Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 5:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
 czy judasz jest winny i potepiony ? 
Autor Wiadomość

Dlatego powodem braku zbawienia może być judaszowa utrata wiary w Boże miłosierdzie i nadziei na uzyskanie przebaczenia (co doprowadziło do samobójstwa) - wciąż jednak sądzę, że sam grzech mógłby zostać odpuszczony, a tak długo Judasz nie został potępiony w momencie zdrady, gdyż wciąż mógł się nawrócić.
Zgadzam się z Tobą w tym momencie. Dla mnie potępienie to wyrok bez możliwości zmiany. Jezus powiedział co powiedział, pewnie dlatego że był pewien, że Judasz się nie nawróci i nie poprosi o przebaczenie swego czynu, zwątpił w Boże miłosierdzie i to go zabiło na wieki.

Pn gru 17, 2007 1:05

Judasz to postać tragiczna, oj biedny on.
Ale co, jeśli się nawrócił? Do piekła trafiają przecież Ci, którzy nie pragną w ogóle bożego miłosierdzia, nie? Może nie trafił do piekła?

Pn gru 17, 2007 10:04

Może nie trafił Nie nam to rozstrzygać, kto trafia do piekła

Pn gru 17, 2007 14:06

Judasz to postać tragiczna, oj biedny on.
Ale co, jeśli się nawrócił?
To wychodzi na to, że Jezus się pomylił (por. moją wypowiedź z Pon Gru 17, 2007 1:05).

Kamyk napisał(a):
Może nie trafił Nie nam to rozstrzygać, kto trafia do piekła
Kto trafia wiemy, ale kto trafi, to już trudniej to stwierdzić.

Śr gru 19, 2007 1:23

Nie. My wiemy co najwyżej, kto może trafić, po "spełnieniu określonych warunków"
Przez 2000 lat Kościół nie wysłał Judasza do piekła - o czymś to chyba świadczy...

Śr gru 19, 2007 9:19

Nie. My wiemy co najwyżej, kto może trafić, po "spełnieniu określonych warunków"
To samo napisałem, tylko w innych słowach. :)

Kamyk napisał(a):
Przez 2000 lat Kościół nie wysłał Judasza do piekła - o czymś to chyba świadczy...
Tylko czy czasem nie świadczy to o innym podejściu niż było na początku, jakie miał Pan Jezus i Apostołowie? :(

Dodam jeszcze dwa fragmenty:

J 17,12 "Dopóki z nimi byłem, zachowywałem ich w Twoim imieniu, które Mi dałeś, i ustrzegłem ich, a nikt z nich nie zginął z wyjątkiem syna zatracenia, aby się spełniło Pismo."

Dz. 1,16nn "Bracia, musiało wypełnić się słowo Pisma, które Duch Święty zapowiedział przez usta Dawida o Judaszu. On to wskazał drogę tym, którzy pojmali Jezusa, bo on zaliczał się do nas i miał udział w naszym posługiwaniu. Za pieniądze, niegodziwie zdobyte, nabył ziemię i spadłszy głową na dół, pękł na pół i wypłynęły wszystkie jego wnętrzności. Rozniosło się to wśród wszystkich mieszkańców Jerozolimy, tak że nazwano ową rolę w ich języku Hakeldamach, to znaczy: Pole Krwi. Napisano bowiem w Księdze Psalmów: Niech opustoszeje dom jego i niech nikt w nim nie mieszka! A urząd jego niech inny obejmie!"

O czym świadczą takie słowa?

Ja też nikogo nie wysyłam do piekła, dlatego cytuję słowa Pisma.

Pozdrawiam

Śr gru 19, 2007 23:43

Nie wiem, jak było. W kwestii źródeł nie ma zgodności co do jego roli - poza Ewangelią.

Zdradził - fakt. Ale czy tym samym nie wypełnił swojej roli, roli mającej wpływ na to, co się stało z Jezusem :?: Kościół uczy, że Jezus przyszedł po to, aby za nas umrzeć i zmartywchwstać, by zbawić nas. To się dokonało na krzyżu - dzięki temu, co zrobił Judasz. On ma w tym swój udział.

Nikt zresztą nie wie, jak to z nim dalej było. "Poszedł i powiesił się" - dość lakoniczne. Na pewno uświadomił sobie, że źle postąpił. Ale tylko Bóg wie, czy żałował za to, czy Mu przebaczył i czy jest zbawiony.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N gru 23, 2007 14:38
Zobacz profil WWW

Ja nie będę oceniał Judasza. [...] Ale tylko Bóg wie, czy żałował za to, czy Mu przebaczył i czy jest zbawiony.
Z tego co piszesz mam wrażenie, że w ogóle nie zwróciłeś uwagi na to co powyżej w tym temacie napisałem. ;)

Pozdrawiam

Pn gru 24, 2007 12:00
generalnie do piekła idzie ten kto odrzuci Boga tak perfidnie ... co do judasza heh ciezko powiedziec ale skoro wydał Jezusa czyli syna Bożego to czy czasem nie odrzucił Boga? nie wiadomo co sie z nim działo przed popełnieniem samobójstwa...tzn co sie działo w jego sumieniu ...raczej mial wyrzuty bo skoro oddał tę sumę ? nie nam oceniać bo nie mam do tego prawa moze nawet nie spodziewamy sie jak dobry jest Bog i jak wielkie jest jego miłosierdzie?

