| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czyściec
andej napisał(a): Gdy poznam "brakujące ogniwo", to będę mógł zacząć myśleć na ten temat. Do tej pory stykałem się wyłącznie Dekalogiem, czyli zestawem dziesięciu zasad. Niezależnie od tego, jak są one grupowane przez wyznawców różnych religii. Oryginalny Hebrajski tekst wygląda dokładnie tak: "A Pan mówił wszystkie te słowa i rzekł: Jam jest Pan, Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewoli. 1.Nie będziesz miał innych bogów obok mnie.
2.Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja, Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą. A okazuję łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
3.Nie nadużywaj imienia Pana, Boga twojego, gdyż Pan nie zostawi bez kary tego, który nadużywa imienia jego.
4.Pamiętaj o dniu sabatu, aby go święcić. Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką swoją pracę. Ale siódmego dnia jest sabat Pana, Boga twego: Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służebnica, ani twoje bydło, ani obcy przybysz, który mieszka w twoich bramach. Gdyż w sześciu dniach uczynił Pan niebo i ziemię, morze i wszystko, co w nich jest, a siódmego dnia odpoczął. Dlatego Pan pobłogosławił dzień sabatu i poświęcił go.
5.Czcij ojca swego i matkę swoją, aby długo trwały twoje dni w ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie.
6.Nie zabijaj.
7.Nie cudzołóż.
8.Nie kradnij.
9.Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu.
10.Nie pożądaj domu bliźniego swego, nie pożądaj żony bliźniego swego ani jego sługi, ani jego służebnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego."http://tanach.leszek-kwiatkowski.eu/index-2-20.htmTak oto wygląda oryginał, i stoi czarno na białym jak wół, że drugiego przykazania nie ma w katechizmie KRK. A na domiar złego, ostatnie przykazanie jest podzielone na dwoje!
|
| Pn kwi 20, 2015 11:54 |
|
|
|
 |
|
andej
|
Whispernight napisał(a): 1.Nie będziesz miał innych bogów obok mnie.
2.Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja, Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą. A okazuję łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.
...
10.Nie pożądaj domu bliźniego swego, nie pożądaj żony bliźniego swego ani jego sługi, ani jego służebnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego."
A na domiar złego, ostatnie przykazanie jest podzielone na dwoje!
Już piszę, co myślę na ten temat. Tekst oryginalny nie jest podzielony na 10 zdań. Ludzie interpretując podzielili. Nawet jeśli już Mojżesz doknał podziału, to był on człowiekiem. Różne Kościoły różnie dzielą oryginalny tekst na poszczególne przykazania. Jednak treść jest niezmienna. Pierwsze dwa podanej wersji zawarte są w pierwszym. Bóg nie zakazał robienia selfików, ale oddawania im czci. Dlatego treść zawarta jest w pierwszym. A to, co rzem=komo wycięto, jest jeno wyjaśnieniem. Ostatnie istotnie podzielone na część wyższej wagi i druga wagi szerszej. Jednak w całości Dekalog nic nie utracił z pierwotnej wersji. Cały czas to ten sam kanon zasad.
|
| Pn kwi 20, 2015 14:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Pierwsze dwa podanej wersji zawarte są w pierwszym. Bóg nie zakazał robienia selfików, ale oddawania im czci. Dlatego treść zawarta jest w pierwszym. A to, co rzem=komo wycięto, jest jeno wyjaśnieniem. A to już jest intepretacja. Taki dziwny podział ostatniego przykazania u katolików wynika z rozróżnienia żądzy cielesnej od żądzy materialnej za sprawa chyba Augustyna. U wszystkich chrześcijan poza katolikami jest wyraźne rozróznienie pomiędzy zakazem kultu innych bogów i zakazem kultu przedmiotów. W wersji katechetycznej KK nic o kulcie przedmiotów nie ma i wielu katolików robi wielkie oczy, gdy dowiaduje się o takim "komentarzu".
|
| Pn kwi 20, 2015 23:31 |
|
|
|
 |
|
andej
|
Kozioł napisał(a): ... wyraźne rozróznienie pomiędzy zakazem kultu innych bogów i zakazem kultu przedmiotów. ... I tego nie rozumiem. Czym różni się kult Ognia, Balaama od kultu Pieniądza, czy jakiegoś totemu? Jeśli modlę się do obrazka, drzewa lub rzeźby, to czynię z tego przedmiotu BOGA. Czyż nie tak? A wtedy łamię pierwsze przykazanie. A jeśli to ino katolicy nie mają ogrzaniczeń w tworzeniu podobizn zwierząt i ludzi, to skąd się bierze aż tyle dzieł autorstwa innych chrześcijan? Czy w zależności od podziału przykazań inaczej interpretujemu Dekalog? Czy może te same czyny uważamy za złe, i te same za dobre? A jeśli te same, to czy nie leiej iść w jednym szeregu zamiast się ze sbą droczyć? Czego Bóg od nas oczekuje? Miłości do Boga i ludzi? Czy wykrzykiwania miłości do Boga i krytykowania innych ludzi?
