Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 0:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 poproszę konkrety 
Autor Wiadomość

Post Re: poproszę konkrety
Zastanów się trochę nad tym co piszesz ? jak czy o aniele lub janie można napisaćżę był umarły i znów ożył?
To Jezus był umarły i znów ożył i to chyba jasne.
Co do reszty to rozumiem że przyznajesz mi rację?

So lip 23, 2011 7:51

Zatem jeszcze raz -Obj 2,8
"Napisz to mówi -Pierwszy i Ostatni, który był martwy i znów ożył" Zatem anioł mówi do Jana -napisz- napisz to co mówi Jezus , dziecko by zrozumiało , zresztą sam jakbyś pomyslał zamiast słuchać tylko co co ci powiedzą w zborze było by prościej.

So lip 23, 2011 8:03
viko napisał(a):
Zatem jeszcze raz -Obj 2,8
"Napisz to mówi -Pierwszy i Ostatni, który był martwy i znów ożył" Zatem anioł mówi do Jana -napisz- napisz to co mówi Jezus , dziecko by zrozumiało , zresztą sam jakbyś pomyslał zamiast słuchać tylko co co ci powiedzą w zborze było by prościej.

viko - pewnego razu mówił dziad do obrazu - formek powtórzy swoją mantrę.
Był czas gdy wpuszczałam do domu ŚJ do momentu, gdy przekonałam się, żo mogą "dyskutować" tylko o swojej mantrze.
Teraz nie podejmuję dyskusji......wielu chrześcijan wybiórczo traktuje Biblię, ale niewielu odbiera Jezusowi bóstwo.

So lip 23, 2011 8:12

Wiem też to z doświadczenia, że często rozmowy z nimi są poniżające gdyż na bardzo niskim poziomie ale czasem człowiek nie wytrzymuje jak czyta takie posty i jest smutnie to że brak w nich własnego myślenia.
SJ często mówią iż biblia jest prosta a wyliczają w niej jakieś dziwne daty. Wyraźnie w biblii jest napisane iż Jezus jest Bogiem ale tu już biblia nie jest prosta.
Naszczęscie z protestantami rozmawia się już na wyższym poziomie, mimo iż z nich wywodzą się SJ.

So lip 23, 2011 8:29

salyruk napisał(a):
Piszę z prośbą o pomoc. Jestem człowiekiem zdającym sobie sprawę że człowiek to coś więcej niz zlepek kości, mięsni, włókien etc. Całkowicie wierzę, że całe Pismo Święte jest dane nam od Naszego Pana (2Tm3:16). Biblia w moim życiu zajmuje sporo miejsca.

Niedawno natrafiłem na Świadkow Jehowy. Muszę przyznać, że ich zdecydowana wiara, głębokie podstawy (znajomość Pism) oraz gorliwa chęć dzielenia się szczęsciem o Bogu, o Jezusie, o Dobrej Nowinie zrobiła na mnie wrażenie. Zgadzam się z nimi, że Jezus Chrysus nie zamykał się w synagogach tylko "chodził po ludziach" i takie polecenie dał swoim uczniom.

Nadmieniam, że Świadkiem Jehowy nie jestem i prawdopodobnie nie będę, gdyż uważam że swoją postawą alienują dzieci - w pewien sposób je krzywdzą - chociaż już dorosłe są zazwyczaj szcześliwe i chwalą swoich rodziców - okazują im miłość i są osobami głęboko wierzącym idącymi z uśmiechem przeż życie w związku ze swoją wiarą, a to powinno w nas budzić podziw. Powiem więcej, pójde nawet o krok dalej - to my powiniśmy "robić ich robotę"

Jednak spotkania które z nimi odbywam spowodowały, że zacząłem się zastanawiać w co ja jako katolik właściwie wierzę.

W związku z tym mam kilka pytań i liczę że nie uzyskam wymijających odpowiedzi - albo ciszę.

1. Dlaczego nie używamy imienia Bożego - przecież faktem historycznym, archeologicznym jest tetagram YHWH - nie ważne czy będzie to Jehowa czy Jahwe - ale jest. Dlaczego nie ma o tym mowy na lekcjach katechezy, w Kościele etc (celowo piszę używając dużej litery - nie chodzi mi o budynek). W Tysiąclacce jest wymienione bodajże raz! A przecież było dużo więcej razy w oryginalnych przekładach aramejskich, hebrajskich

2.Kto według nas rządzi tym światem - Bóg czy Szatan? Bo według nich Szatan (Jana 12:31, 14:30, 16:11, 2 Koryntian 4:3,4, 1 Jana 5:19) i to dosyć dobrze tłumaczy głód, cierpienie, wojny, paradoksy miłosci Bożej wobec tych wszystkich okropieństw jakie nas spotykają)

3. Co ze znaczeniem okupu Chrystusa - jego śmierci za nas, jego cierpienia. Przecież u nas najważniejsze są święta Bożego Narodzenia, a przecież w sensie czynów dużo ważniejsza była śmierć - dzięki niej mamy szanse na życie wieczne bez grzechu?

