|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Gdy kleryk staje się diakonem...
Autor |
Wiadomość |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
 Gdy kleryk staje się diakonem...
Skorzystałem z dobrodziejstwa jakim jest wyszukiwarka na Forum, ale nie znalazłem niczego, co by pasowało do tego tematu.
Kilka razy poruszona została kwestia diakonów stałych, natrafiłem na wątek diakonów rozdających komunię, ale nigdzie nie natrafiłem na temat związany z przejściem kleryka do stanu duchownego czyli o święceniach diakonatu.
Jak wszyscy zapewne wiedzą, diakon to osoba posiadająca najniższe święcenia kapłańskie; uprawniona jest do asystowaniu kapłanowi przy ołtarzu, rozdzielania Komunii (to już może jako akolita), a także ma prawo do odczytywania Ewangelii, głoszenia kazań a także do prowadzenia części pogrzebów, błogosławieństwa małżeństw i udzielania chrztu.
O ile diakon stały (jako osoba żonata) nie będzie nigdy kapłanem w ścisłym tego słowa znaczeniu, o tyle diakon- kleryk za jakiś czas kapłanem zostanie.
Podczas przyjęcia do grona diakonów, każdy nowy diakon ślubuje celibat, posłuszeństwo biskupowi i przyrzeka odmawiać brewiarz.
W tym momencie pada moje pytanie: czy kleryk- diakon, po porzuceniu WSD pomiędzy święceniami diakonatu a kapłańskimi, ponosi jakieś kanoniczne konsekwencje? Wszak jako osoba duchowna powinien je ponieść, choć, jak wiadomo, kleryk może nawet podczas mszy święceń (byleby przed nimi!) wstać i wyjść z katedry rezygnując ze służby kapłańskiej.
Mam nadzieję że wszyscy wszystko zrozumieli  Pozdrawiam
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
So lip 19, 2008 12:53 |
|
|
|
 |
meritus
|
Po diakonacie jest możliwość zwolnienia ze ślubów przez Ojca Świętego. Słyszałem o takich przypadkach. Pewien diakon zakochał się chciał zrezygnować, to go ze ślubów zwolniono, tylko przez 10 lat był zobowiązany do odmawiania Liturgii Godzin.
I taka sprawa - diakon jest już kapłanem. Drugi stopień święceń to ściśle się prezbiterat nazywa. Bo kapłan to i biskup i diakon i prezbiter.
|
So lip 19, 2008 13:01 |
|
 |
szumi
Moderator
|
meritus napisał(a): I taka sprawa - diakon jest już kapłanem. Drugi stopień święceń to ściśle się prezbiterat nazywa. Bo kapłan to i biskup i diakon i prezbiter.
Diakon nie jest kapłanem! Jest on ustanowiony nie do spełniania czynności kapłańskich a do usługiwania. Zatem kapłanem jest prezbiter i biskup.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
So lip 19, 2008 19:56 |
|
|
|
 |
meritus
|
Sakrament święceń, sakrament kapłaństwa ma trzy stopnie: diakonat, prezbiterat i episkopat. Diakon choć nie spełnia wszystkich funkcji kapłańskich, sakrament przyjął, jest duchownym. Jest tu pewna, że tak powiem niekonsekwencja, ponieważ diakon przyjął sakrament święceń, zwany potocznie sakramentem kapłaństwa, ale nie rzeczywiście też kapłanem nie jest, lecz sługą, diakonem.
|
So lip 19, 2008 21:52 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Jak ładnie napisałeś:
Cytuj: zwany potocznie sakramentem kapłaństwa
i co z tego że potocznie się go tak nazywa? Kościół nazywa go sakramentem święceń (nie kapłańskich, bo istotnie nie każdy go ten sakrament przyjmuje jest kapłanem!).
Diakon kapłanem nie jest.
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N lip 20, 2008 12:25 |
|
|
|
 |
Weronika =)
|
Niedawno rozmawiałam na ten temat z kolegą,który niedawno otrzymał święcenia Diakona i spytałam o dokładnie ta samą sprawę. Diakon ma własnie prawo do tych wszystkich rzeczy,o których piszecie. Gdyby zrezygnował to nadal ma święcenia kapłańskie,a odejść od kapłaństwa może dopiero za zgodą papieża,może otrzymać także dyspensę(czy jakkolwiek to nazwać). Wiem,że kleryk może zrezygnować bez większysz konsekwencji do 5 roku(czyli diakonatu), w czasie diakonatu jest już kapłanem.
