|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
To co się lubi, czy to co dobrze płatne?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 To co się lubi, czy to co dobrze płatne?
Witam!
Chciałbym poznać Wasze opinie na taki właśnie temat: czy w życiu lepiej robić to co się lubi i do czego się ma pewne zdolności bez gwarancji, że będzie się zarabiało dobre pieniądze, czy to czego się nie lubi lub ma się do tego stosunek obojętny a za to dobrze płatne?
Co sądzicie na ten temat? Jak to jest u Was? W Waszym życiu?
Liczę na odpowiedzi
Pozdrawiam. 
|
Pn paź 22, 2007 17:49 |
|
|
|
 |
Zencognito
|
Lepiej robić to co się lubi, a utrzymywać się z tego, co jest dobrze płatne 
|
Pn paź 22, 2007 17:53 |
|
 |
zielona_mrowka
|
Ja raczej nie planuje mieć takiego dylematu bo lubiąc informatykę a właściwie programowanie raczej kłopotów z pieniędzmi nie powinnam mieć. Ale zdecydowanie jestem za tym, żeby robić to co się lubi (bo inaczej i szkolnictwo i służba zdrowia by padła ). Prowadzę świetlicę środowiskową - grupa pedagogów tam pracująca to zdecydowanie zapaleńcy lubiący to co robią bo niestety w tym zawodzie kokosów zbić się nie da.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pn paź 22, 2007 19:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja tak się podczepię... interesuje mnie cnota ubóstwa. Chciałabym ją praktykować, ale dobrze zarabiam... jestem wykształcona i mam świetną pracę. Czy możliwe jest ubóstwo w takiej sytuacji? Ostatnio zmarnotrawiłam na coś zupełnie zbytecznego prawie 500 zł... czy to grzech? leczyłam pewne zwierzę, ale to przecież zbytek, tyle dzieci nie ma co jeść, a ja marnuję kasę na zwierzę. Ale z drugiej strony pomogłam żyjącej istocie... Teraz chcę sobie kupić nowy aparat telefoniczny, może to też zbytek?
|
Cz paź 25, 2007 9:25 |
|
 |
Zencognito
|
Ninielka napisał(a): leczyłam pewne zwierzę, ale to przecież zbytek, tyle dzieci nie ma co jeść, a ja marnuję kasę na zwierzę. Ale z drugiej strony pomogłam żyjącej istocie...
Bardzo dobrze zrobiłaś, zwierzęta też potrzebują naszej pomocy
A nawet zarabiając dużo można żyć skromnie, wystarczy dużo dawać innym, np. na akcje charytatywne.
Nie zadawaj takich pytań czy telefon to zbytek. Przecież masz swój własny rozum i sama wiesz czy ten telefon będzie Ci potrzebny, czy zbyteczny.
|
Cz paź 25, 2007 10:30 |
|
|
|
 |
goostaf
|
 Re: To co się lubi, czy to co dobrze płatne?
Kris_yul napisał(a): czy w życiu lepiej robić to co się lubi i do czego się ma pewne zdolności bez gwarancji, że będzie się zarabiało dobre pieniądze, czy to czego się nie lubi lub ma się do tego stosunek obojętny a za to dobrze płatne?
Zdecydowanie robić to, co się lubi, tym bardziej że nie dostaniesz od nikogo żadnej gwarancji że będziesz dobrze opłacona. Mówię to z mojej perspektywy, bo nie mogłem robić tego, co lubiłem, a z pieniędzmi też się nie przelewa....
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Cz paź 25, 2007 10:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem czy nowy telefon to nie przesada. Mam aparat jakiś rok... jest nowy, sprawny, ładny, ale mi się podoba inny... Ale mogłabym 380 złotych spożytkować w zupełnie inny sposób... Stąd taki dylemat
|
Cz paź 25, 2007 11:15 |
|
 |
zielona_mrowka
|
Ninielko ale bardzo proszę trzymaj się tematu głównego
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Cz paź 25, 2007 15:43 |
|
 |
Dorka
|
Moja rada: ty rób to co lubisz a twoja druga połowa to co dobrze płatne 
|
Cz paź 25, 2007 17:21 |
|
 |
be-ti
|
Witam!  Uważam, że żeby wykonywać jakąś pracę naprawdę dobrze i z zaangażowaniem to trzeba ją po prostu lubić. Optymalnym rozwiązaniem byłoby oczywiście gdyby była ona równocześnie dobrze płatna chociaż nie zawsze tak jest i ja jako pracownik służby zdrowia coś o tym wiem.
|
Cz paź 25, 2007 17:30 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|