Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
Hufce napisał(a): Wszystko prawda Andy ,z tym ,że w Trójcy Świętej występuje hierarchia Hierarchia czego?
|
| Śr lip 13, 2016 8:42 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Hufce napisał(a): Wszystko prawda Andy ,z tym ,że w Trójcy Świętej występuje hierarchia ,najpierw jest Bóg Ojciec ,potem druga osoba Trójcy Jezus ,a na końcu Duch Święty . Bzdura. W Trójcy Świętej jest jedność i równość. http://www.opoka.org.pl/slownik/zarys_wiary_045.htmlCytuj: „Trójca jest jednością. Nie wyznajemy trzech bogów, ale jednego Boga w trzech Osobach: "Trójcę współistotną" (Synod Toledański XI, r. 675). Osoby Boskie nie dzielą między siebie jedynej Boskości, ale każda z nich jest całym Bogiem: "Ojciec jest tym samym, co Syn, Syn tym samym, co Ojciec, Duch Święty tym samym, co Ojciec i Syn, to znaczy jednym Bogiem co do natury" (DS 530.Sobór Konstantynopolitański II (553): DS 421). "Każda z trzech Osób jest tą rzeczywistością, to znaczy substancją, istotą lub naturą Bożą" (Synod Toledański XI (675); (KKK 253) http://www.teologia.pl/m_k/zag02d.htm
|
| Śr lip 13, 2016 19:08 |
|
 |
|
radoslaw_kowalczyk72
|
Cześć. W dniu 12 lipca 2016 roku w ostatnim swoim poście starałem się wyjaśnić dogmat Trójcy Świetej. Udowodniłem, że Trójca Przenajświętsza jest jednością co do natury. Jedność Trójcy Świętej wyraża się m.in w działaniu zewnętrznym ( przy czym należy jednak wspomnieć, że każdej z Osób Boskich przypisuje się konkretne działania-Ojciec stworzył, Syn Boży odkupił, a Duch Święty uświęca-ale o tym jeszcze wspomnę). Katechizm Kościoła Katolickiego przypomina, że Bóg, który jest Miłością-Ojciec, Syn Boży i Duch Święty w sposób wolny udziela swoim stworzeniom (zwłaszcza człowiekowi) swojej niepojętej chwały. Szanuje przy tym ich wolność (por. KKK 257). Jednocześnie, patrząc na całą ekonomię zbawczą to widać, że jest ona wspólnym dziełem Trójcy Świętej (KKK 258). Stąd właśnie wypływa wniosek o jedności Trójcy Św. co do natury. Przymioty Boga ( pisałem o nich w poprzednim swoim wejściu internetowym-np. mołość, świętość, dobroć, wieczność, niezmienność, prostota, jedność i jedyność, wszechmoc itd) mają charakter substancjalny (tzn. wynikają z natury Boga). Okrfeślenie ,,Bóg jest Bytem najlepszym , najwspanialszym, najdoskonalszym" odnosi się do wszystkich Osób Trójcy Przenajświętszej. Toteż zróżnicowanie odnośnie działania Boga pociągałoby zróżnicowanie w równości Osób Boskich. Było by to niezgodne z prawdą Pisma Świętego i z tym, co przekazuje Tradycja Kościoła. W poprzednim poście wspominałem m.in. o tekstach opisujących chrzest Pana Jezusa i Przemienienie Pana Jezusa. Dzisiaj mogę wymienić inne. W Ewangelii wg. św. Mateusza czytamy: ,,Wszystko przekazał Mi Ojciec mój. Nikt też nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn, i