Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 18:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Wolałbym zeby organizacja ktora wpływa na nasze życie miała podstawy zgodne z rozumem. I nie jest to tylko zycie katolików . Gdy ktos chce sobie wierzyc w jakies nieprawdziwe teorie to niech sobie wierzy jesli nie ma to praktycznych negatywnych następstw. A u nas....

Cz gru 21, 2006 10:50

Jest pewna różnica między ludźmi i aniołami. wiecie jaka?:)
Anioły pomimo tego, że są to istoty wyższe od nas nigdy nie posiądą tego co my po wejściu do Królestwa Bożego: tajemnicy Trójcy Świętej. Dopiero tam Bóg pozwoli nam w jakimś zakresie poznać ten temat

Pt gru 22, 2006 21:57

Przypominam o szczególnych zasadach tego działu

Śr sty 24, 2007 22:45

Poniewaz nie wszyscy potrudzili sie, by przeczytac informacje - dodatek do regulaminu" specyficzna dla dzialu Prawdy wiary, przypominam wiec jej fragment:

Cytuj:
Ten dział poświęcony rozmowom na temat prawd wiary Kościoła katolickiego.

Ponieważ źródłem wiary Kościoła jest Objawienie, dyskusja o prawdach wiary wymaga przyjęcia Objawienia jako podstawy do dyskusji. Innymi słowy - w tym dziale nie rozważamy punktu widzenia ateistycznego, nie kwestionujemy Pisma Świętego jako Słowa Bożego i nie rozważamy jego historyczności, ani też innych kwestii obocznych.

Pn lut 19, 2007 13:02

Chrissday...
Widziałeś ten tekst na wiara.pl?
http://www.wiara.pl/tematcaly.php?idenart=1055654107
Chyba będziesz miał wszystko, łącznie z uzasadnieniem dogmatu i stanowiskiem KKK. Choć rzeczywiście - nie sposób to zrozumieć po ludzku.
Pozdrawiam :)

Mi nie otwiera? Od razu przerzuca na strone glowna. Co sie stalo? Tez chce przeczytac. Help!

Pn mar 05, 2007 8:29

Od 2003 roku serwis został przebudowany - dlatego link nie działa. Sam tekst na portalu jest - poszukaj przez wyszukiwarkę.

Pn mar 05, 2007 9:51
Tu jest ciekawa strona na ten temat: Możecie się dowiedzieć prawie wszystko: http://www.katedra.uksw.edu.pl i poten wybieżcie św Tomasza i Sumę Teologiczną

W razie problemów To tu:http://www.katedra.uksw.edu.pl/ramka.htm
Jeśli np chcecie wiedzieć Czy syn jest równy Ojcu lub co innego albo cokolwiek tu jest odpowiedź na wszystko.

Pn mar 12, 2007 14:38
Pytasz co to Bóg-Trójca przenajświętsza ale co dokładnie chcesz wiedzieć?

Pn mar 12, 2007 14:45
Nie zgadzam się z opinią że Boga poznać się nie da. Nie wszystko jest dostępne rozumowi ale jeśli zostało to obiawione to należy w to wierzyć. Ale duża część naszej wiary da się udowodnić.

Np: czy Bóg jest jedyny? Czy może jest dwuch bogów? Nie. Jest tylko jeden Bóg. Czemu? Bo jeśli by było dwuch to różnili by się co znaczy że jeden miał by coś co drugi nie tak np Zeus umiał co innego a co innego Neptun. Nie byli bogami bo nie byli doskonali. Po drostu. Z definici Boga wiadomo że jest doskonały. Politeizm jest więc niemożliwy.
O co chodzi dokładnie?

Pn mar 12, 2007 14:50

Sebastian, jak Cie bardzo proszę, weź Ty nie pisz po kilka postów jeden pod drugim, tylko wszystko co masz do napisania umieść w jednym poście, w dodatku cytuj wypowiedź na która odpowiadasz

Pn mar 12, 2007 22:19

Ilość postów nieco zmniejszyłam, ale prosiłabym, abyś w przyszłości sam się o to troszczył...

Pozdrawiam :)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Wt mar 13, 2007 9:25
Napisałem te wypowiedzi w dużych odległośąciach czasu. I dopisywałem gdy coś mi umkło. Będę cytował. Dobrze.

Wt mar 13, 2007 15:08

Trójca Święta nie da sie przedstawić w diagramie, ale jeśli już to mniej więcej tak Ją widzę.

