Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
Autor |
Wiadomość |
Tutte
|
 Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
Jesli chodzi o istnienie i działanie ducha świętego,to dla mnie nie ma żadnych wątpliwości(pierwsze dwa z podanych przez Ciebie wersetów jakos w ogóle nie kojarzą sie z duchem).Podane przez Ciebie wersety,moim zdaniem nie dowodzą tego,że Bóg jest Trójcą.Ja znajduje w nich dowody na to,że jedynym Bogiem jest Bóg Ojciec,a Jezus to Jego Syn,któremu Ojciec daje władzę.Syn,z kolei uznaje Ojca za swoją Głowę i nie jest Mu równy(1 Kor.11;3,Jan.14:28,1 Kor.15:28)
|
Śr mar 17, 2010 15:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tutte napisał(a): Jesli chodzi o istnienie i działanie ducha świętego,to dla mnie nie ma żadnych wątpliwości(pierwsze dwa z podanych przez Ciebie wersetów jakos w ogóle nie kojarzą sie z duchem).Podane przez Ciebie wersety,moim zdaniem nie dowodzą tego,że Bóg jest Trójcą.Ja znajduje w nich dowody na to,że jedynym Bogiem jest Bóg Ojciec,a Jezus to Jego Syn,któremu Ojciec daje władzę.Syn,z kolei uznaje Ojca za swoją Głowę i nie jest Mu równy(1 Kor.11;3,Jan.14:28,1 Kor.15:28) Zatem musisz odrzucić - "Bogiem było Słowo. Ono było na początku u Boga" (J 1,1-2). I koniecznie - "Pan mój i Bóg mój" (J 20,28 ).
|
Śr mar 17, 2010 15:09 |
|
 |
white
|
Alus To Twoją interpretacje tych dwóch wersetow nalezy odrzucic
|
Śr mar 17, 2010 19:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
white napisał(a): Alus To Twoją interpretacje tych dwóch wersetow nalezy odrzucic Zależy komu "należy"....jeśli ktoś po kilkuset latach "odkrywa" dawno odkryte, to niech sobie tak wierzy jak chce.
|
Śr mar 17, 2010 21:34 |
|
 |
white
|
Alus Poszukujesz utartych dróg,tak aby móc sie poruszać na pamięć-myślenie w takim wypadku staje się zbędne.
|
Cz mar 18, 2010 8:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
white napisał(a): Alus Poszukujesz utartych dróg,tak aby móc sie poruszać na pamięć-myślenie w takim wypadku staje się zbędne. Mnie wystarczy......Jezus dostatecznie wyraźnie wskazał drogę. A obawiam się, że wędrownicy poszukujący od religii do religii całą energię zużyją na poszukiwanie odpowiedniej religii zatracając z oczu Boga.
|
Cz mar 18, 2010 9:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tutte napisał(a): Do Alus:piszesz,że Syn,tak jak Ojciec jest od zawsze.dlaczego ,w takim razie,Jan pisze,że Słowo(myślę,że zgadzamy się co do tego ,że chodzi o Jezusa)było na poczatku? Kamyku,zgadzam się,że Ojciec i Syn są odrębnymi osobami.Dlatego właśnie nie układa mi się w głowie,że mogą być jednocześnie jednym Bogiem. Ja moze tylko niesmialo dodam, ze niemiecka Biblia tlumaczy to mieco inaczej: Im Anfang schuf Gott Himmel und Erde; Gen 1,1 Im Anfang war das Wort, und das Wort war bei Gott, und das Wort war Gott. J 1,1 Czyli W poczatku stworzyl Bog niebo i ziemie Gen 1,1 W poczatku bylo Slowo .... J 1,1 Dla mnie ma to nieco inny wydzwiek niz "Na poczatku". Gdyz materialnie przed poczatkiem nic nie bylo, a jezeli "W" poczatku bylo Slowo i "W" poczatku Bog stworzyl niebo i ziemie, to Slowo pojawia sie "materialnie" w poczatku stworzenia (co nie oznacza, ze go przedtem nie bylo). Niejako Slowo "stwarza" swiat (badz Bog Slowem stwarza swiat). Juz dawno chcialam sie zapytac lingwistow, jak jest w "oryginale"?
