Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 11:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
Nie, nie tak. Jumik wyżej podał przykład. I myślę, że nie warto ciągnąć w tym miejscu tego wątku, żeby nie rozwadniać tematu

Pt mar 05, 2010 14:19
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
maraskin napisał(a):
Dodam jeszcze że dogmat na temat Trójcy Świętej przybliża nas bardzo do religii pogańskich ,gdzie tego typu trójc było bardzo wiele np najbardziej znana trójca egipska - Izis, Horus, Seb. Trójca babilońska - Semiramida, Nimrod, Tammuz. Trójca hinduizmu - Brahma, Wisznu i Śiwa itd.

Będziesz miał rację gdy wyrzucimy z Biblii wersy (J 14,15-21; 15,26).
Tyle już powyrzucano, zmodyfikowano, aby pasowały do "odkrywczej" wizji, że jeden mniej lub więcej nie robi różnicy :D

Hmm, nie próbuj na siłę szukać tego w Piśmie Świętym, jakimkolwiek, ponieważ tego nie znajdziesz.

Pt mar 05, 2010 14:26
maraskin napisał(a):
Hmm, nie próbuj na siłę szukać tego w Piśmie Świętym, jakimkolwiek, ponieważ tego nie znajdziesz.

No tak :D ....nikt nam nie wmówi, że białe jest białe, a czarne czarne :D :lol:

Pt mar 05, 2010 15:07
zbanowany na stałe

Na moje to nie ma się co cieszyć. Bo to nie chodzi o twoją rację - moją rację, ale o los wielu osób, Twój oraz mój. Można podchodzić do sprawy Pisma szczerze lub traktować to jak wiele innych późniejszych pism władz kościelnych, przekształcając Naukę, której prosty przekaz staje się coraz bardziej rozmyty. Ja w tym widzę tragedię pokoleń już w II wieku aż do dnia dzisiejszego, natomiast według Ciebie jest luz na szelkach. Każdy ma swoją rację, choć Prawda jest tylko jedna, której należy szukać a nie wierzyć pismom które były napisane przez ludzi co do których prowadzenie przez Ducha Prawdy jest wątpliwe, przynajmniej w moim odczuciu.

Pt mar 05, 2010 15:30
maraskin napisał(a):
Na moje to nie ma się co cieszyć. Bo to nie chodzi o twoją rację - moją rację, ale o los wielu osób, Twój oraz mój. Można podchodzić do sprawy Pisma szczerze lub traktować to jak wiele innych późniejszych pism władz kościelnych, przekształcając Naukę, której prosty przekaz staje się coraz bardziej rozmyty. Ja w tym widzę tragedię pokoleń już w II wieku aż do dnia dzisiejszego, natomiast według Ciebie jest luz na szelkach. Każdy ma swoją rację, choć Prawda jest tylko jedna, której należy szukać a nie wierzyć pismom które były napisane przez ludzi co do których prowadzenie przez Ducha Prawdy jest wątpliwe, przynajmniej w moim odczuciu.

Nie ubolewaj tak nad losem pokoleń, ale ze zrozumieniem czytaj Biblię - chocby te kilka wersów co podałam
"Ja i Ojciec stanowimy jedno"...a Duch Święty pochodzi od Ojca....czyli sama logika wskazuje jedność.
Piszesz II wiek - mam rozumieć, że Kosciół, wspólnota do której należysz posiada oryginały Biblii odmienne od tych drugowiecznych????

Pt mar 05, 2010 15:50

Alus
Logika wskazuje na jedność ale nie równość!Widzisz różnicę?

Pt mar 05, 2010 16:27
white napisał(a):
Alus
Logika wskazuje na jedność ale nie równość!Widzisz różnicę?

A od kiedy to "stanowimy jedno" jest różnicowaniem? :)

Pt mar 05, 2010 16:33

Słowo "jedno"nie moze oznaczac np:wszechwiedzy ktora jest atrybutem tylko Boga
Jezus takowej nie posiada (Mat 24:36,Obj 1:1)
To Bóg uczynił Jezusa Panem (Dz 2:36),czyli wczesniej nim nie byl
To od Boga otrzymal wladze i moc(28:18),czyli wczesniej jej nie miał
Czysta logika!

