|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
mathilde
|
 Zakony - pomóżcie
Czy są jakieś zakony żeńskie, które zajmują się pomocą osobom uzależnionym od alkoholu?
Chcę wstąpić do takiego zgromadzenia, poniweaż moja mama jest alkoholiczką i myślę, że także przez to Pan Bóg do mnie przemawia.
_________________ "Nie wyście mnie wybrali, ale ja was wybrałem..."(J 15,16) Proszę wszystkich o modlitwę...
|
Pn kwi 09, 2007 17:42 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jestem praktycznie pewien, że w Polsce żaden zakon zajmujący się tylko tą działalnością nie istnieje.
Jednak są zakony, których członkowie się tą posługą zajmują - poszukaj po konkretnych stronkach www zakonów, ew. zainwestuj w książkę dot. poszczególnych zakonów w Polsce.
http://salwatorianie.pl/miba/ - po prawej 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt kwi 10, 2007 9:53 |
|
 |
zielona_mrowka
|
ToMu a ja bym nie była taka pewna... bo choćby felicjanki prowadzą ośrodek socjoterapeutyczny, który w statusie ma pomoc właśnie dzieciom z rodzin dotkniętych problemem alkoholizmu. A siostry właśnie tą działalność traktują jako nowy rys apostolatu a więc ja bardziej przychylałabym się, że jednak powoli zgromadzenia odpowiadając na aktualne potrzeby będą się specjalizować w takiej pomocy. Ot pytać i szukać... powinno się coś znaleźć.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Wt kwi 10, 2007 10:14 |
|
|
|
 |
emka123
|
jest kilka innych zgromadzeń. Sa albertynki, które wśród bvezdomnych maja większość alkoholików; są kapucyni - i oni prowadzą fantastyczny ośrodek OAT w Zakroczymiu...
Są jeszcze samarytanki - które w chryzmacie mają przede wszystkim osoby niepełnosprawne - praktycznie jednak "maja" wszystkich, którzy sa zagubieni, połamani przez zycie.
Mogę więcej o tym napisac, jęsli będzie takie zapotrzebowanie..
|
Wt kwi 17, 2007 7:26 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 4 ] |
|
|