|
Cz mar 18, 2010 9:38 |
|
 |
aspherus
|
aspherus napisał(a): "I ty , Betlejem ,ziemio Judy , wcale nie najmniejsze jestes wsrod dowodcow Judy ; z ciebie bowiem wyjdzie dowodzacy , ktory pasl bedzie lud moj Jzraela . " Ewangelia Mateusza 2.6 . Wazne tu jest slowo "dowodzacy" . Cytat ten jest z Ksiegi Micheasza 5.1 . Wystepuje tu slowo "maszal"(dowodzacy) . ktore ma znaczenie "panowania" ale ma tez znaczenie "byc podobnym" . Mam pytanie do wszystkich : Zalozmy ze masz w tej chwili Objawienie . Ze Ty masz . Czy spotkasz Chrystusa w trakcie tego Objawienia ? Pytam sie nie o jakiegos wyimaginowanego Chrystusa , nie o takiego w bialych szatach jak w amerykanskim filmie ale podobnego do nas podobnie ubranego "z krwi i kosci" ktorego bedziesz mogl dotknac . Odpowiedz "tak" czy "nie" ? "I ty , Betlejem , ziemio Judy , wcale nie najmniejsze jestes wsrod dowodcow Judy ; z ciebie bowiem wyjdzie dowodzacy , ktory pasl bedzie lud moj Izraela .
|
Cz mar 18, 2010 12:44 |
|
 |
Kamyk
|
Przypominam, że w tym dziale nie negujemy katolickiej nauki. Ostatni post został usunięty
|
Pt mar 19, 2010 11:24 |
|
 |
aspherus
|
No i jak widzimy slowo "dowodzacy" moze miec rozne oblicza .
|
Pt mar 19, 2010 12:09 |
|
 |
Elbrus
|
- bóstwo Jezusa ChrystusaWiemy także, że Syn Boży przyszedł i obdarzył nas zdolnością rozumu, abyśmy poznawali Prawdziwego. Jesteśmy w prawdziwym Bogu, w Synu Jego, Jezusie Chrystusie. On zaś jest prawdziwym Bogiem i Życiem wiecznym.(1Jana 5:20) Wielokrotnie i na różne sposoby przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków(...) Do aniołów zaś powie: Aniołów swych czyni wichrami, sługi swe płomieniami ognia. Do Syna zaś: Tron Twój, Boże na wieki wieków, berło sprawiedliwości berłem królestwa Twego. Umiłowałeś sprawiedliwość, a znienawidziłeś nieprawość, dlatego namaścił Cię, Boże, Bóg Twój olejkiem radości bardziej niż Twych towarzyszy. Oraz: Tyś, Panie, na początku osadził ziemię, dziełem też rąk Twoich są niebiosa.(Hebr 1:1, 7-10) - odrębność, osobowość i bóstwo Ducha Świętego- jedność Boga w Trójcy Jedynego
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N mar 21, 2010 20:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kamala napisał(a): Czyli W poczatku stworzyl Bog niebo i ziemie Gen 1,1 W poczatku bylo Slowo .... J 1,1
Dla mnie ma to nieco inny wydzwiek niz "Na poczatku". Gdyz materialnie przed poczatkiem nic nie bylo, a jezeli "W" poczatku bylo Slowo i "W" poczatku Bog stworzyl niebo i ziemie, to Slowo pojawia sie "materialnie" w poczatku stworzenia (co nie oznacza, ze go przedtem nie bylo). Niejako Slowo "stwarza" swiat (badz Bog Slowem stwarza swiat).
Pan Jezus powiedział: J 17:5 BT „A teraz Ty, Ojcze, otocz Mnie u siebie tą chwałą, którą miałem u Ciebie pierwej, zanim świat powstał.” A więc przed powstaniem świata materialnego.
|
Śr mar 24, 2010 7:52 |
|
 |
Highway
|
Tu także zasada jest prosta. Święta Trójca i to według teologii są 3 osoby ale tylko pod wzgledem pochodzenia,Ojciec rodzi,Syn jest rodzony Duch Święty od nich pochodzi.Są to 3 osoby,hipostazy pod tym wzgledem,ale pod wzgledem trwania są w jednej istocie ,jednym czyli bóstwem,Bogiem.
_________________ "Bóg" bowiem wśród istniejących rzeczy istnieje jako rodzaj substancji,której nie przysługuje ani ruch,ani ginięcie,ani powstawanie.Arystoteles.
http://dowody.blog.onet.pl/
|
Śr mar 24, 2010 9:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Według Biblii Ojciec jest wieczny czy odwieczny.Jezus jest Jednorodzonym Synem a więc Jedynym Synem,który jest zrodzony.Zrodzony z Ojca,który jest Bogiem odwiecznym a zatem ma tę samą naturę co Ojciec czyli ma naturę boską.Pochodzi od Ojca przez zrodzenie. Duch Święty natomiast pochodzi i od Ojca i od Syna o czym mówi sam Jezus w Ewangelii Jana. Przez św.Piotra w Dziejach Apostolskich nazwany jest Bogiem. Tak więc Ojciec jest Bogiem odwiecznym,Syn jest Bogiem Jednorodzonym a Duch Święty jest Bogiem pochodzącym od Ojca i Syna.
|
So cze 19, 2010 8:49 |
|
 |
biedronka25
|
a kiedy powstal dogmat Trojcy czy od zawsze tak bylo?
|
So cze 19, 2010 10:10 |
|
|
|