Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
JózefK całe szczęście to Bóg a nie Ty będziesz oceniał kogo zbawić. Kościół uznał papieża Jana Pawła II za błogosławionego, w Twoim rozumieniu to on nawet zbawiony nie jest, współczuje Ci. Ty się zastanów nad sobą, czy owocem wiary w Boga jest nienawiść jaka tutaj prezentujesz.
|
Pn maja 23, 2011 20:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JózefK bardzo przypomina mi pewnego gościa znanego z forum.onet jako Katolik2010 Mówienie że Kościół po Soborowy jest odstępczy a prawda i zbawienie jest tylko u tradycjonalistów jest pychą i herezją!
|
Pn maja 23, 2011 20:54 |
|
 |
kredka111
|
Jak wszyscy huzia na Józia to ja też chciałam wyrazic ubolewanie z powodu linków jakie zapodałeś dla darożka, który się świeżo nawrócił i ma serce chetne do kochania Boga a Ty mu zaserwowałeś całkowicie niestrawną literaturę teologiczną. Mam nadzieję że darożek tego nie przeczyta bo szkoda czlowieka żeby sie zakrztusił...
|
Wt maja 24, 2011 8:31 |
|
|
|
 |
antośka
|
Mój brat 2-3 razy w tygodniu chodzi ( ma płacone) z e starszą babka do kościoła i żeby jej zrobić przyjemność, czy może z innego powodu, również przyjmuje komunię. Do spowiedzi nie chodzi, bo co się będzie stresował. Czy w takim razie wg tego fragm. „Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym ” mój brat ma życie wieczne? To chyba jakieś jaja, bo braciszek jest bardziej satanistą niż katolikiem. To w takim razie nie może chodzć o opłatek (komunie)
|
Wt maja 24, 2011 14:02 |
|
 |
Aiveena
Dołączył(a): So cze 05, 2010 9:27 Posty: 234 Lokalizacja: Opole, Opolskie
|
By przyjąć komunię świętą, trzeba być w stanie łaski uświęcającej, bez grzechu ciężkiego - inaczej jest to grzech świętokradztwa. Jeżeli Twój brat jest bardziej "satanistą", niż katolikiem, to zakładam że w stanie łaski uświęcającej nie jest.
_________________ когда кто - то показывает палъцем на небо, толъко дурак смотрит на палец.
|
Wt maja 24, 2011 14:25 |
|
|
|
 |
antośka
|
"Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne"- no i on spożywa,a jednak nie ma życia wiecznego, widać więc, że są wazniejsze, duchowe warunki do zbawienia czyli nawrócenie
|
Wt maja 24, 2011 17:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1 Kor, 11, 27 Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej. 28 Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. 29 Kto bowiem spożywa i pije nie zważając na Ciało [Pańskie], wyrok sobie spożywa i pije.
|
Wt maja 24, 2011 17:34 |
|
 |
JózefK
zbanowany na stałe
|
trymet napisał(a): JózefK bardzo przypomina mi pewnego gościa znanego z forum.onet jako Katolik2010 Mówienie że Kościół po Soborowy jest odstępczy a prawda i zbawienie jest tylko u tradycjonalistów jest pychą i herezją! Czy uczestnicząc na takich mszach można się zbawić?  Zamiast ołtarza - butle z wodą. Zamiast kadzidła - dym z rury wydechowej. Zamiast świec - migacze samochodu. Za kroniką Novus Ordo W książce ks. prof. Michała Poradowskiego "Problemy II Soboru Watykańskiego" można przeczytać tak: Najważniejszą sprawą dla Soboru była reforma liturgii, a właśnie przewodniczącym odnośnej Komisji był mason Abp Bugnini. Włoskie czasopismo "30 Giorni", ściśle związane z Watykanem, podawało wiele konkretnych danych co do tego, że Abp Bugnini przynależał do masonerii i że, co najważniejsze, reformował liturgię mszalną według konkretnych wskazówek masonerii. Odnośną korespondencję między Abpem Bugninim i jego lożą, co do reformy liturgii Mszy Świętej, podało czasopismo włoskie " 30 Giorni" w numerze 6 (w języku angielskim) z roku 1992. Oto odnośne teksty: List z dnia 14 lipca 1964 roku: " Drogi Buan (Bugnini): informuję cię o Twoim zadaniu, które Rada Braci zleciła