Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 6:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
Podobno sporo plemion afrykańskich wyznawało wiarę w jednego Boga.. i już wiemy, skąd się wziął eee świadkojehowizm.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn maja 09, 2011 22:39

Ja nie napisałem doktryny tylko prawdę. Próbuję wyjaśnić tylko doktrynę Trójcy, że duch święty nie jest osobą. Jest to moc Boża, nadprzyrodzona siła. Nie tylko plemiona afrykańskie mówią o jedynym Bogu. Na przykład Koran ,,i nie mówcie: ,Trzy! ” (Sura 4:171). Bo Bóg nasz Jedyny, jest tylko jeden.

Wt maja 10, 2011 15:02

BODZIO napisał(a):
Ja nie napisałem doktryny tylko prawdę.

Pokaż w takim razie dowód na to, że to, co powiedziałeś jest prawdą.

Cytuj:
Nie tylko plemiona afrykańskie mówią o jedynym Bogu. Na przykład Koran ,,i nie mówcie: ,Trzy! ” (Sura 4:171). Bo Bóg nasz Jedyny, jest tylko jeden.

Och, przepraszam. W takim razie wywodzicie się tylko pośrednio z religii afrykańskich - bezpośrednio natomiast z Koranu.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 10, 2011 15:15

BODZIO1 napisał(a):
Próbuję wyjaśnić tylko doktrynę Trójcy, że duch święty nie jest osobą.
To nie w tym temacie (dział: 'Prawdy wiary').

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Wt maja 10, 2011 16:00
BODZIO1 napisał(a):
Ja nie napisałem doktryny tylko prawdę. Próbuję wyjaśnić tylko doktrynę Trójcy, że duch święty nie jest osobą. Jest to moc Boża, nadprzyrodzona siła. Nie tylko plemiona afrykańskie mówią o jedynym Bogu. Na przykład Koran ,,i nie mówcie: ,Trzy! ” (Sura 4:171). Bo Bóg nasz Jedyny, jest tylko jeden.

Biblia odróżnia Ducha Św. od siły czy mocy Bożej.

Za 4:6 „Nie dzięki mocy ani dzięki sile, lecz dzięki mojemu Duchowi to się stanie mówi Pan Zastępów” (NP, BT).

Dz 10:38 „Znacie sprawę Jezusa z Nazaretu, którego Bóg namaścił Duchem Świętym i mocą”.

1Tes 1:5 „bo nasze głoszenie Ewangelii wśród was nie dokonało się przez same tylko słowo, lecz przez moc i przez Ducha Świętego, z wielką siłą przekonania”.

2Kor 6:4, 6n. „Okazujemy się sługami Boga przez wszystko (...) przez objawy Ducha Świętego i miłość nieobłudną, przez głoszenie prawdy i moc Bożą”.

Mt 10:1 „dał im moc nad duchami nieczystymi” (ks.Wu. NP), J 7:39 „Duch bowiem jeszcze nie był dany, ponieważ Jezus nie został jeszcze uwielbiony”.

Łk 1:35 „Anioł Jej odpowiedział: Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię”.

Wt maja 10, 2011 22:34

Tak zaczyna się Biblia Tysiąclecia: ,,Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię. Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch Boży unosił się nad wodami.” (Księga Rodzaju 1:1,2) A tak brzmi ten fragment w przekładzie Nowego Świata: ,,Na początku Bóg stworzył niebiosa i ziemię. A ziemia była bezkształtna i pusta i ciemność panowała na powierzchni głębiny wodnej; a czynna siła Boża przemieszczała się tu i tam nad powierzchnią wód.” Jak widać z tego fragmentu duch Boży inaczej duch święty to nie osoba unosząca się nad wodami. Ponadto jak pisałem wcześniej duch święty to czynna moc Boża, jest to nadprzyrodzona siła, dzięki której wszystko powstało. To tak na przykład jak prąd elektryczny – wiemy, że jest, ale go nie widzimy. Duch nigdy nie ukazał się pod postacią osoby, w piśmie wizualnie pojawia się tylko dwa razy, raz podczas chrztu Jezusa pod postacią podobną do gołębia (Łukasza 3:21,22) a drugi raz został wylany na pierwszych chrześcijan i ukazał się w postaci języków ognia nad ich głowami (Dzieje Apostolskie 2:2,3).

