Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 7:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 52  Następna strona
 Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? 
Autor Wiadomość
Post Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
trymet napisał(a):
Akurat w 2006 papież Benedykt XVI zrezygnował z tytułu Patriarchy Zachodu
Faktycznie. I jest to przykład nieostrożności B16 (czasem ma wdzięk słonia w sklepie z porcelaną), zostało to fatalnie przyjęte przez prawosławnych.

Pt lip 15, 2011 12:09
Kozioł napisał(a):
Faktycznie. I jest to przykład nieostrożności B16 (czasem ma wdzięk słonia w sklepie z porcelaną), zostało to fatalnie przyjęte przez prawosławnych.

fatalnie czy raczej z satysfakcją?

Pt lip 15, 2011 22:44
Fatalnie trymet, fatalnie, wręcz z oburzeniem. To jak policzek w ich rozumienie Tradycji, Kościoła i jego jedności.
Bo taki własnie ma status w prawosławiu: patriarcha Rzymu/zachodu.

Skąd miałaby płynąć ta satysfakcja ?? :shock:

Pt lip 15, 2011 23:57

Post Poza Kościołem nie ma zbawienia!
Cytuj:
Czwarty Sobór Laterański wyznaje: "Jeden jest tylko powszechny Kościół wiernych, poza obrębem którego nikt zbawiony być nie może". Naukę tę przyjmuje Sobór Trydencki jako powszechnie znaną i niewzruszoną, i na jej podstawie "synod postanowił, aby zachować w czystości naszą wiarę katolicką, bez której nikt Bogu podobać się nie może".
Z nowszych teologów Tournely zasadę naszą zalicza do prawd twardych i trudnych do pojęcia, ale nie mniej przeto uznaje ją za niewzruszoną. Pius IX wyraźnie zaznacza: "Należy się trzymać wiary, że poza apostolskim rzymskim Kościołem nikt nie może być zbawiony. On jest jedyną arką zbawienia, kto nie wstąpił do tej arki, zginie w potopie grzechów". Do dziś dnia, mimo rozgoryczenia przeciwników Kościół uporczywie powtarza tę zasadę, żądając od swych dygnitarzy, kardynałów, biskupów, duszpasterzy i nauczycieli, aby uroczyście wyznali artykuł: poza tą wiarą nie ma zbawienia. Dla katolika jest to więc prawdą, wykluczającą wszelkie powątpiewania.
A jednak byłoby obłudą nie przyznać się, że na pozór zasada ta budzi niepokój, że zbyt może ona surowa, nielitościwa, niesprawiedliwa, a nawet nierozumna. Na szczęście wiedzą wszyscy z katechizmu, że Bóg szczerze pragnie zbawienia wszystkich ludzi bez wyjątku. Następnie wiedzą, lecz już nie wszyscy, że Kościół przez usta tego samego Piusa IX, który dopiero co orzekł, że "poza apostolskim rzymskim Kościołem nikt nie może być zbawiony", surowo zabrania wydawać sąd potępienia na pogan, heretyków i schizmatyków (alokucja z 9 grudnia 1854 r.)

http://msza.net/i/cz15_00.html

Niektórzy tradycjonaliści nazywają obecnych papieży "antypapieżami" i ich nie uznają, ponieważ twierdzą, że po SWII papieże są heretykami jawnie łamiącymi dogmat Extra Ecclesiam Nulla Salus. Nazywają wręcz uważanie tych papieży za dobrych grzechem, przyrównują do wielbienia szatana. Oskarżają papieży, że mogą być winni potępienia mnóstwa dusz, gdyż nie nawracali na katolicyzm, nie doprowadzali do chrztu, lecz dialogowali z akatolikami. Nie chcę mieć grzechu, kogokolwiek gorszyć ani łamać jedności Kościoła, ale nie byłoby źle, gdyby wycofano ekumenizm i SWII (ileż wzbudza to kontrowersji i prowadzi do podziałów (bardzo gorliwi tradycjonaliści)), a zamiast tego przyjęto poprzednią, wolną od tego rodzaju twierdzeń naukę. Chciałbym, żeby każdy człowiek był zbawiony na wieki, żeby był katolikiem. Przecież nie doczesny sukces jest ważny, ale to, żeby nie iść do piekła na wieki. Obecnie katolickie społeczeństwo jest zalane falą głupoty i nie można w to wątpić. Widać, jak paskudna zaraza erotyzmu skaziła świat. Nie chcę rozłamu, ale niedobrze, ze nie ma możliwości klęczenia przed Najświętszym Sakramentem w Monstrancji na środku Kościoła czy codziennego uczestnictwa w liturgii przedsoborowej.

