Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Autor |
Wiadomość |
olijula
|
 Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Nie, wystarczy. Wy mnie najwyraźniej nie rozumiecie. Ale to trzeba głębiej myśleć i nie tylko myśleć. Ta dyskusja nie ma sensu. Ja chociaż mam w sobie pokorę i mówię iż mogę się mylić i proszę Boga by pokierował mnie w dobrym kierunku jeśli błądzę a wy nawet nie dopuszczacie do siebie myśli że możecie się mylić. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak podziękować za taką czy inną wymianę zdań i przerwać temat bo do niczego dobrego nie prowadzi. Bożej łaski i błogosławieństwa życzę. Oby Pan pokierował również i wami pozdrawiam
|
N sty 05, 2014 17:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podałem ci na wszystko słowa Pana Jezusa. Uważasz, że to pycha być pewnym ich spełnienia?
|
N sty 05, 2014 18:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
olijula napisał(a): Duch święty działa również w "normalnych" że tak powiem w ludziach. Wątpisz w to? O tym również mówi Biblia. Nie na każdego kapłana działa Duch Święty. Gdyby tak było nie byłoby pedofilii w Kościele i wielu innych złych zachowań wśród księży i biskupów. Człowiek to zawsze będzie tylko człowiek. Wybacz, ale skąd wytrzasnęłaś pogląd, że jak ktoś otrzymał Ducha Świętego to nie będzie grzeszył? Cytuj: I papież może nie kierować się tak na prawdę Słowem Bozym. W prywatnym postępowaniu, ale nie gdy głosi Ewangelię. Cytuj: Nad ludźmi Duch święty też sprawuje opiekę. Jednak to nie każdego człowieka Duch Święty ustanowił do dbania o wiarę w Kościele. Zapomniałaś? Cytuj: Czemu wy tak bardzo uważacie się za wszechwiedzących?? Trochę pokory. Trzeba umieć się przyznać że czegoś nie wie się na pewno My się nie uważamy za wszechwiedzących. Ba! W przeciwieństwie do Ciebie mamy dość pokory aby przyznać, że to biskupów, a nie nas, Duch Święty wybrał do dbania o wiarę w Kościele i pilnowania aby nie dochodziło do odstępstw. Cytuj: Nie, wystarczy. Wy mnie najwyraźniej nie rozumiecie. Ale to trzeba głębiej myśleć i nie tylko myśleć. Ta dyskusja nie ma sensu. Ja chociaż mam w sobie pokorę i mówię iż mogę się mylić i proszę Boga by pokierował mnie w dobrym kierunku jeśli błądzę a wy nawet nie dopuszczacie do siebie myśli że możecie się mylić. Błąd. Właśnie dlatego, że wiemy, iż możemy się mylić, to w sprawach wiary słuchamy Kościoła, papieży i biskupów, a nie samych siebie i własnego ego.
|
N sty 05, 2014 20:04 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Cytuj: I papież może nie kierować się tak na prawdę Słowem Bozym. W prywatnym postępowaniu, ale nie gdy głosi Ewangelię. Czy nie jest to przypadkiem opinia - omylnych przecież - ludzi?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N sty 05, 2014 20:08 |
|
 |
Magdalena_i
|
olijula napisał(a): a ty nie? No nie wiem mi nic nie wiadomo aby Chrystus zakładał katolicyzm. To już pochodzi od człowieka. Czy może nie uważasz ażeby Jezus zapoczątkował chrześcijaństwo? Wszystkie odłamy powstały po prostu dlatego, że w wielu sytuacjach niejasnych ludzie mieli odmienne zdanie. Nie potrafili dojść do porozumienia i jednoznacznie udowodnić swoich racji dlatego każdy poszedł własną drogą. Ty wiesz która droga jest właściwa? Bo ja nie bardzo. Wątpię aby kto ktokolwiek wiedział to. Można sądzić domniemywać, odczuwać ale nie wiedzieć. Także ostrożnie w osądzaniu i odrzucaniu innych kościołów. Poza tym kościół to wspólnota wszystkich ludzi wierzących a nie instytucja czyż nie? No właśnie - ostrożnie w osądzaniu i odrzucaniu innych kościołów ....więc dlaczego to robisz? Tak samo jak Ty i wiele innych ludzi - każdy człowiek ma swoje odmienne zdanie. Przecież cały czas twierdzisz, iż wiesz która droga jest właściwa? Poza tym - Prawda nie potrzebuje do siebie przekonywać, Ona po prostu Jest.
