To ja napiszę, co wiem, a co jeszcze nie było poruszone.
Teresse napisał(a):
3. Czy siostry klauzurowe mogą wychodzić do lekarza??
Jasne, że mogą

lereeeek napisał(a):
i jak wygląda opieka zdrowotna tzn czy jak jakaś siostra zachoruje to co ? mowie o powaznej chorobie np rak a nie o przeziebieniu ...
Siostry są normalnie ubezpieczone i przysługuje im zwykła opieka medyczna. No, chyba że interesuje Cię, jak sobie radzą, kiedy służba zdrowia strajkuje

lereeeek napisał(a):
A jak wyglada w zakonie ? tak jak npw filmie o Ojcu Pio że było mu na początku zimno i mył się w zimnej wodzie z miski ? czy raczej teraz wygląda to inaczej [...] aaa i czy są jakies zakony takie bardziej wygodne ? tzn bardziej otwarte na ludzi czy tylko milczenie i twarde zasady ?
Widzisz... Zakonów jest pełen wachlarz. Pewnie znajdą się i takie z miską i zimną wodą [pomijając awarię ciepłowni

], ale zdecydowanie nie jest to reguła. W większości wygląda jak w domu. Chyba że dla kogoś "w domu" to jacuzzi i sauna
Nie wiem, czemu łączysz "wygodne" z otwarciem na ludzi, ale - jak pisałam - zgromadzeń jest pełen wachlarz. Te klauzurowe, o bardziej surowej regule [czynne oczywiście też taką miewają], to tak naprawdę mniejszość. Co w żadnym razie nie znaczy, że pierwszym słowem, jakim tę resztę można określić, jest "wygodne"
A na męskich to ja się znam mniej

:D