Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Autor |
Wiadomość |
niewazny12
|
 Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Nie chcę popaść w sedewakatyzm czy feeneizm, ale zostaliśmy stworzeni dla Boga i nie po to, by być potępieni na wieki. http://en.wikipedia.org/wiki/Feeneyismhttp://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Feeneyhttp://www.google.pl/search?q=Leonard+F ... =firefox-ahttp://jacquesblutoir.blogspot.com/2009 ... padki.htmlCytuj: Father Feeney and his followers maintain that there is a contradiction between the Second Vatican Council and earlier authoritative statements that they interpret as saying that non-Catholics are indiscriminately damned. Ale został on ekskomunikowany (Leonard Feeney) przed pontyfikatem Jana XXIII i SW II. Przez Piusa XII 13.02.1953. Szkoda, że wynikło to zamieszanie wobec feeneizmu, MHFM, sedewakatyzmu, tradycjonalizmu, ekumenizmu i tej całej głupoty grzechu. Cytuj: 6. Jednakże święty sobór wyjaśnia, że nie jest jego zamiarem, aby z tym dekretem dotyczącym nauki o grzechu pierworodnym łączyć świętą i niepokalaną Dziewicę Maryję, Bożą Rodzicielkę, ale należy zachować konstytucje szczęśliwej pamięci papieża Sykstusa IV, pod groźbą kar zawartych w tychże konstytucjach, które [sobór] odnawia. z Soboru Trydenckiego. Na stronie MHFM przeczytałem "Original Sin Virgin Mary had" (czy podobne zdanie). Czy sprzeciwiają się dogmatowi Piusa IX? "Now when he [the Pope] is explicitly a heretic, he falls ipso facto from his dignity and out of the Church..." St. Francis De Sales (17th century), Catholic Doctor of the Church, The Catholic Controversy, pp. 305-306 http://www.mostholyfamilymonastery.com/ ... ct_xvi.phphttp://www.mostholyfamilymonastery.com/ ... deemer.phpMHFM bardzo surowo piętnują papieży, ale to (zerwanie łączności z Papieżem) nie wydaje się dobrą drogą do pojednania... Nie uznają spotkań ekumenicznych w Asyżu, (rzekomego?() ) całowania Koranu przez JP II, stanu Kościoła... Czy trzeba ich wyłączać... Ale nie wydaje mi się, że mają złe intencje, chcą (jak obserwuję) nawrócenia całego świata na katolicyzm, nie bojąc się nawet papieży, co budzi wielkie podejrzenia. Szkoda, że doszło do takiego zamieszania. Cytuj: 4. Gdyby ktoś mówił, że sakramenty Nowego Prawa nie są konieczne do zbawienia, ale zbyteczne, i bez nich lub bez ich pragnienia ludzie otrzymują od Boga łaskę usprawiedliwienia przez samą wiarę, chociaż nie wszystkie są konieczne dla każdego człowieka - niech będzie wyklęty. Cytuj: 2. Gdyby ktoś mówił, że prawdziwa i naturalna woda nie jest konieczna do udzielania chrztu, a więc że słowa Pana naszego, Jezusa Chrystusa: „Gdy się kto nie odrodzi z wody i z Ducha Świętego” dotyczą pewnej przenośni - niech będzie wyklęty. Cytuj: 4. Gdyby ktoś mówił, że chrzest udzielany nawet przez heretyków w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego, z intencją czynienia tego, co czyni Kościół, nie jest prawdziwym chrztem - niech będzie wyklęty. W każdym razie nie chcę łamać dogmatu że "Poza Kośiołem nie ma Zbawienia". Niech każdy na świecie będzie świętym katolikiem i pójdzie do Nieba na wieki!
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Śr kwi 11, 2012 11:02 |
|
|
|
 |
piok333
|
Jajko napisał(a): Czy ja może to źle interpretuję? Może dobrze. To zależy jeszcze od intensywności wiary i otwartości sumienia, czy w ogóle od ukształtowania sumienia. Nie jest to tak "biało-czarne", jak może się z pozoru wydawać. Człowiek, który intuicyjnie rozpoznaje Ewangelię jako prawdę i w nią nie wierzy, na pewno naraża się na potępienie [Mar 16,16]. Inaczej jest jednak z człowiekiem, któremu orędowano Ewangelię w taki sposób, że nie ma pewności sumienia co do niej i przekaz Kościoła odczytuje jako mało wiarygodny. Zbawienie lub potępienie będzie dokonywało się według sumienia. Stąd pytanie: jak moje/twoje sumienie odczytuje prawdy wiary zawarte w Ewangelii?Druga sprawa to spojrzenie bardziej z perspektywy Boga niż z perspektywy człowieka, z perspektywy własnego sumienia. 1 Kor 5, 12 n: Jakże bowiem mogę sądzić tych, którzy są na zewnątrz? /.../ Tych, którzy są na zewnątrz, osądzi Bóg. On wszak zna ludzkie sumienia i wie, co jest w nich stanięciem w prawdzie, a co w nich jest oszukiwaniem samego siebie.