Śr maja 11, 2011 9:18

BODZIO1 napisał(a):
A tak brzmi ten fragment w przekładzie Nowego Świata:
,,Na początku Bóg stworzył niebiosa i ziemię.
A ziemia była bezkształtna i pusta i ciemność panowała na powierzchni głębiny wodnej;
a czynna siła Boża przemieszczała się tu i tam nad powierzchnią wód.”
Jak widać z tego fragmentu duch Boży inaczej duch święty to nie osoba unosząca się nad wodami.
Tak widać, bo w Przekładzie Nowego Świata jest to w taki sposób przetłumaczone:
viewtopic.php?f=1&t=24850&p=598442#p598442

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Śr maja 11, 2011 10:12
oraz to:
1. Przekład został dokonany z wersji angielskiej, a nie z oryginału greckiego zwanego koine dialektos. Jest to tłumaczenie z tłumaczenia. We współczesnym świecie żadne z szanujących się wydawnictw nie zdobyłoby się na odwagę, by publikować taki przekład.

2. Został zmieniony tytuł, bo zamiast ..Pismo Święte Nowego Testamentu", lub "Nowy Testament", to zatytułowano: ,Chrześcijańskie pisma greckie". Bardzo dużo powstało chrześcijańskich pism w języku greckim, jak apokryfy, apologie, listy pasterskie, i inne pisma Ojców Kościoła i w pierwszym momencie czytelnik może nie wiedzieć, o jakie chrześcijańskie pisma chodzi, bo Nowy Testament jest jeden, o czym każdy wie.

3. Nie ujawniono nazwisk tłumaczy, chyba nie przez skromność. a raczej dla ukrycia braku fachowego przygotowania.

4. Wprowadzili 237 razy imię Jehowa w miejsce Kyrios - Pan, mimo że w książce "Będziesz mógł żyć wiecznie w raju na ziemi" na s. 118 przyznają, że "nikt nie może dziś z całą pewnością stwierdzić, jak je pierwotnie wymawiano w języku hebrajskim". W Starym Testamencie także zamienili Jehwe na Jehowę. Najstarsze papirusy nie potwierdzają tej samowoli świadków. Zamiana Kyrios na Jehowę spowodowała, że teksty dotyczące Bóstwa Chrystusa Pana, zostały zneutralizowane, a raczej odniesione do Boga Ojca. Jezus według ich przekładu nie jest Bogiem. W miejscach, gdzie nie dało się odnieść słowa "Bóg" do Jehowy i wypadało, aby pozostało przy Jezusie. to napisali je z małej litery. Jezus to niby bóg. Fałszerstwo posunęli do tego stopnia, że św..Szczepan nie modli się do Jezusa, lecz do Jehowy (Dz 7,59-60). Jan Chrzciciel przygotowywał drogę dla Jehowy, a nie Jezusowi (Mt 3,11). Określenie "Anioł Pański" zamienili na "Anioł Jehowy".

5. W nawiasach użyli wyjaśniających, posiłkowych słów które zmieniają całkowicie sens zdania.

6. W niektórych miejscach usunęli całe wersety z tekstu nie uzasadniając takiego czynu, na przykład: MK 9,44.46; 15,28; 7,16; Łk 17,36.

7. Duch Święty, Pocieszyciel napisali z małej litery, ale szatan, demon z dużej litery.

8. Słowo "krzyż" zamienili na "pal męki".

9. Konsekracyjne słowa Jezusa z Ostatniej Wieczerzy: "To jest ciało Moje", "To jest krew Moja" przetłumaczyli na: "to oznacza ciało moje", "to oznacza krew moją".

10. "Łamanie chleba" (Dz 2,42) zamienili na "spożywanie posiłku".

11. W zdaniu Łk 23,43 przesunęli przecinek, który nadaje inny sens.

12. Słowo "przyjście" dotyczące Jezusa, który kiedyś przyjdzie w chwale, przetłumaczyli na "obecność", aby łatwiej było przekonać ludzi, że obecność Jezusa rozpoczęła się od 1914 roku.

13. "Ojczyzna niebieska" (Hbr 1 1,14-16) na "miejsce mające związek z niebem", czyli że Abraham będzie żył na ziemi, a nie w niebie.

Śr maja 11, 2011 22:43

Ja z mojej strony uważam temat za zamknięty. Jeżeli ktoś uważa, że duch święty to osoba to niech mi poda jego imię. Proszę nie pisać czasem wspomożyciel, pocieszyciel, odkupiciel i.t.p. Jak ktoś poda jego imię to będę musiał uznać że jest to osoba.

Cz maja 12, 2011 9:15
BODZIO1 napisał(a):
Ja z mojej strony uważam temat za zamknięty. Jeżeli ktoś uważa, że duch święty to osoba to niech mi poda jego imię. Proszę nie pisać czasem wspomożyciel, pocieszyciel, odkupiciel i.t.p. Jak ktoś poda jego imię to będę musiał uznać że jest to osoba.

