Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 23:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Powołanie kapłańskie i mozliwość jego spełnienia 
Autor Wiadomość

Post Powołanie kapłańskie i mozliwość jego spełnienia
Jestem w 4 klasie pięcioletniego technikum. Pozim tej szkoły jest zdecydowanie zawyrzony, siedze przy książkach i nie wychodze ponad średnią 3,6 na koniec semestrów(być może jest to spowodowane trudnymi przedmiotami zawodowymi)(podobnie jak wszyscy moi koledzy) Wiem że w seminarium jest ciężka praca. lecz nie wiem czy przetrwam 6 lat. Czy do seminarium dostają sie także osoby troche gorsze, czy tylko w selekcji wybiera sie samych najlepszych nie dając szansy tym słabszym. Moja chęć oddania się całkowicie Bogu jest wszechogarniająca. napewno zrobie wszystko aby dotrwać do końca. Czy może ktoś mi powiedzieć o nauce w seminarium i o poziomie nauczania(słabszych kolegach z roku, którzy zostali kapłanami) O odpowiedź szczególnie proszę kleryków i niedawno wyświęconych księży. Z reszą wszystkie odpowiedzi mile widzane.

P.S
Dodaje że jestem z Gdańska. Może znajdzie sie ktoś z seminarium w Gdańsku. :oops:

Pn lut 02, 2004 20:04

Też jestem z Gdańska... a mój ks katecheta też jest po technikum i jakoś sobie poradził :D i radzi nadal :D
Pozdrawiam.

Wt lut 03, 2004 22:40
Zobacz profil WWW

Drogi Dexterlog... myślę,że powinieneś nawiązać kontakt z księżmi z seminarium...oni napewno bedą potrafili Ci pomóc, zrozumieją twoje obawy i rozwieją dręczące Cie wątpliwości... :)

PS: moge jeszcze tylko polecic stronki,na ktore sie natknełam:
http://mar-mat.fm.interia.pl/
http://www.gsd.gda.pl/gsd/

Pozdrawiam...i życzę dużo odwagi... :-D

Pt lut 13, 2004 13:20
Dexterlog , uśmiechnij się :) Dla Boga nie ma nic niemożliwego. Jeżeli Bóg dał Ci powołanie i chce Cię widzieć na swojej służbie, to cel osiągnięsz... jeśli dasz Mu szansę.

Myślę, że powinieneś poznać sylwetki dwóch świętych kapłanów - św. proboszcza z Ars ( Jan Vianney) i św. Józefa z Kupertynu. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że byli to księża naprawdę powołani przez Pana do pilnowania owieczek, obdarzeni wieloma nadzwyczjnymi darami ( np. św. Jan Vianney czytał w sumieniach, a św. Józef z Kupertynu lewitował).
Obydwaj pociągnęli za sobą do Jezusa wiele osób... jednak zanim otrzymali upragniony sakrament święceń, wielokrotnie byli odrzucani ...

Św. Józef z Kupertynu nie został przyjęty do kilku zgromadzeń. W końcu znalazł zakon, w którym najpierw polecono mu zajmować się stajnią... nie był nawet bratem. Uważano go ( także jego matka) za ciamajdę, który wszystko psuje . I niestety ... nie miał szczególnych zdolności do nauki. Wiele egzaminów zdawał dzięki temu, iż egzaminatorzy przymykali oko widząc jego wyjątkową pobożność . ... inne zdawał dzięki Bożej pomocy.
Jest piękny film opowiadający o losach tego świętego. Jego kłopoty z nauką zostały tam przepięknie zobrazowane. Otóż św. Józef miał zdawać egzamin z Ewangelii- a raczej z ich pamięciowego opanowania . Niestety, mimo wysiłków wkładanych w naukę, zdołał opanować tylko jeden fragment- przypowieść o zabłąkanej owieczce. I właśnie ten fragment kazali mu powiedzieć egzaminatorzy

Św. Jan Vianney miał ogromne trudności z łaciną.... a dawniej nauka w seminarium odbywała się w tym języku. Groziło mu kilka razy wydalenie z seminarium. Był wyśmiewany przez młodszych seminarzystów. Także w tym przypadku przetrwał trudny okres nauki i został dopuszczony do święceń , ponieważ Bóg postawił na jego drodze kapłanów - wychowawców umiejących rozeznać prawdziwe powołanie. Ale zanim stał się " więźniem konfesjonału"... przez pewien czas po święceniach, z powodu niedouczenia nie otrzymywał pozwolenia na słuchanie spowiedzi. :razz:

Ora et labora :) ... a resztę zostaw Bogu

Śr gru 08, 2004 18:53

nie jestem w seminarium, ale wypowiem sie jako obserwator z boku moich kolegow z roku (ja jestem na teologii na cyklu swieckim, a oni... wiadomo)
z tego co wiem, to oni tez zdaja poprawki i... nie wszyscy sie rewelacyjnie ucza... pza tym tez nie zaliczenie przedmiotu wiaze sie z tym ze nie moga miec warunkowego zaliczenia, ale powtarzaja rok...
teologia sama w sobie jest trudna (mowie to na podstwie doswiadczen z wydzialu teologii UWM, ale... wcale nie jest tak strasznie jesli sie nie ma dodatkowych zajec poza nauka na uczelni.
naprawde nie ma co sie nastawiac na to ze... sie nie da rady... ja studiowalam jednoczesnie 2 kierunki w roznych punkrtah miasta i... jakos jestem juz na 4roku ;)
nie boj sie... idz a za glosem powolania ;)

Cz gru 09, 2004 0:30

Jeśli Bóg cię wzywa idź, nie oglądaj się na swoje ułomności , bo nie idąc będziesz całe zycie czuł że Ci czegoś brakuje.