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Śr kwi 11, 2012 11:40 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Czy zdajesz się twierdzić, że jeśli ja we własnym sumieniu odczytuję prawdy wiary zawarte w Ewangelii jako baśnie, w których tkwi ziarno prawdy i generalnie ich morał jest pozytywny, acz większość szczegółów, zwłaszcza tych nadprzyrodzonych, to zmyślenia, to co, nie będę potępiony? Mimo, że Jezus wyraźnie powiedział (przynajmniej tak napisano w Biblii, że tak powiedział), że kto nie uwierzy to potępiony będzie?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr kwi 11, 2012 13:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko- czy Jezus w biblii powiedział, że są to jedyne warunki zbawienia?
Najważniejsze przykazanie to przykazanie miłości:
«Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe?» On mu odpowiedział: «Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy». (Mt, 22, 36-40)
«Któż więc może się zbawić?» Jezus spojrzał na nich i rzekł: «U ludzi to niemożliwe, ale nie u Boga; bo u Boga wszystko jest możliwe». (Mt 10, 26-27)
Nie jest powiedziane, że człowiek, który stara się być dobry, ale nie wierzy, musi iść do piekła. Możesz być przekonany, że zgodnie z biblią tam trafisz, ale to jest Twoja interpretacja na podstawie Twojej znajomości biblii. Uważasz, że masz na tyle obszerną wiedzę na ten temat, że tylko w taki sposób można to interpretować?
Ostatnio edytowano Śr kwi 11, 2012 15:34 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr kwi 11, 2012 15:32 |
|
 |
piok333
|
Cytuj: nie będę potępiony? Nie do mnie należy ocenianie czy będziesz zbawiony, czy potępiony. Głos sumienia jest, jak wierzymy, głosem Boga w sercu człowieka (nawet jeśli ktoś jest niewierzący, to Bóg nie przestaje do niego mówić). Tylko Bóg wie na ile ktoś słucha tego głosu, a na ile go w sobie zagłusza. Jeśli jesteś uczciwy, szczery i szukasz PRAWDY, w tym co robisz i myślisz, to masz - jak każdy z nas - duże szanse, by być zbawionym.
|
Śr kwi 11, 2012 15:34 |
|
|
|
 |
Jajko
|
Val: Jezus w tej krótkiej wypowiedzi nie wspomniał, że są to jedyne warunki. Nie znam się, ale pewnie są jeszcze inne. Niemniej, jeśli dokonać analizy logicznej wypowiedzi Jezusa, to wychodzi na to, że kto nie uwierzy (nie wiem w co ma nie uwierzyć, ale chyba chodzi o Jezusa jago boga i jego misję na ziemi), ten będzie potępiony. Jest to powiedziane bardzo wyraźnie. KTO NIE UWIERZY, BĘDZIE POTĘPIONY. Krótko i na temat. A więc nie ważne czy człowiek stara się być dobry czy nie, gdyż WARUNKIEM POTĘPIENIA JEST BRAK WIARY. No chyba, że będziesz podważać słowa samego Jezusa?
piok: na jakiej podstawie wysnuwasz swoje wnioski? Bo ja staram się opierać na Biblii.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr kwi 11, 2012 16:00 |
|
 |
niewazny12
|
Powołując się nie tylko na Biblię, ale i dogmaty Kościoła Katolickiego, należy uznać, że aby być zbawionym, trzeba otrzymać chrzest i przestrzegać wszystkich dogmatów.
Nie chodzi tu o bycie okrutnym czy pyszałkiem, ale nie chcę być heretykiem.
