Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 52  Następna strona
 Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Johnny99 napisał(a):
Najważniejszą podstawą chrześcijaństwa jest sam Chrystus, zmartwychwstały i cały czas obecny w Kościele. Chrześcijaństwo mogłoby istnieć bez Biblii.

Pięknie powiedziane! :brawo:

Wszak Biblia powstała ze względu na doraźne potrzeby, ale gdyby wtedy nie istniało jeszcze pismo, to przekaz Dobrej Nowiny musiałby obejść się bez zapisu... :)

Pt kwi 13, 2012 11:13

Niektórzy uważanją, że już od ponad 100 lat nie ma papieża, gdyż dochodziło do sprzeciwania się wcześniejszym dogmatom. Nie chcę się wyłamywać. Znalazłem suprasedewaktystyczną stronę, która mówi, że zmarli z SAMYM grzechem pierworodnym będą w wiecznym ogniu, a inny pogląd został nazwany herezją (mowa była nawet o "Herezjach Tomasza z Akwinu"). Nazwano między innymi Piusa X antypapieżem, gdyż określał akatolików jako braci (?). A więc świat jest przerażający i okrutny, przesycony grzechem.

Afera sedwakatystyczna jest ogromna. Trzeba pilnować tego, by nie grzeszyć przeciw dogmatom.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pt kwi 13, 2012 11:16
Cytuj:
Alus:

Dziękuję za KONKRET. Przeczytałem. Widzę tam KOLEJNY WARUNEK zbawienia czy potępienia. Ludzie okazujący miłość bliźniemu zostaną zbawieni, a ci jej pozbawieni zostaną potępieni. Nie zmienia to jednak nijak faktu, że Jezus wyraźnie powiedział, że kto nie uwierzy będzie potępiony. A więc mamy przynajmniej DWA WARUNKI POTĘPIENIA. Logicznie wnioskując, aby zostać potępionym można nie wierzyć i/lub nie okazywać miłości bliźniemu. Niestety wniosek taki, że osoba niewierząca w Jezusa, ale prowadząca dobre życie nie będzie potępiona jest z logicznego punktu widzenia fałszywy. ZAPRZECZYCIE? Jakie są kolejne warunki potępienia?

Warunkim potępienia jest odrzucenie Miłości i dobra - Wszystko więc, co byście chcieli ludzie czyńcei i wy im czyńcie.
Odrzucenie Miłosci jest odrzuceniem Boga.

Pt kwi 13, 2012 11:35
niewazny12 napisał(a):
Afera sedwakatystyczna jest ogromna. Trzeba pilnować tego, by nie grzeszyć przeciw dogmatom.

No niestety, w dodatku niektóre osoby nieświadomie rozdmuchują
ją ( nie pozwalając by się wypaliła) w każdym sposobnym i niesposobnym wątku :-(

Pt kwi 13, 2012 11:37

Mi nie chodzi o szerzenie sedewakatyzmu, ale sprawa jest poważna, bo grzech zalał świat. A w Stanach Zjednoczonych jest wiele grup sedewakatystycznych, jedne na drugich atakują.

Tak jakby tradycyjność wzrasta w szeregu:

Modernizm
Radio Maryja
FSSPX
sedeprywacjonizm
sedewakatyzm nieodrzucający chrztu pragnienia
poglądy typu MHFM
ultrasedewakatyzm (nie uznaje Leona XIII)

Zrywanie jedności z Kościołem jest niedopuszczalne. Nawet jeżeli ktoś uzna, że nie może rozumieć po dzisiejszemu dogmatów, to w sedewakację nie powinien wchodzić, bo to zgorszenie, schizma...

Cytuj:
"After the year 1900, toward the middle of the 20th century, the people of that time will become unrecognizable. When the time for the Advent of the Antichrist approaches, peoples minds will grow cloudy from carnal passions, and dishonor and lawlessness will grow stronger. Then the world will become unrecognizable. Peoples appearances will change, and it will be impossible to distinguish men from women due to their shamelessness in dress and style of hair. These people will be cruel and will be like wild animals because of the temptations of the Antichrist. There will be no respect for parents and elders, love will disappear, and Christian pastors, bishops, and priests will become vain men, completely failing to distinguish the right-hand way from the left.

At that time, the morals and traditions of Christians and of the Church will change. People will abandon modesty, and dissipation will reign. Falsehood and greed will attain great proportions, and woe to those who pile up treasures. Lust, adultery, homosexuality, secret deeds and murder will rule in society. At that future time, due to the power of such great crimes and licentiousness, people will be deprived of the grace of the Holy Spirit, which they received in Holy Baptism and equally of remorse.
The Churches of God will be deprived of God-fearing and pious pastors, and woe to the Christians remaining in the world at that time. They will completely lose their faith because they will lack the opportunity of seeing the light of knowledge from anyone at all. Then they will separate themselves out of the world in holy refuges in search of lightening their spiritual sufferings, but everywhere they will meet obstacles and constraints.