Wt mar 13, 2007 23:08
Zobacz profil WWW

Z małym zastrzeżeniem tylko co do tego diagramu, że te błękitne "strzałki" są poprawne tylko w kierunku do środka. Na zewnątrz już nie
To znaczy: Ojciec jest Bogiem, Syn jest Bogiem, Duch jest Bogiem; ale Bóg nie jest Ojcem ani Bóg nie jest Synem ani Bóg nie jest Duchem

Śr mar 14, 2007 22:34
Od trzech z gora lat trwa tu dyskusja na temat tak zwanej Trójcy. Pod koniec Moderatorka Jo_tka przypomniała że w świetle regulaminu:
Cytuj:
Ten dział poświęcony rozmowom na temat prawd wiary Kościoła katolickiego.
Ponieważ źródłem wiary Kościoła jest Objawienie, dyskusja o prawdach wiary wymaga przyjęcia Objawienia jako podstawy do dyskusji. Innymi słowy - w tym dziale nie rozważamy punktu widzenia ateistycznego, nie kwestionujemy Pisma Świętego jako Słowa Bożego i nie rozważamy jego historyczności, ani też innych kwestii obocznych.

- nie ma o czym dyskutować.
Czy w ogóle w obrębie tak zwanych prawd jedynie slusznej i niepodważalnej wiary na tym forum można dyskutować?
Przecież przy takim kagańcu to można sie tu tylko modlić i treściami w modlitewników opatrzonym w Imprimatur.
To ja tylko spytam.
Trynitaryzm jest gdzieś pośrodku tryteizmu (wiary w trzech bogów) a modalizmu (że Bóg objawia się w trzech postaciach). Najczęściej mylony jest właśnie z modalizmem, jednak między tymi ideami Boga zachodzi subtelna różnica. W ujęciu modalistycznym po ujrzeniu np. Jezusa widzielibyśmy jedną trzecią Boga. Natomiast w trynitaryzmie widzimy w tym wypadku całego Boga.
Nijak nie mogę zrozumieć teologicznej relacji jaka zachodzi pomiędzy członkostwem boskiej Trójcy - mianowicie:
1. czy Duch Święty jest synem Ojca, czyli byłby bratem Syna,
2. czy może Syn boży jest ojcem Ducha Świętego, czy też,
3. Ojciec jest jednocześnie ojcem i Syna i Ducha Świętego razem - a zatem są braćmi;
4. czy też ojcem Ducha Świętego (ma dwóch ojców) jest Syn wespół z Ojcem - a zatem są braćmi, a Duch ich synem.
5. czy Ojciec i Syn są braćmi?
Mam poważny dylemat czyli brak wiedzy w tym przedmiocie, ponieważ Katechizm KK nie wyjaśnia relacji jakie zachodzą w tej - cyt. "rodzinie Bożej" (759) gdzie i kiedy nastąpiło wylanie Ducha? Przed Synem czy po... Na czym polega wymiana miłości pomiędzy Ojcem, Synem i Duchem Świętym (221) i jaki jest udział człowieka w tej wymianie. Skoro wiara opiera się na Trójcy - a Trójca to Jedność - na jakiej podstawie podczas chrztu wymaga się trzykrotnego "Wierzę" odrębnie w Ojca, Syna i Ducha Świętego?
Katechizm stanowi, że odróżnienie Osób Boskich opiera się na ich wzajemnym odniesieniu do siebie (252) - jakie zatem jest to wzajemne odniesienie? Takie jak na tym kolorowym trojkącie marcina_jastrzebskiego?
I na koniec!
"Ktoby zgrzeszył przeciwko Synowi Bożemu (Człowieczemu) będzie mu przebaczone, ale ktoby zgrzeszył przeciwko Duchowi Świętemu, temu nigdy nie będzie..." (Mat.12.32) u Marka "...winien grzechu wiecznego".
To jak to jest z jednością tej Trójcy? Bo w Piśmie napisano: "Ja i Ojciec - jedno jesteśmy" (Jan 10.30) mimo, iż nieco dalej ewangelista poprawia się podając, że Chrystus też się poprawił i sprostował tą "jedność" mówiąc: (...) gdyż Ojciec jest większy niż ja". (Jan 14.28). W czymże Ojciec jest większy, albo o ile - skoro oboje "jednacy są"? Poza tym Ojciec coś tam wie więcej - a Syn nie wie! Chociaż robi wrażenie że wie. Może tylko udaje. Chodzi o termin Sądu Ostatecznego - na który też się szykuję, mimo iż piekło mam już zapewnione.
Tak mam już namieszane, że chyba sam Wielki Autorytet papież Benedykt XVI tego mi nie odmiesza!
Życzliwość niezasłużona .... niech będzie z Wami. Kto to wyjaśni ma z pewnością miejsce w niebie zapewnione! Bo więcej radości z jednego… niż z 99 rozmodlonych... rzymskich katolików.

Pn kwi 09, 2007 20:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 114  Następna strona