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Śr kwi 11, 2012 17:29 |
|
 |
niewazny12
|
Dosyć tego zamieszania. Znalazłem jeszcze bardziej tradycjonalistycznych, którzy DOGMATAMI się podpierają. http://willingcatholicmartyr.blogspot.c ... -xiii.htmlAtakują braci Dimondsów, Ibranyi'ego. Tak dłużej w Kościele nie może być. Ta "przepychanka" między traqdycjonalistami i jakby napominanie jeden drugiego od heretyków. Nie chce gorszyć, ale to wręcz śmieszne się staje. Ale tak naprawdę nic w tym do śmiechu nie ma. Pope Paul III, Council of Trent, Session 5, Decree Concerning Original Sin, ex cathedra: "If any one asserts, that this sin of Adam... is taken away... by any other remedy than the merit of the one mediator, our Lord Jesus Christ, who hath reconciled us to God in his own blood, made unto us justice, santification, and redemption; or if he denies that the said merit of Jesus Christ is applied, both to adults and to infants, by the sacrament of baptism rightly administered in the form of the church; let him be anathema: For there is no other name under heaven given to men, whereby we must be saved." Pope Paul III, Council of Trent, Sesion 6, Chapter 3, ex cathedra: "But, though He died for all, yet do not all receive the benefit of His death, but those only unto whom the merit of His passion is communicated... if they were not born again in Christ... seeing that, in that new birth, there is bestowed upon them, through the merit of His passion... redemption, and remission of sins." Pope Eugene IV, Council of Florence Session 11, 1439, ex cathedra: "With regard to children, since the danger of death is often present and the only remedy available to them is the sacrament of baptism by which they are snatched away from the dominion of the devil and adopted as children of God, it admonishes that sacred baptism is not to be deferred..." Pope Pius IX, Vatican Council, Session 3, Chapter 3, #8-9, ex cathedra: "Wherefore, by divine and Catholic faith all those things are to be believed which are contained in the word of God as found in Scripture and tradition, and which are proposed by the Church as matters to be believed as divinely revealed, whether by her solemn judgment or in her ordinary and universal magisterium. Since, then, without faith it is impossible to please God and reach the fellowship of his sons and daughters, it follows that no one can ever achieve justification without it, neither can anyone attain eternal life unless he or she perseveres in it to the end." Byleby nie iść do piekła. Powinna być lista wszystkich nieomylnych wypowiedzi, by nikt nie łamał ich.
|
Śr kwi 11, 2012 18:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
niewazny12 napisał(a): Powołując się nie tylko na Biblię, ale i dogmaty Kościoła Katolickiego, należy uznać, że aby być zbawionym, trzeba otrzymać chrzest i przestrzegać wszystkich dogmatów.
Nie chodzi tu o bycie okrutnym czy pyszałkiem, ale nie chcę być heretykiem. Gdybym była dr Raciborskim powiedziałabym, że odpisując nieważnemu zdobywam swoje Elmu Wytrwania "Według nauki Kościoła zbawienia mogą dostąpić nie tylko ci, którzy przyjęli chrzest z wody, lecz i ci, którzy wyraźnie pragną go przyjąć, np. katechumeni przygotowujący się do tego sakramentu. Wielu jest jednak takich, którzy o chrzcie nic nie słyszeli albo też widzą w nim tylko nic nie znaczący ryt. Również i ci ludzie mogą osiągnąć zbawienie, o ile - współdziałając z ofiarowaną im łaską - otworzą się na prawdę i będą postępować zgodnie z sumieniem. W Konstytucji dogmatycznej o Kościele Soboru Watykańskiego II czytamy: „Nie odmawia też Opatrzność Boża koniecznej do zbawienia pomocy takim, którzy bez własnej winy w ogóle nie doszli jeszcze do wyraźnego poznania Boga, a usiłują, nie bez łaski Bożej, wieść uczciwe życie. Cokolwiek bowiem znajduje się w nich z dobra i prawdy, Kościół traktuje jako przygotowanie do Ewangelii i jako dane im przez Tego, który każdego człowieka oświeca, aby ostatecznie posiadł życie” (KK 16). Według soborowej nauki Bóg może każdego, sobie tylko znanymi drogami, doprowadzić do wiary, bez której niepodobna Mu się podobać (por. DM 7)." Ks dr Kaszowski na Teologia.pl
|
Śr kwi 11, 2012 19:12 |
|
 |
Jajko
|
No wszystko pięknie, Mariel, ale CZYJE SŁOWA powinno się raczej wziąć pod uwagę: Jezusa czy ks. Kaszkowskiego albo jakiegoś tam soboru? Przecież Jezus wyraźnie mówi kto będzie potępiony.
|
Śr kwi 11, 2012 22:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
niewazny12 napisał(a): Powołując się nie tylko na Biblię, ale i dogmaty Kościoła Katolickiego, należy uznać, że aby być zbawionym, trzeba otrzymać chrzest i przestrzegać wszystkich dogmatów.
Nie chodzi tu o bycie okrutnym czy pyszałkiem, ale nie chcę być heretykiem. Powołując się na Biblię należy przytoczyć całą wycpowiedź Jezusa - Kto UWIERZY i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; kto nie UWIERZY, bedzie potępiony (Mk 16,16). Wiara warunkuje zbawienie, a wiara przekłada się na życie i sposób życia będzie czynnikiem przesądzającym...... bo byłem głodny..spragniony...przybyszem...nagi..chory (Mt 25,31-40).
