Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 52  Następna strona
 Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? 
Autor Wiadomość
Post Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Jajko napisał(a):
Czyli jak? Czym różni się życie osoby wierzącej od osoby niewierzącej poza udziałem w rytuałach?

Możesz poczynić inne założenia w ustalaniu norm moralnych, prawo stanowione może inaczej definiować dobro i zło. Mamy inny kodeks moralny i inne życie. Na razie bazujemy na chrześcijańskich wartościach. Mogą ulec zmianie, już się spieramy w sprawach zasadniczych.
Cytuj:
No więc bardzo chętnie zapoznam się ze słowami Jezusa, w których odwołuje on potępienie dla tych, co to nie uwierzyli w Ewangelie.

Odwołuje potępienie? Bóg wskazuje drogę ku sobie i ostrzega. Uwierzyć, znaczy kroczyć drogą...Kard. Newman powiedział, że droga do ateizmu biegnie w przeciwnym kierunku jak do Rzymu...

Pt kwi 13, 2012 16:42
Jajko napisał(a):
Ja mam trudności z uwierzeniem w to wszystko. Traktuję to jako zwykłą baśń. Zresztą większośc ludzi na świecie nie bierze tego serio. A wg słów Jezusa, będą za to potępieni....

Czy baśnie nie mają morału? Można czytać baśń jak dziecko i nie dojrzeć jej esencji. Jeśli będziesz czytał przypowieść o paralityku to będziesz widział, że najpierw jest jakiś uzdrowiciel, ale jest dużo ludzi. Trzeba wymyśleć fortel= chłopy rozwalają dach, wynoszą paralityka (zawsze się zastanawiałam jako dziecko nad tym czy łóżko się nie przechyli i biedny chory nie wypadnie) i Jezus go uzdrowił. Facet wziął swoje łoże pod pachę i poszedł. Uzdrowił z choroby i nie kazał grzeszyć. Nie składało mi się to. Dziś się składa w receptę- po odrzuceniu tej pierwszej warstwy opowiastki.
Powiem jeszcze coś: faceci mają znacznie większy problem z wiarą niż kobiety by są pęknięci. Kobiety są jednością psychiczno-duchową. U mężczyzn rozum logiczny wyraźnie dominuje nad duchowością. Chcą zobaczyć, dotknąć jak niewierny Tomasz lub poskładać jak puzzle. Jak rozum podpowiada, że są trudności ze złożeniem to są gotowi uwierzyć.

Pt kwi 13, 2012 17:17

Jajko napisał(a):
Ja mam trudności z uwierzeniem w to wszystko.

a czy wierzysz w to, że Bóg kocha człowieka i chce go zbawić?

Pt kwi 13, 2012 19:26

Liza napisał(a):
Jajko napisał(a):
Czyli jak? Czym różni się życie osoby wierzącej od osoby niewierzącej poza udziałem w rytuałach?

Możesz poczynić inne założenia w ustalaniu norm moralnych, prawo stanowione może inaczej definiować dobro i zło. Mamy inny kodeks moralny i inne życie. Na razie bazujemy na chrześcijańskich wartościach. Mogą ulec zmianie, już się spieramy w sprawach zasadniczych.

Sugerujesz, że normy moralne są zasadniczo różne w różnych religiach? I że przed Jezusem były zupełnie inne??

Cytuj:
No więc bardzo chętnie zapoznam się ze słowami Jezusa, w których odwołuje on potępienie dla tych, co to nie uwierzyli w Ewangelie.

Odwołuje potępienie? Bóg wskazuje drogę ku sobie i ostrzega. Uwierzyć, znaczy kroczyć drogą...Kard. Newman powiedział, że droga do ateizmu biegnie w przeciwnym kierunku jak do Rzymu...[/quote]

Czyli nie odwołuje. Zatem kto nie wierzy w Ewangelie, będzie potępiony. Tak powiedział, wg Biblii, Jezus. Zgadza się czy nie?

piok333 napisał(a):

Ja, osobiście, w ogóle w żadnych bogów nie wierzę, ale mogę przyjąć, że wg teorii chrześcijańskiej JHWH właśnie tak robi jak piszesz. Jednak jego syn, Jezus, wyraźnie mówi (przynajmniej wg świętej księgi chrześcijaństwa), że kto nie uwierzy w Ewangelie, będzie potępiony. Zapowiada to. I nigdzie nie odwołuje. Wniosek jest prosty - kto nie wierzy w Ewangelie będzie potępiony. Czeka to więc WIĘKSZOŚĆ LUDZKOŚCI. Jeśli wierzyć Jezusowi. I jeśli wierzyć Biblii. Pewności żadnej, oczywiście, nikt mieć nie może. Ale taka zapowiedź pada z ust Jezusa. Tak czy nie?

So kwi 14, 2012 14:28

To znaczy,że poza Jezusem nie ma zbawienia. A gdzie działa Jezus?

