Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
ARHIZ napisał(a): Często jest mowa o tych, którzy nie mieli możliwości poznania Jezusa. A co z człowiekiem, który został np. Świadkiem Jehowy, albo animistą, który miał okazję nawrócić się ale tego nie zrobił? Poznali Boga i odrzucili prawdę o Nim. Zwrócili się ku fałszywym prorokom, więc co ich może czekać? "jeśli ktoś dla jakichś niskich, niegodnych racji porzuca Kościół lub go rozbija, albo boi się do niego przystąpić. "Nie mogliby być zbawieni tacy ludzie -- powiada ostatni Sobór w Konstytucji o Kościele (nr 14) -- którzy wiedzą, że Kościół założony został przez Boga za pośrednictwem Jezusa Chrystusa jako konieczny, mimo to nie chcieliby bądź do niego przystąpić, bądź też w nim wytrwać". http://mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_12.htmNie możemy jednak z całą pewnością powiedzieć, że będą potępieni, bo po pierwsze: nie wiemy czy nie nawrócą się w chwili śmierci, a po drugie: sprawiedliwość Boża to Miłosierdzie i nie ma nic wspólnego z ludzką sprawiedliwością. W poprzednim linku była też mowa o nieznanej dla nas łączności z Kościołem. Możliwe, że dotyczy tych, którzy z niego wystąpili (tak mi się wydaje, gdyż "nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni" jest przede wszystkim tym, czym staram się kierować w życiu).
|
N lis 25, 2012 12:06 |
|
|
|
 |
ARHIZ
|
Twój drugi akapit brzmi logicznie - bo z pierwszego wynikałoby, że chrześcijanin który codziennie tłucze żonę (ale pod koniec życia mu przejdzie itd.) będzie w niebie, a szlachetny heretyk już nie.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
N lis 25, 2012 16:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ARHIZ napisał(a): Twój drugi akapit brzmi logicznie - bo z pierwszego wynikałoby, że chrześcijanin który codziennie tłucze żonę (ale pod koniec życia mu przejdzie itd.) będzie w niebie, a szlachetny heretyk już nie. Nie czytaj akapitami, ale całość  Jak widzisz powoływałam się także na swój wcześniejszy post. KK naucza, że o nikim nie możemy powiedzieć z całą pewnością, że będzie potępiony lub jest potępiony, bo nie wiemy, czy nie okazał się tym łotrem z krzyża, który żałował za swoje czyny.
|
N lis 25, 2012 16:43 |
|
|
|
 |
niewazny12
|
No cóż...
Rzeczywiście, zgodnie z dogmatami przed SWII, jeżeli ktoś nie zostanie członkiem KK przed śmiercią, to nie zostaje zbawiony. To trzeba przyznać bez owijania w bawełnę pseudoekumenizmu. Nie chcę być heretykiem. Ale dogmat interpretuje się w ten sposób, że z katolicyzmu (doktryny Kościoła POWSZECHNEGO) robi się kalwinizm głoszący, że to Najwyższy jest stwórcą grzechu (bo nie dał Lucyferowi niezbędnej łaski z własnej woli), który nie chce zbawienia każdego człowieka, lecz jedynie wybiera sobie nielicznych, a innych skazuje na wieczne męki. Taki obraz nie ma nic wspólnego z Kochającą Istotą, której dzieckiem jest wszechstworzenie, zwłaszcza z Trójcą Świętą. Wygląda to obłudnie: Trójjedyny, Kochający Stwórca pragnął dla większości swych dzieci niewyobrażalnego cierpienia na wieki dla własnej chwały (której, co prawda, sam nie potrzebuje, bo Stwórca wystarcza Sam Sobie, co jest logiczne)! Co za bluźniercza idea! Nic dziwnego, że tak wielu oskarża katolicyzm, jeżeli takie zdanie się o nim słyszy. I wielu popada w ateizm, według którego wszyscy jesteśmy skazani na potępienie na wieki przez anihilację (mortalizm). Ateizm i podział chrześcijaństwa, mahometanizm mogą być właśnie karą za takie idee.
