Autor |
Wiadomość |
Pharisee
|
Objawienia prywatne
Cytuj: Tłumy pielgrzymów z całego świata przybywają codziennie do miejsc najsłynniejszych objawień prywatnych. Każde doniesienie o kolejnych objawieniach wzbudza ogromne zainteresowanie mediów. Wielu wizjonerów szybko gromadzi wokół siebie wiernych wyznawców. Brzmi to niewiarygodnie, ale tylko w latach 1933-1989 naliczono w Kościele katolickim aż 366 objawień przypisywanych samej tylko Matce Bożej. Objawienia wzbudzają wielkie zainteresowaia, a co wy sądzicie na ten temat Czy objawienia są dla nas potrzebne Większość na ten temat znajdziesz tu a takrze opisy do podanych poniżej objawień Cytuj: Objawienia w katolicyzmie Uznane przez Kościół Guadalupe La Salette Lourdes Prostyń Banneux Fatima Cudowny Medalik Zeitoun Beauraing Licheń Akita Gietrzwałd Kibeho Knock Paray-le-Monial Pontmain Tre Fontane Heede Soufanieh Warszawa-Siekierki
Nie uznane przez Kościół Oława Garabandal Nowra Chotyniec, Okonin, Wykrot Bayside Medjugorie Amsterdam Maria Valtorta Felicja Kozłowska Tolkmicko El Escorial Okołowice Naju Montichiari i Fontanelle Ghiaie di Bonate Sopra Gabriele Bitterlich
Objawienia w innych religiach Ahmedijja Vassula Ryden Grigorij Rasputin
|
Śr lut 18, 2004 11:57 |
|
|
|
|
Gepardzica
Dołączył(a): Wt wrz 02, 2003 10:47 Posty: 33 Lokalizacja: Wołów, Dolnośląskie
|
_________________ Misericordias Domini in aeternum cantabo.
Mozilla PL
|
Śr lut 18, 2004 12:13 |
|
|
cieplutki
|
Uważam,że Objawienia uznane przez Kościół są wspaniałym Orędziem Woli Bożej w tych trudnych czasach.
Jeśli usłyszałem,że w objawieniach np. książki PASJA
viewtopic.php?t=670
Wolą Bożą jest rozważać Mękę Pańską to staram się teraz na tym skupić.
Widzę,że nie jest to niepotrzebne.Rozważając ją,czuję się bardziej ogarnięty Miłością Bożą...która zaprowadziła JEZUSA na krzyż.
Jestem sceptykiem co do Objawień.
Wolę się najpierw upewnić.
Co do PASJI nie mam żadnych zastrzeżeń..
Z Bogiem
|
N lut 29, 2004 14:59 |
|
|
|
|
Wojtek37
|
Nie ma co się za bardzo podniecać objawjeniami prywatnymi, skoro nie zna się Boiblii i nie umie się ustosunkować w kwestiach apologetycznych, kiedy inni Katolikom wytykają właśnie ignorancję w dziedzinie swojej wiary opartej na Biblii.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Śr mar 03, 2004 19:57 |
|
|
cieplutki
|
Jaką mamy pewność,że są nieprawdziwe?
Z Bogiem
|
Cz mar 04, 2004 12:37 |
|
|
|
|
godunow
|
cieplutki napisał(a): Jaką mamy pewność,że są nieprawdziwe?
Z Bogiem
A jaką mamy pewność ze są prawdziwe..?
Pozdrawiam
|
Cz mar 04, 2004 13:02 |
|
|
cieplutki
|
godunow napisał(a): cieplutki napisał(a): Jaką mamy pewność,że są nieprawdziwe?
Z Bogiem A jaką mamy pewność ze są prawdziwe..? Pozdrawiam
WIĘC DLACZEGO JE NEGUJEMY?
Z BOGIEM
|
Pt mar 05, 2004 11:54 |
|
|
Wojtek37
|
Bracie cieplutki, a gdzie KRzK w swoich dokumentach mówi iż mamy wierzyć w "objawienie prywatne"? Podaj link jeśli takowy znajdziesz. Bo mnie się wydaje że Objawienie są dla Katolików zawarte w Pismach ST i NT !, a nie w prywatnych objawieniach.
Jak sama nazwa wskazuje na wąski odbiór odbiorców, nie to co Biblia, która tyczy się całości ludzkości.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
So mar 06, 2004 14:23 |
|
|
cieplutki
|
Brachu!
Na pytanie:
Cytuj: Bracie cieplutki, a gdzie KRzK w swoich dokumentach mówi, iż mamy wierzyć w "objawienie prywatne"?
Odpowiem pytaniem:
A gdzie zakazuje w nie wierzyć?