Nie chodzi to o wyniesienie siebie ponad kogoś, lecz o posłuszeństwo Bogu. Szkoda, ze istnieją takie zjawiska jak schizmy tradycjonalistyczne czy sedewakatyzm. Z tymi osobami pojednanie jest szczególnie ważne. SWII nie był soborem dogmatycznym, lecz tylko pastoralnym. Kiedy papież bądź sobór ogłosił ostatni dogmat?

http://msza.net/i/cz15_16.html

Jak to pogodzić z dogmatem "Poza Kościołem nie ma Zbawienia"? (tekst z 1911)

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pn kwi 09, 2012 9:39

Post Byleby nie iść do piekła!
Pope Eugene IV, Council of Florence, “Cantate Domino,” 1441, ex cathedra: “The Holy Roman Church firmly believes, professes and preaches that all those who are outside the Catholic Church, not only pagans but also Jews or heretics and schismatics, cannot share in eternal life and will go into the everlasting fire which was prepared for the devil and his angels, unless they are joined to the Church before the end of their lives; that the unity of this ecclesiastical body is of such importance that only those who abide in it do the Church’s sacraments contribute to salvation and do fasts, almsgiving and other works of piety and practices of the Christian militia productive of eternal rewards; and that nobody can be saved, no matter how much he has given away in alms and even if he has shed blood in the name of Christ, unless he has persevered in the bosom and unity of the Catholic Church.”

Pope Paul III, The Council of Trent, Sess. 7, Can. 5 on the Sacrament of Baptism, ex cathedra: “If anyone says that baptism [the Sacrament] is optional, that is, not necessary for salvation (cf. Jn. 3:5): let him be anathema.”

Pope Eugene IV, The Council of Florence, “Exultate Deo,” Nov. 22, 1439, ex cathedra: “Holy baptism, which is the gateway to the spiritual life, holds the first place among all the sacraments; through it we are made members of Christ and of the body of the Church. And since death entered the universe through the first man, ‘unless we are born again of water and the Spirit, we cannot,’ as the Truth says, ‘enter into the kingdom of heaven’ [John 3:5]. The matter of this sacrament is real and natural water.”

Wynika z tego, że ci, którzy nie otrzymali chrztu katolickiego, nie mają łaski uświęcającej.

Nie chcę łamania dogmatów katolickich.

Tak więc wszyscy, którzy nie mieli szansy poznać Chrystusa, nie mają szans na zbawienie. Podobnymi argumentami jeden sedewakatysta atakował innego? Pewna grupa sedewakatystyczna nazwała JP II Antychrystem, a NOM ohydą spustoszenia. Jeżeli takie rzeczy się dzieją, to po co ten cały ekumenizm, sport wyczynowy, chodzenie do kina? Trzeba po prostu w pierwszej kolejności zażegnać spory dogmatyczne z tradycjonalistami. Wolałbym świat, w którym ani jednego grzechu nie ma. Wiara ma być tylko jedna. Gdyby nie było grzechu, to nie byłoby różnych religii.

Można pożyteczniej spędzać czas. Nie chcę grzechu ani nieposłuszeństwa. Nie chcę herezji ani odłączenia się od Kościoła. Ale problem związany z tradycjonalizmem powinien być jak najszybciej zażegnany.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pn kwi 09, 2012 10:12
Nieważny - wyjdź na dwór, słońce swieci, przyroda budzi sie z zimowego snu, trawa sie zieleni...
Umów sie z kumplami, weź rower jedź do lasu...
Wiosna jest, zakochaj się w dziewczynie czy chłopaku... nie marnuj życia na pier**ły

Pn kwi 09, 2012 10:49
Nieważny12- proponuję przeczytać obecną naukę KK : źródło

Salus extra Ecclesiam non est (Poza Kościołem nie ma zbawienia) została na Soborze Watykańskim II zinterpretowana w nowy sposób. Każdy człowiek, nawet nieochrzczony, jakoś przynależy do Kościoła. Jeśli prowadzi prawe życie, ma szansę na zbawienie.

„Nauka o grzechu pierworodnym jest w pewnym sensie »odwrotną stroną« Dobrej Nowiny, że Jezus jest Zbawicielem wszystkich ludzi”(KKK 389). Wg KK "wszyscy potrzebują zbawienia, którego nie mogą dostąpić o własnych siłach."

Tak- poza Kościołem i bez chrztu JEST zbawienie.