Niestety, wskutek sprzecznego z wolą i planem stwórcy grzechu na świecie zapanowało Wielkie Zamieszanie. Jest mnóstwo grup religijnych grożących sobie nawzajem wieczną męką z woli Najwyższego. A wydaje mi się, że są osoby w RÓŻNYCH SPOŚRÓD TYCH GRUP, które szczerze chcą pełnić wolę Stwórcy, być niewinnym. I mają być potępieni na przykład przez to, że nigdy nie poznali wiary katolickiej? To niemożliwe, po to jest nauczanie semikalwinizmu, katolapsarianizmu negującego Dobroć, Miłość i Miłosierdzie Stwórcy. Wszyscy muszą mieć obiektywną szansę na nawrócenie, żeby dogmatyka katolicka i Biblia nie były czymś, co potwierdza doktrynę lapsariańską (skrajnie bluźnierczą). Wynika ono ze stylu interpretacji dogmatów katolickich i Biblii, który przedstawia Stwórcę jako sadystycznego potwora! Nic dziwnego, że tyle fałszu pojawiło się na świecie. Może mahometanizm to kara na katolików za głoszenie kryptokalwińskiego "augustynizmu"?
Jednym z największych wrogów Stwórcy jest Baal (imię to kojarzy się ze słowami ból (obrzydliwe dziecko grzechu) i bull (byk (złoty cielec) - symbol siły (może ona być BRUTALNA - jak byk kogoś rogami uderzy..) i płodności (brak skromności i czystości kultów płodności)), złoto to symbol rzadkości i piękna (aluzja do nielicznych wybranych do Królestwa Niebieskiego jako do niewielkich ilości złota w rzeczywistym świecie). Ciągle ktoś grozi katolikom, że jeżeli się nie odwrócą, to zostaną wrzuceni w ogień wieczny bądź zanihilowani.
Głównym oskarżeniem wobec katolicyzmu jest rzekome bałwochwalstwo. Katolicy nie chcą wielbić bałwanów, a pierwsza główna prawda wiary to "Jest Jeden Bóg". Miota się oskarżenia, zwłaszcza na papiestwo. Ale w Kościele Katolickim było tyle cudów, uzdrowień, wskrzeszeń, więc dlaczego katolicy mieliby zmierzać do piekła? Katolicyzm zdaje się być najbardziej atakowaną religią na świecie. Bałwochwalstwo to największe oskarżenie. Ale żądając okrutnej męki bądź unicestwienia dla jakiejś istoty, "popełniasz" jeszcze gorsze bałwochwalstwo i bluźnierstwo - przez taką ideologię przedstawiony zostaje szatański obraz Stwórcy jako egoisty i sadysty! Najwyższy kocha najbezinteresowniej spośród wszystkich istot!
Zapamiętajcie, że Maryja (Maria) nie jest Bogiem ani bogiem, lecz jedynie stworzeniem, które nie musiało zaistnieć (podobnie jak my).