ten, komu Syn zechce objawić" ( Mt 11, 27). Św. Jan zapisał m.in. takie słowa Pana Jezusa: ,,Ja i Ojciec jedno jesteśmy" (J 10, 30). W ósmym rozdziałe tejże Ewangelii Pan Jezus wielokrotnie używa sformułowania ,,JA JESTEM", np. ,,Zanim Abraham stał się, JA JESTEM" (J 8, 58). Tego określenia Pan Jezus użył również w scenie aresztowania i to dwukrotnie ( por. J 18, 5-8). ,,JA JESTEM" to imię Boga, które usłyszał Mojżesz (Jahwe-Jestem, który Jestem-por. Wj 3, 14n). Mogę zacytować jeszcze inne słowa z tej Ewangelii .Pan Jezus odniósł je wprost nie tylko do Ojca i do Siebie lecz też do Ducha Świętego: ,,Wszystko, co ma Ojciec, jest moje. Dlatego powiedziałem, że z mojego weźmie i wam objawi" ( J 16, 15). Przytoczę także słowa św. Pawła: ,,On (Jezus Chrystus)jest obrazem Boga niewidzialnego-Pierworodnym wobec każdego stworzenia, bo w Nim zostało wszystko stworzone: i to, co wq niebiosach, i to, co na ziemi, byty widzialne i niewidzialne (...). Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone."(Kol 1, 15n). Także Ojcowie Kościoła wyjaśniając działanie zewnętrzne Trójcy Świętej podkreślają prawdę o równości Osób Boskich co do natury. Św. Atanazy naucza: ,, Istnieje więc święta i doskonała Trójca, którą uznajemy w Ojcu, Synu i Duchu Świętym; niema w Niej nic poza NIą samą (...)lecz cała jest mocą stwórczą i sprawczą; z natury swej jest jednolita i niepodzielna, i jednolite jest Jej działąnie. Ojciec bowiem tworzy wszystko przez Słowo w Duchu Świętym, i w ten sposób zachowana jest jedność świętej Trójcy. W Kościele jest głoszony jeden Bóg, ,,ten który jest ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich" (Listy do Serapiona, w: Źródła myśli teologicznej, t.2, red. Henryk Pietras, Kraków 1996, str.101n). Napisałem na wstępie o pewnych działąniach przypisywanych poszczególnym Osobom Boskim. Czytając teksty biblijne, czy pisma Tradycji Kościoła może ktoś przyjąć, że poszczególne Osoby Boskie wykonywały pewne czynności w stopniu doskonalszym niż pozostałe. Tymczesm mówiąc, że Bóg Ojciec stworzył, Syn Boży odkupił, a Duch Święty uświęca tylko przypisuje się konkretne działania poszczególnym Osobom Boskim, ,,przyjmując, iż w rzeczywistości działa zawsze Trójca Święta. W teologii nazywa się to zasadą apropriacji. Wynika ona z nieskończonej tajemnicy Trojcy św. i Jej działania;niedoskonałosci ludzkiego poznania, egzystencjalnego poznania człowieka, dla którego pewne czynności bardziej odpowiadają jednej Osobie niż drugiej ( por.Sławomir J.Stasiak, Robert Zawiła, Abc teologii dogmatycznej. Notatki z wykładów ks.prof.Romana E.Rogowskiego, Oleśnica-Wrocław 1997, str.211). To na razie było by na tyle. W nastepnym swoim poście napiszę o posłaniach trynitarnych. I to będzie już koniec mojej odpowiedzi na temat dogmatu Trójcy Swiętej. Z Bogiem.
