Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
Autor |
Wiadomość |
Tutte
|
 Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
Do Alus:piszesz,że Syn,tak jak Ojciec jest od zawsze.dlaczego ,w takim razie,Jan pisze,że Słowo(myślę,że zgadzamy się co do tego ,że chodzi o Jezusa)było na poczatku? Kamyku,zgadzam się,że Ojciec i Syn są odrębnymi osobami.Dlatego właśnie nie układa mi się w głowie,że mogą być jednocześnie jednym Bogiem.
|
Wt mar 16, 2010 9:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tutte napisał(a): Do Alus:piszesz,że Syn,tak jak Ojciec jest od zawsze.dlaczego ,w takim razie,Jan pisze,że Słowo(myślę,że zgadzamy się co do tego ,że chodzi o Jezusa)było na poczatku? "I Bogiem Było Słowo" i "Wszystko przez Nie się stało"......Bóg - Ojciec i Syn nie są ograniczeni czasem.
|
Wt mar 16, 2010 10:29 |
|
 |
Tutte
|
Ok,ale był U Boga i na poczatku,apostoł Paweł pisał,że Jezus był pierworodnym wszelkiego stworzenia.Dla mnie jest oczywiste,że musiał mieć początek,być stworzony.Stąd określenie Syn,nie Brat.Kiedy mówił,że "o dniu i godzinie nikt nie wie,ani aniołowie,ani Syn,tylko Ojciec",to co chciał przez to powiedzieć?
|
Wt mar 16, 2010 10:54 |
|
|
|
 |
aspherus
|
"I ty , Betlejem ,ziemio Judy , wcale nie najmniejsze jestes wsrod dowodcow Judy ; z ciebie bowiem wyjdzie dowodzacy , ktory pasl bedzie lud moj Jzraela . " Ewangelia Mateusza 2.6 . Wazne tu jest slowo "dowodzacy" . Cytat ten jest z Ksiegi Micheasza 5.1 . Wystepuje tu slowo "maszal"(dowodzacy) . ktore ma znaczenie "panowania" ale ma tez znaczenie "byc podobnym" .
|
Wt mar 16, 2010 10:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tutte napisał(a): Ok,ale był U Boga i na poczatku,apostoł Paweł pisał,że Jezus był pierworodnym wszelkiego stworzenia.Dla mnie jest oczywiste,że musiał mieć początek,być stworzony.Stąd określenie Syn,nie Brat.Kiedy mówił,że "o dniu i godzinie nikt nie wie,ani aniołowie,ani Syn,tylko Ojciec",to co chciał przez to powiedzieć? Tylko to, że jako wcielony człowiek nie posiadał na czas zycia ziemskiego wszechwiedzy. Stając się człowiekiem przyjął wszelkie ograniczenie ludzkie.
|
Wt mar 16, 2010 11:16 |
|
|
|
 |
Tutte
|
aspherus,jak zwykle,nie wiem o co Ci chodzi. Alus,ok,ale Jezus powiedział,że wie tylko Bóg,więc zapewne Duch Swięty też nie wiedział.Jak to się ma do jedności Boga,jeśli tylko jedna Jego osoba coś wie?
|
Wt mar 16, 2010 11:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
.Heh! No tu trzeba mieć wyobraźnię, żeby przyjąć. W tym mi osobiście bardzo pomaga oczytanie w literaturze sci-fi, gdzie pojęcia wielu wymiarów, przenikających się osobowości, nieciągłości czasowej i zakrzywień przestrzeni są na porządku dziennym. A dogmat o Trójcy jest trudny do zrozumienia. Tylko trzeba pamiętać, że istota Boga wykracza poza nasze rozumienie. On naprawdę jest "nie z tego świata" - zarówno w znaczeniu duchowym, jak i realnym. Niczym ten ufoludek z "nadprzestrzeni". Ani nasza fizyka, ani logika do końca Go nie obejmuje. Po prostu Boga nie da się zważyć ani zmierzyć, ani też pojąć do końca. I, szczerze mówiąc, nie wiem, czy takie próby są pożyteczne...
