|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Problem dotyczący seminarium...
Autor |
Wiadomość |
jasiek747
|
 Problem dotyczący seminarium...
Witam mam prośbę do Ludzi Duchownych i zainteresowanych... Mam 19 lat złożyłem dokumenty do Seminarium , lecz boję się strasznie że się nie dostanę poniewż mam Egzaminy i rozmowy 31 Lipca których mogę nie przejść. Co mógłbym zrobić w takiej sytuacji w której bym się nie dostał. A pragnę służyć Panu Bogu w takim właśnie stanie, stanie kapłańskim...
Proszę o pomoc.
_________________ Daruuu
|
Cz lip 19, 2007 7:48 |
|
|
|
 |
stern
|
 Re: Problem dotyczący seminarium...
jasiek747 napisał(a): Witam mam prośbę do Ludzi Duchownych i zainteresowanych... Mam 19 lat złożyłem dokumenty do Seminarium , lecz boję się strasznie że się nie dostanę poniewż mam Egzaminy i rozmowy 31 Lipca których mogę nie przejść. Co mógłbym zrobić w takiej sytuacji w której bym się nie dostał. A pragnę służyć Panu Bogu w takim właśnie stanie, stanie kapłańskim... Proszę o pomoc.
1. Czy jest gdzieś napisane, że po 1szej odmowie nie można się ubiegac o przyjęcie nigdy więcej?
2. Modlitwa jest dobra na wszystko;
3. Jeśli masz być kapłanem i chcesz tego, to zapewne nim będziesz. A czas poza Seminarium też może ubogacać do przyszłej pracy kapłańskiej.
|
Cz lip 19, 2007 10:05 |
|
 |
jasiek747
|
czyli pozostaje mi ubieganie sie w kolejnych latach?
_________________ Daruuu
|
Cz lip 19, 2007 10:31 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
Hmm... a dlaczego zakładasz, że się nie dostaniesz? Podstawową wiedzę z zakresu teologii pewnie masz, w Piśmie Świętym jako tako się orientujesz, od herezji jesteś daleki więc powiedz dlaczego mieliby Cię nie przyjąć? Poza tym nawet jeśli z egzaminu nie najlepiej Ci pójdzie to przecież masz jeszcze rozmowę, która nie jest już sprawdzaniem wiedzy a poznaniem Twoich motywacji - jeśli one są prawdziwe to nie widzę dlaczego miałbyś się nie dostać. Maturę chyba masz?
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Cz lip 19, 2007 10:42 |
|
 |
jasiek747
|
matur zdałem przecież to jest wymagane... ale boję się strasznie kiedy składałem dokumenty ksiądz Prefekt powiedział że liczba miejsc jest ograniczona. A kleryk z mojej Parafii powiedział że w tym roku nie bedzie tak łatwo w latach ubiegłych się dostać .... Strasznie się boję
_________________ Daruuu
|
Cz lip 19, 2007 10:53 |
|
|
|
 |
goostaf
|
Strachy na lachy.
Z doświadczenia wiem że do seminarum dostają się praktycznie wszycy, choćby nie wiem jak niepojęt(n)ymi nieukami byli.
Gorzej jeśli chodzi o wytrwania w seminarium.
Głowa do góry!
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Cz lip 19, 2007 11:01 |
|
 |
jasiek747
|
dzięki ale boję się troch jeżeli ktoś chce może wejść na strone www i zobaczyć warunki przyjęcia....
wsd.siedlce.pl
_________________ Daruuu
|
Cz lip 19, 2007 11:05 |
|
 |
zielona_mrowka
|
Ja bardzo przepraszam ale bądz facetem, miej jaja a nie panikuj! Bo to co tutaj uskuteczniasz jest załamujące. Na stronie można przeczytać:
Cytuj: Egzamin będzie polegał na napisaniu pracy pisemnej na temat jednego wybranego dokumentu, spośród następujących:
1. adhortacja apostolska Jana Pawła II "Ecclesia in Europa", 2. list apostolski Jana Pawła II "Novo millennio ineunte", 3. adhortacja apostolska Benedykta XVI "Sacramentum caritatis", 4. encyklika Benedykta XVI "Deus caritas est", 5. Ogólne Wprowadzenie do Mszału Rzymskiego.
Więc o co chodzi? Masz jeszcze 2 tygodnie, przeczytaj sobie "sacramentum caritatis" i opracuj temat. Egzamin jest banalny w porównaniu do tego, który miałam na studia teologiczne (a ten mój też nie był najtrudniejszy)... I chyba muszę się w całości zgodzić z Goostafem jeśli chodzi o niepojętość...
Bierz się do roboty i nie narzekaj, że masz trudno. Bo jeśli boisz się tak prostego egzaminu to będziesz musiał naprawdę ciężko pracować przez pierwsze lata....
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Cz lip 19, 2007 11:18 |
|
 |
jasiek747
|
Wybrałem Ogólne wprowadzenie do mszału Rzymsko-Katolickiego łatwo się mówi miej... gorzej się opanować!!!!
_________________ Daruuu
|
Cz lip 19, 2007 11:24 |
|
 |
stern
|
jasiek747 napisał(a): Wybrałem Ogólne wprowadzenie do mszału Rzymsko-Katolickiego łatwo się mówi miej... gorzej się opanować!!!!
Nie mnei oceniać Twoje motywacje, ale
chcesz być przewodnikiem ludzi, wskazywać im drogę, a jednoczesnie wzdragasz się przed solidnym opanowaniem materiału  ??
Co to dla Ciebie znaczy: "chcę być kapłanem"?
|
Cz lip 19, 2007 11:49 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
W seminarium nie jestem, ale swego czasu bardzo poważnie byłem na to na stawiony. Ale kleryków znam wielu, mam w jednym seminarium sporo znajomych.
Nie wiem, jak jest gdzie indziej - ale w seminarium, o którym mówię, generalnie nie było większych problemów na egzaminie. Jeśli znasz podstawy prawd wiary, nauki Kościoła - nie powinieneś mieć problemów, po niewielkim przygotowaniu.
Na marginesie - jeśli by Ci się nie udało - z tego, co wiem, inaczej wygląda rekrutacja do seminariów zakonnych, podobno "łatwiej" jest się tam dostać.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N lip 22, 2007 17:37 |
|
 |
PianticeLLa
|
Już Ty się siedleckiego seminarium nie bój!
Masz na zachętę:
Rybacy ludzi cz. 1
Rybacy ludzi cz. 2
_________________ "Wielki wstyd dla nas, że święci dokonywali wielkich dzieł, a my chcemy otrzymać chwałę i cześć, opowiadając o nich" (św. Franciszek z Asyżu)
|
Pt lip 27, 2007 17:18 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|