Pt mar 05, 2010 16:43
white napisał(a):
Słowo "jedno"nie moze oznaczac np:wszechwiedzy ktora jest atrybutem tylko Boga
Jezus takowej nie posiada (Mat 24:36,Obj 1:1)
To Bóg uczynił Jezusa Panem (Dz 2:36),czyli wczesniej nim nie byl
To od Boga otrzymal wladze i moc(28:18),czyli wczesniej jej nie miał
Czysta logika!

Jezus zatem kłamie mówiąc "Zanim Abraham stał się, JA JESTEM" (J 58,8 ).

Pt mar 05, 2010 16:49

Dlaczego ma kłamać?

Pt mar 05, 2010 16:53
zbanowany na stałe

(5) commonere autem vos volo scientes semel omnia quoniam Iesus populum de terra Aegypti salvans secundo eos qui non crediderunt perdidit
Biblia łacińska Vulgata
(5) Pragnę zaś, żebyście przypomnieli sobie, choć raz na zawsze wiecie już wszystko, że Pan, który wybawił naród z Egiptu, następnie wytracił tych, którzy nie uwierzyli
Biblia Tysiąclecia
fragment z Listu Judy
Nie zapominajmy że Jezus jako Bóg uniżył się i stał się człowiekiem. Natomiast jako Syn Jahwe ,bez Niego - Ojca, nie mógłby nic zrobić. To od Ojca otrzymywał dar uzdrawiania, Jezus był wykonawcą woli Ojca. Jak od początku stworzenia. I jako Anioł Jahwe wypełniał to co było mu polecone wyprowadzając lud Izraelski z Egiptu. Teraz robi to samo wyciągając ludzi(Swoje owieczki) z Wielkiego Tajemniczego Babilonu w którym my wszyscy jesteśmy.

Pt mar 05, 2010 18:11
maraskin napisał(a):
(5) commonere autem vos volo scientes semel omnia quoniam Iesus populum de terra Aegypti salvans secundo eos qui non crediderunt perdidit
Biblia łacińska Vulgata
(5) Pragnę zaś, żebyście przypomnieli sobie, choć raz na zawsze wiecie już wszystko, że Pan, który wybawił naród z Egiptu, następnie wytracił tych, którzy nie uwierzyli
Biblia Tysiąclecia
fragment z Listu Judy
Nie zapominajmy że Jezus jako Bóg uniżył się i stał się człowiekiem. Natomiast jako Syn Jahwe ,bez Niego - Ojca, nie mógłby nic zrobić. To od Ojca otrzymywał dar uzdrawiania, Jezus był wykonawcą woli Ojca. Jak od początku stworzenia. I jako Anioł Jahwe wypełniał to co było mu polecone wyprowadzając lud Izraelski z Egiptu. Teraz robi to samo wyciągając ludzi z Wielkiego Tajemniczego Babilonu w którym my wszyscy jesteśmy.

"Uniżył się" dla człowieka rodząc się człowiekiem.
I przez ten okres był jako Bóg-człowiek był poddany wszechwiedzy, wszechmocy Ojca.
Niemniej istniał jako Bóg wszechmocny, wszechwiedzący poza czasem od zarania dziejów...."JA JESTEM" nie pozostawia żadnych wątpliwości, ani miejsca na dywagacje....."Pan mój i Bóg mój" (J 20,28 ).

Pt mar 05, 2010 18:30

Ok,ale mnie zastanawia jedna sprawa.A mianowicie:kto po chrzcie Jezusa powiedział :"to jest mój Syn umiłowany"?Mat.3:17.Później jeszcze dwa razy w innych okolicznościach.Jeśli to Jezus był JESTEM,to coś mi tu nie pasuje...

So mar 13, 2010 10:13
Tutte napisał(a):
Ok,ale mnie zastanawia jedna sprawa.A mianowicie:kto po chrzcie Jezusa powiedział :"to jest mój Syn umiłowany"?Mat.3:17.Później jeszcze dwa razy w innych okolicznościach.Jeśli to Jezus był JESTEM,to coś mi tu nie pasuje...

"JA JESTEM" jest formą czasownika, istnieję wszędzie, poza czasem.
Ojciec i Syn istnieją od zawsze i wszędzie.

So mar 13, 2010 11:48

Tutte napisał(a):

Powiedział to Ojciec. Ojciec i Syn są odrębnymi osobami

So mar 13, 2010 12:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 114  Następna strona