Tobie, w porozumieniu z Wielkim Mistrzem Masonerii i Książętami Tronu Masońskiego. Nakazujemy Ci szerzenie dechrystianizacji przez wprowadzenie nieuzgodnionych obrządków i języka liturgicznego, oraz skłócenia księży, biskupów i kardynałów jednego przeciwko drugiemu. Językowe i obrządkowe zamieszanie jest zwycięstwem dla nas, ponieważ językowa i obrządkowa jedność była siłą Kościoła Katolickiego... Wszystko to należy dokonać w przeciągu 10-ciu lat". Odpowiedź Arcybiskupa Bugniniego dana Zarządowi Loży Masońskiej: "Sądzę, że założyłem podwaliny odnośnie największej swawoli w Kościele Katolickim, dzięki memu dokumentowi, wydanego zgodnie z Waszymi instrukcjami. Miałem uciążliwą walkę i musiałem używać wszelkich podstępów w obliczu moich wrogów z Kongregacji Obrządków, aby otrzymać zatwierdzenie owego dokumentu od Papieża. Na szczęście dla naszej sprawy, otrzymaliśmy poparcie ze strony naszych przyjaciół i naszych braci masonów z Universa Laus, którzy są nam wierni. Dziękuję Wam za przekazanie pieniędzy i mam nadzieję, że wkrótce się z Wami spotkamy. Ściskam Was Wasz Brat Buan (Bugnini ) - 2 lipca 1967 r. "
|
Wt maja 24, 2011 19:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JózefK napisał(a): Zamiast ołtarza - butle z wodą. Zamiast kadzidła - dym z rury wydechowej. Zamiast świec - migacze samochodu. Za kroniką Novus Ordo
To prawda że po Soborze były i maja miejsce pewne nadużycia liturgiczne. Ale nie oznacza to że sam Sobór był czymś złym i że Kościół Katolicki (posoborowy) jest szatański, wktórym nie ma zbawienia Co do tej mszy na zdjęciu- może byli akurat w podrózy i nie było innej mozliwości sprawowania jej
|
Wt maja 24, 2011 19:58 |
|
 |
JózefK
zbanowany na stałe
|
trymet napisał(a): To prawda że po Soborze były i maja miejsce pewne nadużycia liturgiczne. Ale nie oznacza to że sam Sobór był czymś złym i że Kościół Katolicki (posoborowy) jest szatański, wktórym nie ma zbawienia Co do tej mszy na zdjęciu- może byli akurat w podrózy i nie było innej mozliwości sprawowania jej Być może.Ale mało prawdopodobne, ze drzwi kościołów pozamykały się dla tych podróżnych. Odległości w Polsce od kościoła do kościoła nie są tak znowu wielkie. http://breviarium.blogspot.com/2009/12/ ... li-to.htmlJakim cudem Bugnini był w stanie przeprowadzić tak pustoszące zmiany w liturgii? Częściowo dlatego, że żaden z papieży, którym służył, nie był liturgistą. Bugnini zmienił tak wiele, że Paweł VI często nie znał najnowszych rozporządzeń. Papież pewnego razu zakwestionował przyniesione mu westymenta twierdząc, że kolor się nie zgadza, ale wytłumaczono mu, że przecież sam zniósł Oktawę Zesłania Ducha Świętego i nie może użyć czerwonych szat. Papieski ceremoniarz jest świadkiem, że papież się wtedy załamał i rozpłakał. List z Austrii Szczęść Boże! Droga Redakcjo! Tym krótkim mailem pragnę serdecznie podziękować za Państwa pracę, wytrwałość i odwagę w pokazywaniu prawdy o Kościele Katolickim. Jako kapłan pracujący na "Zachodzie" mam niemal codziennie do czynienia z nadużyciami liturgicznymi. Niektóre z nich to wyraz głupoty, niedbałości, inne, niestety śmiem sądzić, ze braku wiary. Jak bowiem wytłumaczyć, iż proboszcz jednej z parafii w ogóle nie puryfikuje naczyń liturgicznych (za wyjątkiem kielicha), a małe partykuły leżą na ołtarzu. Takich przypadków i takich księży jest więcej. Cóż jednak zrobić, kiedy jeden z ks. profesorów (!) liturgiki uczy kleryków, że tym, którzy po rozdanej Komunii Św. i puryfikacji pateny obmywają palce nad kielichem "życzy smacznego" (dosłowny cytat). Ile Mszy Św. w Polsce sprawuje się niedbale, co dzieje się z puryfikaterzami i korporałem po Mszy Św.? W której parafii (będę wdzięczny za adres) zgodnie z zaleceniem wodę z