Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 9:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 52  Następna strona
 Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? 
Autor Wiadomość

Ciekawe skąd oni wiedzą że akurat tego gościa Jahwe zbawił???

Śr kwi 15, 2009 21:38

Cz kwi 16, 2009 7:51

Ale coś tem zmysł nie działa w przypadkach potępienia chyba...

Strasznie to wszystko niespójne i naciągane.

Cz kwi 16, 2009 8:27
"Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?"

to chyba wyjątkowo kiepski dobór słów :/, Strasznie to wszystko niespójne i naciągane, głupie i nie chce mi sie mysleć teraz nad tym :/

Cz kwi 16, 2009 8:46

nie chce mi sie mysleć teraz nad tym :/

Jak Ci się zachce, to daj znać, ok?

Cz kwi 16, 2009 23:06

Ale coś tem zmysł nie działa w przypadkach potępienia chyba...

Strasznie to wszystko niespójne i naciągane.

zmysly dzialaja...

Cytuj:
www.teologia.pl mówi:
Kościół nie twierdzi, że wszyscy niechrześcijanie zostaną potępieni dlatego tylko, że urodzili się poza chrześcijaństwem. Naucza jednak, że jeśli osiągają oni zbawienie, to nie poza Chrystusem, nie poza oddziaływaniem Ducha Świętego ani nie poza Kościołem. Istnieje bowiem jedyne dla wszystkich ludzi Źródło zbawczej łaski. Jest nim Jezus Chrystus, Syna Boży i prawdziwy człowiek, oraz Duch Święty.

Oddziaływanie Jezusa Chrystusa i Ducha Świętego na serca ludzkie jest tajemnicze i trudne dla nas do wyjaśnienia. "Mówiąc o sposobie, w jaki zbawcza łaska Boża - udzielana zawsze za pośrednictwem Chrystusa w Duchu Świętym i mająca tajemniczy związek z Kościołem - dociera do poszczególnych niechrześcijan, Sobór Watykański II ogranicza się do stwierdzenia, że Bóg udziela jej «wiadomymi tylko sobie drogami». (Sob. Watykański II, Dekr. Ad gentes, 7; deklaracja Dominus Iesus 21)

Tak więc niechrześcijanie – podobnie jak chrześcijanie – mogą dostąpić zbawienia tylko dzięki łasce wysłużonej przez Jezusa Chrystusa i udzielanej przez Ducha Świętego. Jezus Chrystus i Duch Święty oddziaływuje nie tylko na chrześcijan. Zbawcze „działanie, jakie Jezus Chrystus prowadzi ze swoim Duchem i przez Niego, rozciąga się na całą ludzkość ponad widzialnymi granicami Kościoła.” (Deklaracja Dominus Iesus 12).

Każda łaska – także ta, której Duch Święty może udzielić niechrześcijanom – ma związek z Kościołem. "Dla tych, którzy nie są w sposób formalny i widzialny członkami Kościoła, «Chrystusowe zbawienie dostępne jest mocą łaski, która, choć ma tajemniczy związek z Kościołem, nie wprowadza ich do niego formalnie, ale oświeca ich w sposób odpowiedni do ich sytuacji wewnętrznej i środowiskowej. Łaska ta pochodzi od Chrystusa, jest owocem Jego ofiary i zostaje udzielana przez Ducha Świętego». (Jan Paweł II, Encykl. Redemptoris missio, 10; Deklaracja Dominus Iesus 20).

Tak więc osiągający zbawienie niechrześcijanie zawsze dostępują go – choć o tym nie wiedzą – dzięki Chrystusowi, Duchowi Świętemu i Kościołowi.

Nie osiągają nigdy zbawienia „poza Kościołem”. Osiągają je dzięki Kościołowi i dzięki pewnej nadprzyrodzonej łączności z nim. Nie ma zbawienia dla jednych w Kościele i dzięki zbawczemu oddziaływaniu Kościoła, a dla innych – poza Kościołem. Kościół nie przyjmuje teorii, że np. chrześcijanie zbawiają się w Kościele, a niechrześcijanie – poza Kościołem, na mocy działania samego tylko wiecznego Logosu, Słowa Bożego, lub samego tylko Ducha Świętego (zob.) Ustanowiona dla wszystkich przez Boga droga wiodąca do zbawienia jest jedna. Jest nią Jezus Chrystus, Duch Święty i Kościół, Mistyczne Ciało Chrystusa.