And all this will result from the fact that the Antichrist wants to be Lord over everything and become the ruler of the whole universe, and he will produce miracles and fantastic signs. He will also give depraved wisdom to an unhappy man so that he will discover a way by which one man can carry on a conversation with another from one end of the earth to the other. At that time men will also fly through the air like birds and descend to the bottom of the sea like fish. And when they have achieved all this, these unhappy people will spend their lives in comfort without knowing, poor souls, that it is deceit of the Antichrist. And, the impious one. He will so complete science with vanity that it will go off the right path and lead people to lose faith in the existence of God in three hypostases. Then the All-good God will see the downfall of the human race and will shorten the days for the sake of those few who are being saved, because the enemy wants to lead even the chosen into temptation. If that is possible…then the sword of chastisement will suddenly appear and kill the perverter and his servants…"

Tak więc nawet w wypadku, gdyby papież popadł w herezję, odłączać się od papieża nie wolno...

St. Francis of Assisi (1182-1226 A.D.): "The devils will have unusual power, the immaculate purity of our Order, and of others, will be so much obscured that there will be very few Christians who will obey the true Sovereign Pontiff and the Roman Church with loyal hearts and perfect charity. At the time of this tribulation a man, not canonically elected, will be raised to the Pontificate, who, by his cunning, will endeavour to draw many into error and death.... Some preachers will keep silence about the truth, and others will trample it under foot and deny it. Sanctity of life will be held
in derision even by those who outwardly profess it, for in those days Jesus Christ will send them not a true Pastor, but
a destroyer." (Works of the Seraphic Father St. Francis Of Assisi, Washbourne, 1882 A.D., p. 248)

Jest tu mowa o jednym człowieku, nie wielu...

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Pt kwi 13, 2012 13:12

Jajko napisał(a):
Skoro WIĘKSZOŚĆ ZIEMIAN NIE WIERZY, to według słów Jezusa z Biblii (...) owa większość zostanie potępiona

Ciekawe, że podobne pytanie zadano także Jezusowi: "Raz ktoś Go zapytał: «Panie, czy tylko nieliczni będą zbawieni?»" (Łk 13, 23)

Spójrzmy, jakiej odpowiedzi udzielił Jezus:

Cytuj:
Usiłujcie wejść przez ciasne drzwi; gdyż wielu, powiadam wam, będzie chciało wejść, a nie będą mogli. Skoro Pan domu wstanie i drzwi zamknie, wówczas stojąc na dworze, zaczniecie kołatać do drzwi i wołać: "Panie, otwórz nam!"; lecz On wam odpowie: "Nie wiem, skąd jesteście". Wtedy zaczniecie mówić: "Przecież jadaliśmy i piliśmy z Tobą, i na ulicach naszych nauczałeś". Lecz On rzecze: "Powiadam wam, nie wiem, skąd jesteście. Odstąpcie ode Mnie wszyscy dopuszczający się niesprawiedliwości!" Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów, gdy ujrzycie Abrahama, Izaaka i Jakuba, i wszystkich proroków w królestwie Bożym, a siebie samych precz wyrzuconych. Przyjdą ze wschodu i zachodu, z północy i południa i siądą za stołem w królestwie Bożym. Tak oto są ostatni, którzy będą pierwszymi, i są pierwsi, którzy będą ostatnimi.

Łk 13, 24-30

Jak widać, Jezus nie udzielił odpowiedzi wprost.

Rozumiem tę Jego odpowiedź mniej więcej w ten sposób: nie martw się o to, JAKA CZĘŚĆ ludzkości będzie zbawiona, ale raczej troszcz się o to, ŻEBYŚ SAM BYŁ zbawiony.

Pt kwi 13, 2012 14:41

piok333 napisał(a):

Rozumiem tę Jego odpowiedź mniej więcej w ten sposób: nie martw się o to, JAKA CZĘŚĆ ludzkości będzie zbawiona, ale raczej troszcz się o to, ŻEBYŚ SAM BYŁ zbawiony.

Czyli innymi słowy: nie zadawaj zbyt trudnych pytań! Teraz już chyba wiem dlaczego część teistów ich tak unika! :D

Pt kwi 13, 2012 15:14
Jajko napisał(a):
Czyli innymi słowy: nie zadawaj zbyt trudnych pytań! Teraz już chyba wiem dlaczego część teistów ich tak unika! :D

Odwracasz prawdę. To szatańska taktyka. Jak poznasz prawdę będziesz jak Bóg... Bóg odkrył tyle prawdy przed człowiekiem, ile on potrzebuje do swego zbawienia. Nieuprawnionym jest wchodzenie na Boże podwórko. Możesz jedynie uprawiać gdybologię stosowaną. Człowiek uczciwy odpowiada: nie wiem, Bóg zostawił tę informację dla siebie. To człowiek jest stworzony na podobieństwo Boże a nie Bóg jest kalką człowieka. Łamanie pierwszego przykazania i stawianie się na poziomie Boga jest bałwochwalstwem, to pierwsze, nie ostatnie przykazanie. Waga jest inna.