|
Wt mar 16, 2010 11:31 |
|
 |
Tutte
|
Ale jeśli czytam w Jana 17:3,że zbawienie zależy od poznania jedynego,prawdziwego Boga i Jezusa,to zaczynam wątpić w swoja przyszłość.Jak kochający Bóg może nam stawiać warunki nie do spełnienia?Jeśli dał nam mozliwość logicznego rozumowania,to powinien dac nam się poznać na miarę ludzkiej logiki...
|
Wt mar 16, 2010 11:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
.Tutte, ja rozumiem. Sam tak kiedyś miałem. Ale "poznanie" rozumem, to nie jest jedyny sposób. Mamy jeszcze serce i myślę, że o takie poznanie chodzi Janowi. W końcu, ze wszystkich ewangelistów on był największym poetą...  Nie mówię o sercu tylko w kontekście emocji, bo to często mylone jest. Ale zaufania, nadziei i miłości. Bóg, który dałby się poznać do końca nie byłby żadną Tajemnicą, a przecież tajemnica to też coś, co pociąga?
|
Wt mar 16, 2010 11:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tutte napisał(a): Ale jeśli czytam w Jana 17:3,że zbawienie zależy od poznania jedynego,prawdziwego Boga i Jezusa,to zaczynam wątpić w swoja przyszłość.Jak kochający Bóg może nam stawiać warunki nie do spełnienia?Jeśli dał nam mozliwość logicznego rozumowania,to powinien dac nam się poznać na miarę ludzkiej logiki... Poznania ale nie pojęcia, zrozumienia, przez ludzki umysł Poznajemy przymioty Boga, ale nie istotę Boga, to wykracza poza nasze możliwości. Nad zagadniem Trójcy św rozmyslała, dedukowała św. Faustyna. Na co objawił się jej Jezus i powiedział: - "Kim w istocie swojej jest Bóg nikt nie pozna, ani umysł ludzi, ani anielski" (Dzienniczek 30). I to musi dla nas stanowić odpowiedź 
|
Wt mar 16, 2010 12:05 |
|
 |
aspherus
|
Lubie Cie Tutte .
|
Wt mar 16, 2010 12:41 |
|
 |
Tutte
|
Bardzo mi miło i nawzajem
|
Wt mar 16, 2010 13:44 |
|
 |
aspherus
|
Czy moglibyscie ilustrowac - przy kazdej okazji - swoje wypowiedzi cytatami z Biblii . Temat jest trudny . Odnosze wrazenie ze kazdy ma swoja jakas logike ktora probuje przeforsowac .
|
Śr mar 17, 2010 9:06 |
|
 |
Tutte
|
Bardzo chętnie.Jak dotąd starałam się podawać wersety,na których opieram swoje wnioski.Ale,niestety,nie mogę znaleźć w Biblii ani jednego gdzie występowałoby określenie Trójca.Myślę,że ten dość istotny drobiazg rozwiałby wątpliwości co do tego czy Bóg jest Trójca czy nie.
|
Śr mar 17, 2010 13:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tutte napisał(a): Bardzo chętnie.Jak dotąd starałam się podawać wersety,na których opieram swoje wnioski.Ale,niestety,nie mogę znaleźć w Biblii ani jednego gdzie występowałoby określenie Trójca.Myślę,że ten dość istotny drobiazg rozwiałby wątpliwości co do tego czy Bóg jest Trójca czy nie. Nie wystepuje słowo "Trójca". Ale precyzyjnie Jezus, Apostołowie mówią o Duchu Św - (Mt 20,10; J 2,11; J 15,26; Dz 16,7; Ga 4,6; 1 Kor 2,11 ). Ukazują zaś działanie Boga w Trójcy św - (J 1,1-2; Mt 3,16-17; Mk 1,10; J 1,32; Mt 22,41-45; Mk 12,36-37; J 3,34-35; Mt 28,19) - to tylko ułamek z tych dostępnych w Biblii 
|
Śr mar 17, 2010 14:28 |
|
|
|