Pn kwi 09, 2012 11:31

Ale trzeba przeczytać wcześniejsze dogmaty które mówią, że takie twierdzenie jest heretyckie (nie chcę tu nikogo obrażać ani dzielić Kościoła, ale zwrócić uwagę na problem...)

http://sekty.wordpress.com/kana/

Cytuj:
Sedewakantyzm pochodzi od łac. sede vacante – stolica (papieska) jest pusta – heretycka i sekciarska hipoteza teologiczna, mająca niewielkie grono zwolenników szczególnie na Zachodzie i Dalekim Wschodzie, według której wszystkie osoby które zasiadają na tronie papieskim od czasu śmierci Piusa XII w 1958 roku, są antypapieżami i antychrystami. Istnieją także nieco starsze sedewakantystyczne rozłamowe opinie teologiczne, sięgające XIX wieku. Sedewakantyzm jest jednym z ruchów, który powstał na skutek niezgody niewielkiej, marginalnej części ultraprawicowego duchowieństwa katolickiego na postanowienia Soboru Watykańskiego II. Zdaniem zwolenników tezy sedewakantyzmu soborowi i posoborowi papieże, ze względu na błędy i herezje, które głosili, zanim zostali wybrani na ten urząd, nie mogli go objąć, gdyż jako heretycy znajdowali się poza Kościołem. W swej istocie, sedewakantyści są zwolennikami hitlerowskiego papieża Piusa XII i jego teorii, aprobujących Hitlera jako nowego Mesjasza i Zbawcy. Sedewakantysci mniej lub bardziej jawnie popierają wszelkie ruchy neofaszystowskie i nazistowskie.

Wśród księży opętanych ultrakonserwatywną herezją sedewakantyzmu w USA i Kanadzie mamy najwięcej ujawnionych jak dotąd pedofilów, którzy swoimi seksualnymi ekscesami zrujnowali dobre imię Kościoła katolickiego. Księża sedewakantyści jak nikt inny przyczynili się do wszelkich pedofilskich skandali jakie miały miejsce w Kościele katolickim w USA i Kanadzie na przełomie XX/XXI wieku. W takim kontekście nie dziwi, że na celowniku podmiotów do bezwzględnego zwalczania przez KANĘ znalazł się także wielce zasłużony w zwalczaniu pedofilii w Polsce “Antypedofilski Ruch Społeczny – Bractwo Himawanti” czy “Organizacja Sathya Sai Baby” która znana jest z tego, że dopomogła w likwidacji ponad 5 tysięcy pedofilskich burdeli w Indii ograniczając tam pedofilską turystykę. Zachodzi zatem poważne pytanie, jeśli chodzi o bezpieczeństwo dzieci, czy pan Dariusz Pietrek ma prawo pracować z dziećmi i bezkarnie obnosić się w internecie swoimi fotografiami z małymi dziewczynkami? Chyba czas to już ukrócić! Sekcja, przepraszam, sekta Sztuk Walki w Pszczynie także powinna mieć zakaz organizowania obozów dla dzieci z księdzem herezjarchą z najbardziej pedofilskiej sekty świata jaką są sedewakantyści.

Wśród sekciarskich herezji, dotychczas potępianych przez papieży, które znalazły się w oficjalnym nauczaniu Kościoła posoborowego, sedewakantyści wskazują m.in. wolność religijną, ekumenizm oraz dialog międzyreligijny. Według nich te działania i wynikające z nich konsekwencje rzekomo doktrynalne fałszują dogmatyczną definicję Kościoła Chrystusowego oraz prymatu papieskiego. Sedewakantyści oskarżają Kościół posoborowy (czyli – ich zdaniem – zaistniały w wyniku rewolucyjnych zmian Soboru Watykańskiego II), że głosi on herezję modernizmu, potępioną przez św. Piusa X w encyklice Pascendi Dominici Gregis w 1907 roku. Sedewakantyści nie uznają ważności święceń kapłańskich udzielanych według rytu ustanowionego po Soborze Watykańskim II, zatem twierdzą, że Kościół katolicki posoborowy utracił sukcesję apostolską. Co za tym idzie, sedewakantyści nie uznają ważności nowej Mszy, ani też sakramentów szafowanych przez posoborowych księży. Według nich nowa liturgia Mszy św. – Novus Ordo Missae – została sztucznie spreparowana w celu dopasowania jej do obrzędów protestanckich. Sedewakantyści swoje twierdzenia w tym zakresie opierają na ocenie danej przez papieża Leona XIII w liście apostolskim Apostolicae curae z 13 września 1896 roku, który stwierdził nieważność protestanckiej eucharystii oraz anglikańskich święceń.

