Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 17, 2025 2:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
adaBRD napisał(a):
Ale moze lepiej troche poczekac az emocje opadna...?

Twoje emocje w zetknięciu z krytyką lub podważaniem Twoich twierdzeń? No to czekaj aż opadną.

Jeśli twierdzisz, że z Biblii nie wynika nic o Trójcy, to znaczy, że mało wiesz.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD ... rojca.html

adaBRD napisał(a):
Ja nie potrzebuje ksiedza, zeby mi tlumaczyl boskie przeslanie, ktore jest skierowane bezposrednio do mnie. Sama umiem czytac i myslec.

Czy twierdzisz, że nie korzystałaś z żadnego źródła, które pomagałoby w zrozumieniu Pisma?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt sie 09, 2016 22:48
Helenko, Jesli chodzi o ten link, to jeszcze nie zdazylam go otworzyc . Jak przeczytam to wypowiem sie czy uwazam te zasady za wlasciwe czy nie. Ale do czego potrzebna ci moja opinia ...?...Jesli ty uwazasz, ze sa dobre to tak jest. Kazdy ma swoje zasady. Ja tez mam swoje i sa dobre.

A co do autorytetow to ich naprawde nie potrzebuje. Jestem czlowiekiem wolnym .

A wyksztalceniem nie bede sie chwalic, bo to niechrzescijanskie. Byloby mi przykro bardzo, gdybym zauwazyla, ze popadasz np. w kompleksy.

Skoncentrujmy sie lepiej na prawdziwosci dogmatu o Trojcy Swietej..

Wt sie 09, 2016 22:54
Soul33

adaBRD napisał(a):
Ja nie potrzebuje ksiedza, zeby mi tlumaczyl boskie przeslanie, ktore jest skierowane bezposrednio do mnie. Sama umiem czytac i myslec.

Czy twierdzisz, że nie korzystałaś z żadnego źródła, które pomagałoby w zrozumieniu Pisma?

Oczywiscie , ze korzystalam z bardzo wielu zrodel...i nadal to robie...
Ale ksiezy do pomocy czytania i rozumienia nie potrzebuje, bo ci wielebni, do ktorych mam dostep poddali sie bez walki i bardzo ich szanuje za uczciwosc. Do dzisiaj mamy super uklady, a w zeszlym roku poprosili mnie, zebym przygotowala grupe dzieci do Komunii...To bylo dla mnie prawdziwe wyzwanie... Zaryzykowalam i udalo sie...Ale o Trojcy nie bylo ani slowa.

Wt sie 09, 2016 23:19
Soul33
Jeśli twierdzisz, że z Biblii nie wynika nic o Trójcy, to znaczy, że mało wiesz.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD ... rojca.html

Ten wywiad z OP jest naprawde na poziomie. OP jest dyplomata. Ma z pewnoscia wziecie u studentow...
Merytorycznie nic tam nie bylo...a nawet jak bylo to do mnie nie trafilo...Stwierdzilam natomiast, ze niektorzy z forum poslugiwali sie wypowiedziami tegoz OP jakby to byly ich wlasne wypowiedzi...To plagiat przeciez...

Najbardziej podoba mi sie ostatnie zdanie wywiadu, gdzie OP cytuje Swietego,chyba Augustyna...Mowi, ze Trojce mozna pojac, jak sie ma w sobie Milosc...czy jakos tak...Tak sobie mysle, ze milosc mam, to moze kiedys i Trojce zrozumiem...kto to wie...? Niezbadane sa przeciez wyroki Boze...

Śr sie 10, 2016 0:06
Helenka

Tu masz zasady interpretacji Biblii:
http://katechetyka.diecezja.opole.pl/le ... nterpr.htm

Helenko,zasady interpretacji Bibli, przedstawione w podanym przez ciebie materiale dowodowym i zatwierdzone powaga komisji papieskiej, uwazam za standardowe " pranie mozgu."

