Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 18, 2025 0:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 35  Następna strona
 Czyściec 
Autor Wiadomość
Post Re: Czyściec
To znaczy? Co Slowo Boze mowi konkretnie o TWOIM losie?

Wt mar 04, 2014 8:39

Kael napisał(a):
To znaczy? Co Slowo Boze mowi konkretnie o TWOIM losie?

Mowi wszystko to co chcialbym wiedziec :)

Wt mar 04, 2014 9:30
To jest forum dyskusyjne. Jak nie mamy ochoty dzielić się z ludźmi interpretacją Biblii i przemyśleniami na inne tematy to nikt nas do tego nie zmusza.
A wchodzić tutaj tylko po to, by się pochwalić że ma się swoje tajemnice to delikatnie rzecz ujmując - mija się z celem.

Wt mar 04, 2014 9:52

Ja myślę, że to co TAM zobaczymy po drugiej stronie przejdzie nasze najśmielsze wyobrażenia pod każdym względem :-)

Wt mar 04, 2014 10:15

olijula napisał(a):
Ja myślę, że to co TAM zobaczymy po drugiej stronie przejdzie nasze najśmielsze wyobrażenia pod każdym względem :-)

Jestem przekonany ze Bog przygotowuje nam to co obiecal w Pismie Swietym, to zobaczyc to bedzie niezwykle wspaniale :)

Wt mar 04, 2014 10:59
amadeus35 napisał(a):
olijula napisał(a):
Ja myślę, że(...)

Jestem przekonany ze(...)

Ot, mowa trawa, która nie ma nic wspólnego z tematem.

Wt mar 04, 2014 12:20
No wiesz @amadeus35, w Pismie sw sw Pawel pisze, ze
Cytuj:
8 I owszem, nawet wszystko uznaję za stratę ze względu na najwyższą wartość poznania Chrystusa Jezusa, Pana mojego. Dla Niego wyzułem się ze wszystkiego i uznaję to za śmieci, bylebym pozyskał Chrystusa 9 i znalazł się w Nim - nie mając mojej sprawiedliwości, pochodzącej z Prawa, lecz Bożą sprawiedliwość, otrzymaną przez wiarę w Chrystusa, sprawiedliwość pochodzącą od Boga, opartą na wierze3 - 10 przez poznanie Jego: zarówno mocy Jego zmartwychwstania, jak i udziału w Jego cierpieniach - w nadziei, że upodabniając się do Jego śmierci, 11 dojdę jakoś do pełnego powstania z martwych. 12 Nie [mówię], że już [to] osiągnąłem i już się stałem doskonałym, lecz pędzę, abym też [to] zdobył, bo i sam zostałem zdobyty przez Chrystusa Jezusa.

13 Bracia, ja nie sądzę o sobie samym, że już zdobyłem, ale to jedno [czynię]: zapominając o tym, co za mną, a wytężając siły ku temu, co przede mną, 14 pędzę ku wyznaczonej mecie, ku nagrodzie, do jakiej Bóg wzywa w górę w Chrystusie Jezusie. Flp3,8-14

Ty tez juz uznales "wszystko za strate i wyzules sie ze wszystkiego dla Jezusa"?

Pan Jezus zas przestrzega, ze droga do nieba jest waska, a w przypowiesciach pokazuje, ze moga tam (chwilowo) trafic nieprzygotowani Mt 22,1-14
Szczegolna rada jest ta przestroga:
Cytuj:
23 Jeśli więc przyniesiesz dar swój przed ołtarz i tam wspomnisz, że brat twój ma coś przeciw tobie, 24 zostaw tam dar swój przez ołtarzem, a najpierw idź i pojednaj się z bratem swoim! Potem przyjdź i dar swój ofiaruj! 25 Pogódź się ze swoim przeciwnikiem szybko, dopóki jesteś z nim w drodze, by cię przeciwnik nie podał sędziemu, a sędzia dozorcy, i aby nie wtrącono cię do więzienia. 26 Zaprawdę, powiadam ci: nie wyjdziesz stamtąd, aż zwrócisz ostatni grosz. Mt 5,23-26

Wt mar 04, 2014 13:13

Mam prosbe czy ten cytat jest w stanie ktos mi wytlumaczyc:

Wielu teologów rzymsko-katolickich przyznaje, że idea czyśćca nie pochodzi z Biblii. Autorzy Słownika Katolickiego napisali: "Musimy nawiązywać do ogólnych pryncypiów Pisma Świętego, raczej niż do tekstów, które cytuje się na dowód istnienia czyśćca. Powątpiewamy bowiem, żeby zawierały one wyraźną i bezpośrednią wzmiankę o nim."(15) Kardynał Nicholas Wiseman w swym wykładzie doktryn katolickich przyznaje, że w Biblii czytelnik "nie znajdzie ani słowa o czyśćcu."(16)

Naprawde juz nie wiem co o tym myslec.