Z Bogiem.
|
So mar 06, 2004 16:25 |
|
|
cieplutki
|
Zacytuję cytat z objawień :
Cytuj: "Jedna godzina rozważania Mojej bolesnej Męki większą zasługę ma aniżeli cały rokbiczowania się aż do krwi;rozważanie moich bolesnych ran jest dla Ciebie z wielkim pożytkiem,a Mnie sprawia wielką radość" Słowa JEZUSA do Św.S.Faustyny Kowalskiej,Dz.369
Czy jest tu coś niezgodnego z PRAWDĄ?
A może jest to kłamstwem?
Tak się składa,że to mnie jeszcze bardziej zbliżyło do Miłości Bożej.
Z Bogiem.
|
So mar 06, 2004 16:28 |
|
|
cieplutki
|
Każdy z posłania Bożego Egzorcysta mówi,że
szatan nie może mówić o Miłosierdziu Bożym
Więc dlaczego ja miałbym podejrzewać Siostrę Faustynę Kowalską
o wariactwo i omamy?
Bracie Gudonow,co myślisz o tym?
Widzę,że zrezygnowałeś z odpowiedzi na powyższe..Czemu?
Z Bogiem
_________________ www.youtube.pl/wilczeoko69
|
Cz kwi 15, 2004 13:06 |
|
|
Agatka
|
Uważam, że Objawienia sa bardzo ważne, gdyz podtrzymują w ludziach ducha wiary, a cóż bez wiary warte życie?
_________________ słowa są dla mnie ważne, jestem w połowie drogi:)))
|
Pt kwi 16, 2004 15:06 |
|
|
cieplutki
|
Mi się wydaje,że Bracia Protestanci z wrodzonego sceptyzmu nie
chcą poznać PRAWDY na temat objawień...
Mają swoje powody-rozumiem je...
Ale zamknięcie się na Prawdę nie jest chyba dobrą Drogą...
Nikt jeszcze z braci "biblijnie wierzących" nie odpowiedział
mi na pytanie-konkretnie-które zadaję zawsze przy tej okazji:
Cytuj: Jaką mamy pewność,że objawienia są nieprawdziwe?
Często spotykam się z odpowiedziami: pochodzą od demonów.
Hmm...zgodzę się,że tak może być...ale czy zawsze?
Nie.
Z Bogiem.
|
Pt kwi 16, 2004 18:36 |
|
|
cieplutki
|
Gudonow...Bracie Biblijnie Wierzący-
jako przedstawiciel Protestantów...
mam nadzieję,że odpowiesz na powyższe.......
Pozdrawiam
|
Pt kwi 16, 2004 18:38 |
|
|
godunow
|
Witaj Bracie Cieplutki
Cieplutki napisał Cytuj: Mi się wydaje,że Bracia Protestanci z wrodzonego sceptyzmu nie chcą poznać PRAWDY na temat objawień... Widzisz Bracie co tobie wydaje się ewidentną prawdą . Innym ta prawdą może nie być.. Sama nauka KRK w tym względzie nie nakazuje nikomu wierzyć w objawienia a prywatne.. Czyli interpretacja dowolna .. Tak ja to rozumiem .. Cieplutki napisał Cytuj: Ale zamknięcie się na Prawdę nie jest chyba dobrą Drogą... A może jest to nasze otwarcie się naprawdę ..? Zauważ cudów objawień prywatnych poza katolicyzmem raczej nie spotykamy ? Ciekawe dlaczego?? Cieplutki napisał Cytuj: Nikt jeszcze z braci "biblijnie wierzących" nie odpowiedział mi na pytanie-konkretnie-które zadaję zawsze przy tej okazji:
Cytat: Jaką mamy pewność,że objawienia są nieprawdziwe?
Do wielu takich objawień mam wątpliwości .. i Tyle Np. siostra Faustyna to kobieta chora psychicznie miała urojenia wzięto to za cuda nie widy.. I tyle przykłady można mnożyć..
Co prawda Bóg i w dzisiejszych czasach Czyni cuda jak 2000 lat temu tyle tylko że nie w wymiarze pokazowym celebry jak to ma miejsce w wielu przypadków cudów i tych że objawień prywatnych .. Czy objawień maryjnych.. A zwłaszcza te ostatnie są mocno kontrowersyjne nawet wśród samych katolików..
A że nie brakuje ludzi nawiedzonych a zwłaszcza w Polsce . To taki piękny kraj
Reasumując Bracie Cieplutki . Nie ma obowiązku wierzyć w nic innego tylko w to co nam przekazali Ewangeliści ..A cuda zostawmy tym w co chcą w nie Wierzyc..
Pozdrawiam Serdecznie
|
So kwi 17, 2004 17:54 |
|
|
|