|
|
|
Czy badać kandydatów do seminarium?
Autor |
Wiadomość |
MK
|
Gość1 napisał(a): badania/testy są i będą
Być powinny, to oczywiste, a czy są? Mnie nie badali. Badania "psychologiczne" ograniczyły się do: "pokaż język" 
_________________ Internet się zmienia, nadchodzi Muczacza
|
So paź 13, 2007 13:29 |
|
|
|
 |
Gość1
|
MK napisał(a): Mnie nie badali. Badania "psychologiczne" ograniczyły się do: "pokaż język" 
a kiedy to było?
szanujące się seminarium woli zainwestować w test niż mieć potem problemy
może masz język szerszy niż plecy 
|
So paź 13, 2007 13:49 |
|
 |
MK
|
Gość1 napisał(a): a kiedy to było? szanujące się seminarium woli zainwestować w test niż mieć potem problemy
Rok temu.
Jeśli ktoś ma jakieś problemy to itak po roku to wyjdzie, w seminarium jest się pod całodobową obserwacją, trudno jakieś odchyły zatuszować 
_________________ Internet się zmienia, nadchodzi Muczacza
|
So paź 13, 2007 16:34 |
|
|
|
 |
Gość1
|
no to szok, albo takie wyjątkowe seminarium
"odchyły" nie tylko można tuszować co i preparować
to co się przez 6 lat ujawni to ok można wyłapać, choć czasem bazując na
"życzliwości współbraci"
hm wydaje mi się, że są pewne ukryte skłonności do chorób psychicznych, które mogą się uaktywnić dopiero po święceniach, a które z jakiś przyczyn nie ujawnią się w zachowaniu, bądź będą przeoczone z różnych względów (np. ukryte nieświadomie, a przy świetnym funkcjonowaniu i w grupie i wobec przełożonych nawet niezauważalne), a które testy mogą wychwycić
to z rozmowy z psychologiem, niestety nie podam konkretów
|
So paź 13, 2007 17:14 |
|
 |
paweł28
|
 Czy badać kandydatów do seminarium?
k66 napisał(a): Czy ludzie idacy doseminarium duchownego powinny byc badanie psychologicznie (np. testami) czy nie maja jakis przeciwskazan do bycia kaplanem?
Tak, jak najbardziej ale z tego co wiem są badani i bardzo dobrze że są.
_________________ Pozdrawiam:)
Paweł
|
Pn lut 04, 2008 18:09 |
|
|
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Gość1 napisał(a): szanujące się seminarium woli zainwestować w test niż mieć potem problemy może masz język szerszy niż plecy 
Może i racja... Takie badanie to raczej żadna ujma na honorze kandydatów a i władzom seminarium korona by z głowy nie spadła.
Takie badania może nie są w stanie "przewidzieć" wszystkiego co do przyszłości kapłańskiej kandydata lecz wiele mogą dać (np już na wstępie "odsiano" by tych, których kiedyś w przyszłości mogliby nieźle napsuć). Osobiście znałem jednego księdza, który jakoś nie pasował do sutanny gdyż był zbyt mało cierpliwy i za wszelką cenę chciał wszystkim dyrygować co nie przełożyło się zresztą na sympatię ludzi.
A co do języka... przy takim języku przynajmniej nie ma kłopotów z przyjęciem Komunii
Pozdrawiam 
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Wt lut 12, 2008 15:16 |
|
|
|