Czy celibat jest zgodny z naturą?
Czy celibat jest zgodny z naturą?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
PTRqwerty napisał(a): Jeśli potraktować problem w perspektywie ateistyczno/materialistycznej (a co tam się będziemy cackać) i ewolucyjnej, to okaże się, że wiemy dobrze, że w historii rozwoju gatunków było wiele zmian, wiele okazało się nieprzydatnych, niektóre były dominujące
Moment. Przeczytałeś co napisałem?
Przyjąłem, że startujesz mniej więcej z takiego światopoglądu. Cóż wtedy jest. Wtedy teoria ewolucji życia zostaje uzgodniona z filozofią materialistyczną, Bóg jest odrzucony, nie ma sensu. Natura nie ma celu.
Jeżeli jednak uzdognimy teorię ewolucji życia z jakąś filozofią uwzględniającą tezę teizmu, to wtedy oczywiście będzie założenie istnienia jakiegoś (choćby niezwykle ukrytego) sensu w świecie. Wtedy jest cel.
-------------------
Co Ty natomiast zrobiłeś. Założyłeś sondę z odpowiedziami tylko dwoma: T/N. Nie uwzględniłeś innych wariantów, np. Nie wiem. Nie zdefiniowałeś co Ty rozumiesz przez pojecie natura A chyba ch-janienem nie jesteś, więc by wypadało sprecyzować O CZYM jest sonda.
Teraz jasne? Otóż ten problem nie jest problemem trywialnym, tylko bardzo skomplikowanym.
Nie wziąłeś nas pod włos. Po prostu wnerwiło mnie, że ludzie zaczęli już polemizować, a nie mają zdefiniowanych podstawowych pojęć.
|
Wt sie 02, 2005 20:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wojen napisał(a): Wowczas (o lie pamietam) wypowidales sie, ze homoseksualizm jest niezgodny z natura bo prowadzi do zaniku gatunku. Nie chce sie tu wdawac tamten watek (mimo iz popelniasz podstawowy blad logiczny)
Mówisz o tym: http://www.forum.wiara.pl/viewtopic.php ... sc&start=0 wątku Gdzie ja się tam wypowiadałem
|
Wt sie 02, 2005 20:30 |
|
 |
Wojen
|
zgadza sie PTR, pomylilem cie z Belizariuszem, przepraszam. Nie mam dobrej pamieci do imion. Jakby imie "poganskiego ksiecia silnego wielce" bylo znane, to tez by je pewnie zapomnial
Niemniej konfrontacja 3 pojęć: natura - homoseksualizm - celibat jest dośc karkołomna, nieprawdaż 
_________________ "Pogańsk knędz, siln wielmi, sjedę w Wislech, rągasze sę christjanom i pakosti diejaasze"
|
Wt sie 02, 2005 20:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Definiowanie precyzyjne pojęcia "natura" byłoby dla mnie, gdybym miał to zrobić od ręki, trudne, więc tu jest pierwsza trudność.
Homoseksualizm i celibat są wynikiem jednak innych czynników w procesie decyzyjnym jakie zachodzą w człowieku. Człowiek (według wielu) zostaje homoseksualistą bez, lub z nikłym, udziałem woli, zaś człowiek staje się celibatariuszem przy dużym współudziale woli.
|
Wt sie 02, 2005 20:59 |
|
 |
Andr2ej
|
 Celibat
Dla mnie w sprawie celibatu najważniejszą wypowiedzią
jest wypowiedź Jezusa Chrystusa - (Mt 19,12) oraz rozwinięcie
tematu szerzej przez św. Pawła (1 List do Korynt 7.rozdz.)
Jeżeli sam Bóg mówi mi iż istnieje takga droga i jest bardzo
cenna to znaczy że tak jest. Św.Paweł zachęcając nas do
wyboru tej drogi pisze: (1L.KOR 7,7)
" ...Wolałbym aby wszyscy ludzie byli tacy jak ja, lecz każdy ma własny dar łaski od Boga, jeden taki, a drugi inny..."
Śr sie 03, 2005 3:22 |
|
|
|
 |
Nutka
|
Proszę zdefiniować co to znaczy "zgodne z naturą", "natura"
Śr sie 03, 2005 8:48 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Ja napisze po swojemu jak to myśle->
1. Natura. Dla mnie natura równa się niemal bilogii, czyli wyznaczniekiem normalności natury jest pewna zgodność z procesami biologicznymi.
2.W takim kontekście rzeczami nienaturalnymi są zarówno homoseksualizm jak i celibat- obie formy stroniące od posiadania potomstwa=przetrwania gatunku.
3.Z innej, ludzkiej strony- celibat jest ok. Ale nie w takiej formie jak teraz, czyli nie w formie wmuszania go. Nigdzie chyba w piśmie nie ma, że celibat jest OBOWIĄZKOWY, nawet we wspomnianym fragmencie Mateusza nie ma takiego nakazu, a jest mowa o możliwości. Obowiązkowy celibat mamy od XI-XII wieku(o ile dobrze pamiętam) i (raczej dobrze pamiętam) był wprowadzony nie tyle dla religii, co żeby powstrzymać księży od rozdawania w spadkach dóbr kościelnych swoim dziecią.
4.Wniosek-> Celibat dla mnie nie jest zgodny z naturą biologiczną człowieka. Celibat w kontekście wiary, może być ok. Celibat wmuszony w żadnym kontekście nie będzie ok.
5.PoZdRoOfFk4 
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
Śr sie 03, 2005 9:19 |
|
 |
bard
|
PTRqwerty napisał(a): Samobójstwo jest niezgodne z zasadami według których homo sapiens funkcjonuje, które zmuszają te organizmy do trwania, a nie z naturą. To co innego. Przetrwanie nie jest wcale celem natury, mimo, że ten proces personifikując można tak właśnie opisać, ale natura jest ślepa i nie ma celów.
Mimo, że według teorii różniastych natura nie ma celu, to mimo wszystko trwa. Czy widziałeś w przyrodzie zwierzęta, które by popełniały samobójstwo (w znaczeniu, które używają ludzie), albo nie rozmnażały się. Można to uznać za "cel" natury - trwanie. Trwać może tylko przez rozmnażanie.
|
Śr sie 03, 2005 9:23 |
|
 |
Wojen
|
wg slownika PWN:
natura ż IV, CMs. ~urze; lm D. ~ur
1. blm
«całokształt rzeczy i zjawisk tworzących wszechświat, świat (bez wytworów pracy ludzkiej); ziemia, woda i powietrze wraz z żyjącymi na nich i w nich roślinami i zwierzętami; przyroda»
2. blm
«stan pierwotny, prymitywny, nie zmieniony przez cywilizację i kulturę»
naturalny ~ni, ~niejszy
1. «właściwy naturze, przyrodzie, zgodny z prawami natury; utworzony, powstały, odbywający się bez udziału człowieka; niesztuczny, prawdziwy»
2. «wrodzony komuś, stanowiący właściwość czyjejś natury, taki, jaki ktoś, coś ma z natury; przyrodzony»
_________________ "Pogańsk knędz, siln wielmi, sjedę w Wislech, rągasze sę christjanom i pakosti diejaasze"
|
Śr sie 03, 2005 9:25 |
|
 |
Stranger
|
1 Duch zaś otwarcie mówi, że w czasach ostatnich niektórzy odpadną od wiary, skłaniając się ku duchom zwodniczym i ku naukom demonów. 2 [Stanie się to] przez takich, którzy obłudnie kłamią, mają własne sumienie napiętnowane2. 3 Zabraniają oni wchodzić w związki małżeńskie, [nakazują] powstrzymywać się od pokarmów, które Bóg stworzył, aby je przyjmowali z dziękczynieniem wierzący i ci, którzy poznali prawdę. 4 Ponieważ wszystko, co Bóg stworzył, jest dobre, i niczego, co jest spożywane z dziękczynieniem, nie należy odrzucać. 5 Staje się bowiem poświęcone przez słowo Boże i przez modlitwę. 6 Przedkładając to braciom, będziesz dobrym sługą Chrystusa Jezusa, karmionym słowami wiary i dobrej nauki, za którą poszedłeś. 7 Odrzucaj natomiast światowe i babskie baśnie! Sam zaś ćwicz się w pobożności! 8 Bo ćwiczenie cielesne nie na wiele się przyda; pobożność zaś przydatna jest do wszystkiego, mając zapewnienie życia obecnego i tego, które ma nadejść. 9 Nauka to zasługująca na wiarę i godna całkowitego uznania. 10 Właśnie o to trudzimy się i walczymy3, ponieważ złożyliśmy nadzieję w Bogu żywym, który jest Zbawcą wszystkich ludzi, zwłaszcza wierzących. 11 To nakazuj i tego nauczaj! (I Tym. 4, 1-11)
|
Pt sie 05, 2005 16:01 |
|
 |
Stranger
|
Ps. Uważam że celibat przeznaczony jest dla wybranych wiernych natomiast każdy nas powinien mieć możliwość wyboru  ......, a nie odgórnie narzucony
celibat ---> http://www.mateusz.pl/czytelnia/rys-celibat.htm
|
Pt sie 05, 2005 16:07 |
|
 |
miilunia15
|
Według mnie celibat jest zgodny z naturą. Przecież Jezus żył w celibacie, no nie?
|
Wt wrz 06, 2005 15:24 |
|
 |
didymos
|
miilunia15 napisał(a): Według mnie celibat jest zgodny z naturą. Przecież Jezus żył w celibacie, no nie? A Adam? Cytuj: Rdz 1,28: Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: ;Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi;.(BT)
Bóg stworzył wszystko. Więc człowieka i jego naturę również. Określił ją w powyższym wersecie.
|
Wt wrz 06, 2005 17:50 |
|
 |
miilunia15
|
|
Pt wrz 09, 2005 12:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Celibat jest tak samo zgodny z natura jak i homoseksualizm. Tylko z jednym czlowiek sie rodzi, a drugie wybiera.
Crosis
|
Pt wrz 09, 2005 13:14 |
|
|
|