Oto o imieniu Boga:
Iz 63:16 - „...Odkupiciel nasz to Twe imię odwieczne”;

Am 5:27 - „mówi Jahwe, Bóg Zastępów to imię Jego”;

Iz 57:15 - „...którego stolica jest wieczna, a imię Święty”;

1P 4:16 - „...niech wychwala Boga w Tym imieniu”;

Ef 3:14n. - „przed Ojcem od którego bierze swe imię wszelkie ojcostwo”

Hbr 11:16 - „Dlatego Bóg nie wstydzi się nosić imienia ich Boga” tzn. Boga Abrahama, Boga Izaaka, Boga Jakuba por. Mt 22:32.

Wj 34:14 - „...bo Jahwe ma na imię Zazdrosny...”;

Wj 3:13n. - „jakie jest Jego imię (...) odpowiedział Bóg Mojżeszowi: Jestem, Który Jestem.”;

Pnp 1:3 - „olejek rozlany - imię Twe” - alegoria stosowana do Jahwe lub Chrystusa.

Cz maja 12, 2011 22:49

Drogi trymet jak Ci napiszę, że Bóg to Opoka i Skała to też będziesz twierdził, że to jest Jego imię. Dam Ci dobrą radę jak czytasz Biblię to zwróć też uwagę na interpunkcje. Bo jeżeli chodzi o prawidłowe zrozumienie pism, to też bardzo ważną rolę odgrywa interpunkcja. Przecinek, bowiem dzieli zdanie na dwie części a postawiony w niewłaściwym miejscu zmienia sens zdania na przeciwny. Można podać tutaj przykład: pada rozkaz w wojsku ,,zabić, nie wypuścić” i zostaje wykonany wyrok śmierci. Wystarczy w rozkazie dać przecinek za słowem ,,nie”, czyli ,,zabić nie, wypuścić” i postawienie takie więźniowi ratuje życie. Ludzie, którzy tłumaczyli Biblię, a nie posiadali daru ducha Bożego, stawiali interpunkcję w niewłaściwych miejscach, przez co pismo było źle rozumiane, właśnie tego chce cały czas Szatan. Dlatego najdokładniejsza jest Biblia w Przekładzie Nowego Świata.

Pt maja 13, 2011 10:54

BODZIO1 napisał(a):
Ludzie, którzy tłumaczyli Biblię, a nie posiadali daru ducha Bożego, stawiali interpunkcję w niewłaściwych miejscach, przez co pismo było źle rozumiane, właśnie tego chce cały czas Szatan. Dlatego najdokładniejsza jest Biblia w Przekładzie Nowego Świata.

Najdokładniejszą Biblią jest Biblia w oryginale, a nie w jakimś przekładzie.

Jeśli chodzi o dokładność przekładów, to jakim cudem Bóg dopuścił do tego aby przez 2 tysiące lat ludzie korzystali z niewłaściwego przekładu?

Po drugie. Jeśli dopiero Przekład Nowego Świata jest właściwy, to z jakiego przekładu korzystali założyciele Świadków Jehowy, skoro tego właściwego jeszczenie było? Musieli więc korzystać ze złego?

Pt maja 13, 2011 12:55

Drogi Asparagus ja nie twierdzę, że inne przekłady Biblii oprócz Nowego Świata są niewłaściwe. Twierdzę tylko, że w miarę upływu czasu nastaje całkiem nowe światło poznania dawniej nie zrozumiałych kwestii. Wiadomo, że oryginał jest najlepszy ale w obecnej chwili muszą być przekłady na wszystkie języki, żeby ta księga była zrozumiała dla wszystkich ludzi na całej ziemi. W żadnym przekładzie oprócz Nowego Świata nie występuje tyle razy imię Boże, chyba tylko w oryginale. Napisałem wcześniej o interpunkcji, tutaj też inaczej są zrozumiane inne sprawy. Czytając inne przekłady myślałem, że duch święty to osoba bo o tym tu mowa. Ale teraz najchętniej korzystam z tego przekładu, lecz nie chcę sugerować żeby nie czytać innych przekładów pisma.

Pt maja 13, 2011 16:02
Biblia Nowego Świata jest przeinaczeniem Słowa Bożego
http://www.piotrandryszczak.pl/PNS.html
Jeżeli któryś z katolików posiada taką to powinien ją albo oddać księdzu proboszzowi albo spalić

Pt maja 13, 2011 22:20

trymet napisał(a):
Jeżeli któryś z katolików posiada taką to powinien ją albo oddać księdzu proboszzowi albo spalić
Najpierw opluć, podeptać, a potem spalić.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pt maja 13, 2011 23:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 114  Następna strona