Pn kwi 27, 2009 13:01
Zobacz profil WWW

O ile mi wiadomo, jedynym człowiekiem w dziejach Kościoła, co do którego postulowano oficjalne uznanie go za potępionego ( miało to być podobnym elementem wiary, jak np. zbawienie Maryi ), był Judasz. Nigdy się jednak tak nie stało.

Nawet jeżeli istnieje " zmysł " wiary Kościoła odnośnie potępionych, Kościół rezygnuje z tej prerogatywy. I bardzo dobrze.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn kwi 27, 2009 13:34

-"nie ma zbawienia po za Kościołem"

Pomijając budynki ,oficjeli ,nas wiernych -zostaje sedno Kościoła ;

CHRYSTUS !

A więc; bez Chrystusa nie ma zbawienia -bez Jego Miłosci i Miłosierdzia !
i nagle to co było "batem"-staje się otwartą dłonią i zaproszeniem na ucztę ..

Dziwne jak bardzo "powykrzywiano i zeszpecono Oblicze Boga";

...."GŁOS BOŻY : [7.5.1968] Napisałaś 26.4 –Gdyby nasi artyści mogli zobaczyć to co ja ujrzałam , bylibyśmy uwolnieni od widoku niektórych Krucyfiksów tak zniekształconych, jakie widzimy w wielkich wystawowych oknach Ars Sacra { miałam właśnie cudne widzenie Jezusa na Krzyżu} –Podoba Mi się bardzo ta twoja myśl. Ale ty się dziwisz? Właśnie takim jestem nawet dla dobrych , postacią zniekształconą ! Wykrzywili Mi usta , bo Prawdę , którą zawsze głosiłem, tłumaczą teraz według własnych zainteresowań. Nogi , ręce oczy wszystko zniekształcili według własnych celów ,jak im się podobało. A Moje Serce? To Serce przebite włócznią ? O , gdybyż przynajmniej nie zniekształcili Mego Serca .

A tak , jak artyści wyobrażają Mnie i przedstawiają ludzkości , takim naprawdę jestem dla niej. Jestem tylko mitem, podaniem ośmieszonym! Bierze się Mnie gdy, wypada Mnie brać i porzuca , gdy wypada porzucić. Jestem dla nich postacią zniekształconą.

Ale ty droga córko , powtarzaj wszystkim , jak bardzo rozciągnąłem na Krzyżu Moje ręce, by przyjąć wszystkich odkupionych przeze Mnie i zanieść ich w objęcia Mojego Ojca, czekającego na nich. Powiedz , że usta Moje nie są wykrzywione , lecz mówią nadal o Miłości i przebaczeniu. Powtórz, że Moje oczy , choć zamknięte snem śmierci promieniują zawsze wiele światła na drogę Mych synów. A kto idzie w tym świetle nigdy nie zabłądzi.

I wreszcie powtórz by Mnie nie uważali za kogoś nieistniejącego , lub za Osobę ,która była tylko bohaterem historycznym. Bo Ja Jestem „ TYM, KTÓRY JEST” zawsze żywy , zawsze obecny , zawsze czynny w sercu człowieka, jak wierny towarzysz, który nie zdradza lub opuszcza, lecz zawsze jest gotowy wyciągnąć miłujące Ramiona , ku Memu stworzeniu..."

Cytat z www.jezusblog.republika.pl

Pn kwi 27, 2009 17:02

W Apokalipsie jest napisane, że przed końcem zgromadzą się wierzący ze wszystkich narodów i plemion i będą wspólnie wielbić Boga - więc nie chodzi o przynależność do danego koscioła ale o wiarę w Odwiecznego i podążaniem do Niego

Cz lip 23, 2009 22:09

Jeden jedyny człowiek uzyskał z ust samego Jezusa zapewnienie, że będzie zbawiony (Łk 23,43). Nie był on ochrzczony, a całe jego życie doczesne sprowadzało się do stwierdzenia, że był skazanym na ukrzyżowanie łotrem. Trudno więc na tej podstawie wnioskować o jakiś specjalnych czynach, które sprawiają człowieka świętym. Jak się zdaje, wystarczy tylko wierzyć, że Jezus ma taką moc, iż nawet wśród panowania ciemności (por. Łk 22,53) zdolny jest wybawić każdego do nieśmiertelnego życia z Bogiem.