|
Śr kwi 11, 2012 22:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): No wszystko pięknie, Mariel, ale CZYJE SŁOWA powinno się raczej wziąć pod uwagę: Jezusa czy ks. Kaszkowskiego albo jakiegoś tam soboru? Przecież Jezus wyraźnie mówi kto będzie potępiony. Należy patrzeć na całe Jezusowe przesłanie, a nie skalpel w dłoń i wycinać co pasuje. Do kogo Jezus wypowiedział słowa, które przytoczyłeś? Jesteś pewien, że wiesz o jaki chrzest chodzi? Dlaczego Jezus powiedział tym, co idą na cały świat - co zwiążecie na ziemi będzie związane w niebie? Co mógł mieć na myśli.. Naprawdę sądzisz, że Osoba, która umiera również za tych, co nie wiedzą co czynią-potępi tych, którzy szukają Prawdy całym wysiłkiem umysłu ale z różnych powodów ( nie słyszeli o Jezusie, albo słyszeli, ale nie została im Jego nauka wyłożona tak, aby mogli się nią zainteresować ) nie mogą Jej znaleźć?
|
Cz kwi 12, 2012 7:00 |
|
 |
piok333
|
Jajko napisał(a): CZYJE SŁOWA powinno się raczej wziąć pod uwagę: Jezusa czy ks. Kaszkowskiego albo jakiegoś tam soboru? Przecież Jezus wyraźnie mówi kto będzie potępiony Jajko napisał(a): piok: na jakiej podstawie wysnuwasz swoje wnioski? Bo ja staram się opierać na Biblii. Ja również opieram się na Biblii. Nie muszę jednak rozumieć jej tak, jak ty. Wierzę po prostu, że u Boga ważniejsze jest miłosierdzie niż sprawiedliwość. A miłosierdzie nie zamyka przed nikim możliwości zbawienia. Słowa Chrystusa przynaglają i są przestrogą, ale są przede wszystkim przepełnione miłosierdziem nad światem. Uważam, że trzeba zastanowić się nad tym, co Jezus mówi o "uwierzeniu". W co dokładnie chce, byśmy uwierzyli? Jak chce, abyśmy w to wierzyli? Czy każda wiara jest taka sama? Czy każdy rodzaj wiary determinuje zbawienie? Czym jest wiara, o której mówi Jezus? Co w sytuacji, gdy ktoś uwierzył w część prawd głoszonych przez Jezusa, a części nie przyjął - czy taka połowiczna wiara też ma moc zbawczą? Jedyna odpowiedź, jaką znajduję: wiara jest warunkiem koniecznym, choć nie każda wiara jest taka sama. Dlatego dobrze, że Bóg jest przede wszystkim miłosierny, dopiero potem sprawiedliwy...
|
Cz kwi 12, 2012 7:16 |
|
 |
niewazny12
|
http://www.city-data.com/forum/christia ... stery.htmlNie podoba mi się to zamieszanie związane z tradycją. Supratradycjonaliści tworzą tezy, według których już od wielu lat (co najmniej 100, a może i więcej) nie ma prawdziwego papieża, bo siły wrogie katolickiemu przesłaniu zinfiltrowały Kościół. Nie chcę siać zamętu i nie chcę dłużej takiej sytuacji. Niechaj cały świat będzie prawdziwymi katolikami. I nie chcę czyjegokolwiek potępienia. Wyścig szczurów, jaki mamy obecnie, jest wielkim zwycięstwem zła. Byleby nie iść do piekła!
|
Cz kwi 12, 2012 7:44 |
|
 |
Jajko
|
piok333 napisał(a): Uważam, że trzeba zastanowić się nad tym, co Jezus mówi o "uwierzeniu". W co dokładnie chce, byśmy uwierzyli? Jak chce, abyśmy w to wierzyli? Czy każda wiara jest taka sama? Czy każdy rodzaj wiary determinuje zbawienie? Czym jest wiara, o której mówi Jezus? Co w sytuacji, gdy ktoś uwierzył w część prawd głoszonych przez Jezusa, a części nie przyjął - czy taka połowiczna wiara też ma moc zbawczą?
Jedyna odpowiedź, jaką znajduję: wiara jest warunkiem koniecznym, choć nie każda wiara jest taka sama. Dlatego dobrze, że Bóg jest przede wszystkim miłosierny, dopiero potem sprawiedliwy...
No właśnie. Co to znaczy wierzyć? I w co wierzyć? Biblia jest pełna niedomówień, które dają olbrzymie pole do interpretacji, co zaprezentowałeś wyżej. No ale jeśli ktoś nie wierzy w to, że Jezus jest bogiem i jednocześnie synem boga JHWH i jednocześnie nim samym oraz nie wierzy w życie pozagrobowe, a w szczególności w zbawienie/potępienie, to chyba ma jedynie szansę na potępienie. No a co z tymi, co nigdy o Jezusie i jego naukach nie słyszeli? Przecież oni nie wierzą w ani jedno słowo Jezusa, bo zwyczajnie tego nie znają. Mają być potępieni? Bo nie wierzą?
|
Cz kwi 12, 2012 13:24 |
|
|
|