Pt kwi 13, 2012 15:43

Lizo, ja nie pytam ilu ludzi będzie zbawionych, a ilu potępionych. Ja tylko pytam czy Wy też uważacie, że skoro Jezus powiedział, że kto nie uwierzy w Ewangelie będzie potępiony, to tak będzie. Bo mnie się tak wydaje. Tak powiedział sam Jezus. A tu znajduję niemal same wykręty, że on jednak co innego chciał powiedzieć albo że w innym miejscu powiedział co innego, a wiec to się nie liczy.

Pt kwi 13, 2012 15:48

Jajko napisał(a):
kto nie uwierzy w Ewangelie

Lubisz zadawać pytania, więc możliwe, że lubisz także na nie odpowiadać.

Powiedz mi zatem, co dla ciebie znaczy "uwierzyć w Ewangelię"...? Konkretnie i rzeczowo. :)

Jajko napisał(a):
Czyli innymi słowy: nie zadawaj zbyt trudnych pytań!

Niekoniecznie. Raczej: nie zajmuj się rzeczami mało istotnymi, skoncentruj się na tym, co najważniejsze!

Pt kwi 13, 2012 16:03
Jajko napisał(a):
Lizo, ja nie pytam ilu ludzi będzie zbawionych, a ilu potępionych. Ja tylko pytam czy Wy też uważacie, że skoro Jezus powiedział, że kto nie uwierzy w Ewangelie będzie potępiony, to tak będzie. Bo mnie się tak wydaje. Tak powiedział sam Jezus. A tu znajduję niemal same wykręty, że on jednak co innego chciał powiedzieć albo że w innym miejscu powiedział co innego, a wiec to się nie liczy.

Ktoś kto uwierzy w Ewangelię będzie na pewno zbawiony i to z paragrafu miłości. Nie wiemy co znaczy inna owczarnia...nie pozostawił wykładni. Zaczyna się domniemanologia twórcza do zanegowania piekła włącznie. Odwrócenie pytania o nieuwierzenie jest nieuprawnione. Odpowiedzią jest: wasze drogi nie są moimi...Bóg nie zaspokaja ludzkiej ciekawości a wskazuje drogę do siebie. I pozostawia wybór człowiekowi. I nie są winni teiści. Zadaniem człowieka nie jest sprawdzanie Boga a dojście do Niego w dobrej kondycji. Jeśli poznał drogę i wybrał inną to może mieć problem, jakiej wagi to będzie problem też nie wiemy. Nie znamy bowiem uwarunkowań, które wpłynęły na taki wybór.
uwierzy=zastosuje w życiu

Pt kwi 13, 2012 16:07

Konkretnie i rzeczowo, uwierzyć w Ewangelię znaczy uwierzyć, że to co w niej zostało napisane to święta prawda. A więc, m.in. że Jezus jest bogiem, że został spłodzony przez ducha, że wyczarowywał jedzenie, że uzdrawiał nieuleczalnie chorych, wreszcie że umarł i powrócił do życia (należy to odróżnić od zapadnięcia w śpiączkę, letarg, i przebudzenie się, co zdarzało się w historii wielokrotnie, ale ci przebudzeni nie zostali uznani za bogów), a jego rodzicielka została żywcem wzięta do nieba.

Ja mam trudności z uwierzeniem w to wszystko. Traktuję to jako zwykłą baśń. Zresztą większośc ludzi na świecie nie bierze tego serio. A wg słów Jezusa, będą za to potępieni....

Pt kwi 13, 2012 16:10

Liza napisał(a):
Ktoś kto uwierzy w Ewangelię będzie na pewno zbawiony i to z paragrafu miłości.

Błąd. Na pewno to tego nie wiemy. Część ludzi jedynie tak wierzy. A to zasadicza różnica.

Liza napisał(a):
Odwrócenie pytania o nieuwierzenie jest nieuprawnione.

A kto odwraca jakieś pytanie? Ja tylko komentuję słowa samego Jezusa, w których wyraźnie mówi on co stanie się z tymi, co nie uwierzą głosicielom Ewangelii.

Pt kwi 13, 2012 16:13
Papież Benedykt XVI powiedział do niewierzących- jeśli macie problem w uwierzenie w Boga to spróbujcie żyć tak, jakbyście uwierzyli.
Widzisz, tylko, że słów Jezusa nie można traktować wybiórczo. Czasem wyjaśnienia jednego fragmentu znajdują się w zupełnie innym miejscu, ST i NT stanowią całość. To jest instrukcja obsługi podana punkt po punkcie...

Pt kwi 13, 2012 16:13

Liza napisał(a):
Papież Benedykt XVI powiedział do niewierzących- jeśli macie problem w uwierzenie w Boga to spróbujcie żyć tak, jakbyście uwierzyli.

Czyli jak? Czym różni się życie osoby wierzącej od osoby niewierzącej poza udziałem w rytuałach?

Liza napisał(a):
Widzisz, tylko, że słów Jezusa nie można traktować wybiórczo. Czasem wyjaśnienia jednego fragmentu znajdują się w zupełnie innym miejscu

No więc bardzo chętnie zapoznam się ze słowami Jezusa, w których odwołuje on potępienie dla tych, co to nie uwierzyli w Ewangelie.

Pt kwi 13, 2012 16:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 52  Następna strona