Pt lip 24, 2009 9:58

Jeden jedyny człowiek uzyskał z ust samego Jezusa zapewnienie, że będzie zbawiony (Łk 23,43). Nie był on ochrzczony, a całe jego życie doczesne sprowadzało się do stwierdzenia, że był skazanym na ukrzyżowanie łotrem. Trudno więc na tej podstawie wnioskować o jakiś specjalnych czynach, które sprawiają człowieka świętym. Jak się zdaje, wystarczy tylko wierzyć, że Jezus ma taką moc, iż nawet wśród panowania ciemności (por. Łk 22,53) zdolny jest wybawić każdego do nieśmiertelnego życia z Bogiem.

Pan Bóg dał Kosciołowi sakrament chrztu jako widzialny znak włączenia ochrzczonego do wspólnoty Kościoła, zmazania winy pierworodnej i otrzymania Ducha Świętego, który czyni ochrzczonego Jego świątynią.

Pan Bóg działa przez sakramenty, ale to nie znaczy że jest przez nie ograniczony. W sakramencie pokuty masz pewność otrzymania odpuszczenia grzechów i jest grzechem takiej możliwości nie wykorzystywać. Nie znaczy to jednak że Bóg nie może odpuścić grzechów komuś kto żałuje i pragnie odpuszczenia grzechów, a nie ma możliwości do spowiedzi przystąpić. Tak samo z chrztem - Bóg może ochrzcić kogo zechce.

N lip 26, 2009 12:19

Pan Bóg dał Kosciołowi sakrament chrztu jako widzialny znak włączenia ochrzczonego do wspólnoty Kościoła, zmazania winy pierworodnej i otrzymania Ducha Świętego, który czyni ochrzczonego Jego świątynią.

Pan Bóg działa przez sakramenty, ale to nie znaczy że jest przez nie ograniczony. W sakramencie pokuty masz pewność otrzymania odpuszczenia grzechów i jest grzechem takiej możliwości nie wykorzystywać. Nie znaczy to jednak że Bóg nie może odpuścić grzechów komuś kto żałuje i pragnie odpuszczenia grzechów, a nie ma możliwości do spowiedzi przystąpić. Tak samo z chrztem - Bóg może ochrzcić kogo zechce.

Rewelacyjny post!!! Czasem ludzie piszą tak, jakby Bóg mógł działać tylko w Kościele i tylko w Sakramentach... a On przecież może wszystko, jest nieograniczony! Skoro Kościół może chrzcić i rozgrzeszać, to Bóg tym bardziej...

ale przecież takie myślenie może zagrażać instytucji Kościoła, jedynego szafarza łask Bożych...

http://lek.spoleczny.w.interia.pl

...a z brakiem szacunku i zrozumienia wobec cierpiących na zaburzenia psychiczne walczyć trzeba.

N lip 26, 2009 19:34
Zobacz profil WWW

Czasem ludzie piszą tak, jakby Bóg mógł działać tylko w Kościele i tylko w Sakramentach... a On przecież może wszystko, jest nieograniczony! Skoro Kościół może chrzcić i rozgrzeszać, to Bóg tym bardziej...

ale przecież takie myślenie może zagrażać instytucji Kościoła, jedynego szafarza łask Bożych...

@Kasia

Jedna rzecz tylko: nie Kościół rozgrzesza tylko Bóg, poprzez sakramenty, którymi Kościół szafuje :-)

Nie wydaje mi się, żeby sposób myślenia jaki przedstawiłem w poście wyżej zagrażał w jakiś sposób KK i bynajmniej nie było to moim zamiarem. Nie chcę także w żaden sposób umniejszać roli i wagi jaką KK odgrywa jako, powiedzmy, pośrednik Bożej łaski.