_________________ " Wolność w Miłości należy do Ciebie "
|
Pn sty 06, 2014 2:05 |
|
|
|
 |
Magdalena_i
|
olijula napisał(a): Nie, wystarczy. Wy mnie najwyraźniej nie rozumiecie. Ale to trzeba głębiej myśleć i nie tylko myśleć. Ta dyskusja nie ma sensu. Ja chociaż mam w sobie pokorę i mówię iż mogę się mylić i proszę Boga by pokierował mnie w dobrym kierunku jeśli błądzę a wy nawet nie dopuszczacie do siebie myśli że możecie się mylić. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak podziękować za taką czy inną wymianę zdań i przerwać temat bo do niczego dobrego nie prowadzi. Bożej łaski i błogosławieństwa życzę. Oby Pan pokierował również i wami pozdrawiam Ciągle piszesz " ja - wy " - ja tak a wy tak - ja wiem co mówię a wy to te czarne owce . Olijula serce kochane - zatrzymaj się na chwile ...zatrzymaj i jeżeli uważasz się za osobę wierzącą w Jezusa Chrystusa i idącą Jego Drogą to tę drogę ukazuj innym ludziom, ukazuj innym światło , dodawaj otuchy, mów o Miłości jaką Chrystus darzy każdego człowieka na ziemi ..... Nie wytykaj ciągle my , wy , oni - ta droga donikąd prowadzi.
|
Pn sty 06, 2014 2:20 |
|
 |
olijula
|
mówię wy ponieważ jakoś musze określić do kogo się zwracam. A co do miłości to cały czas właśnie próbuję wyjaśnić, że to ona jest najważniejsza w wierze a nie ludzkie nie tak bardzo istotne zachowania. Przede wszystkim miłość do Boga i bliźniego. Dlatego ja odpuściłam i postanowiłam za nas wszystkich się pomodlić abyśmy wszyscy znaleźli właściwą drogę. I wierzę, że Bóg nam ją wskaże jeśli bardzo mocno i szczerze tego będziemy chcieli. Nie chcę przepychanki słownej ponieważ każdy ma swoje racje i trzeba wiedzieć kiedy wystopować i zaufać Bogu. Proszę o modlitwę również za mnie. Bóg z wami wszystkimi.
|
Pn sty 06, 2014 9:14 |
|
 |
Magdalena_i
|
olijula napisał(a): mówię wy ponieważ jakoś musze określić do kogo się zwracam. A co do miłości to cały czas właśnie próbuję wyjaśnić, że to ona jest najważniejsza w wierze a nie ludzkie nie tak bardzo istotne zachowania. Przede wszystkim miłość do Boga i bliźniego. Dlatego ja odpuściłam i postanowiłam za nas wszystkich się pomodlić abyśmy wszyscy znaleźli właściwą drogę. I wierzę, że Bóg nam ją wskaże jeśli bardzo mocno i szczerze tego będziemy chcieli. Nie chcę przepychanki słownej ponieważ każdy ma swoje racje i trzeba wiedzieć kiedy wystopować i zaufać Bogu. Proszę o modlitwę również za mnie. Bóg z wami wszystkimi. olijula - serce - a Ty zwracasz uwagę na to co mówił Jezus? "Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni. Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą. " "Miłujcie waszych nieprzyjaciół; dobrze czyńcie tym, którzy was nienawidzą; błogosławcie tym, którzy was przeklinają, i módlcie się za tych, którzy was oczerniają. " "Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem. " "Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a nie dostrzegasz belki we własnym oku? "
|
Śr sty 08, 2014 15:39 |
|
 |
olijula
|
Dlatego w poście swoim wyżej napisałam jak napisałam. Ja w swoją relację z Bogiem wierzę i nikogo wiary nie osądzam. Odpuściłam przepychankę słowną i postanowiłam się modlić o światło prawdy dla nas. Co w tym jest złego i sprzecznego z głoszeniem Chrystusa? To ty dalej nie potrafisz odpuścić i zamilknąć. Dlaczego?
