Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Autor |
Wiadomość |
noOne
|
 Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Jajko - bo Bóg jest jeden, Bóg Stwórca wszechrzeczy, i nie ma bogów B C D bo jest tylko jeden w Trójcy Jedyny i do tego jest tylko jedna Prawda, reszta to kłamstwo i oszustwo..
to wszystko dlatego..
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Pn maja 07, 2012 9:08 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Ale dlaczego ma być czyjaś winą to, że akurat w tego konkretnego Twojego Boga, lub nawet w żadnego innego, nie wierzy?
Wiara nie funkcjonuje podług woli, jak zatem można z niej rozliczać w kategoriach winy?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn maja 07, 2012 9:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Ale dlaczego ma być czyjaś winą to, że akurat w tego konkretnego Twojego Boga, lub nawet w żadnego innego, nie wierzy?
Wiara nie funkcjonuje podług woli, jak zatem można z niej rozliczać w kategoriach winy? Tak stoi w Biblii i chrześcijanie w to wierzą, nikt przecież Ciebie nie zmusza do przyjęcia tej objawionej prawdy...czy zmusza? "19) To bowiem, co o Bogu można poznać, jawne jest wśród nich, gdyż Bóg im to ujawnił. (20) Albowiem od stworzenia świata niewidzialne Jego przymioty - wiekuista Jego potęga oraz bóstwo - stają się widzialne dla umysłu przez Jego dzieła, tak że nie mogą się wymówić od winy." List do Rzymian
|
Pn maja 07, 2012 9:48 |
|
|
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Jego przymioty - wiekuista Jego potęga oraz bóstwo - stają się widzialne dla umysłu przez Jego dzieła, tak że nie mogą się wymówić od winy." Rzecz w tym,że Jego potęga oraz bóstwo nie dla każdego są widzialne.A niektóre dzieła temu przeczą,a zwłaszcza jego miłosierdziu 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Pn maja 07, 2012 9:57 |
|
 |
JedenPost
|
MARIEL napisał(a): Ciebie nie zmusza do przyjęcia tej objawionej prawdy...czy zmusza?
Nie zmusza, niemniej KKK najwyraźniej ma mi za złe. A autor przytoczonego przez Ciebie fragmentu myli się, ponieważ nie każdy wyciąga z faktu istnienia świata w takim kształcie w jakim istnieje takie same wnioski jak on.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pn maja 07, 2012 10:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): MARIEL napisał(a): Ciebie nie zmusza do przyjęcia tej objawionej prawdy...czy zmusza?
Nie zmusza, niemniej KKK najwyraźniej ma mi za złe. A autor przytoczonego przez Ciebie fragmentu myli się, ponieważ nie każdy wyciąga z faktu istnienia świata w takim kształcie w jakim istnieje takie same wnioski jak on. KKK nic Ci nie ma za złe, patrz mój przedostatni post. To jakieś koślawe określenie. Czy autor podanego przeze mnie fragmentu się myli/nie myli to kwestia dyskusyjna dla niewierzących. Ty pytałeś wierzących o zdanie (uwaga: Dział Prawdy Wiary), a dla nas natchnienie Pisma Św. jest prawdą wiary i w tym duchu dostałeś odpowiedź.
|
Pn maja 07, 2012 10:21 |
|
 |
piok333
|
Jajko napisał(a): Co nie zrobisz, to i tak będziesz grzeszył! Nie. Można po prostu nie grzeszyć. Zamiast grzeszyć lepiej dążyć do świętości. Jajko napisał(a): PO KIEGO niewierzący ma zacząć wierzyć w jakieś bóstwo ... ? W celu bycia zbawionym. Jajko napisał(a): Czy Wy, katolicy, rozważalibyście w ogóle zmianę wiary na inną, "prawdziwą"? Pewnie nie. Nie ma po co, wszak: "nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, w którym moglibyśmy być zbawieni" (Dz 4, 12).
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Pn maja 07, 2012 10:25 |
|
 |
JedenPost
|
MARIEL napisał(a): KKK nic Ci nie ma za złe, patrz mój przedostatni post.
