Autor |
Wiadomość |
gabriel
|
jo_tka napisał(a): Hmmm - a herezja/schizma się bierze z ekskomuniki czy z nieuznawania nauki Kościoła vel nieposłuszeństwa? Bo wg tego co mówisz to schizma zaczyna się od nałożenia ekskomuniki, a przedtem wszystko było ok...
Tak praktycznie schizma zaczyna sie od nalozenia ekskomuniki , wczesniej sa dialogi pojednawcze
|
Cz mar 03, 2005 23:36 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Chyba faktycznie jedna wielka prowokacja
Najpierw przedefiniowujemy wszystkie możliwe pojęcia na własną modę, a teraz i historię ?... no cóż... grunt to obronić własną tezę nawet jeżeli argumenty bzdurne?
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Cz mar 03, 2005 23:38 |
|
 |
jo_tka
|
Fajnie  A zatem gdyby w ogóle nie określać niczego nie byłoby żadnych rozłamów  Gdyby każdy mógł wierzyć jak chciał - że Chrystus jest Bogiem, albo że nie jest, że był człowiekiem naprawdę albo nie do końca... Że jest obecny w Komunii Św - albo i nie... itd...
Przpiękna "jedność" Kościoła  :D:D
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz mar 03, 2005 23:39 |
|
|
|
 |
baron stanislaw
|
agniulka napisala:
Dogmat o Bóstwie Chrystusa też ogłosił ten sam grzeszny Kościół. Też w to Bóstwo nie wierzysz?
to ze chrystus jest bogiem nie musial udowadniac czy potwierdzac kk przez dogmat bo to jest jasno i wyraznie napisane w biblii
|
Cz mar 03, 2005 23:41 |
|
 |
gabriel
|
jo_tka napisał(a): Fajnie  A zatem gdyby w ogóle nie określać niczego nie byłoby żadnych rozłamów  Gdyby każdy mógł wierzyć jak chciał - że Chrystus jest Bogiem, albo że nie jest, że był człowiekiem naprawdę albo nie do końca... Że jest obecny w Komunii Św - albo i nie... itd... Przpiękna "jedność" Kościoła  :D:D
Jotka, czytalas cos nt schizm i w jaki glupi sposob powstaly  ??Jesli nei to nie kpij !
Od tego jest dialog , kosciol a szczegolnie papiez byl zbyt butny w tamtych czasach ...nie mial za grosz tolerancji.Gdyby dzisiejszy kosciol i papiez byl w tamtych czasach na 100 % nie doszloby do schizm  !
|
Cz mar 03, 2005 23:46 |
|
|
|
 |
Tess
|
Meg napisał(a): Pięknie mi mi wyjaśniliście 
Ciesze sie, ze jestes zadowolona z wyjasnienia.
Do barona stanislawa;
Wersety, ktore podajesz nie popieraja twoich pogladow.Gdybym chcial korzystac z Bibli ja ty to moglbym udowadniac, ze Boga nie ma.
Pozdr. 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Cz mar 03, 2005 23:47 |
|
 |
gabriel
|
baron stanislaw napisał(a): agniulka napisala:
Dogmat o Bóstwie Chrystusa też ogłosił ten sam grzeszny Kościół. Też w to Bóstwo nie wierzysz?
to ze chrystus jest bogiem nie musial udowadniac czy potwierdzac kk przez dogmat bo to jest jasno i wyraznie napisane w biblii
To bylo powiedziane przez Jezusa o jego bostwie ( i my w to wierzymy jako chrzescijanie a dlatego zydzi w to nie wierza ) a nie w Biblii , w biblii nigdzie nie bylo napisane ze akuratnie Yesua ben Josef zwany Chrystusem bo takie imie i nazwisko Jezusa byl synem Bozym..Bibla przepowiadala mesjasza ..i tylko tyle
Niestety niektore gminy chrzescijanskei zaczely w pozniejszych czasach w to watpic i dlatego powstal dogmat o tym!!
|
Cz mar 03, 2005 23:52 |
|
 |
jo_tka
|
Aha - a Nowy Testament wg Ciebie to nie Biblia?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Cz mar 03, 2005 23:54 |
|
 |
gabriel
|
Ja mialem na mysli biblie starego testamentu, wiesz dobrze o czym pisze i nie lap za slowka, tylko jak chcesz dyskutowac to konstruktywnie okey ?
|
Cz mar 03, 2005 23:55 |
|
 |
baron stanislaw
|
tess napisal:
Wersety, ktore podajesz nie popieraja twoich pogladow.Gdybym chcial korzystac z Bibli ja ty to moglbym udowadniac, ze Boga nie ma.
ale jakby to bylo dogmatem to bys w to wierzyl
|
Cz mar 03, 2005 23:58 |
|
 |
baron stanislaw
|
do gabriela
Iz 9:5
5. Albowiem Dziecię nam się narodziło, Syn został nam dany, na Jego barkach spoczęła władza. Nazwano Go imieniem: Przedziwny Doradca, Bóg Mocny, Odwieczny Ojciec, Książę Pokoju.
(BT)
Iz 7:16
16. Dlatego Pan sam da wam znak: Oto Panna pocznie i porodzi Syna, i nazwie Go imieniem Emmanuel.
(BT)
Mt 1:23
23. Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel, to znaczy: Bóg z nami.
(BT)
|
Pt mar 04, 2005 0:04 |
|
 |
gabriel
|
Baron, przeczytaj uwaznie jescze raz ten moj post o mesjaszu a pozniej wypisuj cytaty z biblii
|
Pt mar 04, 2005 0:52 |
|
 |
gabriel
|
Agniulka napisał(a): Chyba faktycznie jedna wielka prowokacja  Najpierw przedefiniowujemy wszystkie możliwe pojęcia na własną modę, a teraz i historię ?... no cóż... grunt to obronić własną tezę nawet jeżeli argumenty bzdurne?
Jak zaczyna brakowac argumentow to najlepsza metoda to demonizowac czyjas wypowiedz
|
Pt mar 04, 2005 1:52 |
|
 |
Tess
|
baron stanislaw napisał(a): tess napisal: Wersety, ktore podajesz nie popieraja twoich pogladow.Gdybym chcial korzystac z Bibli jak ty to moglbym udowadniac, ze Boga nie ma.
ale jakby to bylo dogmatem to bys w to wierzyl
Wierzyl w co stanislawie baronie  ?? 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Pt mar 04, 2005 3:46 |
|
 |
Agniulka
|
gabriel napisał(a): Jak zaczyna brakowac argumentow to najlepsza metoda to demonizowac czyjas wypowiedz
Wybacz, ale już ci wykazałam, jak przekręcasz definicje, więc trudno żebym się z tym powtarzała. Natomiast co do schizm, to bez obaw, poświęciłam historii kawałek życia i wiem co piszę - twoje jednostronne rozdzielanie win jest z historią kompletnie niezgodne
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Pt mar 04, 2005 11:13 |
|
|
|