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Wt lis 27, 2012 14:34 |
|
 |
Eubulides
|
Na oko 70% powyższego postu jest nie na temat, a z reszty nic nie wynika. Dogmat to dogmat, trzeba weń wierzyć jeśli się nie chce zostać błędnowiercą. Cytuj: Rzeczywiście, zgodnie z dogmatami przed SWII... To znaczy co? Że po soborze Vaticanum II pewne dogmaty przestały obowiązywać? Wszystko co było dogmatem przed soborem jest i po. Dogmat to niezmienna prawda wiary, jedynie co może się zmienić to jego interpretacja.Cytuj: Nie chcę być heretykiem. Ale dogmat interpretuje się w ten sposób, że z katolicyzmu (doktryny Kościoła POWSZECHNEGO) robi się kalwinizm głoszący, że to Najwyższy jest stwórcą grzechu (bo nie dał Lucyferowi niezbędnej łaski z własnej woli), który nie chce zbawienia każdego człowieka, lecz jedynie wybiera sobie nielicznych, a innych skazuje na wieczne męki. Taki obraz nie ma nic wspólnego z Kochającą Istotą, której dzieckiem jest wszechstworzenie, zwłaszcza z Trójcą Świętą. To ma być współczesna interpretacja tego dogmatu? O zgrozo... Gdzieś ty to wyczytał? Przepraszam bardzo, ale powyższy post razi niekompetencją. No i jeszcze obowiązkowa wstawka: Cytuj: Zapamiętajcie, że Maryja (Maria) nie jest Bogiem ani bogiem, lecz jedynie stworzeniem, które nie musiało zaistnieć (podobnie jak my). Zapamiętam to sobie, co nie znaczy, iż nie należy się jej, jako Matce Boga, oddawana cześć. Sam Bóg ją koronował a Jezus na krzyżu dał nam ją jako Matkę. Do niej zanosimy nasze modlitwy aby to ona z kolei wstawiała się u swojego syna. Nie jest ona przedmiotem uwielbienia, ale Katolicyzm ma szacunek do świętych i obchodzi liczne święta związane ze świętymi. [Gra słów zamierzona]
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
Cz lis 29, 2012 11:36 |
|
|
|
 |
pazer70
|
Zbawienie jest w Jezusie Chrystusie. Kosciol jest tylko SAKRAMENTEM (Sob. Vat. 2). Kosciol sam w sobie - (jako instytucja) - nie jest w stanie nas zbawic. Wskazujac droge do Chrystusa - moze byc drogowskazem, ale niczym wiecej.
Co o tym myslicie?
|
Pn maja 13, 2013 12:51 |
|
 |
Barnaba
|
Kościół jest sakramentem (czyli znakiem widzialnym Łaski niewidzialnej) ale jak uczy Pismo jest też (a może przede wszystkim) Ciałem Chrystusa. Zbawienie kogokolwiek bez Ciała Chrystusa byłoby niemożliwe.
Rozszerzenie nauki jakie nastąpiło na SVII nie odnosi się do zniesienia nauczania że KK jest do zbawienia niezbędny, ale co do rozumienia granic Kościoła. Otóż uważamy, ze do KK należą w różnym stopniu różni ludzie. Innymi słowy: jeśli zbawiony zostanie protestant to dzieki temu, że w pewien (ułomny, ale jednak) sposób należy do tego Kościoła Katolickiego.
Dalej idąc, Kosciół jest jest wspólnotą ludzi zbawionych. Potępienie oznacza odejście z Kościoła w momencie śmierci. I to na własne życzenie - bo na tym polega sąd. I w tym sensie bycie zbawionym = bycie w Kościele.
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Pn maja 13, 2013 13:10 |
|
 |
pazer70
|
tak bez wysilku? byle by byc w kartotece parafialnej?  Polecam "Dominus Iesus"... oczy mi sie szeroko otworzyly 
|
Pn maja 13, 2013 13:12 |
|
 |
Barnaba
|
pazer70 napisał(a): tak bez wysilku? byle by byc w kartotece parafialnej?  Nie gniewaj się, ale nie zrozumiałem... Cytuj: Polecam "Dominus Iesus"... oczy mi sie szeroko otworzyly  To dobra rada. Też polecam.
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Pn maja 13, 2013 13:42 |
|
 |
pazer70
|
Wydaje mi sie, ze sama przynaleznosc do instytucji religijnej (np. kosciola) nie jest gwarantem zbawienia. Wiara bez uczynkow jest martwa - a wiec trzeba chyba sprecyzowac stwierdzenie "poza kosciolem nie ma zbawienia".... i to powaznie sprecyzowac...