Wt mar 04, 2014 13:44
A co twierdzi Kosciol katolicki?
Bo wiesz, ze jakis teolog nawet w randze kardynala cos mowi, to nie oznacza to, ze taka jest nauka Kosciola katolickiego.

Poza tym jak katolicy ci zaczna tlumaczyc, to zaczniesz protestowac. Ja proponuje, zebys ty nam powiedzial, co ty o tym cytacie myslisz?

Wt mar 04, 2014 13:53
amadeus35 napisał(a):

Tekst jest napisany przez Jonatan Dunkela, któremu nie można wierzyć w to, co pisze, bo wielokroć mija się z prawdą nawet w tym artykule, z którego zacytowałeś tenże fragment.
Wyrzucić i zapomnieć.

Wt mar 04, 2014 14:16
Yarpen_Zirgin napisał(a):
amadeus35 napisał(a):

Tekst jest napisany przez Jonatan Dunkela, któremu nie można wierzyć w to, co pisze, bo wielokroć mija się z prawdą nawet w tym artykule, z którego zacytowałeś tenże fragment.
Wyrzucić i zapomnieć.

Cytat jest oczywiście całkowicie wyrwany z kontekstu, aż się dziwię że ludzie się jeszcze nie wstydzą tego przytaczać jako rzekomego dowodu, jakoby doktryna o czyśćcu była niebiblijna.
Bardzo nieładna manipulacja ze strony Dunkela...

Kard. Wiseman mówi w tym fragmencie o katoliku, który pewnego dnia otwiera Pismo św. i po samodzielnej lekturze stwierdza, że nie widzi w niej nic na temat czyśćca (that he could not discover in it one word of purgatory), zwraca się z prośbą o wyjaśnienie do księdza. Kapłan odpowiada, że jeśli ta samodzielna lektura miałaby go sprowadzić na manowce to lepiej żeby ją odłożył. Katolik nie znajdując odpowiedzi na swoje pytania porzuca wiarę katolicką i staje się protestantem.
Po tej historyjce Wiseman argumentuje za czyśćcem.

Lectures on the Principal Doctrines and Practices of the Catholic Church

https://archive.org/details/a615349800wiseuoft

Wt mar 04, 2014 15:44

Czyściec to stan, nie miejsce. Po to aby znaleźć się na uczcie weselnej, trzeba mieć szaty godowe. Sądzę, że w każdym człowieku jest potrzeba czyśćca. Tu, na padole łez, rolę tę odgrywa spowiedź. Po przejsciu, otwiera się dodatkowa świadomość (jak sądzę) i pozwala inaczej ujżeć swe czyny. Ale w przeciwieństwie do spowiedzi, brak możliwości zadośćuczynienia. A jednak, aby przejść dalej, aby być godnym otrzymania niebieskiej nagrody, obcowania z samym Bogiem, trzeba się oczyścić. Każdy kto kocha i szanuje, czuje, że tak musi być. Nie szukam w Biblii słowa czyściec, staram się przygotować do przejścia przez czyściec.

Śr mar 05, 2014 16:11

a jednak.......................
"zaprawdę powiadam ci dziś jeszcze będziesz ze Mną w raju"................
chłopak na czyściec prawdopodobnie bardzo zasługiwał i to na dłuuuuugi.
Czy niezwykły zaszczyt umierania razem ze Zbawicielem zmazał karę czyśćca?

Cz kwi 24, 2014 8:46

kropeczka_ns napisał(a):
Czy niezwykły zaszczyt umierania razem ze Zbawicielem zmazał karę czyśćca?

Kolokwialnie można odpowiedzieć "TAK".
Jednak czas, który odmierza Twój zegarek ma się nijak do czasu po śmierci.
A tak z innej beczki: czy czas prania zależy wyąłcznie od wielkości plam, a zupełnie nie zależy od metody prania i użytych środków piorących?

Cz kwi 24, 2014 9:29

dobre, masz rację :ok: szkoda że takiego "środka piorącego" my nie będziemy mieli !

Cz kwi 24, 2014 13:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 516 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 35  Następna strona