Sedewakantyści krytykują nawet również skrajne i rozłamowe Bractwo Świętego Piusa X czyli lefebrystów za, jak twierdzą, ustępliwość, niekonsekwencję i niespójność logiczno-teologiczną, gdyż uznaje ono papieża, twierdząc jednocześnie, iż ten się myli. Sedewakantyzm podzielony jest na kilkadziesiąt sekciarskich, heretyckich ruchów. Z sedewakantyzmu wyłoniło się wiele niebezpiecznych sekt uznających różnych antypapieży (m.in. Grzegorz XVII, Pius XIII). Zwolennicy antypapieży określani są mianem konklawistów. W Polsce duchowym opiekunem sedewakantystów jest m.in. ksiądz Rafał Trytek, który rezyduje w Krakowie i któremu podlega również kaplica pw. św. Jana Apostoła i Ewangelisty we Wrocławiu. Ks. Trytek współpracuje z sedewakantystami amerykańskimi. W sekcie sedewakantystów działają także lub z sektą sympatyzują rozmaite lokalne ośrodki antysektowe, ośrodki informacji o nowych ruchach religijnych i sektach, punkty informacji o sektach oraz podobne organizacje kórych z uwag na możliwość zwerbowania przez sedewakantystów nalezy się wystrzegać. Księża udostepniający czasem nawet lokal parafii katolickiej na działność takich ośrodków mniej lub bardziej jawnie są związani z rozłamową sektą sedewakantystów. Należy bardzo uważać, aby z wiadomych względów do takich parafii ni eposyłac dzieci, a jeśli już to zawsze pod nadzorem rodzica, aby przypadkiem nie wpadły w sidła uwiedzenia przez pedofila.

Sedewakantyści głoszą: “Zmuszeni jesteśmy w zgodzie z własnym sumieniem przyznać, że osoby zasiadające kolejno, w ciągu ostatniego półwiecza (od 1958 roku), na Stolicy Świętego Piotra w Rzymie, nie posiadają – mimo wszelkich pozorów – pełni jurysdykcji kościelnej, czyli władzy rządzenia Świętym Kościołem, co stanowi istotę papiestwa. Uporczywa i publiczna herezja, obecna w wyżej wskazanych reformach ich autorstwa, czyni ich bowiem niezdolnymi do kierowania Kościołem dla właściwego mu celu, jakim jest zbawienie dusz, co może zostać osiągnięte wyłącznie poprzez karmienie ich zdrową doktryną oraz dawanie im prawdziwie katolickich sakramentów. Pozbawieni zatem autentycznych kościelnych Autorytetów staramy się pozostać tym, czym byli nasi przodkowie od czasów chrztu Polski – wiernymi Kościoła Rzymsko-Katolickiego, jedynej Oblubienicy Chrystusa.” Jak widać dla osób pokroju Dariusza Pietrka, papież Polak, nasz wielki rodak Jan Paweł Drugi to zaledwie uporczywy heretyk niezdolny do rządzenia Kościołem katolickim ani dawania sakramentów. Zatem niebezpiecznej złej sekcie KANA i jej Śląskiemu Centrum Informacji “Antysektowej” z Katowic i Chorzowa dziękujemy. Pilnujmy dobrze własnych dzieci aby kacerz i niebezpieczny sekciarz Dariusz Pietrek nie mieszał naszym katolickim dzieciom w głowach.

Nie dziwi zatem, że sedewakantysta z zamiłowania zwalcza wszystko czego nie znosi jego faszyzująca antypapieska i antysoborowa ideologia. Rebirthing, Huna, Bioterapia, Radiestezja, Biorezonans, Reiki, Biorytmy, Anastenarię, Homeopatię, Medytację, Jogę, Misję Czajtania, Hare Kryszna, Himawanti, Dzieci Boże, katolicką Odnowę w Duchu Świętym, a nawet papieża Jana Pawła II – acz łatwiej chyba wymienić czego Dariusz Pietrek niezwalcza niż to wszystko co w swej głupocie sekciarskiego i heretyckiego nawiedzenia sedewakantystycznego zwalcza. Prawdziwe oblicze sedewakantyzmu to obraz drapieżnej i lubieżnej bestii, która w imię “tradycji”, z wielkimi frazesami na gębie niszczy i zwalcza wszystko, co stanowi dlań jakąś konkurencję lub ograniczonym umysłowo mózgom nie mieści się w ich ciasnych głowach. Nic dziwnego, że Ojciec Święty, Jan Paweł II z jego głęboką miłością bliźniego i ekumeniczną tolerancją także jest atakowany przez tę niebezpieczną i destrukcyjną sektę psychomanipulantów o nazwie KANA z Katowic oraz jej organizacje satelitarne, przybudówki w Katowicach, Chorzowie, Lublinie i Bytomiu.

Panie doktorze Ryszardzie Izdebski! Szanowany Psychiatro! Może pan gratis podleczy swojego klienta, jeśli ma coś z głową? Gdyby nie zechciał, to zawsze jest na wniosek komisji psychiatrycznej możliwość leczenia przymusowego…

Ja znalazłem taką stronę, która głosi podobne sedewakantystyczne poglądy i tłumaczy to wcześniej ustanowionymi dogmatami ex cathedra. Nie chcę być sedewakantystą, ale członkiem Świętego Kościoła Katolickiego. A akupunktura pochodzi od szatana.