Pn gru 24, 2007 12:12

nie wiadomo co sie z nim działo przed popełnieniem samobójstwa...tzn co sie działo w jego sumieniu ...raczej mial wyrzuty bo skoro oddał tę sumę ? nie nam oceniać bo nie mam do tego prawa moze nawet nie spodziewamy sie jak dobry jest Bog i jak wielkie jest jego miłosierdzie?
Nie nam oceniać, oczywiście, dlatego przytoczyłem słowa Pana Jezusa nt. Judasza. A Jemu można zaufać. Sam Pan wydał osąd o Judaszu, kto nie chce niech tego nie przyjmuje. Każdy ma wolną wolę. :)

Wt gru 25, 2007 1:08

Dla gorliwych sędziów Judasza polecam lekturę Ewangelii, chronologicznie !!! Wtedy zobaczycie jak krytyka Judasza zmieniała się w czasie, żeby "w Janie" osiągnąć apogeum.

Dodam, że Judasz był bardzo zaufanym apostołem, bo to on trzymał "kase".

N sty 13, 2008 11:10

Dla gorliwych sędziów Judasza polecam lekturę Ewangelii, chronologicznie !!! Wtedy zobaczycie jak krytyka Judasza zmieniała się w czasie, żeby "w Janie" osiągnąć apogeum.

Dodam, że Judasz był bardzo zaufanym apostołem, bo to on trzymał "kase".
A ja dodam że pierwszymi sędziami Judasza są słowa Jezusa i apostołów. :)

N sty 20, 2008 22:04

Judasz, Neron i współcześni, Hitler czy Stalin to postacie które wsławiły się szczególnym okrucieństwem, oczywiście nam obecnie łatwo wydawać takie wyroki bo… przecież my jesteśmy o niebo lepsi, ale czy na pewno? Zanim zaczniemy potępiać zastanówmy się czy aby te tragiczne postacie nie są wyrazicielem naszej własnej woli, i czy aby nie były to jedynie bezwolne narzędzia w naszych rekach, a właściwe w rekach Boga.
Bóg dopuszcza zło min. dla tego aby pokazać jej niszczycielską moc, a właśnie te osoby skupiają w sobie jak w soczewce całe nasze zło. To nic innego jak zwierciadła naszej duszy.
Czy sadzicie że Hitler stałby się tym potworem gdyby nie aprobata reszty społeczeństwa (oczywiście nie całej ludzkości)?
W świece ducha nic nie dzieje się przez przypadek wszystko jest konsekwencja czegoś, czyli konsekwencją naszej złej lub dobrej woli. To nie Hitler rozpętał wojnę ale my sami - nasze zło. To nie Judasz zdradził Boga ale my sami, on był jedynie narzędziem naszej woli.

Ludzie zawsze byli ciekawi gdzie po śmierci trafili ci tyrani i często pytano o to w channeling’ach i objawieniach prywatnych, zawsze była jedna i ta sama odpowiedz – nie bądź ciekawy, to nie twoja sprawa. Czy to nie zastanawiające :)

Pt sty 25, 2008 13:05

Judasz, Neron i współcześni, Hitler czy Stalin to postacie które wsławiły się szczególnym okrucieństwem,(...)

Judasz nie moze byc porownany do Nerona, Stalina czy Hitlera czy innego tyrana.Okrucienstwo Judasza bylo kwestia jego osobistego zycia w odniesieniu do relacji z plcia przeciwna i porzadania pieniedzy.To dla nich zdradzil Jezusa a kiedy stwierdzil, ze uczynil blad przyznal, ze wydal Krew niewinna.Mogl byc zbawiony (bo przeciez Pan w chwili zdradzieckiego pocalunku nazwal go przyjacielem) a jednak wybral haniebna smierc powieszenia sie.

Neron, Hitler i Stalin i inni morderczy imperatorzy wiekow minionych nigdy nie okazali postawy jaka okazal Judasz.Nie mozna wiec rownac ich z Judaszem, ktory jest aniolem w porownaniu z nimi.

Pozdrawiam :)

So sty 26, 2008 1:11

Oczywiście że tak, tylko że ja nie wnikałem w ich osobiste motywacje a jedynie relacje moralne między jednostką a resztą ludzkości.
W świecie ducha wszyscy stanowimy jedność, jesteśmy ze sobą ściśle powiązani (stanowimy jeden „organizm”) albo jak wolisz, takie naczynia połączone. Dla tego grzech jednego człowieka musi dotknąć reszty, a grzechy zbiorowe ludzkości mogą zogniskować się w jednej osobie.
Myśl to także energia, taka sama jak każda inna i źle użyta może posłużyć do niszczenia (podobnie jak energia jądrowa może napędzać turbiny w elektrowni albo urzeczywistnić się w bombie atomowej) i tylko od woli człowieka będzie zależało jak jej użyje. Ludzka myśl to inny rodzaj energii, a skumulowana energia może wyrządzić bardzo wiele zła.
Osoby pokroju np.: Hitlera to jedynie zapalniki które tą moc wyzwalają.
Wszystkie te osoby łączy jedna wspólna sprawa - miały wpływ na losy całej lub większej części ludzkości w której Judasz miał także swój udział. nie tylko w wymiarze fizycznym (ziemskim) ale także duchowym.

So sty 26, 2008 14:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 231 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona