Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 29, 2025 11:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
Jesli chodzi o istnienie i działanie ducha świętego,to dla mnie nie ma żadnych wątpliwości(pierwsze dwa z podanych przez Ciebie wersetów jakos w ogóle nie kojarzą sie z duchem).Podane przez Ciebie wersety,moim zdaniem nie dowodzą tego,że Bóg jest Trójcą.Ja znajduje w nich dowody na to,że jedynym Bogiem jest Bóg Ojciec,a Jezus to Jego Syn,któremu Ojciec daje władzę.Syn,z kolei uznaje Ojca za swoją Głowę i nie jest Mu równy(1 Kor.11;3,Jan.14:28,1 Kor.15:28)

Śr mar 17, 2010 15:03
Tutte napisał(a):
Jesli chodzi o istnienie i działanie ducha świętego,to dla mnie nie ma żadnych wątpliwości(pierwsze dwa z podanych przez Ciebie wersetów jakos w ogóle nie kojarzą sie z duchem).Podane przez Ciebie wersety,moim zdaniem nie dowodzą tego,że Bóg jest Trójcą.Ja znajduje w nich dowody na to,że jedynym Bogiem jest Bóg Ojciec,a Jezus to Jego Syn,któremu Ojciec daje władzę.Syn,z kolei uznaje Ojca za swoją Głowę i nie jest Mu równy(1 Kor.11;3,Jan.14:28,1 Kor.15:28)

Zatem musisz odrzucić - "Bogiem było Słowo. Ono było na początku u Boga" (J 1,1-2).
I koniecznie - "Pan mój i Bóg mój" (J 20,28 ).

Śr mar 17, 2010 15:09

Alus
To Twoją interpretacje tych dwóch wersetow nalezy odrzucic

Śr mar 17, 2010 19:06
white napisał(a):
Alus
To Twoją interpretacje tych dwóch wersetow nalezy odrzucic

Zależy komu "należy"....jeśli ktoś po kilkuset latach "odkrywa" dawno odkryte, to niech sobie tak wierzy jak chce.

Śr mar 17, 2010 21:34

Alus
Poszukujesz utartych dróg,tak aby móc sie poruszać na pamięć-myślenie w takim wypadku
staje się zbędne.

Cz mar 18, 2010 8:22
white napisał(a):
Alus
Poszukujesz utartych dróg,tak aby móc sie poruszać na pamięć-myślenie w takim wypadku
staje się zbędne.

Mnie wystarczy......Jezus dostatecznie wyraźnie wskazał drogę.
A obawiam się, że wędrownicy poszukujący od religii do religii całą energię zużyją na poszukiwanie odpowiedniej religii zatracając z oczu Boga.

Cz mar 18, 2010 9:18
Tutte napisał(a):
Do Alus:piszesz,że Syn,tak jak Ojciec jest od zawsze.dlaczego ,w takim razie,Jan pisze,że Słowo(myślę,że zgadzamy się co do tego ,że chodzi o Jezusa)było na poczatku?
Kamyku,zgadzam się,że Ojciec i Syn są odrębnymi osobami.Dlatego właśnie nie układa mi się w głowie,że mogą być jednocześnie jednym Bogiem.

Ja moze tylko niesmialo dodam, ze niemiecka Biblia tlumaczy to mieco inaczej:

Im Anfang schuf Gott Himmel und Erde; Gen 1,1
Im Anfang war das Wort, und das Wort war bei Gott, und das Wort war Gott. J 1,1

Czyli
W poczatku stworzyl Bog niebo i ziemie Gen 1,1
W poczatku bylo Slowo .... J 1,1

Dla mnie ma to nieco inny wydzwiek niz "Na poczatku". Gdyz materialnie przed poczatkiem nic nie bylo, a jezeli "W" poczatku bylo Slowo i "W" poczatku Bog stworzyl niebo i ziemie, to Slowo pojawia sie "materialnie" w poczatku stworzenia (co nie oznacza, ze go przedtem nie bylo). Niejako Slowo "stwarza" swiat (badz Bog Slowem stwarza swiat).

Juz dawno chcialam sie zapytac lingwistow, jak jest w "oryginale"?

Cz mar 18, 2010 9:38

aspherus napisał(a):
"I ty , Betlejem ,ziemio Judy , wcale nie najmniejsze jestes wsrod dowodcow Judy ; z ciebie bowiem wyjdzie dowodzacy , ktory pasl bedzie lud moj Jzraela . " Ewangelia Mateusza 2.6 . Wazne tu jest slowo "dowodzacy" . Cytat ten jest z Ksiegi Micheasza 5.1 . Wystepuje tu slowo "maszal"(dowodzacy) . ktore ma znaczenie "panowania" ale ma tez znaczenie "byc podobnym" .

