Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 31, 2025 23:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Jak pielęgnować powołanie? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jak pielęgnować powołanie?
natalusia1311 napisał(a):
no tak studia teologiczne czyli po gimnazjum do jakiej szkoly mam iść ??

Jakiejkolwiek, która kończy się maturą ;)

nomines- czasem plany się zmieniają, ale często wraca się do pierwotnego pomysłu :)

N lut 21, 2010 18:38

nie wiem czy zmienie :):( aa to ile punktów trzeba miec do liceum ??i napewno wysoko średnia??

N lut 21, 2010 19:43

sa licea katolickie ale to na necie jest wszystko nawet punktacja :) tylko trzeba poszukac

N lut 21, 2010 20:30
Zobacz profil WWW

Zależy do jakiego liceum chcesz się przyjąć i czy w dużej czy małej miejscowości. Z reguły do dobrych i bardzo dobrych liceów wymagana jest odpowiednia średnia, ale do tych mniej elitarnych wystarczą spokojnie przeciętne wyniki w nauce :)

N lut 21, 2010 22:34

aha :) no ja jestem z kalisza ??

Pn lut 22, 2010 19:01

ale nie wiem czy w kaliszu jest takie liceum ?? patrzałam i nie ma ? pomózcie poszukać ?

Pn lut 22, 2010 19:04

Zwykłe Liceum Ogólnokształcące też daje maturę a zarówno katolickie jak i publiczne uczą tego samego.

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Pn lut 22, 2010 19:52
natalusia1311 napisał(a):
ale nie wiem czy w kaliszu jest takie liceum ?? patrzałam i nie ma ? pomózcie poszukać ?

Starczy wpisać w google "katolickie liceum Kalisz" ...

i mamy np. Liceum Ogólnokształcące Sióstr Nazaretanek

Tyle tylko, że jak pisał nomines, jeśli chodzi o podstawę programową,w szkołach katolickich uczy się tego samego, co w państwowych. Różnice w szkołach mogą być w poziomie nauczania, rodzaju zajęć dodatkowych (np. łacina w niektórych szkołach katolickich), wyposażeniu szkół. Tym, co czasem odróżnia szkoły katolickie, jest np. wspólna modlitwa lub udział w mszy.

Wt lut 23, 2010 8:58

oo juz patrze :)

Śr lut 24, 2010 18:55

ale niestety to liceum jest prywatne :(

Śr lut 24, 2010 18:58

Litości- a nie wystarczy Ci zwykłe, publiczne LO? Jak będziesz chciała mieć w tym czasie więcej formacji religijnej, to po prostu przed lekcjami idź na mszę a po nich wdepnij do kościoła żeby się pomodlić. :)

P.S. Sam tak robiłem w czasie LO. Jak wyrobiłem, to poszedłem na Mszę a jak nie, to po prostu szedłem się pomodlić :)

Śr lut 24, 2010 19:42

Licea katolickie, wbrew temu co się powszechnie uważa, rzadko pomagają w rozwoju wiary. Natomiast w kryzys potrafią wpakować całkiem niezły. Lepiej wybrać normalne, państwowe LO, a w wolnym czasie zaangażować się w jakieś sensowne duszpasterstwo.

Śr lut 24, 2010 22:45

aha no wystarczy mi zwykle LO ok :) a to jka skoncze to LO to normalnie moge isc na studia teologiczne ?

Pt lut 26, 2010 19:50

pod warunkiem zdania na maturze przedmiotów które podlegają ocenie przy wyborze na studia teologiczne. poza tym nie widzę przeszkód

Pt lut 26, 2010 21:55
Zobacz profil WWW

Jak do tej pory matury z religii nie ma a chyba ona powinna być oceniana w czasie takowej rekrutacji 8)

Natalko - idź do zwykłego LO, poznaj trochę inny punkt widzenia na świat, poznaj ciekawych ludzi - przecież to, że teraz chcesz zostać katechetką nie oznacza, że musisz od razu lecieć do zakonu! :) (nie krzyczę - daleko mi do tego :) wykrzyknik miał podkreślić myśl ;) )

http://upjp2.edu.pl/download/rekrutacja ... tyczna.pdf
link ze strony krakowskiego Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II. To tylko jedna ze specjalizacji katechetycznych - pozostałe znajdziesz tutaj: http://upjp2.edu.pl/strona/ocr4jhyviu

Ale powiem Ci ze swojego studenckiego doświadczenia: nie planuj tak wszystkiego na zapas :) publiczne LO nie gryzie a przecież chodzi o to, co ma się w głowie i w sercu a nie to, jakie LO się kończyło :)

Małe świadectwo: chodziłem do klasy humanistycznej w państwowym LO. Religię miałem na bardzo dobrym poziomie tylko dlatego, że katecheci nie bali się trudnych pytań. W pobliżu mojego LO znajduje się kościół. Przez pewien czas nie chodziłem do niego zbyt często - trochę bojąc się reakcji moich znajomych. Pewnego dnia jechałem do szkoły rano wcześniejszym autobusem, w którym spotkałem moją dobrą koleżankę. Wysiedliśmy pod szkołą i ruszyliśmy w jej kierunku. W pewnym momencie koleżanka powiedziała mi: "wiesz co ja jeszcze do kościoła na chwilkę idę". Nieco się zdziwiłem, ale postanowiłem iść z nią. I wiesz co? Od tamtej pory aż do końca LO uczęszczałem tam codziennie - moje obawy o reakcje przyjaciół zniknęły, gdy po wejściu do kościoła z koleżanką zastałem tam połowę mojej klasy i wielu znajomych z innych klas :) potem nikt się z tym nie krył i często wyglądało to tak, że nasze poranne spotkania zaczynaliśmy od pójścia do kościoła. Każdy klękał w swoim kąciku i się modlił tyle czasu ile potrzebował :) a potem spotykaliśmy się pod kościołem i wspólnie szliśmy na lekcje. Często nasz dzień w szkole kończył się podobnym scenariuszem - zbieraliśmy się wspólnie i szliśmy do kościoła choćby tylko po to, żeby dosłownie przyklęknąć i wyjść :)

So lut 27, 2010 0:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona