Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Autor |
Wiadomość |
tanie_wino
|
 Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Alus napisał(a): Nauka Kościoła o zbawieniu jest niezmienna. Zmienia się ryt liturgii, tradycja i zrozumienie otaczającego świata. A gdzie jeszcze niedawno KK wysyłał nieochrzczone dzieci, samobójców i ateistów? I dlaczego jednak zmienił zdanie?
_________________ pajacyk.pl
|
Wt paź 02, 2012 23:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): Alus napisał(a): Nauka Kościoła o zbawieniu jest niezmienna. Zmienia się ryt liturgii, tradycja i zrozumienie otaczającego świata. A gdzie jeszcze niedawno KK wysyłał nieochrzczone dzieci, samobójców i ateistów? I dlaczego jednak zmienił zdanie? Kościół na ziemi nie posiada zdolności orzekania o zbawieniu lub potępieniu kogokolwiek. Kwestia zbawienia w/w nie stanowiła dogmatu wiary. Były to nauki teologów, które współcześni teolodzy zmodyfikowali.
|
Śr paź 03, 2012 7:02 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
To jest bardzo ciekawe, że "nauki" teologów zmieniają się z czasem, choć NIE MA NOWYCH DANYCH. To niemal tak jak z muzułmańskimi mufti czy jak im tam - każdy coś tam sobie wymyśli i ogłasza to jako wolę Allaha. Paradne.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr paź 03, 2012 7:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): To jest bardzo ciekawe, że "nauki" teologów zmieniają się z czasem, choć NIE MA NOWYCH DANYCH. To niemal tak jak z muzułmańskimi mufti czy jak im tam - każdy coś tam sobie wymyśli i ogłasza to jako wolę Allaha. Paradne. Teologowie nie ogłaszają autorytatywnie wolę Boga. Analizują Pismo św i dochodzą do konkretnych konkluzji, które inni wraz z postępem wiedzy, przekazami Boga poprzez wybranych wizjonerów, zmieniają lub modyfikują.
|
Śr paź 03, 2012 8:09 |
|
 |
Jajko
|
Ja to rozumiem i właśnie dlatego odrzucam religie. Przecież za 100 lat przyszli teologowie mogą dojść do całkiem nowych konkluzji i ogłosić, że ich poprzednicy się mylili! A za 200 lat kolejni i tak dalej i tak dalej. Nie ma zatem żadnych solidnych podstaw by sądzić, że to co dziś mówią jest prawdą. Po co więc wierzyć w coś, co w każdej chwili może zostać "obalone" przez nowych "myślicieli"? I to bez nowych danych! Tylko na podstawie ich przemyśleń!
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr paź 03, 2012 8:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Ja to rozumiem i właśnie dlatego odrzucam religie. Przecież za 100 lat przyszli teologowie mogą dojść do całkiem nowych konkluzji i ogłosić, że ich poprzednicy się mylili! A za 200 lat kolejni i tak dalej i tak dalej. Nie ma zatem żadnych solidnych podstaw by sądzić, że to co dziś mówią jest prawdą. Po co więc wierzyć w coś, co w każdej chwili może zostać "obalone" przez nowych "myślicieli"? Nie podlega żadnym zmianom sedno wiary - dogmaty i Tradycja Apostolska.
|
Śr paź 03, 2012 8:18 |
|
 |
Jajko
|
No ale taka Otchłań na przykład...raz jest a raz jej nie ma.... nie wiem czy to się zalicza do sedna czy nie, wiem że Kościół zmienia w jej sprawie zdanie
|
Śr paź 03, 2012 8:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): No ale taka Otchłań na przykład...raz jest a raz jej nie ma.... nie wiem czy to się zalicza do sedna czy nie, wiem że Kościół zmienia w jej sprawie zdanie Nigdy nie było to dogmatem.
|
Śr paź 03, 2012 8:27 |
|
 |
Jajko
|
Dogmatem może i nie, ale Kościół zmieniał z jej sprawie zdanie. Poza tym, niektóre dogmaty wymyślono wcześniej, inna później (te o Marii są raczej dość świeże). Szczerze mówiąc nie wiem czy jakiś dogmat skasowano. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by powstały jakieś nowe, nie?
|
Śr paź 03, 2012 8:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Dogmatem może i nie, ale Kościół zmieniał z jej sprawie zdanie. Poza tym, niektóre dogmaty wymyślono wcześniej, inna później (te o Marii są raczej dość świeże). Szczerze mówiąc nie wiem czy jakiś dogmat skasowano. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by powstały jakieś nowe, nie? Dogmaty sa trwałe i niezmienne. Cała istota wiary zawiera Credo Nicejsko-konstantypolitańskie, które niezmienione wyznają wszyscy chrześcijanie.... wierzę...w ciała zmrtwychwstanie, żywot wieczny - ityle o naszym losie po życiu na ziemi.
Ostatnio edytowano Śr paź 03, 2012 8:38 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr paź 03, 2012 8:35 |
|
 |
Jajko
|
Zbiór dogmatów jednak nie jest niezmienny, chyba to przyznasz, nie?
|
Śr paź 03, 2012 8:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Zbiór dogmatów jednak nie jest niezmienny, chyba to przyznasz, nie? Jest niezmienny. Musisz rozumieć czym jest dogmat, Tradycja apostolska, tradycja i teologia.
|
Śr paź 03, 2012 8:39 |
|
 |
Jajko
|
Hmm, nie wiem czy się rozumiemy. Zbiór, bardzo ogólnie rzecz ujmując, jest to zestaw różnych obiektów. Zbiór jest niezmienny, jeśli obiekty wchodzące w jego skład się nie zmieniają oraz liczba jego elementów nie ulega zmianie.
W związku z tym, że dogmaty wymyślano w różnych okresach, to zgodnie z powyższym, nie można powiedzieć aby zbiór dogmatów katolickich był niezmienny od swego powstania. Chyba się z tym zgodzisz teraz?
|
Śr paź 03, 2012 8:43 |
|
 |
Uvirith
|
Problem w tym, że dogmaty odkrywano (i odkrywa się), a nie wymyśla. Dlatego zbiór dogmatów jest niezmienny.
|
Śr paź 03, 2012 9:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Hmm, nie wiem czy się rozumiemy. Zbiór, bardzo ogólnie rzecz ujmując, jest to zestaw różnych obiektów. Zbiór jest niezmienny, jeśli obiekty wchodzące w jego skład się nie zmieniają oraz liczba jego elementów nie ulega zmianie.
W związku z tym, że dogmaty wymyślano w różnych okresach, to zgodnie z powyższym, nie można powiedzieć aby zbiór dogmatów katolickich był niezmienny od swego powstania. Chyba się z tym zgodzisz teraz? Nie zgodzę się. Powtarzam - dogmaty i tradycja Apostolska są niezmienne. Zmianom, modyfikacji podlegają tradycja, teologia. W kwestii zbawienia, dogmatem jest: wierzę w ciała zmartwychwstanie, życie wieczne. Ale już nie problem orzekania o zbawieniu lub potępieniu.
|
Śr paź 03, 2012 9:39 |
|
|
|