|
| So lip 23, 2016 21:59 |
|
|
|
 |
|
radoslaw_kowalczyk72
|
Szczęść Boże. W swoim ostatnim poście na pytanie o Trójcę Świętą pisałem m.in. o jedności Trójcy Świętej w działaniu. W dzisiejszym poście powrócę do tego zagadnienia, a później odpowiem na zagadnienie posłań trynitarnych. Gdy chodzi o działanie zewnętrzne Trójcy Przenajświętszej-widzimy je w każdym najważniejszym momencie w dziejach świata czy Pana Jezusa. Stworzenie świata, Poczęcie Pana Jezusa, Jego Wcielenie, Przemienienie, Zmartwychwstanie jest przesiąknięte tajemnicą Trójcy Św. NIe chcę, aby dzisiejszy post był bardzo długi. Dlatego w dowód tego, co piszę zwrócę uwagę na dwa punkty w historii zbawienia: stworzenie i zmartwychwstanie. Rola Trójcy Świętej w stworzeniu. ,,Gdy więc Stwórca objawia się nam poprzez dzieła zrozumiałe dla umysłu, trzeba, byśmy umysłem wznieśli się ku Trójcy, której ślady dostrzegamy w stworzeniu"( św. Augustyn, O Trójcy Świętej, cyt.za: św. Jan Paweł II, Katechezy.Bóg Ojciec, Kraków-Ząbki 1999, str. 139). Stary Testament stwierdza: ,,Na początku Bóg satworzył niebo i ziemię"(Rdz 1, 1). W tym zdaniu zawarte są aż trzy stwierdzenia: akt stwórczy jest dziełem wiecznego Boga; tylko Bóg jest Stwórcą; całe stowrzenie zależy od Tego, który stwarza (por. KKK 290). Nowy Testament objawia, że Bóg dokonał aktu stwórczego przez swoje Słowo: ,,Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga i Bogiem było Słowo.(...).Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało"( J 1, 1.3). W następnych wersetach Ewangelii św. Jan precyzuje, że to Słowo ,,stało się ciałem i zamieszkało wśród nas. I oglądaliśmy Jego chwałę..."( J 1, 14). Św. Jan pisząc o Słowie (,,Słowo" z wielkiej litery)ma na myśli drugą Osobę Trójcy Świętej, czyli Syna Bożego, naszego Pana-Jezusa Chrystusa. Św. Paweł wyjaśnia: ,,On jest obrazem Boga niewidzialnego-Pierworodnym wobec każdego stworzenia (Kol 1, 15). Jak na początku wspomniałem, Stary Testament prześwituje prawdą o Trójcy Świetej. Już w opisie stworzenia w Księdze Rodzaju odnajdujemy wielokrotne określenie ,,Bóg rzekł" (por. rdz 1, 3.6.9.20), a przy opisie stworzenia człowieka podkreślając jeo godność: ,,A wreszcie Bóg rzekł:<<Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam>>"(Rdz 1, 26n). Bóg tutaj wyraża siebie w pierwszej osobie liczby mnogiej. Bóg przemawiał do ludzi, prowadził z nimi dialog ( i tak jest przez całą Biblię). W opisie stwarzania na samym początku czytamy też:,,...Duch Boży unosił się nad wodami" (Rdz 1, 2). Biblia już od samego początku mówi o obecności trzeciej Osoby Trójcy Świętej-Ducha Bożego w świecie:,,Stwarzasz je, gdy ślesz swego Ducha i odnawiasz oblicze ziemi" (Ps 104, 30). W Starym Testamencie Duch Boży jest przedstawiony symbolicznie przez tchnienie ust Bożych (por. św. Jan Paweł II, Chwała Trójcy Świętej w stworzeniu", Audiencja generalna, 26 stycznia 2000, w:www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/audiencje/ag_... Data wydruku: 2016-02-02 W sposób szczególny wskazuje na to opis stworzenia człowieka ( por. Rdz 2, 7). Rola Ducha Świętego ujawniła się szczególnie w Nowym Testamencie: ,,A Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu, On was wszystkiego nauczy i przypomni wam wszystko, co Ja wam powiedziałem"( J 14, 25n). Obietnica zesłania Ducha Świętego na Kościół spełniła się w dniu Pięćdziesiątnicy (por. Dz 2, 1-11). Tak więc stwórcze działąnie Syan I Ducha Świętego, zapowiadane w Starym Przymierzu, objawione w Nowym Przymierzu, jest ściśle zespolone z działaniem Boga Ojca. Stworzenie jest więc wspólnym dziełem Trójcy Świętej (por. KKK 292). Rola