąc do Wielkiej Nierządnicy nie będziemy zbawieni. W apokalipsie objawił tylko, że mamy wyjść aby nie mieć udziału w plagach za grzechu Wielkiej Nierządnicy. Niestety ale wielu będzie umierało w prześladowaniach w przekonaniu, że to dla Jezusa a to będzie współudział - tak zrozumiałem to co ogłosił Jezus przez Jana pod koniec apokalipsy.

Wydaje mi się że jesteś ewangelikalnym protestantem,albo tzw. katolikiem wierzącym ,niepraktykującym
Przedstawię pare błędów doktrynalnych na temat natury Kościoła:
— doketyzm eklezjologiczny - odrzuca strukturę ludzką w Kościele i uznaje Kościół za twór całkowicie niewidzialny, przez co kwestionuje możliwość uzależnienia zbawienia od pośrednictwa ludzkiej organizacji; błąd ten przyjmują ci, co mówią: „Jezus - tak, Kościół - nie” (m.in. zwolennicy New Age),
— arianizm eklezjologiczny - odrzuca nadprzyrodzoność Kościoła i uznaje Kościół za twór całkowicie ludzki; błąd ten przyjmują, ci, co mówią: „Kościół wymyślił człowiek o imieniu Jezus lub jego zwolennicy lub cesarz rzymski - Konstatyn Wielki” (m.in. ateiści),
— monofizytyzm eklezjologiczny - uznaje, co prawda strukturę ludzką w Kościele, ale jednocześnie twierdzi, iż tak naprawdę prawdziwy Kościół to tylko Kościół niewidzialny; błąd ten przyjmują ci, co mówią: „widzialny Kościół katolicki nie jest Ciałem Chrystusa” (m.in. chrześcijanie ewangeliczni),
— nestorianizm eklezjologiczny - uznaje, co prawda rzeczywistość Boską w Kościele, ale jednocześnie twierdzi, iż tak naprawdę prawdziwy Kościół to tylko Kościół widzialny; błąd ten przyjmują ci, co mówią: „poza naszą grupą nie ma zbawienia” (m.in. sekty).

Natomiast Kościół katolicki wierzy, że na podobieństwo Jezusa Chrystusa następuje w Kościele zespolenie czynnika Boskiego i ludzkiego, które jednak zachowują odrębność w tejże jedności.
Kościół jest widzialny, jak widzialne było święte Ciało Chrystusa w czasie Jego pobytu na ziemi. Tworzyli go najpierw „Piotr razem z Jedenastoma” (Dz 2,14) przewodzący pozostałym braciom i wyznaczający biskupów i diakonów dla następnych pokoleń wierzących „aż do skończenia świata” (Mt 28,29).

Pt maja 06, 2011 16:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 52  Następna strona