4. Co się dzieje z człowiekiem po śmierci. Ale konkretnie, co zaraz po śmierci, co póżniej etc.

5. Czym jest Królestwo Boże?

6. W jaki sposób tłumaczymy różnicę pomiedzy wielką trzodą a 144.000 wybranych mających wypisane imię Boże i Jezusa ?

6. Czy żyjemy w dniach ostatnich, a jeśli tak to co to dla nas znaczy ?

7. Co z wyznawacami innych religi? Co się z nimi stanie - a co z tymi którzy żyli przed Jezusem, albo nie mieli sposobności spotkać się z wiarą w Boga i Jezusa?

To narazie tyle. Pewnię jeśli podejmiemy dyskusje to nasunie mi się więcej.

Zastanowiło mnie Twoje stwierdzenie: Jednak spotkania które z nimi odbywam spowodowały, że zacząłem się zastanawiać w co ja jako katolik właściwie wierzę.

Jest to dowód na to, że brak nam, wielu katolikom prawdziwego wtajemniczenia chrześcijańskiego. Chrzest (chrzest jako sakrament inicjacji chrześcijańskiej oprócz bierzmowania i Eucharystii) jaki my katolicy (jako dzieci) dzisiaj przyjmujemy wymaga katechumenatu pochrzcielnego co tłumaczę sobie, że ochrzczonemu potrzeba wychowania wiary czyli właściwego wtajemniczenia chrześcijańskiego.

W Kościele katolickim jest to "w/g prawa" rozwiązane, gdyż z Katechizmu Kościoła Katolickiego dowiaduję się, że

"Wtajemniczenie chrześcijańskie

1229 Gdy ktoś chciał stać się chrześcijaninem, musiał - od czasów apostolskich - przejść pewną drogę i wtajemniczenie złożone z wielu etapów. Można tę drogę przejść szybciej lub wolniej. Zawsze powinna ona zawierać kilka istotnych elementów: głoszenie słowa, przyjęcie Ewangelii, które pociąga za sobą nawrócenie, wyznanie wiary, chrzest, wylanie Ducha Świętego, dostęp do Komunii eucharystycznej.

1230 Wtajemniczenie to w ciągu wieków ulegało wielu zmianom, zależnie od okoliczności. W pierwszych wiekach Kościoła wtajemniczenie chrześcijańskie było bardzo rozbudowane i obejmowało długi okres katechumenatu oraz szereg obrzędów przygotowawczych, które wyznaczały liturgicznie drogę przygotowania katechumenalnego. Jego zwieńczeniem była celebracja sakramentów wtajemniczenia chrześcijańskiego.

1231 Tam gdzie chrzest dzieci stał się w szerokim zakresie zwyczajną formą celebracji tego sakramentu, wszystko to stało się jednym obrzędem, który zawiera w sposób bardzo skrócony przygotowujące etapy wtajemniczenia chrześcijańskiego. Chrzest dzieci ze swej natury wymaga katechumenatu pochrzcielnego. Nie chodzi tylko o późniejsze nauczanie, lecz także o konieczny rozwój łaski chrztu w miarę dorastania osoby. Temu celowi powinien służyć katechizm.

1232 Sobór Watykański II przywrócił w Kościele łacińskim "różne stopnie katechumenatu dorosłych" . Jego obrzędy znajdują się w Ordo initiationis christianae adultorum (1972). Sobór pozwala zresztą, by "oprócz tego, co zawiera tradycja chrześcijańska", w krajach misyjnych dopuszczano "te elementy wtajemniczenia będące w użyciu danego narodu, które dadzą się dostosować do obrzędów chrześcijańskich".

1233 Obecnie we wszystkich obrządkach łacińskich i wschodnich wtajemniczenie chrześcijańskie dorosłych rozpoczyna się od przyjęcia ich do katechumenatu i osiąga swój punkt kulminacyjny w jednej celebracji udzielania trzech sakramentów: chrztu, bierzmowania i Eucharystii. W obrządkach wschodnich wtajemniczenie chrześcijańskie dzieci zaczyna się od chrztu, po którym bezpośrednio następuje bierzmowanie i Eucharystia, gdy tymczasem w obrządku rzymskim wtajemniczenie trwa przez lata katechezy i kończy się później bierzmowaniem i Eucharystią, która jest jej szczytowym punktem."