_________________ Jesteśmy dziećmi Boga,
a jezeli dziećmi,
to i dziedzicami.
Współdziedzicami Chrystusa,
dziedzicami Boga.
|
N lip 20, 2008 20:25 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Weronika =) napisał(a): w czasie diakonatu jest już kapłanem.
Nie jest kapłanem...
Jest diakonem 
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N lip 20, 2008 20:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może najprościej sięgnąć do źródeł:
Katechizm Kościoła Katolickiego -1554 napisał(a): "Urząd kościelny, przez Boga ustanowiony, sprawowany jest w różnych stopniach święceń przez tych, którzy od starożytności już noszą nazwę biskupów , prezbiterów i diakonów". Nauka katolicka, wyrażona w liturgii, Urząd Nauczycielski i stała praktyka Kościoła uznają, że istnieją dwa stopnie uczestniczenia w kapłaństwie Chrystusa: episkopat i prezbiterat. Diakonat jest przeznaczony do pomocy im i służenia. Dlatego pojęcie sacerdos - kapłan - oznacza obecnie biskupów i prezbiterów, a nie diakonów. Nauka katolicka przyjmuje jednak, że zarówno dwa stopnie uczestniczenia w kapłaństwie (episkopat i prezbiterat), jak i stopień służby (diakonat), są udzielane za pośrednictwem aktu sakramentalnego nazywanego "święceniami", to znaczy przez sakrament święceń
|
Pn lip 21, 2008 8:22 |
|
 |
Weronika =)
|
szumi napisał(a): Jest diakonem 
źle się wyraziłam.
Jest Diakonem,ale otrzymał już święcenia. 
_________________ Jesteśmy dziećmi Boga,
a jezeli dziećmi,
to i dziedzicami.
Współdziedzicami Chrystusa,
dziedzicami Boga.
|
Pn lip 21, 2008 12:55 |
|
 |
magdal.ymail
|
Prawde mówiąc mam troszkę podobne pytanie, jak moja poprzedniczka...niestety jakoś nie zrozumiałam powyższych wypowiedzi, i może ktoś mi powie czy Diakon (przy wszystkich święceniach) może zrezygnować...aha i jeśli kandydat jest nieżonaty, musi mieć ukończone 25 lat, ponadto zobowiązuje się go do dalszego życia w celibacie. Natomiast mężczyźni żonaci powinni żyć w małżeństwie od co najmniej 5 lat i przedstawić pisemną zgodę żony. I jeśli kandydat nie ma żony a ma ukończone te 25 lat, to czy w pózniejszym czasie może się ożenić?
|
N gru 28, 2008 14:12 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Tak, diakon może zrezygnować - przy czym, w celu zwolnienia z przyrzeczenia jakie składał przy święceniach diakonatu potrzebna jest dyspensa papieska, zazwyczaj wiążąca się z nałożeniem na zwalnianego od celibatu itp. obowiązku odmawiania Liturgii Godzin.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N gru 28, 2008 15:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
magdal.ymail napisał(a): Prawde mówiąc mam troszkę podobne pytanie, jak moja poprzedniczka...niestety jakoś nie zrozumiałam powyższych wypowiedzi, i może ktoś mi powie czy Diakon (przy wszystkich święceniach) może zrezygnować...aha i jeśli kandydat jest nieżonaty, musi mieć ukończone 25 lat, ponadto zobowiązuje się go do dalszego życia w celibacie. Natomiast mężczyźni żonaci powinni żyć w małżeństwie od co najmniej 5 lat i przedstawić pisemną zgodę żony. I jeśli kandydat nie ma żony a ma ukończone te 25 lat, to czy w pózniejszym czasie może się ożenić?
magdal.ymail- a ja nie rozumiem- czy pytasz o mężczyznę, który był w seminarium i zrezygnował po przyjęciu święceń diakonatu, czy o tzw. diakona stałego ?
|
Pn gru 29, 2008 10:18 |
|
 |
magdal.ymail
|
diakona stałego
_________________ Albowiem to Bóg jest w nas sprawcą i chcenia, i działania zgodnie z Jego wolą.
|
Pn gru 29, 2008 15:49 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|