|
| Wt kwi 21, 2015 10:28 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Czy w zależności od podziału przykazań inaczej interpretujemu Dekalog? Czy może te same czyny uważamy za złe, i te same za dobre? A jeśli te same, to czy nie leiej iść w jednym szeregu zamiast się ze sbą droczyć? Tak, nieco inaczej. A jak bardzo inaczej zdałem sobie sprawę będąc świadkiem przemarszu kopii ikony z Częstochowy. To takie moje osobiste, dość traumatyczne przeżycie. Nie ma tu nic z droczenia. Tylko trochę smutku.
|
| Wt kwi 21, 2015 10:35 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Pierwsze dwa podanej wersji zawarte są w pierwszym. Wychodzi na to, że jednak nie! Pierwsze przykazanie Boże, mówi o nie oddawaniu czci innym bogom. Drugie zaś, mówi o bałwochwalstwie. Jeśli to do Ciebie nie przemawia, to podam Ci tekst, który jest umieszczony poniżej owych przykazań, i jasno i klarownie Bóg stwierdza, że chodzi o bałwochwalstwo. A jest napisane tak: Wj.20 " Uczynisz mi ołtarz z ziemi i ofiarujesz na nim twoje całopalenia i twoje ofiary pojednania z owiec twoich i z bydła twego. Na każdym miejscu, na którym nakażę ci wspominać imię moje, przyjdę do ciebie i będę ci błogosławił. A jeśli postawisz mi ołtarz kamienny, nie stawiaj go z kamieni ociosanych, bo gdy obrobisz je swoim dłutem, zbezcześcisz go." http://tanach.leszek-kwiatkowski.eu/index-2-20.htmMasz czarno na białym, aby czcić jedynie Boga, a to co czyni Kościół, to nic innego jak bałwochwalstwo. Kościół jest dokładnie jak faryzeusze, do których odnosił się Chrystus. Podam inny przykład... Powiedz mi proszę, kim jest Matka Boska? Gdzie w Biblii masz cokolwiek o czczeniu tej osoby, i stawianiu jej na równi z Bogiem? Gdzie? Zapytam zatem, czy Chrystus nie powiedział, że tylko On, jest pośrednikiem między Bogiem, a człowiekiem? Ksiądz jako pośrednik? Maryja jako pośrednik? "Święci" jako pośrednicy?
|
| Wt kwi 21, 2015 16:13 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Kozioł, ludzie zawsze będą mieli tendencje do wpadania w zabobony i oddawanie czci należnej Bogu innym osobom lub przedmiotom. Trzeba nad tym stale pracować i właśnie temu służy początkowa część Dekalogu. Whispernight napisał(a): Tak oto wygląda oryginał Wtedy nie było znaków przestankowych, ani dużych liter. Zatem poprawiłem: Rzekomo usunięte przykazanie jest w Katechizmie jasno omówione (Artykuł Pierwszy - IV; 2129-2132): http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-2-1.htmI jeszcze to: Whispernight napisał(a): Powiedz mi proszę, kim jest Matka Boska? Gdzie w Biblii masz cokolwiek o czczeniu tej osoby Tutaj: Łk 1,48: Bo wejrzał na uniżenie Służebnicy swojej. Oto bowiem błogosławić mnie będą odtąd wszystkie pokolenia, gdyż wielkie rzeczy uczynił mi Wszechmocny.Whispernight napisał(a): i stawianiu jej na równi z Bogiem? A tego KRK nie robi.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Wt kwi 21, 2015 16:49 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33, rozbieżności KRK z Pismem Świętym jest tak wiele, i są to tak wielkie "nadużycia" względem nauk Chrystusa, że aż niewiarygodne. Warto jednak zacząć dostrzegać to, aby nie stać się jedynie "bezrozumnym" świadkiem sprzeczności z Bogiem. Poniżej zamieszczam link na temat spowiedzi i komunii świętej, tak dla kontrastu. https://www.youtube.com/watch?v=51gEgXgTBHg
|
| Wt kwi 21, 2015 17:48 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ten pan wybiera sobie fragmenty jak mu pasuja. A tych co powinien znac, jakos nie widzi. Moze pozniej. Nie mam czasu i ochoty sluchac krytyki nauki katolickiej przez kogos, kto nawet czesci Obkawienia nie uznaje (Pisms sw). Komentarze zas sa typowe.