Mam pytanie do wszystkich : Zalozmy ze masz w tej chwili Objawienie . Ze Ty masz . Czy spotkasz Chrystusa w trakcie tego Objawienia ? Pytam sie nie o jakiegos wyimaginowanego Chrystusa , nie o takiego w bialych szatach jak w amerykanskim filmie ale podobnego do nas podobnie ubranego "z krwi i kosci" ktorego bedziesz mogl dotknac . Odpowiedz "tak" czy "nie" ? "I ty , Betlejem , ziemio Judy , wcale nie najmniejsze jestes wsrod dowodcow Judy ; z ciebie bowiem wyjdzie dowodzacy , ktory pasl bedzie lud moj Izraela .

Cz mar 18, 2010 12:44

Przypominam, że w tym dziale nie negujemy katolickiej nauki. Ostatni post został usunięty

Pt mar 19, 2010 11:24

No i jak widzimy slowo "dowodzacy" moze miec rozne oblicza .

Pt mar 19, 2010 12:09

- bóstwo Jezusa Chrystusa
Wiemy także, że Syn Boży przyszedł i obdarzył nas zdolnością rozumu, abyśmy poznawali Prawdziwego.
Jesteśmy w prawdziwym Bogu, w Synu Jego, Jezusie Chrystusie. On zaś jest prawdziwym Bogiem i Życiem wiecznym.

(1Jana 5:20)

Wielokrotnie i na różne sposoby przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków(...)
Do aniołów zaś powie: Aniołów swych czyni wichrami, sługi swe płomieniami ognia.
Do Syna zaś: Tron Twój, Boże na wieki wieków, berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego.
Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość, dlatego
namaścił Cię, Boże, Bóg Twój olejkiem radości bardziej niż Twych towarzyszy.
Oraz: Tyś, Panie, na początku osadził ziemię, dziełem też rąk Twoich są niebiosa
.

(Hebr 1:1, 7-10)

- odrębność, osobowość i bóstwo Ducha Świętego

- jedność Boga w Trójcy Jedynego

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N mar 21, 2010 20:23
Kamala napisał(a):
Czyli
W poczatku stworzyl Bog niebo i ziemie Gen 1,1
W poczatku bylo Slowo .... J 1,1

Dla mnie ma to nieco inny wydzwiek niz "Na poczatku". Gdyz materialnie przed poczatkiem nic nie bylo, a jezeli "W" poczatku bylo Slowo i "W" poczatku Bog stworzyl niebo i ziemie, to Slowo pojawia sie "materialnie" w poczatku stworzenia (co nie oznacza, ze go przedtem nie bylo). Niejako Slowo "stwarza" swiat (badz Bog Slowem stwarza swiat).

Pan Jezus powiedział:

J 17:5 BT „A teraz Ty, Ojcze, otocz Mnie u siebie tą chwałą, którą miałem u Ciebie pierwej, zanim świat powstał.”

A więc przed powstaniem świata materialnego.

Śr mar 24, 2010 7:52

Tu także zasada jest prosta.
Święta Trójca i to według teologii są 3 osoby ale tylko pod wzgledem pochodzenia,Ojciec rodzi,Syn jest rodzony Duch Święty od nich pochodzi.Są to 3 osoby,hipostazy pod tym wzgledem,ale pod wzgledem trwania są w jednej istocie ,jednym czyli bóstwem,Bogiem.

http://dowody.blog.onet.pl/

Śr mar 24, 2010 9:35
Według Biblii Ojciec jest wieczny czy odwieczny.Jezus jest Jednorodzonym Synem a więc Jedynym Synem,który jest zrodzony.Zrodzony z Ojca,który jest Bogiem odwiecznym a zatem ma tę samą naturę co Ojciec czyli ma naturę boską.Pochodzi od Ojca przez zrodzenie.
Duch Święty natomiast pochodzi i od Ojca i od Syna o czym mówi sam Jezus w Ewangelii Jana.
Przez św.Piotra w Dziejach Apostolskich nazwany jest Bogiem.
Tak więc Ojciec jest Bogiem odwiecznym,Syn jest Bogiem Jednorodzonym a Duch Święty jest Bogiem pochodzącym od Ojca i Syna.

So cze 19, 2010 8:49

a kiedy powstal dogmat Trojcy
czy od zawsze tak bylo?

So cze 19, 2010 10:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 114  Następna strona