So kwi 14, 2012 14:54
Jajko napisał(a):
Sugerujesz, że normy moralne są zasadniczo różne w różnych religiach? I że przed Jezusem były zupełnie inne??

Pewne zapisy w Koranie są dla chrześcijaństwa (w kategoriach moralnych) nie do przyjęcia, realizacja przykazania miłości wg NT jest odmienna niż w buddyzmie czy Koranie.
Cytuj:
Czyli nie odwołuje. Zatem kto nie wierzy w Ewangelie, będzie potępiony. Tak powiedział, wg Biblii, Jezus. Zgadza się czy nie?

Nie. Odpowiedziałam na to pytanie wcześniej, że Boże drogi nie są człowieczymi. Jeśli poznałeś Ewangelię i świadomie ją odrzuciłeś to ja widzę problem....dziś
Zapominasz jednak, że słowa Chrystusa zawierają ostrzeżenia i podają drogi wyjścia. I nie sądzę, że straszyłby ludzi piekłem, gdyby ono nie istniało. Zapowiedziałby ciężką resocjalizację, nie potępienie. Są też ludzie, którzy uznają Boga za słabeusza, wybiorą silniejszego, który wspiera samorealizację oraz prawo wyboru wg własnych kryteriów...
Jezus powiedział, że chrześcijanie mają być solą i światłem, ale nie dodał, że tylko oni odbiorą nagrodę w niebie a reszta do kotła. A obecny papież dodaje- sądzę, że tylko nieliczni wybiorą siebie i samotność.
Co człowiek wie o potępionych? NIC.

So kwi 14, 2012 15:08

Jajko napisał(a):
piok333 napisał(a):
Ja, osobiście, w ogóle w żadnych bogów nie wierzę, ale mogę przyjąć, że wg teorii chrześcijańskiej JHWH właśnie tak robi jak piszesz. Jednak jego syn, Jezus, wyraźnie mówi (przynajmniej wg świętej księgi chrześcijaństwa), że kto nie uwierzy w Ewangelie, będzie potępiony. Zapowiada to. I nigdzie nie odwołuje. Wniosek jest prosty - kto nie wierzy w Ewangelie będzie potępiony. Czeka to więc WIĘKSZOŚĆ LUDZKOŚCI. Jeśli wierzyć Jezusowi. I jeśli wierzyć Biblii. Pewności żadnej, oczywiście, nikt mieć nie może. Ale taka zapowiedź pada z ust Jezusa. Tak czy nie?

To prawda: ryzykujesz, że będziesz na wieki potępiony... :( Ale ciągle masz szansę: możesz się nawrócić.

Powodzenia :aniol:

So kwi 14, 2012 21:29
Moderator

Piękna idea. Wzrastajmy w strachu! :-D

~ Pink Floyd, "Hey you"

So kwi 14, 2012 21:53
Soul33 napisał(a):
Piękna idea. Wzrastajmy w strachu! :-D

Myślisz, że wpakujesz się w tłum idący szeroką drogą do piekła? Ja widzę tu inną drogę.
Mamy opowieść o dwóch ludziach- jeden obiecuje i nie wykonuje, drugi odmawia wykonania zadania. W Jakubowym liście porównani są ludzie, którzy mają 'braki w wierze'. Jeden ma 'przekonanie', ale nie wcieliło się ono w życie, w czyn; drugi nie posiada 'przekonania', ale wiarę mimo to ma-może ją okazać swymi uczynkami.
Wiara nie może opierać się na słownym Panie, Panie (Mt7, 21-23). Usprawiedliwieni będą ci, którzy okazali czynną miłość 'najmniejszym'. Ich czyny nie miały motywacji religijnej. I jeśli mieli wiarę (a Pismo powiada) Bez wiary[...] nie można podobać się Bogu (Hbr 11,60), to była owa wiara implicytna, wiara nie polegająca 'na poglądach' i 'przekonaniach' lecz przejawiają się wyłącznie w uczynkach.
Braki ich obu nie są symetryczne, ten drugi jest prawdziwie wierzącym, pierwszy jest hipokrytą. Wiara tego pierwszego składa się z czystego przekonania, dobrych intencji i pobożnych rad- jest martwa, drugi 'niewierzący' pokazuje wiarę ze swych uczynków.
Granica między światem wiary i niewiary nie jest nieprzekraczalna. Nie można ich uzbroić w definicje. Nie da się odróżnić wierzącego od osoby dla której Bóg jest hipotezą i możliwością. Prawdziwość wiary to nie emocje ani subiektywizm, nie przeżywana pewność w przekonaniach lecz styl myślenia i postępowania w oparciu o wartości.

N kwi 15, 2012 7:40

Liza napisał(a):
Wiara nie może opierać się na słownym Panie, Panie (Mt7, 21-23). Usprawiedliwieni będą ci, którzy okazali czynną miłość 'najmniejszym'. Ich czyny nie miały motywacji religijnej. I jeśli mieli wiarę (a Pismo powiada) Bez wiary[...] nie można podobać się Bogu (Hbr 11,60), to była owa wiara implicytna, wiara nie polegająca 'na poglądach' i 'przekonaniach' lecz przejawiają się wyłącznie w uczynkach.

