Autor |
Wiadomość |
Kris65
|
 Re: Egzorcyzmy
Cytuj: Dowodów na istnienie Boga - zatrzęsienie... Wiem,wiem...Gwiazdy na nocnym niebie,magiczny blask księżyca,kląskanie słowików,mgła nad jeziorem o poranku,zapach bzu i jaśminu,zieleń traw,szum sosen... 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Cz cze 14, 2012 22:34 |
|
|
|
 |
jesienna
|
Helenka napisał(a): Kris65 napisał(a): Cytuj: a po co Ci ten namacalny dowód isnienia Boga? Ludzkość opamiętałaby się...mam nadzieję  Dowodów na istnienie Boga - zatrzęsienie, ale trzeba mieć dobry wzrok (bez klapek na oczach), aby je zobaczyć  To znaczy jakie? ja znam tylko poszlaki.
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pt cze 15, 2012 1:03 |
|
 |
noOne
|
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Pt cze 15, 2012 9:05 |
|
|
|
 |
Iwona19
|
[code][/code] Kris65 napisał(a): Cytuj: Dowodów na istnienie Boga - zatrzęsienie... Wiem,wiem...Gwiazdy na nocnym niebie,magiczny blask księżyca,kląskanie słowików,mgła nad jeziorem o poranku,zapach bzu i jaśminu,zieleń traw,szum sosen...  Jeżeli chodzi o dowody na istnienie Boga to polecam zajrzeć w podany przeze mnie link i poczytać trochę http://www.teologia.pl/m_k/spis01.htm
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Pt cze 15, 2012 11:10 |
|
 |
jesienna
|
Iwona19 napisał(a): [code][/code] Kris65 napisał(a): Cytuj: Dowodów na istnienie Boga - zatrzęsienie... Wiem,wiem...Gwiazdy na nocnym niebie,magiczny blask księżyca,kląskanie słowików,mgła nad jeziorem o poranku,zapach bzu i jaśminu,zieleń traw,szum sosen...  Jeżeli chodzi o dowody na istnienie Boga to polecam zajrzeć w podany przeze mnie link i poczytać trochę http://www.teologia.pl/m_k/spis01.htmKażdy z tych dowodow można w banalnie prosty sposób obalić. (co absolutnie nie oznacza, że można udowodnić coś przeciwnego - tzn. nieistnienie Boga)
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Pt cze 15, 2012 11:56 |
|
|
|
 |
narsisus
|
Cytuj: Masz rację, że pytanie może być prawdziwe. Mimo to swoista naiwność, może być pomylona z robieniem sobie żartów Przyganiał kocioł garnkowi. Cytuj: Nikt nie wpuści Ciebie na egzorcyzmy z uwagi na Twoje bezpieczeństwo. Lepiej już, z braku dowodów, zostać ateistą i gnić w piekle całą wieczność , niż narażać się na zainteresowanie ze strony Diabła  . Z tym, że- niestety- na egzorcyzmach takiego dowodu i tak nie znajdziesz, bo to co opowiadali Ci księża na religii to są bajki. Osoba egzorcyzmowana nie zachowuje się w żaden sposób "dziwniej" niż osoba psychicznie chora. Nie jest "nadnaturalnie silna", nie pluje gwoździami, nie lewituje, ani nie mówi po hebrajsku.
|
Pn cze 18, 2012 17:54 |
|
 |
szuba
|
narsisus, jesteś pewny? Byłeś na egzorcyzmie, widziałeś? Czy tylko zakładasz, że to brednie?
|
Pn cze 18, 2012 19:04 |
|
 |
noOne
|
narsisus napisał(a): Nie jest "nadnaturalnie silna", nie pluje gwoździami, nie lewituje, ani nie mówi po hebrajsku. piszesz nieprawdę, oczywistym jest - z czyjej inicjatywy
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Pn cze 18, 2012 20:38 |
|
 |
narsisus
|
No oczywiście, że z inicjatywy Szatana. Cytuj: Byłeś na egzorcyzmie, widziałeś? Czy tylko zakładasz, że to brednie? No chyba mi nie powiesz, że mając dowód na istnienie Szatana kościół by go nie ujawnił przez względy bezpieczeństwa, skazując tym samym wszystkich, którzy (z braku dowodów) nie wierzą, na wieczne męki. Chyba mi nie powiesz, że coś, co tak trudno odróżnić od choroby psychicznej jest jednocześnie od niej tak różne( chorzy psychicznie nie lewitują, nie mówią po hebrajsku, itp). Chyba nie każesz mi wierzyć ludziom, którzy jednym razem opowiadają niestworzone historie o tych straszliwych egzorcyzmach, a innym razem zbywają dociekliwych stwierdzeniami, ze w gruncie rzeczy to tam nie dzieją się takie znowu niezwykłe rzeczy. To jest typowe dla wszelkich religii- trzeba wierzyć we wszystko na słowo. W przypadku braku "dowodu na Boga" jeszcze to zrozumiem, bo duchowni nie mają wpływu na to, że Bóg nie ma ochoty zamanifestować swego istnienia. Ale jeśli mają dowody na istnienie szatana, a mimo to nie pokazują ich i każą nam wierzyć na słowo, to to już śmierdzi taką ściemą, że trzeba być cholernie naiwnym, aby im w to uwierzyć.