Trójcy Świętej w zmartwychwsataniu Pana Jezusa. Zmartwychwstanie jest transcendentnym wkroczeniem Boga w historię. W dziele zmartwychwstania uczestniczą wszystkie trzy Osoby Boskie. W Dziejach Apostolskich czytamy: ,,Bóg wskrzesił Go, zerwawszy więzy śmierci" (Dz 2, 24). Zmartwychwstanie dokonało się mocą Ojca (por. Rz 1, 3n; por.także: KKK 648). Ta moc Boża to Duch Świety. Jeśli zaś chodzi o samego Jezusa Chrystusa- zmartwychwstanie dokonuje się mocą Jego Boskiej natury (por. J 10, 17n; por. także: 1 Tes 4, 14). Teraz spróbuję wyjaśnić zagadnienie posłannictwa Osób Boskich. Tajemnica Trójcy Przenajświętszej jest przez człowieka poznawalna tylko przez wiarę, a została objawiona przez posłannictwo Trójcy Świętej. Dlatego charakterystycznymi momentami są: -pochodfznie jednej Osoby od drugiej; -posłannictwo zlecone jednej Osobie dla dokonania jakiegoś zbawczego zadania (np. odkupienia). O posłannictwie Osób Boskich świadczy Biblia. W Starym Testamencie Bóg np. posyłał proroków, w Nowym Testamencie Bóg posyła do nas Syna (por. Hbr 1, 1-3). W Ga 4, 4 czytamy, że gdy nadeszła pełnia czasu Bóg zesłał Syna swego Jednorordzonego zrodzonego z niewiasty. Inne fragmenty NT mówią np. o zadaniu sądzenia świata (por. J 5, 23), o posłannictwie Ducha Świętego (por. J 14, 26). Bóg Ojciec posyła, ale sam nie jest posłany (bo wtedy musiał by być jeszcze jakiś inny bóg). Syn Boży posyła (np. Ducha Świętego) i sam też jest posyłany (przez Ojca). Duch Święty jest posyłany, ale sam nie posyła (por. S.J.Stasiak, R.Zawiła, Abc teologii dogmatycznej. Notatki z wykładów ks.prof. Romana Rogowskiego, Oleśnica-Wrocław 1997, str. 213). Tak rozumiane posłannictwo opiera się na dwóch różnych płaszczyznach: 1. Płaszczyzna widzialna o charakterze: a) substancjalnym (czyli naturalnym) b) niesubstancjalnym. Posłannictwo widzialne i substancjalne (naturalne) jest włąściwe tylko Synowi Bożemu. Jest to Wcielenie i Odkupienie Syna Bożego. Zaś posłannictwo widzialne i niesubstancjalne (nzadprzyrodzoene, nadnaturalne) dokonuje się za pomocą znakó. Jest właściwe Duchowi Świętemu. Tak się objawił Duch Święty w czasie Chrztu Pana Jezusa (pod postacią gołębicy); w czasie Jego Przemienienia (pod postacią obłoku). Takim objawieniem jest też tchnienie Ducha Świętego ze słowami Pana Jezusa : ,,Weźmijcie Ducha Świętego..."(J 20, 22); wreszcie pod postacią ognistych języków w dniu Pięćdziesiatnicy (por. S.J.Stasiak, R.Zawiła, dz.cyt., str. 213). Druga płaszczyzna to płaszczyzna niewidzialna. Takie posłannictwo dokonuje się w człowieku odkupionym czyli usprawiedliwionym. Pan Jezus powiedział: ,,Jeśli kto Mnie miłuje, będzie zachowywał moją naukę, a Ojciec mój umiłuje go i przyjdziemy do niego i będziemy u niego przebywać" ( J 14, 23). Sens słów tych jest taki: kto zachowuje naukę Pana Jezusa i żyje nią, w nim mieszka cała Trójca Święta. Przypominanie i utrwalanie nauczania Pana Jezusa jest posłannictwem Ducha Świętego. To posłannictwo sprawia, że stajemy się świątynią Ducha Świetego (por. 1 Kor 3, 16). Sobór Watykański II stwierdza: ,,Spodobało się Bogu w swej dobroci i mądrości objawić siebie samego i ujawnić nam tajemnicę woli swojej (por. Ef 1, 9), dzięki której przez Chrystusa, Słowo Wcielone, ludzie mają dostęp do Ojca w Duchu Świętym i stają się uczestnikami Boskiej natury (por. Ef 2, 18; 2 P 1, 4)" ( Konstytucja dogmatyczna o Objawieniu Bożym ,,Dei verbum", nr.2, w: Sobór Watykański II, Konstytucje, dekrety, deklaracje, Kraków-Poznań 1967).
|
| So lip 30, 2016 16:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Szanowni eksperci od Trojcy Swietej...witam Was wszystkich...
