Co trzeba/można wziąć ze sobą do zakonu (pieniądze,książki)?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak to takie tajne to nie musisz pytać...Każdy sam może się dowiedzieć w zgromadzeniu które go interesuje.
Swoją drogą ciekawe jak to każdy wiek ma swoja specyfikę- kiedyś był posag- teraz ekwipunek...
Ciekawe jak to się ma do tego, by opuścić dom, pole...nie wiem...
|
N paź 25, 2009 22:13 |
|
|
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Nie ma się nijak. Kapłan przychodząc na pierwszą parafię przychodzi z małą ilością "wyposażenia", ale z biegiem czasu uzupełnia "zapasy" i po kilku parafiach ciężko upchnąć się z bagażami do jednego dostawczaka w czasie przeprowadzki. W końcu nawet głupi fotel - choćby składany- zajmuje trochę miejsca.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
N paź 25, 2009 22:27 |
|
 |
szczesliwa
|
Teresse dlaczego Ty czytasz bez zrozumienia, chyba pisałam j€ż wiele razy, że można opuścić dom tak jak się stoi, ale wyrazem Twojej miłości jest teżto, że jeśli Cię stać to możesz przywieść ze sobą więcej majtek i podkoszulek bo może być w postulacie dziewczyna z biednej rodziny i wtedy się jej odda.
_________________ Cieszmy się z małych radości
|
Pn paź 26, 2009 18:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse - zaspokajając Twoją ciekawość:
Angua jadąc do Francji i wstępując do Monastycznych Wspólnot Jerozolimskich nie miała żadnych wytycznych odnośnie tego co powinna/może ze sobą przywieźć. Wspólnoty nie wymagają żadnej "wyprawki". Jedyne co trzeba ze sobą zabrać to trochę ubrań, żeby było w czym chodzić do czasu obłóczyn kiedy dostaje się habit (w przypadku Angui to było 7,5 miesiąca). Z tym, że wydaje mi się (ale to mój domysł, bo się o to nie zapytałam), że gdyby chciała wstąpić jakaś bardzo uboga osoba, to nawet tych ubrań nie musiałaby przynosić.
Jeśli chodzi o to co wolno zabrać, to w zasadzie nie ma żadnych ograniczeń. Niektóre osoby zabierają ze sobą nawet laptopy (trzeba pamiętać, że bracia i siostry normalnie pracują, a niektórzy do tych prac potrzebują właśnie takiego sprzętu). Wyznacznikiem w tym co można/nie można zabrać jest zdrowy rozsądek i powierzchnia celi.
|
Pn lis 16, 2009 9:33 |
|
 |
nomines
|
Kolega wstępując do zakonu w tym roku dostał tylko wytyczne typu: zabrać ubrania i rzeczy osobiste (typu maszynka do golenia) i nie zabierać telefonu/laptopa  z tego co wiem nie brał ze sobą słynnych już poduszek 
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
|
Cz lis 19, 2009 14:04 |
|
|
|
 |
joanna
|
 Re: Co trzeba/można wziąć ze sobą do zakonu (pieniądze,książki)?
jak można iść gdzies bez telefonu czy laptopa ? a w żeńskich zakonach można korzystać z internetu ? albo np palić, no bo w męskich tak to w żeńskich tez powinno być można...
|
Pn gru 28, 2009 0:45 |
|
 |
nomines
|
Nie tylko można ale i trzeba. Chodzi bowiem o to, żeby kandydat/ka skupiła się na Bogu a nie na SMS-ach. W WSD można korzystać z internetu ale tylko w bibliotekach, natomiast palenie i spożywanie alkoholu jest surowo zabronione. Niektóre seminaria zakonne czasem pozwalają wypić swoim klerykom np. piwo pod warunkiem, że się nim zbytnio nie upili  Każde seminarium ma swoją własną specyfikę.
|
Pn gru 28, 2009 9:15 |
|
 |
joanna
|
no ale wiem, że księża palą, znałam takiego jednego co pił i palil na imprezach charytatywnych :> no a innego znała moja koleżanka który też palił. A siostry zakonne pewnie nie mogą i to jest niesprawiedliwe!
|
Pn gru 28, 2009 11:12 |
|
 |
szczesliwa
|
wiesz jak idzie się do zakonu to pewne rzeczy prezestają mieć znaczenie, ja rzuciłam palenie i nie czuję się pokrzywdzona, że jakiś tam ksiądz może, ja odpowiadam za siebie w Piśmie Świętym pisze że nie wszystko co mi wolno jest dla mnie dobre i tego się trzymam, szukam tego większego dobra dla siebie a nie porównuję się z innymi, sama wybrałam zakon o surowszej regule i zupełnie nie przeszkadza mi to, że wiele rzeczy nie mogę mieć, żadna z moich sióstr ich nie ma i skupiamy się na czymś innym.
|
Pn gru 28, 2009 11:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Można korzystać z internetu. Oczywiście gdy jest taka potrzeba - nie tak po prostu sobie surfować.
Ksiądz świecki nie ślubuje ubóstwa- zakonnicy tak. Poza tym wyobrażasz sobie by za pieniądze od ludzi kupować papierosy?
|
Pn gru 28, 2009 13:28 |
|
 |
szczesliwa
|
nie wszędzie można korzystać z internetu, bo w wielu domach zakonnych po prostu go nie ma:-) a potrzebne informacje można zdobyć innądrogą, tak jak przed dobą internetu i to wcale nie problem.
|
Pn gru 28, 2009 20:08 |
|
 |
joanna
|
Za pieniądze ludzi nie, ale w zakonie chyba też się pracuje... zreszta nie znam się... 
|
Wt gru 29, 2009 0:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Joanna?? Ty się wybierasz na jakieś wczasy, obóz wypoczynkowy czy faktycznie chcesz mieć rozeznanie o zakonie??
|
Wt gru 29, 2009 10:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
joanna, w zakonie slubujesz ubostwo, czyli nawet jesli pracujesz, to pieniadze ida do przelozonych, ktorzy dbaja o potrzeby siostr i braci. Wlasnych pieniedzy w klasztorze nie masz, co nie znaczy, ze twoje podstawowe potrzeby nie sa zaspokajane. Ale o tym decyduje przelozony. Do klasztoru nie idzie sie, zeby zyc jak dotad, tylko we wspolnocie.
|
Wt gru 29, 2009 10:15 |
|
 |
joanna
|
Ja się nie nadaję do zakonu, byłam tylko ciekawa niektórych rzeczy.
|
Wt gru 29, 2009 19:17 |
|
|
|