Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz paź 02, 2025 20:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Misje 
Autor Wiadomość

Post Misje
Witam:)
Chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o Misjach,mam nadzieję że znajde tu pomoc:)Czy żeby pojechać trzeba wstąpić do zakonu,czy można pozostać osobą świecką?Co trzeba zrobić żeby pojechać-jakiś kurs,a może są specjalne szkoły?A moze jest tu ktoś,kto myśli o Misjach powaznie?pozdrawiam

Cz maja 24, 2007 22:00
Nie trzeba wstąpić do Zakonu, by pojechać na misję...

Zależy też o jaką misję chodzi- na pewno najbardziej potrzebni są lekarze- jest taka organizacjami Lekarze Bez Granic i kilka innych, które wysyłają lekarzy do krajów Trzeciego Świata...

Podejrzewam jednak, że chodzi Ci o misje polegające na nawracaniu-jednak na takie tez trzeba coś umieć- zakonnicy i zakonnice oraz inne osoby oprócz gloszenia slowa Bożego pomagają tubylcom w różny sposób...

Na pewno trzeba przedtem ukonczyc kurs- nie jestem pewna ile trwa...Coś mi w pamięci swiata, że ktos mówił, iż dwa lata- la enie jestem pewna...

Najlepiej poszukaj konkretów na necie
:)

Pozdrawiam !!!

Cz maja 24, 2007 22:07

trzeba skonczyc kurs, to pewne, mam znajomego ksiedza ktory byl w afryce na misjach, dokladniej w kongo. byl 2 lata na kursie, gdzie uczyl sie jezyka i ogolnie zachowan ludzi, musial sie troche nauczyc budownictwa zeby moc budowac koscioly i takie tam rzeczy, wiem tez ze jest kurs pierwszej pomocy. musial zrobic badania i po 2 latach polecial. ale wrocil i teraz jest dyrektorem w warszawie odpowiedzialnym za misje w Polsce.

Pt maja 25, 2007 14:41

Pierwszą sprawą jest powołanie (niekoniecznie związane z podjęciem życia konsekrowanego).
Niezbędne są jakieś umiejętności, które moga być przydatne w posłudze ludziom, do których się jedzie (np. wykształcenie medyczne, pedagogiczne, rolnicze itp.). Oczywiście trzeba też skończyć odpowiednią szkołę. Tu znajdziesz więcej informacji: Komisja Episkopatu Polski ds. Misji

[...]

Śr cze 06, 2007 12:34
Zobacz profil WWW

laczycha zakwacz do salezjanów oni wysyłaja tez swieckich w tym roku podczas lednicy 10 osób swieckich mlodych

Cz cze 14, 2007 2:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]