Co chciałem powiedzieć to to, że fakt iż Bóg pragnie działać i działa w Kościele poprzez sakramenty nie znaczy, że nie może działać poza nimi. Kościół zresztą tak nigdy nie twierdził (chyba), bo zakrawałoby to raczej na uzurpację i próbę ograniczenia wszechmocy Bożej.

Aha, i dziękuję za pochwalenie mojego pościka :-)

N lip 26, 2009 21:09

Rewelacyjny post!!! Czasem ludzie piszą tak, jakby Bóg mógł działać tylko w Kościele i tylko w Sakramentach... a On przecież może wszystko, jest nieograniczony! Skoro Kościół może chrzcić i rozgrzeszać, to Bóg tym bardziej...

Proponuję zastanowić się nad tym co następuje:
  1. Biblia stwierdza, że przynajmniej dwóch ludzi w ST zostało wziętych do nieba - Henoch (Rdz 5,24) i Eliasz (2Krl 2,11). Zostali więc zbawieni, choć nie byli w Kościele. Zbawienie więc było możliwe i przed przyjściem Chrystusa na świat, choć - jak można się do myśleć - nie było to łatwe.
  2. Chrystus jest głową Kościoła a my jesteśmy jego członkami. Niewątpliwe zbawienie w Kościele bierze się z Chrystusa, a nie z członków. Czy jednak Chrystus jest przywiązany do Kościoła. Raczej nie, bo jak napisał św. Jan Ewangelista, (J 1,1-5)wszystko stało się przez Chrystusa, a bez Niego nic. Jest więc Chrystus obecny nie tylko w Kościele ale i w całym świecie, który w Nim ma fundament swego istnienia.
  3. Skoro więc Chrystus jest obecny w całym świecie i w czasach kiedy Kościół jeszcze nie istniał, zbawienie było dostępne, nie ma żadnych powodów, aby i dzisiaj mogli odnaleźć Chrystusa ci, którzy żyją poza Kościołem. I choć jest to b. trudne, to nie niemożlwe.
Jak zatem ustosunkować się do powszechnie głoszonego w Kościele stwierdzenia, że poza nim nie ma zbawienia. Pewną wskazówką będzie tutaj Mowa konsystorialna Singulari quadam papieża Piusa XI, wygłoszona w 1854 z okazji uroczystego zdefiniowania dogmatu o Niepokalanym Poczęciu NMP:
    Trzeba oczywiście przyjąć jako prawdę wiary, że poza apostolskim, rzymskim Kościołem nikt nie może być zbawiony. On jest jedyną arką zbawienia. Jeśli ktoś do niej nie wejdzie, zginie podczas potopu. Równocześnie jednak za pewne należy uważać, że ci, co są w nieznajomości prawdziwej religii, nieznajomości nie do przezwyciężenia, żadnej nie ponoszą winy z tego powodu w oczach Pana. Lecz któż - wobec różnorodnej natury narodów, krajów, umysłów oraz wielu innych okoliczności - miałby tyle odwagi, by określić granice tej niewiedzy? Owszem, gdy uwolnieni z więzów ciała zobaczymy Boga, jakim jest (1J 3,2), zrozumiemy z pewnością, jak ścisłym i wspaniałym związkiem łączą się miłosierdzie i sprawiedliwość Boże. Lecz jak długo przebywamy na ziemi, przytłoczeni ciężarem materii, która przytępia duszę, wierzymy najusilniej według nauki katolickiej, że "jeden Bóg, jedna wiara, jeden chrzest" [Ef 4,5]. Nie godzi się posuwać dalej naszych dociekań.
    [H. Denzinger, Enchiridion symbolorum, Freiburg 1960, Nr 1647]

Pn lip 27, 2009 9:28

To wszystko prawda, że łaska płynąca z sakramentów pochodzi od Boga, ale przecież Bóg jest wszechmocny i może działać nie tylko przez sakramenty, ale w każdy możliwy sposób. Więc, jeśli chce wybaczyć komuś grzechy, niekoniecznie musi Go obchodzić to, czy człowiek poszedł do spowiedzi...

http://lek.spoleczny.w.interia.pl

...a z brakiem szacunku i zrozumienia wobec cierpiących na zaburzenia psychiczne walczyć trzeba.

Pn lip 27, 2009 11:10
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 52  Następna strona