Skończ Seminarium i niech Cię wyświęcą na dobrego Księdza.

Będąc Kapłanem Odprawiaj Ceremonię Mszy Świętej :

"Abyś ukazywał ludowi ceremonie i porządek służenia i drogę, którąby chodzić mieli, i dzieło któreby czynić mieli."

(Exod. 18, 20)

Śr lut 09, 2005 23:26
Zobacz profil WWW

Św. Józef z Kupertynu nie został przyjęty do kilku zgromadzeń. W końcu znalazł zakon, w którym najpierw polecono mu zajmować się stajnią... nie był nawet bratem. Uważano go ( także jego matka) za ciamajdę, który wszystko psuje . I niestety ... nie miał szczególnych zdolności do nauki. Wiele egzaminów zdawał dzięki temu, iż egzaminatorzy przymykali oko widząc jego wyjątkową pobożność . ... inne zdawał dzięki Bożej pomocy.
Jest piękny film opowiadający o losach tego świętego. Jego kłopoty z nauką zostały tam przepięknie zobrazowane. Otóż św. Józef miał zdawać egzamin z Ewangelii- a raczej z ich pamięciowego opanowania . Niestety, mimo wysiłków wkładanych w naukę, zdołał opanować tylko jeden fragment- przypowieść o zabłąkanej owieczce. I właśnie ten fragment kazali mu powiedzieć egzaminatorzy

[
św. J. z Kupertynu to święty do którego warto modlić się przed egzaminami :)

Śr lut 09, 2005 23:39

Dopiero na koniec sesji mi to mowicie? ;) hyhyhyhy

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz lut 10, 2005 10:48

Mróweczko przykro mi, że tak póżno :-D , ale nie martw się jeszcze kilka egzaminów pewni Cię w życiu będzie czekać:)), no chyba że już skończyłaś studia:))

Modlitwa studenta

Święty Józefie z Kupertynu, Przyjacielu studentów i Orędowniku zdających egzaminy, przychodzę, by błagać o Twoją pomoc w moich studiach (moich egzaminach).
Ty wiesz, z Twego osobistego doświadczenia, jak wielki niepokój towarzyszy trudowi studiów (zaangażowaniu w egzaminy) i jak łatwo popaść w niebezpieczeństwo zagubienia intelektualnego lub zniechęcenia.
Ty, który byłeś wspierany cudownie przez Boga w studiach i w egzaminach, aby zostać dopuszczonym do święceń kapłańskich, wyproś u Pana światło dla mojego umysłu i siłę dla mojej woli.
Ty, który w tak konkretny sposób doświadczyłeś matczynej pomocy Maryi, Matki Mądrości, proś Ją za mnie, żebym mógł przezwyciężyć szczęśliwie wszystkie trudności w studiach (w najbliższych egzaminach).
Łączę moją ufność w Twoją opiekę z mocnym postanowieniem, by żyć jak człowiek naprawdę wierzący. Amen.

:-D :-D

Cz lut 10, 2005 10:52

Mrufka :D "Pójdź dziecię, ja cię uczyć każę" :P:P

trza było pytać :D:D:D

So lut 12, 2005 10:18
Zobacz profil WWW

Dexter: :-D znam kilku księży, którzy pokończyli technika(no a potem seminaria ofc), a nie ogólniaki, jednak są wspaniałymi kapłanami. A średnia też o niczym nieświadczy: w różnych szkołach jest różny poziom. Znam osoby, które miały naprawdę wysokie średni na świadectwie maturalnym, a jednak nie dostali się nigdzie na studia, ale znam też i odwrotne przypadki.

Także śmiało do przodu... :-D

Serdecznie pozdrawiam

So lut 12, 2005 22:56

sorryb za błedy powyżej, ale to z powodu pośpiechu :-D

So lut 12, 2005 23:02

jezeli masz byc kaplanem to nim zostaniesz bez wzgledu na to jakie masz teraz oceny czy srednia :) w koncu nie od Ciebie to zalezy :)

N lut 13, 2005 10:35

Post Re: Powołanie kapłańskie i mozliwość jego spełnienia
dexterlog napisał(a):
Moja chęć oddania się całkowicie Bogu jest wszechogarniająca. napewno zrobie wszystko aby dotrwać do końc

1. Do końca czego chcesz dotrwać? Seminarium - to dopiero początek...
2. Szymon Piotr był prostym rybakiem, a jednak...
Pzdr Pavel

N lut 13, 2005 21:58

jeżeli bycie księdzem jest Twoim powołaniem to napewno uda Ci się przetrwać te sześć lat. Długa droga, ale... chyba warta tego, żeby być ks.

Cz lut 24, 2005 21:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona