Autor |
Wiadomość |
Robek
|
 Re: O co chodzi z czyśćcem?
Kael napisał(a): Powinien? Przeciez jestes przeciw przymusom. Moze pomoc i kiedys twoja pomoc do ciebie wroci. Ale to nie dziala na zasadzie handlu wymiennego. Zyczliwosc skutkuje najlepiej, kiedy jest bezinteresowna. Tak sie pomnaza przez dzielenie  To sprytne jest Pomagaj wszystkim i czekaj aż ktoś tobie zacznie pomagać. I można tak czekać i czekać aż do śmierci.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So wrz 03, 2016 21:18 |
|
|
|
 |
chwat
|
Robek napisał(a): Kael napisał(a): A ty jestes dla innych zyczliwy? Nie A potem można krzyczeć, że głodujące dzieci w Afryce to wina nieżyczliwego Boga, no bo nieżyczliwi ludzie nie mają z tymi głodującymi nic wspólnego
_________________ Jeżeli Boga nie ma, to co jest?
|
So wrz 03, 2016 21:19 |
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): Robek napisał(a): Kael napisał(a): A ty jestes dla innych zyczliwy? Nie A potem można krzyczeć, że głodujące dzieci w Afryce to wina nieżyczliwego Boga, no bo nieżyczliwi ludzie nie mają z tymi głodującymi nic wspólnego To ja urodziłem te głodujące dzieci? To ja zabraniam im jeść?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So wrz 03, 2016 21:22 |
|
|
|
 |
chwat
|
Ty i ja na spółę.
|
So wrz 03, 2016 21:26 |
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): Ty i ja na spółę. Jak chcesz to możesz sie przyznawać że te dzieci głodują właśnie przez ciebie. Ja nie mam z tym nic wspólnego, bo jak masz zamiar znaleźć winowajce tego głodu w Afryce, to powinieneś sie zastanowić kto wpadł na pomysł żeby stworzyć taki kontynent jak Afryka. Jako ktoś wierzący na pewno znajdziesz poprawną odpowiedź 
|
So wrz 03, 2016 21:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Ja nie mam z tym nic wspólnego może i nie, ale w Polsce zabraleś od ust dzieciom ekspedientki.
|
So wrz 03, 2016 21:43 |
|
 |
chwat
|
Robek napisał(a): chwat napisał(a): Ty i ja na spółę. Jak chcesz to możesz sie przyznawać że te dzieci głodują właśnie przez ciebie. Ja nie mam z tym nic wspólnego, bo jak masz zamiar znaleźć winowajce tego głodu w Afryce, to powinieneś sie zastanowić kto wpadł na pomysł żeby stworzyć taki kontynent jak Afryka. Jako ktoś wierzący na pewno znajdziesz poprawną odpowiedź  Każda nasza nieżyczliwość względem kogoś odciska sie na nim, potem przenosi się dalej, czasem zwielokrotniając. Wszyscy od początku świata budujemy wytrwale ten układ, jedni nad Wisłą inni w Etiopii, zawsze kopiemy kogoś w tyłek, nasi kuzyni i pradziadkowie też i od zawsze i tak dalej. Dlatego przestań już marudzić z tą Afryką, bo tam siedzi Bambo, który mówi: a co, czy to ja tam w Polsce podłożyłem nogę Malinowskiemu, czy ten niedobry Robek? Sprawdź kto w Afryce w 19 wieku, a potem w roku 1929, 1956 wszczynał konflikty i zapewniał sobie wodę z Nilu nielegalnymi umowami w Etiopii Sudanie i Egipcie, kto czerpał zyski w Afryce północnej, kto w równikowej, kto w południowej, jakie dochody i komu przynosiło niewolnictwo... Czy były to państwa Europejskie, czy też Bóg, którego oskarżasz? Jako niewinny pewnie znajdziesz odpowiedź 
|
So wrz 03, 2016 21:59 |
|
 |
Robek
|
Helenka napisał(a): Tak to już czasami bywa. chwat napisał(a): Każda nasza nieżyczliwość względem kogoś odciska sie na nim, potem przenosi się dalej, No i co z tego? niech sie przenosi dalej nie mój problem. chwat napisał(a): Sprawdź kto w Afryce w 19 wieku, a potem w roku 1929, 1956 wszczynał konflikty i zapewniał sobie wodę z Nilu nielegalnymi umowami w Etiopii Sudanie i Egipcie, kto czerpał zyski w Afryce północnej, kto w równikowej, kto w południowej, jakie dochody i komu przynosiło niewolnictwo... Czy były to państwa Europejskie, czy też Bóg, którego oskarżasz? To przez niewolnictwo, dzisiaj miliony ludzi rocznie umiera z głodu? Weź sie zastanów co ty tu opowiadasz.
|
N wrz 04, 2016 10:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Robek, proszę edytuj swój post,bo zacytowałes swoją wypowiedź jako moją. Nie uważam, że to jest manipulacja z Twojej strony, ale nie chcę, aby ktos myslał, że napisałam cos takiego: "No i co z tego? niech sie przenosi dalej nie mój problem."
|
N wrz 04, 2016 10:21 |
|
 |
chwat
|
Robek napisał(a): chwat napisał(a): Każda nasza nieżyczliwość względem kogoś odciska sie na nim, potem przenosi się dalej, No i co z tego? niech sie przenosi dalej nie mój problem. Bardzo dojrzałe stanowisko. W razie jak komuś coś ukradniesz, to też będzie jego problem, no nie? Robek napisał(a): chwat napisał(a): Sprawdź kto w Afryce w 19 wieku, a potem w roku 1929, 1956 wszczynał konflikty i zapewniał sobie wodę z Nilu nielegalnymi umowami w Etiopii Sudanie i Egipcie, kto czerpał zyski w Afryce północnej, kto w równikowej, kto w południowej, jakie dochody i komu przynosiło niewolnictwo... Czy były to państwa Europejskie, czy też Bóg, którego oskarżasz? To przez niewolnictwo, dzisiaj miliony ludzi rocznie umiera z głodu? Weź sie zastanów co ty tu opowiadasz. Starałem się pisać najprościej jak potrafię. Spróbuję prościej: wyzysk=bieda Albo może tak:  = 
|
N wrz 04, 2016 13:02 |
|
 |
Robek
|
Już nie moge poprzedniego postu edytować, więc zostanie jak zostało. chwat napisał(a): Starałem się pisać najprościej jak potrafię. Spróbuję prościej: wyzysk=bieda Albo może tak:  =  To Bóg nie wiedział że w Afryce będzie wyzyski, i przez to ludzie zaczną umierać z głodu?
|
N wrz 04, 2016 13:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Już nie moge poprzedniego postu edytować, więc zostanie jak zostało. Nie chcę, aby tak zostało. Napisz poprawnie, wyslij do któregoś z modów i poproś o poprawienie.
|
N wrz 04, 2016 13:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bog nawet wiedzial, ze Robek sie urodzi. I bardzo sie na to cieszyl. Tyle dobrych rzeczy do zrobienia ekstra dla Robka przygotowal, zeby mu sie nie nudzilo, zeby czul sie potrzebny, zeby swiat byl lepszy dzieki Robkowi... I ciagle nie traci nadziei, ze to do Robka dotrze, jaki jest wazny i potrzebny innym.
|
N wrz 04, 2016 13:15 |
|
 |
chwat
|
Robek napisał(a): Już nie moge poprzedniego postu edytować, więc zostanie jak zostało. chwat napisał(a): Starałem się pisać najprościej jak potrafię. Spróbuję prościej: wyzysk=bieda Albo może tak:  =  To Bóg nie wiedział że w Afryce będzie wyzyski, i przez to ludzie zaczną umierać z głodu? Bóg wie, że głodni umrą. A czy Robek wie, że najedzeni też umrą?
|
N wrz 04, 2016 13:21 |
|
 |
Robek
|
chwat napisał(a): Bóg wie, że głodni umrą. A czy Robek wie, że najedzeni też umrą? A więc jednak przyznałeś mi racje Bóg z pełną premedytacją stworzył świat, w którym każdego roku miliony ludzi spotyka śmierć głodowa.
|
N wrz 04, 2016 13:30 |
|
|
|