|
| Wt kwi 21, 2015 19:00 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Były tutaj długie dyskusje na temat zgodności nauki KRK z Pismem Świętym. Jednoznacznych sprzeczności nie wykazano, a ewentualne wątpliwości w jakiejś kwestii są rzadko spotykane.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Wt kwi 21, 2015 19:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Były tutaj długie dyskusje na temat zgodności nauki KRK z Pismem Świętym. Jednoznacznych sprzeczności nie wykazano, a ewentualne wątpliwości w jakiejś kwestii są rzadko spotykane. Cóż, to twój punkt widzenia. Zobacz, jak po reformacji od katolików różnią się luteranie (odrzucenie tego co sprzeczne z Biblia) i reformowani (pozostawienie tylko tego, co wynika, ma umocowanie w Biblii)
|
| Śr kwi 22, 2015 6:47 |
|
 |
|
andej
|
Kozioł napisał(a): Soul33 napisał(a): Były tutaj długie dyskusje na temat zgodności nauki KRK z Pismem Świętym. Jednoznacznych sprzeczności nie wykazano, a ewentualne wątpliwości w jakiejś kwestii są rzadko spotykane. Cóż, to twój punkt widzenia. Zobacz, jak po reformacji od katolików różnią się luteranie (odrzucenie tego co sprzeczne z Biblia) i reformowani (pozostawienie tylko tego, co wynika, ma umocowanie w Biblii) Albo ŚJ dosłownie interpretujący Biblię? A luteranie tak samo różnią się od katolików, jak katolicy od luteran. Z tym, że w przypadku Kościoła zachowana jest sukcesja. I ciągłość nauki. Kościół przejął tradycję starotestamentową, przyjął interpretację chrystusową i kroczy wskazaną drogą. Zgodnie z przykazaniem miłości. Niestety, jest zbudowany z ludzi i tak jak oni upada. Ale podnosi się, oczyszcza i dalej idzie ku Bogu. To, że luteranie, ewangelicy, prawosławni przyjęli nieco inną drogę, to nie znaczy, że ta droga jest lepsza. I wierzę, że też prowadzi do Stwórcy.
|
| Śr kwi 22, 2015 8:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Ten pan wybiera sobie fragmenty jak mu pasuja. A tych co powinien znać, jakoć nie widzi. No patrz... to zupełnie tak jak z Kościołem! Z tym, że dodatkowo Kościół tworzy tak zwaną "tradycję", a sam Papież posiada prawo ingerowania w Pismo, rozszerzanie, czy redukowanie go. Soul33 napisał(a): Były tutaj długie dyskusje na temat zgodności nauki KRK z Pismem Świętym. Jednoznacznych sprzeczności nie wykazano Chyba raczej chciałeś powiedzieć, że ich nie akceptowano! A nie, że nie wykazano. Soul33 napisał(a): a ewentualne wątpliwości w jakiejś kwestii są rzadko spotykane. Owe wątpliwości, są spotykane notorycznie. andej napisał(a): Z tym, że w przypadku Kościoła zachowana jest sukcesja. No... wreszcie mówisz jak człowiek! Prawo do dziedziczenia tronu... No to teraz stają się jasne dogmaty o nieomylności Papieża, całowanie "w rękę", tytuły jak kardynał, eminencja itp. Wybacz że tak się wyrażę, bo choć oczywiście masz prawo do własnego zdania, to ja również je posiadam, i uważam, że skoro jesteś przekonany o zwierzchnictwie Chrystusa nad Kościołem, to jesteś dość mocno oderwany od rzeczywistości. Ale zapytam inaczej: Powiedz proszę, czego nauczał Chrystus, i dlaczego się uczepił faryzeuszy? Pytanie dość proste.
|
| Śr kwi 22, 2015 13:31 |
|
 |
|
andej
|
Whispernight napisał(a): ... Adlaczego się uczepił faryzeuszy? Pytanie dość proste. Już wyjaśniam: Mówił o wyższości treści nad formą.
|
| Śr kwi 22, 2015 13:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Whispernight napisał(a): ...A dlaczego się uczepił "Chrystus" faryzeuszy? Mówił o wyższości treści nad formą. Tak... Przerost formy nad treścią! I tak też jest z katolicyzmem, czyli władzą, Papierzem, dogmatami, wykręcanymi interpretacjami, i wiele, wiele innych. Przez wszystkie pontyfikaty Kościoła... Czy naprawdę tego nie widzicie?
|
| Śr kwi 22, 2015 14:38 |
|
|
|