pierwszego prania wylewa się w specjalnie przeznaczone do tego miejsce? Te nadużycia można jeszcze długo wyliczać. Tym większe Państwa zasługi. Czasem komentarze są zbyt ostre, czasem przesadzają Państwo, ale nie zmienia to faktu, jak ważna jest Państwa strona. Obowiązkowa lektura dla księży i biskupów! Z serca życzę wytrwałości i Bożego błogoslawieństwa na każdy dzień Nowego Roku! Ks. (...) (imię, nazwisko oraz adres email wyłącznie do wiadomości redakcji. Przepraszam, ale miałem już nieprzyjemności z powodu wierności przepisom liturgicznym) Drogi Księże, Bóg zapłać za życzenia. Za ostre słowa i czasami przesadę - przepraszamy. Zapewniamy, że wynikają one jedynie z gorliwości o Dom Boży i o Świętą Liturgię. Zapewniamy o naszej ustawicznej modlitwie za Ojca świętego, wszystkich Biskupów, Kapłanów i Duchowieństwo, które wiernie strzeże Wiary apostolskiej i katolickiej. http://breviarium.blogspot.com/2009/12/ ... strii.htmlAlbo tu: "Ku przestrodze" (...) http://liturgia.pl/node/8063
|
Wt maja 24, 2011 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja kiedyś będać w górach to uczestniczyłem w podobnej mszy polowej. Ksiądz sprawował Msze na ołtarzu zrobionym z plecaków. I co? taka msza jest nieważna czy heretycka? Nie było w Bieszczadach na szlaku zorganizowania innej mszy
|
Wt maja 24, 2011 20:13 |
|
 |
meritus
|
Cytuj: Bugnini zmienił tak wiele, że Paweł VI często nie znał najnowszych rozporządzeń. Papież pewnego razu zakwestionował przyniesione mu westymenta twierdząc, że kolor się nie zgadza, ale wytłumaczono mu, że przecież sam zniósł Oktawę Zesłania Ducha Świętego i nie może użyć czerwonych szat. Papieski ceremoniarz jest świadkiem, że papież się wtedy załamał i rozpłakał. Naprawdę wzruszające. Tzw. tradycjonaliści reformy zlecone przez Sobór i zatwierdzone przez Magisterium uznają za źródło wszelkiego zła. Zapominają jednak, że reforma była konieczna, gdyż wiele z przepisów liturgicznych zakrawało na kuriozum i otwierało szeroko bramę dewocji i nadużyciom. Dwa akty pokuty w czasie Mszy Swiętej, odprawianie w 8 minut, wciskanie ludziom różańców i nakazywanie odmawiania modlitw W CZASIE Ewangelii, czy Credo, obwarowywanie grzechem krzywego kadźnięcia ołtarza, bo się okadzi 22, albo 20 razy, zamiast 21... Niektóre przepisy same w sobie były nadużyciem. Antośka, czy upomniałaś tego, co bez spowiedzi chodzi do komunii? Bo najwyraźniej się Tobie pochwalił...
|
Wt maja 24, 2011 22:49 |
|
 |
antośka
|
 on calkiem niepoważnie traktuje wiarę w Boga, więc konsekwentnie sie zachowuje, ale wtym poście chodzilo mi o warunek życia wiecznego, który nie może być bezwzględnie taki jaki zapodał Józek
|
Śr maja 25, 2011 7:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JózefK tak krytykuje NOM a nie wie czegoś istotnego: jest taki Kościół w którym nabożeństwo niedzielne (co tydzień!) trwa 1 h 10 min. - 1 h 20 min., duchowny odprawia je stojąc tyłem do wiernych, a Komunię Św. parafianie przyjmują na klęcząco- wiecie co to za Kościół? odp: to Kościół Ewangelicko Augsburski
|
Śr maja 25, 2011 19:21 |
|
 |
Alumn
|
"Poza Kościołem nie ma zbawienia". Tak twierdził jeden z ojców Kościoła - Cyprian. Chodzi o to, że jeśli ktoś przyjmował sakrament, głównie chodziło o chrzest, od szafarza, którzy nie należy do Kościoła, to sakrament jest nie ważny. Przeciwstawił się temu św. Augustyn, który polemizował z Cyprianem, mówiąc, że chrzcił Jan, Piotr, Jezus i Judasz. Nie liczy się kto, szafarzem jest zawsze Chrystus. Najwyżej sakrament może nie wydać owoców, bo miał początek na niewłaściwej glebie, ale sakrament jest ważny.
_________________ Dla mnie bowiem żyć to Chrystus a umrzeć to zysk. http://alumn-amare.blogspot.com/
|
Pn lip 04, 2011 21:32 |
|
|
|