Śr sie 10, 2016 0:29
adaBRD napisał(a):
A wyksztalceniem nie bede sie chwalic, bo to niechrzescijanskie. Byloby mi przykro bardzo, gdybym zauwazyla, ze popadasz np. w kompleksy.

Bez obaw. Nawet jeśli masz doktorat, to nie wpędzisz mnie w kompleksy, ale po stylu Twoich postów i języka nie sądzę, abyś miała ten tytuł.
adaBRD napisał(a):
Helenko,zasady interpretacji Bibli, przedstawione w podanym przez ciebie materiale dowodowym i zatwierdzone powaga komisji papieskiej, uwazam za standardowe " pranie mozgu."

I tym oto wpisem potwierdziłaś swoją ignorancję i upewniłaś mnie, że nie ma mowy o żadnych kompleksach z mojej strony. Dlaczego? Pod tym linkiem są zasady literackie stosowane przez filologów w interpretacjach wszystkich dzieł literackich, także świeckich. Skoro uważasz je za pranie mózgu, to wybacz, ale Twoje tytuły nic nie znaczą, a wiedza jest na poziomie najwyżej gimnazjum. Znam kilku absolwentów tzw. sorbony czyli uczelni powstałych dla kasy, bez żadnego poziomu. To tak gwoli wyjasnienia, co to takiego sorbona, gdybyś nie wiedziała.

Śr sie 10, 2016 7:16
adaBRD napisał(a):
za standardowe " pranie mozgu."

Najwyraźniej nie masz pojęcia na czym polega pranie mózgu i do głowy nie przyszło, aby wygooglać:
http://www.psychologia.edu.pl/czytelnia ... owski.html
Zwyczajne podanie informacji, w dodatku w punktach, nie jest praniem mózgu.

Śr sie 10, 2016 7:42

Soul33 napisał(a):
Korzystając z tego samego przykładu, człowiek włada przestrzenią w tym sensie, że może się po niej przemieszczać.

Bynajmniej, to nie jest władanie, tylko podporządkowanie.

Soul33 napisał(a):
Po prostu Bóg żyje w innym sensie niż życie w świecie materialnym. Według bardziej ogólnej definicji.

A jaka to jest ta bardziej ogólna?

Helenka napisał(a):
Może, ale musiałby przestać być doskonały, bo raczej doskonałości nie da się udoskonalić :? Bóg jest pełnią. Czy pełnię można bardziej wypełnić?

Skąd wiesz, że doskonałość polega akurat na statycznosci, a może właśnie na (niepodległej czasowi) zmienności?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sie 10, 2016 8:30
JedenPost napisał(a):
Skąd wiesz, że doskonałość polega akurat na statycznosci, a może właśnie na (niepodległej czasowi) zmienności?

A niby w jakim kierunku miałaby ta zmienność iść? Statyczność wynika z logiki.

Śr sie 10, 2016 8:32

Helenka napisał(a):
A niby w jakim kierunku miałaby ta zmienność iść? Statyczność wynika z logiki.

W kierunku wiecznosci rzecz jasna :-D Czemu wynika z logiki? Nie możemy badać Boga, ale obserwujemy świat, który jest dynamiczny. Czemu miałby być akurat skrajnym przeciwieństwem Boga?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr sie 10, 2016 8:36
JedenPost napisał(a):
W kierunku wiecznosci rzecz jasna

A czym jest wieczność, Twoim zdaniem? Jaka jest: w czasie, ponad czasem?
JedenPost napisał(a):
Czemu wynika z logiki? Nie możemy badać Boga, ale obserwujemy świat, który jest dynamiczny. Czemu miałby być akurat skrajnym przeciwieństwem Boga?

To, że Bóg jest doskonały, jest doskonałą Miłością, wynika z Biblii (także otaczający nas świat). Czy świat jest skrajnym przeciwieństwem Boga? Bóg stworzył świat i dał człowiekowi wolną wolę. To, że świat nie jest taki jak Bóg, wróć, nie jest podobny do Boga jest konsekwencją tejże wolnej woli.