|
Pn cze 18, 2012 21:26 |
|
 |
JedenPost
|
W ogóle cała ta koncepcja opętania kłóci się poniekąd z koncepcją Szatana, przedstawianego na ogół w chrześcijaństwie jako wyrafinowany, inteligentny Kłamca, Kusiciel i Manipulator. Dlaczego ktoś taki, o kim przy innych okazjach mówią, że "największym jego zwycięstwem jest to, że ludzie przestali w niego wierzyć" postanawia się nagle ujawnić i zachowuje przy tym jakby miał dwucyfrowe IQ i cierpiał na wściekliznę?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt cze 19, 2012 5:28 |
|
 |
szuba
|
Dlaczego Szatan czasami się ujawnia? Czyni to dopiero wtedy, gdy osoba zniewolona chce, pragnie nawrócenia. Dopiero wtedy manifestuje swoją obecność w człowieku. DObrze powiedziane - Szatan jest mistrzem kłamstwa, dlaczego miałby zatem manifestować swoją obecność w osobie, która trwa w ciężkim grzechu? Jest poza łaską uświęcającą, wic Szatan siedzi cichutko, bo o to mu chodzi...
A co do plucia gwoździami, lewitacji czy nadludzkiej siły - zapewniam cię, że to prawda. Natomiast zdarza się to bardzo rzadko, opętanie jest czymś bardzo rzadkim. Są opresje, obsesje, zniewolenia - a wtedy egorcyzm przebiega spokojniej, czasami nawet zupełnie łagodnie.
|
Wt cze 19, 2012 5:48 |
|
 |
JedenPost
|
szuba napisał(a): Dlaczego Szatan czasami się ujawnia? Czyni to dopiero wtedy, gdy osoba zniewolona chce, pragnie nawrócenia. Dopiero wtedy manifestuje swoją obecność w człowieku.
No nie wiem... fakt, bodaj we wszystkich opisach interwencja duchowa i sakramenty (lub "groźba" ich zaistnienia) wywołuje szczególny sprzeciw bytu opętującego i skłania go do ujawnienia się w ten sposób, jednak w wielu (jak choćby w słynnym a poważnie wyglądającym studium przypadku napisanym przez Thomasa B. Allena) nie mamy bynajmniej do czynienia z osobami zepsutymi czy pragnącymi nawrócenia, choćby we wspomnianej pozycji opisano opętanie dość obojętnego religijnie chłopca, którego (opętania znaczy) przyczyn upatrywano w okultystycznych zabawach jego ciotki.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt cze 19, 2012 6:49 |
|
 |
narsisus
|
Cytuj: A co do plucia gwoździami, lewitacji czy nadludzkiej siły - zapewniam cię, że to prawda Skoro muszę Ci uwierzyć na słowo honoru, to przynajmniej opisz dokładnie co widziałeś na egzorcyzmach. Bo zakładam ze byłeś, jeśli mnie zapewniasz. Zbywanie tekstami że lepiej o tym nie rozmawiać, lub inne tego typu wykręty uznam za przyznanie się do kłamstwa.
|
Wt cze 19, 2012 10:34 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): W ogóle cała ta koncepcja opętania kłóci się poniekąd z koncepcją Szatana, przedstawianego na ogół w chrześcijaństwie jako wyrafinowany, inteligentny Kłamca, Kusiciel i Manipulator. Dlaczego ktoś taki, o kim przy innych okazjach mówią, że "największym jego zwycięstwem jest to, że ludzie przestali w niego wierzyć" postanawia się nagle ujawnić i zachowuje przy tym jakby miał dwucyfrowe IQ i cierpiał na wściekliznę?
Dzięki takiemu postępowaniu gwarantuje sobie niewiarę u racjonalistów 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt cze 19, 2012 11:56 |
|
 |
JedenPost
|
A to sprytna Bestia... aż szkoda, że się taki marnuje.
|
Wt cze 19, 2012 12:03 |
|
|
|