Aaaa, czyli jak nie wierzą w JHWH, Jezusa, Maryję, ducha św., aniołki, diabełki, ALE żyję moralnie, to znaczy że jestem w sumie wierzącym człowiekiem??? Chrześcijaninem, na dodatek???? A może nawet katolikiem?????????????

ABSURDALNE NACIĄGANIE SŁÓW JEZUSA. I BŁĘDNE.

W liście do Efezjan czytamy:

8 Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę i to nie z was, bo jest darem bożym;
9 nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił.
10 Jego bowiem dziełem jesteśmy, stworzeni w Chrystusie Jezusie dla dobrych uczynków, które Bóg przygotował, abyśmy je wypełniali.

Chyba jasno z niego wynika, że same uczynki NIE ZBAWIAJĄ.

N kwi 15, 2012 10:20
Jajko napisał(a):
Chyba jasno z niego wynika, że same uczynki NIE ZBAWIAJĄ.

A zastrzeżenie, jakiej sytuacji ta opowieść dotyczy przeczytałeś? Nie wszyscy odrzucają Boga, niektórzy chcieliby Go poznać, ale nie widzą. Wcześniej pisałam o propozycji obecnego papieża do niewierzących, by próbowali żyć jakby Bóg istniał. Może ci ludzie zostaną obdarowani nadzwyczajną łaską żalu za grzechy jak dobry łotr? Do ludzi o odwróconym (w rozumieniu Biblii) rozumieniu dobra i zła łaska może się nie przebić.

N kwi 15, 2012 10:48

Nie wiem o jakim zastrzeżeniu piszesz. Możesz mnie oświecić?

A wracając jeszcze do tzw. moralności chrześcijańskiej, śmiem twierdzić, że niewiele ona różni się od moralności buddyjskiej czy muzułmańskiej czy jakiejkolwiek innej. Zasady moralne są w większości wspólne wszystkim ludziom. Wszyscy ludzie podobnie definiują dobro i zło, choć są to pojęcia względne i zależne od sytuacji. Niemniej zdecydowana większość ludzi będzie je podobnie rozumieć. Moim zdaniem nie istnieje coś takiego jak moralność chrześcijańska. To uzurpacja. Moralność istniała na długo przed pojawieniem się chrześcijaństwa. Przecież dekalog to nie jest wymysł chrześcijański!

N kwi 15, 2012 11:14

Soul33 napisał(a):
Piękna idea. Wzrastajmy w strachu!

Proponuję raczej NADZIEJĘ zbawienia. Nadzieję wiecznego szczęścia :aniol:

So kwi 21, 2012 16:09

Szkoda mi, że grzech zaistniał. I nie mówcie, że piekła nie ma, bo NIESTETY tak nie jest.

http://www.ultramontes.pl/dogmatyka_5_1_3_3.htm

Cytuj:
2. Nie ma także u tych sekt znamienia świętości. Nie jaśnieli nią sami ich twórcy. I tak Luter był mnichem i kapłanem, który w sam Wielki Piątek z uwiedzioną zakonnicą związki małżeńskie zawarł; Kalwin wśród strasznych bluźnierstw skonał. Zwingli oddawał się lubieżności. Henryk VIII, król angielski, był lubieżnikiem i tyranem okrutnym. Podobnie Focjusz i Michał Caerulariusz, twórcy schizmy, byli znani pierwszy ze swej przewrotności i dumy, a drugi z chciwości szczególnie (2). Nauka przez tych sekciarzy głoszona sprzeciwia się świętości. I tak Protestanci głoszą, że człowiek nie ma wolnej woli, że wiara sama bez uczynków uświęca człowieka, że sprawiedliwość tylko zewnętrzna wystarcza do otrzymania życia wiecznego, że człowiek powinien być absolutnie pewnym o swoim usprawiedliwieniu itd. A dalej odrzucili niektóre Sakramenty święte i ofiarę Mszy św., co wszystko okazuje, że tam brak znamienia świętości. To samo da się powiedzieć o Anglikanach, których artykuły w liczbie 42, wydane przez króla Edwarda i 39 artykułów królowej Elżbiety bardzo się zgadzają z nauką Protestantów. Tego znamienia świętości brakuje także i Grekom schizmatykom. Po odłączeniu się od Kościoła rzymskokatolickiego, kościół grecki przestał być matką Świętych. To samo da się także powiedzieć o wszystkich innych sektach, że nie mają Świętych.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

N kwi 29, 2012 9:58

Cytuj:
To prawda: ryzykujesz, że będziesz na wieki potępiony...

A przezorny zawsze ubezpieczony :-D

N kwi 29, 2012 10:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 52  Następna strona