Pn kwi 09, 2012 13:56
niewazny12 napisał(a):
Ale trzeba przeczytać wcześniejsze dogmaty które mówią, że takie twierdzenie jest heretyckie (nie chcę tu nikogo obrażać ani dzielić Kościoła, ale zwrócić uwagę na problem...)

Jakbyś nie zauważył, to Kościół już jest podzielony.
Nie ma zbawienia poza Kościołem, jest to nadal aktualne,
niemniej trzeba przynajmniej parę razy wczytać się w Lumen Gentium
żeby zrozumieć, w jaki sposób trzeba to rozumieć.
Czemu nie zapoznsz się z nauczaniem BXVI jak tak bardzo
chcesz to pojąć. Może warto się nad tym zastanowić zamiast zwiedzać
niektóre zupełnie bezsensowne internetowe stronki.

Pn kwi 09, 2012 14:14
nieważny12, ale na tej stronie nawet to co katolickie uznaje się za sektę! A jak poczytać więcej tekstów to wychodzi na to, że KK jest sektą najbardziej szkodliwą ze wszystkich.
Nie mam pojęcia jak się nazywają katolicy-tradycjonaliści, ale oni te sobory kwestionują.
Obecna nauka nie jest tak surowa jak była kiedyś- KK nie oczekuje, że małżeństwa będą płodzić na potęgę potomstwo bez żadnej kontroli, że każdy kto nie ma chrztu idzie do piekła czy też, jeśli nie jest katolikiem to też tam trafia- to już nieaktualne. Wiele z tych Twoich lęków już dawno by minęło, gdybyś przyjął obecną naukę KK.

Pn kwi 09, 2012 19:09

Post Nie uważajcie mnie za odszczepieńca, nie chcę nikogo gorszyć
Znalazłem też takie strony:

Cytuj:
Opozycja wobec przeniknięcia szatana do kościoła Chrystusowego trwa
NIE PRZEMOGĄ !!
Sprawy herezji w kościele katolickim częściowo zostały pokryte na stronach bractwa Piusa X, Chiesa Viva i ostatnio w Książce Henryka Pająka „Lękajcie się”

Obszerna dokumentacja po angielsku
Klasztor najświętszej Rodziny – Most Holy Family Monastery
Most Holy Family Monastery • 4425 Schneider Road • Fillmore, NY 14735 • 585-567-4433 • 800-275-1126

http://www.mostholyfamilymonastery.com/

Is the Vatican II sect the Whore of Babylon prophesied in the Apocalypse?
(This article gives the stunning evidence that the Vatican II sect, a counterfeit Church which opposes the true Catholic Church in the last days, is the Whore of Babylon prophesied in Apocalypse chapters 17 and 18)

Pope Leo XIII’s supernatural experience and Original Prayer to St. Michael predicting apostasy in Rome in the last days [PDF File]

Matthew 24:15- “When therefore you shall see the abomination of desolation, which was spoken of by Daniel the prophet, standing in the holy place: he that readeth let him understand.”

Matthew 24:24-25- “For there shall arise false Christs and false prophets, and shall show great signs and wonders, insomuch as to deceive (if possible) even the elect. Behold I have told it to you, beforehand.”

On this point, also see the section on Fatima

Benedict XVI (The Heresies of Benedict XVI File) [link to section]

John Paul II (manifest heretic who claimed to be pope 1978-2005) [link to section]

Vatican II – false council [link to section]

The Invalid New Mass vs. the true Latin Mass [link to section]

The New Rite of Ordination

Why the New Rite of Ordination is Invalid [PDF File]
(This article explains why the New Rite of Ordination – which was instituted by Paul VI on June 18, 1968 after Vatican II – is not valid.)

The New Rite of Consecration of Bishops

The New Rite of Consecration of Bishops [PDF file]
(This article explains the changes that Paul VI made to the rite of consecrating bishops after Vatican II.)

The Changes to the Other Sacraments

The Changes to the Other Sacraments [PDF file]
(This article explains the changes that Paul VI made to the rites of Baptism, Confirmation, Confession, Marriage and Extreme Unction after Vatican II.)