Czyżby uznawanie czegoś za grzech nie było uznawaniem tego czegoś za złe? Ateizm, odrzucając lub negując istnienie Boga, jest grzechem przeciw cnocie religijności Jak rozumiem człowiek może grzeszyć po prostu przez to, że tezy i argumenty KK z jakim się zetknął zwyczajnie go nie przekonują?
|
Pn maja 07, 2012 10:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Uprasza się o czytanie ze zrozumieniem co do Ciebie piszą. Nie skupiaj się wyłącznie na redagowaniu swoich postów, odpowiedź rozmówcy też ma jakieś znaczenie, na tym polega rozmowa. A ja wyraźnie napisałam :" KKK nic Ci nie ma za złe" a nie: KKK nie ma ateizmu za złe.
Kwestia indywidualnego rozstrzygnięcia. Dlatego odesłałam do poprzedniego postu, którego nie raczyłeś przeczytać. W praktyce, jak mi się wydaje z tego co obserwuję, wielu ateistów znajdzie wiele t.zw.okoliczności łagodzących dla swojej niewiary.
|
Pn maja 07, 2012 10:58 |
|
 |
JedenPost
|
MARIEL napisał(a): A ja wyraźnie napisałam :" KKK nic Ci nie ma za złe" a nie: KKK nie ma ateizmu za złe.
Załóżmy (dla uproszczenia) że jestem ateistą. Mogę wówczas zastosować ogólne szufladki KK do siebie, prawda? Ergo: KK uważa, że będąc ateistą przez sam ten fakt grzeszę, mimo, że nie ma tu mowy o wyborze, tylko o pewnym stanie.
|
Pn maja 07, 2012 11:06 |
|
 |
mareta
|
Kris65 napisał(a): Cytuj: Skoro są tacy spokojni w swoim ateizmie, co robią na katolickim forum i to od kilku lat? Szerzą postępowe idee  Jak widać bezskutecznie  Jak napisała E Orzeszkowa: " Bo wy wiecie swoje a ja swoje! "
|
Pn maja 07, 2012 11:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Załóżmy (dla uproszczenia) że jestem ateistą. Mogę wówczas zastosować ogólne szufladki KK do siebie, prawda? Ergo: KK uważa, że będąc ateistą przez sam ten fakt grzeszę, mimo, że nie ma tu mowy o wyborze, tylko o pewnym stanie. Nie wiem skąd to założenie...wiara jak najbardziej jest wolnym wyborem człowieka z pomocą łaski Bożej. Stan jest konsekwencją naszego wyboru.
|
Pn maja 07, 2012 11:20 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Ergo: KK uważa, że będąc ateistą przez sam ten fakt grzeszę, mimo, że nie ma tu mowy o wyborze, tylko o pewnym stanie. Jeżeli nie ma mowy o wyborze, to i nie ma mowy o winie, a więc i nie ma mowy o grzechu, nawet powszednim (który musi być przynajmniej częściowo świadomy i dobrowolny).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn maja 07, 2012 11:25 |
|
 |
JedenPost
|
MARIEL napisał(a): Nie wiem skąd to założenie...wiara jak najbardziej jest wolnym wyborem człowieka z pomocą łaski Bożej.
Trwanie w wierze, umacnianie w sobie pewnych cech - może. Ale samo graniczne uwierzyć lub nie nie zależy od wyboru. Na podstawowym poziomie albo coś Cię przekonuje albo nie, tu nie podejmujesz decyzji. Kiedy mówisz zdecydowałam się (komuś) zaufać, tak naprawdę nie podejmujesz decyzji o zaufaniu, tylko o podążeniu za już istniejącym zaufaniem, które ktoś w Tobie wzbudził, które już jest, prawda? Jeśli nie mówimy o sytuacji, w której ktoś samego siebie okłamuje, jedyną motywacją dla wiary jest... wiara. I odwrotnie.
|
Pn maja 07, 2012 11:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Trwanie w wierze, umacnianie w sobie pewnych cech - może. Ale samo graniczne uwierzyć lub nie nie zależy od wyboru. Zależy. Polecam KKK 150-160 Wiara jest darem od Boga, jest łaską ( i na to rzeczywiście nie mamy wpływu ) i naszą odpowiedzią na ten dar. Można go przyjąć, nie zauważyć, zlekceważyć, lub zwyczajnie odrzucić. Czyli jest też aktem człowieka, zależy również od niego.
|
Pn maja 07, 2012 11:48 |
|
|
|