|
Śr sty 08, 2014 17:04 |
|
 |
Magdalena_i
|
olijula napisał(a): Dlatego w poście swoim wyżej napisałam jak napisałam. Ja w swoją relację z Bogiem wierzę i nikogo wiary nie osądzam. Odpuściłam przepychankę słowną i postanowiłam się modlić o światło prawdy dla nas. Co w tym jest złego i sprzecznego z głoszeniem Chrystusa? To ty dalej nie potrafisz odpuścić i zamilknąć. Dlaczego? ojjj olijula bardzo mało "widzisz" Oczywiście , że potrafię zamilknąć 
|
Śr sty 08, 2014 17:07 |
|
 |
olijula
|
po czym stwierdziłaś że mało widzę? Po tym, że nie chcę się sprzeczać? Po tym, że chcę abyśmy znaleźli czystą prawdę? Czy po tym, że chcę za nas wszystkich się pomodlić i odpuszczam jako pierwsza?
Nie mam pojęcia co widzisz w tym złego?? Czy nie tego nauczał Jezus Chrystus przebywając na ziemi?
|
Śr sty 08, 2014 17:37 |
|
 |
Magdalena_i
|
olijula napisał(a): po czym stwierdziłaś że mało widzę? Po tym, że nie chcę się sprzeczać? Po tym, że chcę abyśmy znaleźli czystą prawdę? Czy po tym, że chcę za nas wszystkich się pomodlić i odpuszczam jako pierwsza?
Nie mam pojęcia co widzisz w tym złego?? olijula - ja nie widzę w tym nic złego. Nigdy nie ukażesz drugiemu człowiekowi światła Chrystusa jeżeli będziesz stała ponad człowiekiem. Może nie zauważasz, że niestety sprzeciw i sprzeczka wychodzi od Ciebie nie od innych. Górowanie nad ludźmi też nie jest drogą którą ukazuje Chrystus . Uważasz, że Jesteś w stanie znaleźć czystą prawdę będąc grzesznym człowiekiem? tutaj na ziemi chcesz tę prawdę znaleźć? W arogancji i stosunku do człowieka "ja - wy?" Nie ma najmniejszego znaczenia olijula co ja widzę , jeżeli chodzi o Twoje wypowiedzi . Istotą jest to - abyś Ty to zobaczyła.
|
Śr sty 08, 2014 17:43 |
|
 |
olijula
|
Moje pisanie ja czy wy nie było w złej intencji na prawdę. Ja nie chcę się sprzeczać i wywyższać. Tylko napisałam co myślę. Po to jest forum. T wszystko i daleka jestem w osądzaniu. Nasz kochany Ojciec Niebieski osądzi nas wszystkich sprawiedliwie.
Wierzę, że poprowadzi mnie dobrą drogą, bowiem modlę się o to szczerze i szczerze tego pragnę. Jedyne co można to zaufać Mu i dać się prowadzić. Zakończmy to życzliwym akcentem
Niech Pan nas wszystkich prowadzi i obdarzy swoją łaską i miłosierdziem. Błogosławieństwa Bożego życzę
|
Śr sty 08, 2014 18:24 |
|
 |
olijula
|
szkoda, że jak ktoś pisze pokojowo to już nie ma odzewu......
|
Śr sty 08, 2014 20:09 |
|
 |
Magdalena_i
|
olijula napisał(a): szkoda, że jak ktoś pisze pokojowo to już nie ma odzewu...... olijula , czasem trzeba brać pod uwagę fakt, że ludzie pracują, nie spędzam tutaj 24h 
|
Cz sty 09, 2014 3:05 |
|
|
|