John Paul I (manifest heretic who claimed to be Pope for 33 days in 1978)

The Scandals and Heresies of John Paul I [PDF file]
Paul VI (manifest heretic who claimed to be Pope 1963-1978) [link to section]

John XXIII (manifest heretic who claimed to be Pope 1958-1963)

The Scandals and Heresies of John XXIII [PDF File]
(This article also contains numerous photos)

New John XXIII Photos

*According to the Grand Master of Italian Freemasonry, John XXIII was initiated into a Masonic Lodge in Turkey before he became “pope.” John XXIII was a radical heretic who was suspected of Modernism as far back as 1926. He was frequently seen fraternizing with Communists and other radicals who hate the Catholic Church. He was the man who had the “inspiration” to call Vatican II and get the major part of the Great Apostasy rolling. John XXIII has all the marks of a conspirator on him, and much evidence indicates that he was not the first to be elected in the 1958 conclave (see the Siri article). After his death, John XXIII was praised by Freemasons and Communists as a great liberal and a revolutionary who supported their ideals – the former even labeled his encyclical Pacem in Terris “a vigorous statement of Masonic doctrine.” John XXIII was a manifest heretic and a non-Catholic antipope.

Sedevacantism – the Chair of Peter is Empty

* There have been 260 valid popes in Church history and more than 40 antipopes. There have been more than 200 papal vacancies (periods without a pope). The facts available on this website prove that the last five men who have claimed be popes have been and are antipopes.*

Pope Paul IV’s Apostolic Constitution Cum ex Apostolatus Officio (Pope Paul IV solemnly declares that a heretic cannot be validly elected pope, even with the unanimous consent of the cardinals)
The Catholic Teaching that a heretic cannot be a valid pope [PDF file]
Responses to 19 of the Most Common Objections Against Sedevacantism [PDF file]
The Great Western Schism (1378-1417) and what it teaches us about the post-Vatican II apostasy – Massive confusion, multiple antipopes, antipopes in Rome, an antipope recognized by all the cardinals; The Great Western Schism proves that a line of antipopes at the heart of the post-Vatican II crisis is absolutely possible-

THE CARDINAL SIRI ELECTIONS IN BRIEF – RELATING TO THE PAPAL CONCLAVES AND INVALID ELECTIONS OF JOHN XXIII [1958] AND PAUL VI [1963]

St. Robert Bellarmine, De Romano Pontifice, II, 30:
“A pope who is a manifest heretic automatically (per se) ceases to be pope and head, just as he ceases automatically to be a Christian and a member of the Church. Wherefore, he can be judged and punished by the Church. This is the teaching of all the ancient Fathers who teach that manifest heretics immediately lose all jurisdiction.”

St. Francis De Sales (17th century), Doctor of the Church, The Catholic Controversy, pp. 305-306 : “Now when he [the Pope] is explicitly a heretic, he falls ipso facto from his dignity and out of the Church…”
St. Antoninus (1459): “In the case in which the pope would become a heretic, he would find himself, by that fact alone and without any other sentence, separated from the Church. A head separated from a body cannot, as long as it remains separated, be head of the same body from which it was cut off. A pope who would be separated from the Church by heresy, therefore, would by that very fact itself cease to be head of the Church. He could not be a heretic and remain pope, because, since he is outside of the Church, he cannot possess the keys of the Church.” (Summa Theologica, cited in Actes de Vatican I. V. Frond pub.)
OUTSIDE THE CATHOLIC CHURCH THERE IS NO SALVATION [link to section]

The Catholic Church’s enemies, Communists and Freemasons, made an organized effort to infiltrate her

The Catholic Church’s enemies, Communists and Freemasons, made an organized effort to infiltrate her [PDF]

A complete list of the 42 antipopes in Church history [PDF]
(In Catholic history there have been 260 valid popes, starting with St. Peter, and 42 antipopes – that is, men who claimed to be true popes but were not)
THE CATHOLIC TEACHING THAT A HERETIC CANNOT BE A VALID POPE [PDF file]

http://marucha.wordpress.com/2010/11/20 ... cy-reform/

http://www.mostholyfamilymonastery.com/apocalypse.php

Ta strona mówi, że chrzest z wody jest niezbędny do zbawienia, ale nie opierając się na własnym "widzimisię", lecz na dogmatach sprzed kilkuset lat i Biblii.

http://www.mostholyfamilymonastery.com/ ... aptism.php

Nie chcę być jakimkolwiek sedewakatystą ani oceniać papieży, ale wydaje mi się, że twierdzenie, że bez chrztu można być zbawionym jest sprzeczne z dogmatami IV Soboru Laterańskiego czy Trydenckiego.

Cytuj:
11. Those who Die in Original Sin or Mortal Sin descend into Hell

As I have proven above, there is no possible way for children to be freed from original sin other than through the Sacrament of Baptism. This, of course, proves that there is no way for infants to be saved other than through the Sacrament of Baptism. So the following definitions merely affirm what has already been established: no child can possibly enter the kingdom of Heaven without receiving water baptism, but will rather descend into Hell.

