|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
Chcę porozmawiać o dokonywaniu wyborów z Chrystusem
Autor |
Wiadomość |
pr
|
 Chcę porozmawiać o dokonywaniu wyborów z Chrystusem
Nadszedł taki moment w moim życiu, gdy zrozumiałem, że nie mogę wiecznie chodzić swoimi drogami. W pewnym momencie dociera, że tak naprawdę to wszystko jest możliwe i że tak naprawdę wątpienie było oparte na iluzji, że się coś zrozumiało. Tego przejścia nie sposób mi wyjaśnić całkowicie. To raczej impuls taki, jak wtedy gdy zastanawiamy się nad czymś i uzyskujemy nowe, olśniewające spojrzenie na problem. Człowiek Bóg, którego błędem by było traktować nie-konkretnie, tak jak jednego z bogów z posągu czy obrazka. Stworzyciel pośród stworzenia. To prawie że niebezpieczne dla stworzenia.
Teraz myślę jak przeżyć z tym spojrzeniem jutro. Co zmienić? A też jak praktycznie wykorzystać; a dokładniej jak ze świadomością jego dokonywać wyborów. Zdawałoby się, że się nic nie zmienia, ale na poziomie podstawowym, gdzieś w głębi duszy, wszystko się zmienia. Znoszone są blokady, bo otwiera się perspektywa. Czy gdzieś w necie jest coś o praktycznym życiu z Chrystusem? Zaznaczam, że poważnie piszę o niebezpieczeństwie dla stworzenia. Dla mnie przez ostatnie pół roku, jego uczniowie, to byli wrogowie, a o wiele dłużej poważnie go traktujących miałem za głupców. W każdym razie z Kościoła zrezygnowałem - ale nie formalnie i... dobrze mi się żyło; lekko.
Ale nie o jakiejś spowiedzi chcę tu mówić, ale o życiu ze świadomością Chrystusa. Jak dokonywać z Nim wyborów? Na co zwracać uwagę?
To zupełnie inne jest życie, gdy się widzi poza grób. Nie chodzi mi o szczegółowe przypadki, ale o ogólne, wysokopoziomowe zasady działania.
|
Pn lis 19, 2007 1:06 |
|
|
|
 |
mateola
|
 Re: Chcę porozmawiać o dokonywaniu wyborów z Chrystusem
pr napisał(a): Jak dokonywać z Nim wyborów? Może ten fragment będzie pomocny: Cytuj: Ta droga nie ma w sobie nic z mistycyzmu czy nadzwyczajności, lecz jest otwarta dla wszystkich ochrzczonych. Polega ona na "przedstawianiu Bogu swoich spraw" (por. Wj 18, 19). Mogę sam zadecydować, czy wybrać się w podróż, wykonać jakąś pracę, odwiedzić kogoś, zrobić zakupy, i później, zadecydowawszy, prosić Boga o pomyślną realizację. Lecz jeśli zrodzi się we mnie miłość posłuszeństwa Bogu, wówczas będę postępował inaczej: najpierw zapytam Boga - przy pomocy najprostszego środka, jaki każdy z nas ma do dyspozycji, a którym jest modlitwa - czy Jego wolą jest, bym wybrał się w tę podróż, podjął tę pracę, odwiedził kogoś, zrobił zakupy - a następnie zrobię to lub nie, lecz w każdym razie będzie to już posłuszeństwo Bogu, a nie tylko moja wolna inicjatywa. Jest rzeczą normalną, iż podczas krótkiej modlitwy nie usłyszę żadnego głosu, nie otrzymam wyraźnej odpowiedzi, co mam czynić, a przynajmniej nie jest potrzebna taka odpowiedź, aby to, co zrobię, było już posłuszeństwem. Bowiem w ten sposób poddałem moją sprawę Bogu, wyrzekłem się już mojej woli, zrezygnowałem z decydowania samemu i dałem Bogu możliwość interweniowania, jeśli chce, w moje życie. Cokolwiek teraz zadecyduję - kierując się zwykłymi kryteriami rozeznania - zawsze będzie to posłuszeństwo wobec Boga. Tak jak sługa nie podejmuje żadnej inicjatywy lub nie przyjmuje od obcych rozkazu bez zastrzeżenia: "Muszę najpierw zapytać mojego pana", tak samo prawdziwy sługa Boga nie przedsiębierze niczego bez powiedzenia sobie: "Muszę się pomodlić, żeby dowiedzieć się, czego chce mój Pan, abym zrobił!" W ten sposób oddaję ster mojego życia Bogu! Wola Boga przenika coraz dokładniej treść życia, wzbogacając je i czyniąc z niego "ofiarę żywą, świętą, Bogu przyjemną" (Rz 12, 1).
Jeśli ta zasada "przedstawiania spraw Bogu" odnosi się do rzeczy małych, do decyzji podejmowanych na co dzień, to tym bardziej odnosi się do wielkich spraw, jak na przykład kwestia powołania: wyjść za mąż czy nie, służyć Bogu w związku małżeńskim czy służyć Mu w życiu konsekrowanym. http://www.cantalamessa.org/pl/articoloView.php?id=174
|
Pn lis 19, 2007 7:14 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 2 ] |
|
|