|
Pn maja 13, 2013 14:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Kościół – z usltanowienia Chrystusa – jest narzędziem zbawienia nie dla części ludzkości, lecz dla wszystkich bez wyjątku ludzi. „Przez przyjście Jezusa Chrystusa Zbawiciela Bóg zechciał sprawić, aby Kościół założony przez Niego stał się narzędziem zbawienia całej ludzkości (por. Dz 17,30-31).”(Deklaracja Dominus Iesus 22; por. Sob. Watykański II, Konst. Lumen gentium, 17; Jan Paweł II, Encykl. Redemptoris missio, 11.). Nie ma więc innej drogi zbawienia dla chrześcijan i innej – dla niechrześcijan. Kościoła nie można pojmować jako jednej z wielu dróg zbawienia, która – obok różnych religii niechrześcijańskich, różnych form objawienia i różnych środków zbawczych – istnieje na świecie. Byłoby "sprzeczne z wiarą katolicką postrzeganie Kościoła jako jednej z dróg zbawienia, istniejącej obok innych, to znaczy równolegle do innych religii, które miałyby uzupełniać Kościół, a nawet mieć zasadniczo taką samą jak on wartość, zmierzając co prawda tak jak on ku eschatologicznemu Królestwu Bożemu." (Deklaracja Dominus Iesus 21). Jak Chrystus nie jest jednym z wielu zbawicieli, tak też i Kościół nie jest jedną z wielu zbawczych dróg istniejących na świecie."http://www.teologia.pl/m_k/zag05-03.htm
|
Pn maja 13, 2013 14:10 |
|
 |
pazer70
|
i? co chcesz powiedziec Helenka?
|
Pn maja 13, 2013 14:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ze Kosciol to cos wiecej niz instytucja. I ze przynaleznosc do Mistycznego Ciala Kosciola nie jest okreslona zapisem w kartotece, potrzebnym instytucji, ktora jakis porzadek musi utrzymywac.
Zbawieni jestesmy przez wiare. Wyrazem wiary jest przyjecie Chrztu sw, ktory nas wszczepia w Chrystusa. Ale nie oznacza to, ze ci, ktorzy widzialnie Chrztu nie przyjeli nie beda zbawieni - patrz lotr na krzyzu. Tyle, ze do Ojca mozemy przyjsc tylko przez Syna- czyli przez Chrystusa, a Mistycznym Cialem Chrystusa jest Jego Kosciol. I naprawde nie chodzi tu o instytucje.
|
Pn maja 13, 2013 14:25 |
|
 |
pazer70
|
To o co chodzi Pawlowi z tym Mistycznym Cialem Chrystusa? Czy teologowie nie nadinterpretuja tego pojecia? Skad ono sie wzielo u Pawla? Jakie doswiadczenia wplynely na to ze Pawel zaczal tak myslec o pierwotnym kosciele?
Czy to okreslenie dotyczy tez kosciola wspolczesnego, ktorego Pawel nie znal?
|
Pn maja 13, 2013 14:31 |
|
 |
pazer70
|
Kael napisał(a): Ze Kosciol to cos wiecej niz instytucja. I ze przynaleznosc do Mistycznego Ciala Kosciola nie jest okreslona zapisem w kartotece, potrzebnym instytucji, ktora jakis porzadek musi utrzymywac.
Zbawieni jestesmy przez wiare. Wyrazem wiary jest przyjecie Chrztu sw, ktory nas wszczepia w Chrystusa. Ale nie oznacza to, ze ci, ktorzy widzialnie Chrztu nie przyjeli nie beda zbawieni - patrz lotr na krzyzu. Tyle, ze do Ojca mozemy przyjsc tylko przez Syna- czyli przez Chrystusa, a Mistycznym Cialem Chrystusa jest Jego Kosciol. I naprawde nie chodzi tu o instytucje. To wiesz Ty, i Ci ktorzy studiuja teologie. Mistyka Ciala Chrystusowego vel kosciola, nie kojarzy sie ludziom w swiatyniach z niczym. Kompletnie z niczym. Przypomina to mowienie o kolorze niebieskim osobie niewidomej.
|
Pn maja 13, 2013 14:38 |
|
|
|