Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 08, 2025 13:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Służba wojskowa , a zgromadzenie zakonne 
Autor Wiadomość

Post Służba wojskowa , a zgromadzenie zakonne
Mam pytanie jak ktoś od razu po szkole wstępuje do zakonu co z służbą wojskową ?? ?

Cz paź 04, 2007 18:27
Zobacz profil WWW

Z tego co mi wiadomo nie odbywa się ale na komisje i tak iść musisz ;P

Pozdrawiam ;)

Cz paź 04, 2007 21:01

Również jestem zdania, że idziesz normalnie na komisję, masz przyznaną kategorię, ale nie musisz przechodzić szkolenia.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So paź 06, 2007 9:43
Zobacz profil WWW
Idziesz na Komisję i dostajesz kategorię ZDŻZ (Zdolny Do Życia Zakonnego) :D
Jako nowicjusz dostaniesz taka wyćwikę, że dzisiejsza 9-miesięczna służba to przy tym zwykłe przedszkole :D

So paź 06, 2007 17:03

Hmm... profos spokojnie ;) z tego co się orientuję to zakonnicy (klerycy rzecz jasna z samego faktu studiowania) w obecnych czasach nie idą do wojska. Nie wiem jak to dokładnie formalnie jest załatwiane, ale wycisku nie dostają w koszarach ;)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

So paź 06, 2007 20:11

Zgadza się :D W koszarach obecnie nie dostaje się wycisku, bo to śmieszna służba trwająca 9-miesięcy. Co do nowicjatów, czy też pierwszorocznych seminarzystów, to cosik mi się wydaje, że jako "koty" dostają odpowiedni wycisk :D Nie mam oczywiście na myśli chorych form "fali", bo to jest zwyrodnienie !
Jednak "koty" niezależnie od tego gdzie przyjdą muszą na początku wiedzieć, że są tylko "kotami" i ktoś musi te kibelki sprzątać :D
Tak samo jest gdy przyjdziesz do pracy jako "nowy". Na początku obładują cię tyloma obowiązkami, ze chce ci sie płakać i dopóki nie poznasz zasad będziesz "jucznym zwierzakiem" :D

So paź 06, 2007 20:31
mówisz w koszarach nie ma wycisku ? a fala? moj znajomy ma takie slady po biciu że masakra? wstyd te nasze wojsko nic wiecej ...banda degenruchów !! jak mozna kogoś z taboreta bić ...

So paź 06, 2007 22:06
oczywiscie bez urazy nie mowie że wszędzie tak jest i wszyscy sa tacy !! ale zawsze sie znajdzie banda aspołeczników!

So paź 06, 2007 22:08
Oki, to teraz na poważnie, bo sam to przerabiałem. W czasie pobytu dostaje się wezwanie do wojska, idzie na komisję, daje papierek od przełożonych i dostaje się odroczenie albo na rok albo na więcej lat (to może też zależeć od kolejnego podejścia). Jak już jest się po ślubach wieczystych to już najprawdopodobniej (bo już akurat tego nie przerabiałem), zostaje się przeniesionym do rezerwy. I koniec pieśni. Jeszcze jakieś pytania?

N paź 07, 2007 1:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]