Śr sie 10, 2016 8:46
Helenko, Informacje w punktach podane przez ludzi, znajacych sie na rzeczy, sa i pozostana informacjami.Niezaleznie od tego,czy swieckie czy tez jakiekolwiek inne. Sama ciagle korzystam z przeroznych zrodel informacji. Problem polega na tym, kto i jak robi uzytek z tych informacji.
Ja nie krytykuje informacjii jako takich, lecz "zasady interpretacji Biblii" zawartych w tym linku, opracowanych przez KK, z wykorzystaniem tychze informacji. KK , jak wynika z tego linku szkoli nawet specjalnych ludzi, ktorzy nadzoruja edukacje biblijna swoich wiernych.

KK dziala autorytatywnie. To dyktatura per exscelence.

Jesli tego nie widzisz, to znaczy, ze w twoim przypadku zastosowano te zasady i efekt zamierzony zostal osiagniety.

Jesli ci z tym dobrze to w porzadku. Ja cie nie oceniam. To przeciez tylko i wylacznie Twoja sprawa.

Śr sie 10, 2016 10:34
Była mowa o praniu mózgów. Stwierdziłaś to autorytatywnie, a więc pora udowodnić, że jest tym w istocie. Bo żadna informacja praniem mózgu nie jest (chyba, że udowodnisz, że jest).
Informacja jest informacją, a czy ktoś z niej skorzysta czy tez nie, to już jego sprawa. Albo będzie dążył do wiedzy, albo pozostanie ignorantem.
adaBRD napisał(a):
Ja nie krytykuje informacjii jako takich, lecz "zasady interpretacji Biblii" zawartych w tym linku, opracowanych przez KK, z wykorzystaniem tychze informacji. KK , jak wynika z tego linku szkoli nawet specjalnych ludzi, ktorzy nadzoruja edukacje biblijna swoich wiernych.

Możesz zawsze to sprawdzić z "cywilnymi" informacjami dotyczącymi interpretacji dzieł literackich. Nie sprawdzisz? Pewnie, ze nie, bo Twoim celem jest pomówienie KK o fałszerstwo.
Cytuj:
KK dziala autorytatywnie. To dyktatura per exscelence.

Proszę o dowód.
Cytuj:
Jesli tego nie widzisz, to znaczy, ze w twoim przypadku zastosowano te zasady i efekt zamierzony zostal osiagniety.

Jesli ci z tym dobrze to w porzadku. Ja cie nie oceniam. To przeciez tylko i wylacznie Twoja sprawa.

Ode mnie wymagano i nadal wymaga sie myslenia, a nie slepej wiary w cokolwiek. Tym rózni sie KK odsekt, że nie ma tu prania mózgów.

Śr sie 10, 2016 10:49
Helenko, spokojnie...
Zle emocje pozbawiaja cie kontroli nad tym co piszesz...Przeczytaj jeszcze raz uwaznie, co napisalas, bo to sie ma nijak do tego , co ja napisalam...nie na temat piszesz ...maslo maslane...

No i mam nadzieje, ze ten link o praniu mozgu sama dokladnie przeczytalas, zanim mi go polecilas. Dokladnie tak wyglada pranie mozgu. KK robi to w "bialych rekawiczkach"

Przeanalizuj wszystko jeszcze raz.

PS
Forum dyskusyjne nie jest sala sadowa, lecz miejscem wymiany pogladow...
Dlaczego wiec skaczesz mi do oczu i kazesz cos udowadniac...Przeciez my sie tu nie procesujemy, tylko rozmawiamy...Ja cie o nic nie oskarzylam, wiec nie zamierzam ci nic udowadniac...okay...?

Sama sobie udowodnij jesli masz taka potrzebe.

Śr sie 10, 2016 11:14
Poproszę o dowody (już dla innych). Kolejne inwektywy niczego nie zmienią. Oszczerstwa powtarzane nawet milion razy nie stana się prawdą.
Żyj w swoim matrixie. Z mojej strony EOT.

Śr sie 10, 2016 11:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 114  Następna strona