Jestem oficjalnie katoliczka. Pojecia Trojcy nigdy nie rozumialam i nie rozumiem...a w zwiazku z tym nie jestem przekonana, ze pojecie istoty Boga jest warunkiem zycia wiecznego. Dla mnie Bog jest zrodlem Zycia i Milosci...To wszystko co czuje i wiem na ten temat. Wiara jest dla mnie czyms abstrakcyjnym, poniewaz nie pochodzi z mojego wnetrza (serca) lecz jest sugestia z zewnatrz...W moich relacjach z Bogiem nie mam zadnych posrednikow...Zycie szanuje jako najcenniejszy dar jaki posiadam i wiem, ze niczym sobie na ten dar nie zasluzylam...Nie osadzam i nie pouczam nikogo, bo wiem, ze zycie (jakiekolwiek) pochodzi z tego samego Zrodla co moje...Nie przeszkadza mi, ze kazdy idzie swoja droga...ze kazdy- tak jak ja- jest odpowiedzialny sam za swoje zycie...Narodziny i smierc naleza do zycia...Nie wiem co bedzie po smierci...Mysle, ze bedzie tak jak przed moimi narodzinami....czyli nie wiadomo co...ja w kazdym razie nie pamietam... Pozdrawiam wszystkich na tym forum
Ada
|
| So sie 06, 2016 15:54 |
|
|
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Ty masz dwie półkule mózgu, które zajmują się czymś innym, a mimo to masz jedną spójną świadomość i nie ma w tym żadnego problemu.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| So sie 06, 2016 19:24 |
|
 |
|
Askadtowiesz
|
adaBRD napisał(a): Jestem oficjalnie katoliczka. Pojecia Trojcy nigdy nie rozumialam i nie rozumiem... Z pojęciem Trójcy jest jak z fizyką kwantów. nikt nie rozumie, ale niektórzy przekanuja siebie i innech ze rozumieja, aby dobrze wypaść.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
| So sie 06, 2016 21:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Ty masz dwie półkule mózgu, które zajmują się czymś innym, a mimo to masz jedną spójną świadomość i nie ma w tym żadnego problemu. Wybacz, ale jakos nie widze zwiazku ...ani analogii z Trojca Swieta... Swiadomosc jest wyzej...mozg to tylko instrument...Im wyzsza swiadomosc tym lepszy uzytek robi ona zu mozgu...Mozg sluzy swiadomosci do tworzenia i budowania roznych rzeczy na Ziemi...W Niebie nie jest potrzebny...A Trojca znaczy rownosc...uczylam sie na religji...ale i tak nie nadazam ...
|
| So sie 06, 2016 21:50 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Bóg jest jeden. Ma jedną wolą. A trzy Osoby Boskie są wynikiem decyzji Boga, który chce działać właśnie poprzez trzy Osoby, które zajmują się swoimi funkcjami. Najprawdopodobniej chodzi o to, że z jakichś powodów tak jest najlepiej dla świata i ludzi.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| So sie 06, 2016 22:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
adaBRD napisał(a): ale i tak nie nadazam ... A musisz za wszystkim nadążyć? Nie możesz po prostu uwierzyć? adaBRD napisał(a): uczylam sie na religji Uczyłaś się na matematyce o nieskończoności. Rozumiesz ją? Potrafisz sobie wyobrazić? Nie? Wierzysz, że istnieje? Jeśli tak, to znaczy, że po prostu przyjęłaś do wiadomości. Przyjmij więc do wiadomości istnienie Trójcy Świętej, bo to jest największa tajemnica i nie da się jej zrozumieć. Mozna probować porównać z idealnym małżeństwem, ktore we wszystkim jest zgodne, odgaduje potrzeby, zamiary współmałżonka, żona współdziała we wszystkim z mężem, a mąż z zoną itp., ale to jest bardzo nieudolne porównanie.
|
| So sie 06, 2016 22:19 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Bóg jest jeden. Ma jedną wolą. A trzy Osoby Boskie są wynikiem decyzji Boga, który chce działać właśnie poprzez trzy Osoby, które zajmują się swoimi funkcjami. Najprawdopodobniej chodzi o to, że z jakichś powodów tak jest najlepiej dla świata i ludzi. Sorry, mnie to nie przekonuje, bo jest nielogiczne. Ale nie mam problemu z tym, ze Ty w to wierzysz. Mysle, ze Bogu nie zalezy na tym abysmy mysleli o nim jako o Trojcy ...czy w jakis inny szczegolny sposob...Dla mnie Bog to Milosc...Madrosc...Harmonia...Piekno...Jesli moj Bog, ten Jedyny , od ktorego wszystko pochodzi jest Trojca Swieta to okay...Mnie to w niczym nie przeszkadza...kto powiedzial, ze musze wszystko rozumiec...?
|
| So sie 06, 2016 22:23 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): adaBRD napisał(a): ale i tak nie nadazam ... A musisz za wszystkim nadążyć? Nie możesz po prostu uwierzyć? adaBRD napisał(a): uczylam sie na religji "Uczyłaś się na matematyce o nieskończoności. Rozumiesz ją? Potrafisz sobie wyobrazić? Nie? Wierzysz, że istnieje? Jeśli tak, to znaczy, że po prostu przyjęłaś do wiadomości. Przyjmij więc do wiadomości istnienie Trójcy Świętej, bo to jest największa tajemnica i nie da się jej zrozumieć. " Wiesz, dla mnie matematyka to logika...w matematyce nie ma tajemnic...Nieskonczonosc w matematyce jest logiczna...jestem w stanie objac to pojecie wlasnym rozumem... Natomiast pojecie Trojcy do mnie nie trafia...Nie w znaczeniu Boga...Oczywiscie mozna probowac uwierzyc w Trojce...ale to juz inna sprawa. Moje relacje z Bogiem opieram na tym, co czuje...co przemawia do mojego serca...A wiara w Trojce jakos do mnie nie przemawia... "Mozna probować porównać z idealnym małżeństwem, ktore we wszystkim jest zgodne, odgaduje potrzeby, zamiary współmałżonka, żona współdziała we wszystkim z mężem, a mąż z zoną itp., ale to jest bardzo nieudolne porównanie. Ja nie znam idealnych malzenstw...wiec nawet nie moge tych dwoch spraw porownac.
|
| So sie 06, 2016 22:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
adaBRD napisał(a): Ja nie znam idealnych malzenstw...wiec nawet nie moge tych dwoch spraw porownac. Bo idealnych nie ma i tu potrzebna jest wyobraźnia na przykładzie bardzo zgodnego małżenstwa.
|
| So sie 06, 2016 23:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Helenka napisał(a): adaBRD napisał(a): Ja nie znam idealnych malzenstw...wiec nawet nie moge tych dwoch spraw porownac. Bo idealnych nie ma i tu potrzebna jest wyobraźnia na przykładzie bardzo zgodnego małżenstwa. Wyobraznia to fikcja...fantazja..Mam wiec sobie wyobrazic, a potem uwierzyc w to, co sobie wyobrazilam ...? Nie, na takiej podstawie nie moge opierac moich relacji z Bogiem. Dla mnie Bog to cos wiecej niz wytwor wyobrazni.
|
| So sie 06, 2016 23:39 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
adaBRD napisał(a): Wyobraznia to fikcja...fantazja..Mam wiec sobie wyobrazic, a potem uwierzyc w to, co sobie wyobrazilam ...?
Nie, na takiej podstawie nie moge opierac moich relacji z Bogiem.
Dla mnie Bog to cos wiecej niz wytwor wyobrazni. Nic nie zrozumiałaś i chyba nie rozumiesz w jakim celu można używac wyobraźni, bo to niekoniecznie fantazja. Wyobraźnia to tez zycie. Bez wyobraźni nie tylko byłoby szare, ale i bardzo niebezpieczne. Chciałam Ci tylko przyblizyć jak wyglądaja relacje Osób Boskich w Trójcy Świetej. To po prostu bezgraniczna miłość.
|
| So sie 06, 2016 23:47 |
|
|
|