Pope Eugene IV, Council of Florence, “Letentur coeli,” Sess. 6, July 6, 1439, ex cathedra: “We define also that… the souls of those who depart this life in actual mortal sin, or in original sin alone, go straightaway to hell, but to undergo punishments of different kinds.”[lxxvii]

Pope Pius VI, Auctorem fidei, Aug. 28, 1794:

“26. The doctrine which rejects as a Pelagian fable, that place of the lower regions (which the faithful generally designate by the name of the limbo of the children) in which the souls of those departing with the sole guilt of original sin are punished with the punishment of the condemned, exclusive of the punishment of fire, just as if, by this very fact, that these who remove the punishment of fire introduced that middle place and state free of guilt and of punishment between the kingdom of God and eternal damnation, such as that about which the Pelagians idly talk” – Condemned as false, rash, injurious to Catholic schools.[lxxviii]

Here Pope Pius VI condemns the idea of some theologians that infants who die in original sin suffer the fires of Hell. At the same time, he confirms that these infants do go to a part of the lower regions (i.e., Hell) called the limbo of the children. They do not go to Heaven, but to a place in Hell where there is no fire. This is perfectly in accord with all of the other solemn definitions of the Church, which teach that infants who die without water baptism descend into Hell, but suffer a punishment different from those who die in mortal sin. Their punishment is eternal separation from God.

Pope Pius XI, Mit brennender Sorge (# 25), March 14, 1937: “‘Original sin’ is the hereditary but impersonal fault of Adam’s descendants, who have sinned in him (Rom. v. 12). It is the loss of grace, and therefore eternal life, together with a propensity to evil, which everybody must, with the assistance of grace, penance, resistance and moral effort, repress and conquer.”

Cytuj:
Pope Pius IX, Vatican I, Sess. III, Chap. 3, ex cathedra: “Further, by divine and Catholic faith, all those things must be believed which are contained in the written word of God and in tradition, and those which are proposed by the Church, either in a solemn pronouncement or in her ordinary and universal teaching power, to be believed as divinely revealed.”

Bardzo chciałbym dojść do porozumienia z autorami tej strony, bo bardzo zwracają uwagę na dogmaty i nie chcą ich łamać. Ale nie chcę, aby ktokolwiek nie był zbawiony na wieki. Te osoby nawet o FSSPX mówią, że podlegają herezji, zwłaszcza w kwestii "Poza Kościołem nie ma Zbawienia".

http://www.mostholyfamilymonastery.com/ ... l_CMRI.php

http://www.mostholyfamilymonastery.com/ ... l_SSPV.php

powyżej: zwracanie uwagi na sprzeczne z wcześniejszymi dogmatami nauczanie sedewakantystów uznających możliwość zbawienia poza Kościołem

Z tekstów Sobotu Laterańskiego II:

Cytuj:
l, 9. Jeden jest powszechny Kościół wiernych, poza którym nikt w ogóle nie może być zbawiony. W nim Jezus Chrystus jest jednocześnie kapłanem i ofiarą. Jego ciało i krew prawdziwie zawarte są w sakramencie ołtarza pod postaciami chleba i wina, przeistoczonymi mocą Bożą: chleb w Ciało, wino w Krew, abyśmy dla dokonania się tajemnicy jedności przyjęli od Niego to, co On przyjął od nas.

Tak więc (z posłuszeństwa dogmatom, a nie jakiejś złośliwości) trzeba uznać, że poza Kościołem Katolickim nie ma Zbawienia.

Most Holy Family Monastery wobec Bractwa Św. Piusa X:

http://www.mostholyfamilymonastery.com/ ... inpage.php

http://www.mostholyfamilymonastery.com/ ... Hindus.php

Cytuj:
Pope Clement V, Council of Vienne, 1311-1312, ex cathedra: “Besides, one baptism which regenerates all who are baptized in Christ must be faithfully confessed by all just as ‘one God and one faith’ [Eph. 4:5], which celebrated in water in the name of the Father and of the Son and of the Holy Spirit we believe to be commonly the perfect remedy for salvation for adults as for children.” (Denz. 482)

Second, Fellay says a Hindu – that is, an idolater who worships many false gods and doesn’t believe in Jesus Christ – can be in the state of grace and be saved. This is a total rejection of infallible Catholic dogma.

Byleby nie iść do piekła!
I po co komu ten głupi grzech był?

Wt kwi 10, 2012 13:47
nieważny napisał(a):
Ta strona mówi, że chrzest z wody jest niezbędny do zbawienia, ale nie opierając się na własnym "widzimisię", lecz na dogmatach sprzed kilkuset lat i Biblii.

Biblia nie mówi, że chrzest to jedyny warunek do zbawienia. Są różne drogi zbawienia.