Wiem, że jedną z wielu form (narzędzi danych biskupom, prezbiterom) w Kościele katolickim umożliwiającym wtajemniczenie chrześcijańskie jest NEOKATECHUMENAT popularnie zwany Drogą neokatechumenalną. Każdy, kto tego pragnie (w tym i Ty) może rozpocząć drogę i wówczas otrzyma (otrzymasz) odpowiedzi na postawione na początku tego wątku pytania.

zsoborniki

So lip 23, 2011 9:36

Alus napisał(a):
Ale słow Jezusa o sobie JA JESTEM dziwnym trafem nie czytasz.
Taka jest wasza znajomośc Biblii - wykute na pamiec wskazane pasujące dowizji działy i wersy.......
Może jeszcze jedna wypowiedź - Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM (J 8,58).
Może w waszych wydaniach Biblii wyrzucono te wypowiedzi, rujnujące koncepcję Jezus li tylko człowieka?

Po co mam je czytać skoro słowa w objawieniu mówi Bóg .?
Jeśli ja powiem "ja jestem" to tez zostanę Bogiem.?

So lip 23, 2011 18:16
formek1 napisał(a):
Alus napisał(a):
Ale słow Jezusa o sobie JA JESTEM dziwnym trafem nie czytasz.
Taka jest wasza znajomośc Biblii - wykute na pamiec wskazane pasujące dowizji działy i wersy.......
Może jeszcze jedna wypowiedź - Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Zanim Abraham stał się, JA JESTEM (J 8,58).
Może w waszych wydaniach Biblii wyrzucono te wypowiedzi, rujnujące koncepcję Jezus li tylko człowieka?

Czyli uznajesz, że Jezus jest Bogiem, bo chyba nie odrzucasz żadnej Ewangelii?
Ty sobie możesz mówić skolko ugodnio....chyba, że predentujesz do postaci z Ewangelii.

So lip 23, 2011 18:35

Alus napisał(a):

Czyli uznajesz, że Jezus jest Bogiem, bo chyba nie odrzucasz żadnej Ewangelii?
Ty sobie możesz mówić skolko ugodnio....chyba, że predentujesz do postaci z Ewangelii.

1 Biblia mówi ,że Jezus jest Bogiem to co mam uznawać.? To nie jest temtaem naszych rozważań .To jest w setkach wątków.

2 Według Ciebie tylko postacie z ewangelii mogą być Bogiem?

So lip 23, 2011 20:25

viko napisał(a):
Zastanów się trochę nad tym co piszesz ? jak czy o aniele lub janie można napisaćżę był umarły i znów ożył?
To Jezus był umarły i znów ożył i to chyba jasne.
Co do reszty to rozumiem że przyznajesz mi rację?

Objawienie to wizja a nie fakty.
Więc umarły i ożywiony nie dotyczy literalnej śmierci i życia.

So lip 23, 2011 20:27

Alus napisał(a):
Teraz nie podejmuję dyskusji......wielu chrześcijan wybiórczo traktuje Biblię, ale niewielu odbiera Jezusowi bóstwo.

jak mówił jeden polityk :
" większość jest głupia więc będzie coraz gorzej."

A Jezus powiedział że jest "niewielu którzy znajdują właściwa drogę."
Więc argument o większości jest chybiony.
Mniejszość ma rację.
Czyli niewielu ..

So lip 23, 2011 20:32
Cytuj:
2 Według Ciebie tylko postacie z ewangelii mogą być Bogiem?

A kto jeszcze?

So lip 23, 2011 21:17
zbanowany na stałe

Postacie z mitów greckich też są Bogami, półbogami, no czasem się trafi człowiek.

N lip 24, 2011 8:42
Commander napisał(a):
Postacie z mitów greckich też są Bogami, półbogami, no czasem się trafi człowiek.

Dlatego są tylko mitami.

N lip 24, 2011 9:23
Alus napisał(a):
Commander napisał(a):

Dlatego są tylko mitami.

A mity hebrajskie to "nie tylko" mity, tylko "aż" mity?

N lip 24, 2011 12:04
__I__ napisał(a):
Alus napisał(a):
Commander napisał(a):

Dlatego są tylko mitami.

A mity hebrajskie to "nie tylko" mity, tylko "aż" mity?

Istotne, ze miliony ludzi - i nie tylko chrześcianie - traktują je jako święte księgi.....gdyby były tylko mitami nie irytowałyby tak ateistów :D

N lip 24, 2011 12:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona