Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Zdolności 
Autor Wiadomość

Księże Marianie - Maronie - a dlaczego, skoro osoba nie wie, co z sobą w życiu zrobić, od razu jej proponować coś, co miałoby wskazać drogę dokładnie do zakonu :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt sty 17, 2006 12:11
Zobacz profil WWW
Zdolonośc sa ponoc darem od Boga tak czy kazdy go dostał , jak tak to jak go odnaleś jak rozbudowac ze był celem zycie by na nim szło zarobić.

Wt sty 17, 2006 12:32

Post Chyba jednak warto isć za głosem serca
Witam! Jestem nową forumowiczką, praktycznie od dzisiaj. Kiedys jako dziecko marzylam aby zostać projektantką mody, wielokrotnie rysowalam kobiece postaci i ubieralam je na papierze, jednak nigdy nie wierzyłam, że to marzenie może się ziścić. Pochodzę z małozamożnego domu w malej wiejskiej miejscowości, a moi rodzice to prości ludzie, którzy nie rozumieli moich marzeń ale i je negowali (a gdzie ty potem znajdziesz tu pracę , a co to za zawód itd.) Potem marzyłam o psychologii, ostatecznie trafiłam na pedagogikę. W miedzy czasie moja przyjaciołka została owym projektantem mody...i odnosi na tym polu duże sukcesy. Ja jestem nauczycielką i choć to nie jest "ten" zawód moich marzeń to wykonuję go z zaangażowaniem i chyba się w nim sprawdzam. Jednakże ilekroć wspomnę moją przyjaciołkę, albo rozmawiam z nią na gg ogarnia mnie ogromny żal że to nie ja... po prostu jej zazdroszczę tego ze została tym kim ja nie mialam mozliwości i odwagi. Teraz jest już za późno. Mam męża, liczymy na powiekszenie naszej rodziny, zdobycie wlasnego lokum. I teraz nie ma już szans - taka szkola jest kosztowna i czsochłonna. Czasem myślę "przegralam, zmarnowalam swoje życie", a innym razem "a może wlaśnie tak mialo być tylko ja jeszcze tego nie rozumiem?"
myslę że coś utracilam, a ponadto że Bóg mnie kiedyś rozsądzi z niewykorzystania talentu. Niby nie mialam mozliwości ale może gdybym była odważniejsza i bardziej uoarta? Czy za cechy mojego charakteru: lękliwość, mała wiara w siebie tez ja odpowiadam? Teraz chcialabym po prostu odzyskać spokój ducha i wierzyć, że musi być jak jest. proszę pomozcie! Co o tym wszystkim w ogóle sądzicie? Czy wykonując inną pracę mogę być szczęsliwa? :?

So wrz 27, 2008 16:31

A skąd masz pewność, że zostałabyś tą projektantką, a jakbyś już została czy odniosłabyś jakikolwiek sukces? Czasem po latach wraca się do przeszłości i sobie myśli, że mogło się być tym lub tym, że mogło się robić to lub tamto, ale w tych naszych wyobrażeniach zawsze wszystko się układa bez problemu. Nie widzimy nie zdanych egzaminów, nie widzimy braku pracy, nie widzimy wyścigu szczurów w danym środowisku itd...

Piszesz o lękliwości i braku wiary w siebie - czy w środowisku mody byłabyś inna? Czy z tymi cechami przebiłabyś się tam? A może to wszystko jest zupełnie odwrotnie? Może to Ty bardzo chciałaś zajmować się modą, a Pan Bóg widząc, że nie będziesz dobrze czuć się w tym środowisku pozwolił Ci zostać nauczycielką gdzie jak piszesz dobrze się odnajdujesz i angażujesz się w tą pracę? Niekoniecznie musi być jak piszesz, że coś zmarnowałaś, może właśnie wybrałaś najlepiej mimo, że jeszcze się do tego wyboru nie przekonałaś?

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn wrz 29, 2008 10:44

Dziękuję że ktoś sie odezwał! W sumie masz dużo racji. W tym zawodzie liczy sie siła przebicia... a mój jak sobie właśnie powoli uświadamiam nie jest chyba taki zły. Wiem, że nie mogę ciągle mysleć "co by bylo gdyby ..." i tak ciągle gdybać bo od tego na prawdę można zwariować. Gdzieś tam na dnie serca pozostaje nutka niespełnienia :oops: ale mam nadzieje że będzie coraz bardziej blednąć i pozwoli mi żyć moim teraźniejszym życiem. Pozdrawiam :)

Wt wrz 30, 2008 13:46

Nie rezygnuj z marzeń. To, że zostałaś nauczycielką nie oznacza, że odtąd masz się skupić tylko na nauczaniu.

Myślę, że jeśli naprawdę chcesz zajmować się modą, to jeszcze wciąż masz na to szansę. Być może nie w takiej formie, o jakiej marzyłaś, i co stało się udziałem Twojej koleżanki. Może na skromiejszą skalę...
Talent (zamiłowanie, pasję) możesz rozwijać na wiele sposobów. Możesz nauczyc się szyć i na własne potrzeby realizować swoje projekty. Możesz zająć się dziewiarstwem - gdy opanujesz techniki, możesz tworzyć niepowtarzalne kreacje. Może spróbujesz zrobić coś dla znajomych? Moja koleżanka robi biżuterię - cały czas ma zamówienia - i rozwija się, eksperymentuje, doskonali. Mało? Może nie stanie sie konkurencją dla Jablonexu, ale czy faktycznie o to chodzi?

Człowiek powinien coś robić z pasją. Jeśli masz w sobie pomysły, niezrealizowaną energię twórczą, to nie upychaj tego po kątach tylko dlatego, że Twój wymarzony scenariusz nie wypalił. Wykorzystaj takie możliwości, jakie masz tu i teraz. Nie pozwól swoim marzeniom powoli umierać...

I nie myśl, że w Twoim życiu wszystko już zostało ustalone raz na zawsze. Zmienność jest jedyną stałą cechą naszej egzystencji...

Śr paź 01, 2008 7:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2