„Jest możliwe, że Bóg po prostu udziela daru zbawienia nieochrzczonym dzieciom analogicznie do daru zbawienia udzielanego sakramentalnie ochrzczonym dzieciom. Możemy porównać to do daru Niepokalanego Poczęcia udzielonego Maryi przez Boga prostym aktem uprzedzającym łaskę zbawienia w Chrystusie”

Kościół. Ponieważ wszyscy ludzie mają odniesienie do Chrystusa, dlatego też mają jakiś rodzaj związku z Kościołem, który jest Jego Ciałem (nawet nie wiedząc o tym). Kościół obejmuje swoją modlitwą wszystkich ludzi, zarówno nieochrzczonych dorosłych, jak i dzieci.

http://pda.comuf.com/pdf/MKT%20-%20Nadzieja%20zbawienia%20dla%20dzieci.pdf

Bóg jest dobrem- ktoś kto nie czyni zła ( przed narodzeniem) i stara się być dobrym człowiekiem może być zbawiony, bo realizuje pragnienie Boga, aby starać się unikać zła i czynić jak najwięcej dobra. Po owocach ich poznacie.
Gdybyś chciał trzymać się jak najstarszych tez, to musiałbyś wierzyć, że każde nieochrzczone maleństwo idzie do piekła- tak kiedyś wierzono oficjalnie. Ale kłóci się to z Bogiem miłosiernym. Na to soborowe nauki zwracają uwagę.

Wt kwi 10, 2012 14:26

A jak to rozumieć:

Kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie zbawiony,
ale kto nie uwierzy, będzie potępiony. Mar. 16:16

Widać tu dwa warunki wystarczające: uwierzyć oraz zostać ochrzczonym. Co nie znaczy, że to są warunki konieczne.
Jest jednak podany warunek wystarczający potępienia - brak wiary. Wynika z tego, że jak ktoś nie wierzy w JHWH i Jezusa, a prowadzi życie świętsze niż papież, to i tak będzie potępiony. Czy ja może to źle interpretuję?

Wt kwi 10, 2012 23:13

Jajko, ale dzie Ty paczysz... zajrzyj se do Katechizmu Kościoła Katolickiego, a nie powtarzasz za Jezusem. Co On mógł wiedzieć o katolicyzmie?

Śr kwi 11, 2012 5:40

Post Bardzo surowi tradycjonaliści
Ja nie chce nikogo oceniać, ale MHFM uważna, że kto nie iotrzymał chrztu, nie może być zbawiony. MHFM (Peter Dimonds i Michael Dimonds) sądzą, że chrzest jest niezbędny do uspraswiedliwienia i opierają się na Biblii i dogmatach katolickich. Nie chcę siać zamętu, ale twierdzą oni, że JP II jest antychrystem!

Poco ten cały ekumenizm, jeżeli takie są jego owoce i nie jest w zgodzie z dogmatami? Nie chcę nazwać JP II antychrystem.

Doctrinal

* The belief that holds that people can be saved in invincible ignorance of the Catholic religion is outright heresy, and Baptism of desire and Baptism of blood is heresy for those who have seen the evidence provided by them (Justification/Salvation by Desire alone is heresy), See EENS
* Justification cannot happen without Baptism of water.
* It is heresy to claim that the Vatican II popes are not anti-popes after having seen the evidence of their numerous heresies.
* Co-Redeemer (Co-Redemptrix) is not a fitting title for Our Lady,

Moral

* Natural Family Planning is sinful birth control
* Homosexual orientation is a result of demonic takeover because of frequent mortal sins of impurity
* Rock music is inspired by the devil
* A Catholic should receive the sacraments of Confession and Eucharist from Byzantine priests or other priests who were validly ordained but is not imposing about their heresy of denying the EENS dogma and Sedevacantism.
* Habitual smoking is a sin

[edit] Regarding modern Catholicism

* Communists and Freemasons infiltrated the Catholic Church to overthrow it.
* Siri Thesis
* John Paul II is The Antichrist,
* Post Vatican II hierarchy is the Whore of Babylon in the Apocalypse,
* Sedevacantism: The Vatican II popes are antipopes (From John XXIII to Benedict XVI)
* The New Mass is the Abomination of Desolation – and the First Four Vatican II Antipopes parallel the Four False High Priests at the time of the Abomination of Desolation in the Machabees,
* The Consecration of Russia as requested by Our Lady of Fatima has been already done by Pius XII, although not with all the bishops as was requested, and that the conversion of Russia means that it will be converted to a period of peace, not converted to Catholicism as commonly thought.

http://en.wikipedia.org/wiki/User:Cloth1

Śr kwi 11, 2012 9:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 52  Następna strona