|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
felicjanką chcę być ;)
|
 Nowicjat felicjanek
Za dwa lata skończę liceum i wiem że pójdę drogą powołania... Zdecydowałam się na zakon felicjański, poznałam wiele szczegółów życia w tym zakonie, ale chciałabym sie dowiedzieć gdzie jest nowicjat ;( Czy ktoś z Was wie gdzie najbliżej Tychów znajduje sie nowicjat zakonu felicjańskiego?I czy ktoś opowie mi wszystko co wie o tym zgromadzeniu? Chciałabym jeszcze bardziej rozwinąć moja wiedzę na ten temat... Z góry Wam wszystkim dziękuję 
|
Pn mar 02, 2009 10:19 |
|
|
|
 |
felicjanką chcę być ;)
|
Znaczy sie moja koleżanką kończy szkole średnia a ja jej pomagam bo też chce kiedyś pójść do zakonu... Ja mam dopiero 13 lat...
|
Pn mar 02, 2009 10:28 |
|
 |
zielona_mrowka
|
No ale za nią nie wybierzesz, a Ty lepiej sama szukaj a nie idź za swoją koleżanką...
O ile się orientuję felicjanki w Polsce mają 3 prowincje: - Niepokalanego Serca NMP (krakowska) - Matki Bożej Częstochowskiej (przemyska) - Matki Bożej Królowej Polski (warszawska)
Postulat i nowicjat jest w domu prowincjalnym, czyli zależnie od tego jaką prowincję wybierzesz w tej będziesz odbywać postulat i pierwszy rok nowicjatu (nie wiem jak jest rozwiązany drugi rok, w niektórych zgromadzeniach w drugim roku nowicjuszka jest wysyłana nawet do kilku różnych domów aby dobrze zapoznać się z pracą sióstr). Tychy prawdopodobnie należą do prowincji krakowskiej.
Przed nowicjatem jest jeszcze kandydatura i postulat (6mc - 2 lata).
Pozdrawiam.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pn mar 02, 2009 10:58 |
|
|
|
 |
szczesliwa
|
o ile dobrze się orientuję to nowicjat jest w Oświęcimiu, czyli nie tak daleko od Tychów- też jestem z okolic Tychów. Najlepiej jednak wejśc na stronę internetową sióstr, swoją drogą gdy ktoś rozeznając taki stan życia, wybrał już zgromadzenie, dziwi mnie, że nie ma kontaktu osobistego i że nie wiem podstawowych informacji, ale to tak na marginesie z doświadczenia wiem, że takie są udzielane przy poznawaniu sióstr.
_________________ Cieszmy się z małych radości
|
Pn mar 02, 2009 17:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
w Krakowie była kiedyś wystawa "skarby sióstr felicjanek" niestety nie zdążyłam pójść- ale wygląda na to, że klasztor krakowski jest pełen pięknych i zabytkowych przedmiotów...
Felicjanki to zakon kontemplacyjny- wiec ważne że jest się w estetycznym klasztorze...
ale nie wiem czy dom zakonny (miejsce) wybiera się samemu...
|
Pn mar 02, 2009 18:47 |
|
|
|
 |
zielona_mrowka
|
tzn inaczej, ja informację czerpie z Leksykonu zakonów w Polsce ale siłą rzeczy musi on być trochę nieaktualny (wyd 1998, a kolejne dopiero jest przygotowywane) oraz z informacji na stronie. Więc szczęśliwa pewnie w tym względzie ma bardziej aktualne informacje.
Natomiast Teresse felicjanki to jak najbardziej zgromadzenie czynne, apostolski. Niekoniecznie nawet czynno-kontemplacyjne. W każdym razie na pewno nie zamknięte (bo do końca nie wiem co chciałaś powiedzieć przez "kontemplacyjne")
Natomiast samą prowincje wybierasz sama - gdzie wstąpisz tam będziesz. Tak samo jak kandydat do seminarium również sam je wybiera - nie musi wstępować do seminarium swojej diecezji. Co potem się stanie, gdzie będzie pracować to już zupełnie inna sprawa.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
Pn mar 02, 2009 20:53 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Teresse napisał(a): Felicjanki to zakon kontemplacyjny- wiec ważne że jest się w estetycznym klasztorze...
Jak to?
U nas, w Krakowie felicjanki prowadzą przedszkole  i szkołę specjalną pracują w wielu parafialnych, są katechetkami, oraz zajmują się działalnością opiekuńczą, na przykład wśród bezdomnych.
To bardzo aktywne i pracowite kobiety.
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pn mar 02, 2009 21:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Faktycznie, to czynne zgromadzenie...
To dobrze, że młode dziewczyny chcą też wstępować do czynnych zgromadzeń- bo podobno, wbrew pozorom, to tam właśnie brakuje powołań...
|
Wt mar 03, 2009 15:02 |
|
 |
szczesliwa
|
Felicjanki to zgromadzenie kontemplacyjno czynne czyli łączy głębokie życie modlitwy z pracą apostolską:-)
|
Wt mar 03, 2009 17:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bo chyba z zasady są zgromadzenia czynno-kontemplacyjne i kontemplacyjne....
Samych czynnych nie ma...
ale może powstaną wkrótce felicjanki kontemplacyjne...bo nawet Matka Teresa z Kalkuty założyła trochę zakonów kontemplacyjnych by siostry kontemplacyjno-czynne miały wsparcie modlitewne... 
|
Śr mar 04, 2009 16:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Z tego co kiedyś czytałam, to istnieją zgromadzenia czynne. W zgromadzeniach czynnych na modlitwę poswięca się mniej czasu niż w czynno-kontemplacyjnyych (np. odmawia się brewiarz w wersji kapłańskiej).
Taki podział zgromadzeń zakonnych jest wymieniony np. tutaj:
Cytuj: Wyróżniamy też zgromadzenia kontemplacyjne (poświęcające więcej czasu na modlitwę), czynne (poświęcające więcej czasu apostolstwu) i kontemplacyjno-czynne (dzielące czas na modlitwę i apostolstwo).
http://martyria.diecezja.elk.pl/lu_38.htm
|
Śr mar 04, 2009 21:00 |
|
 |
szczesliwa
|
czynne to np. służebniczki dębickie siostry nie modlą się Godziny Czytań i Modlitw Południowych z Brewiarza- mam tam 2 ciocie, mowiły mi, a kontemplacyjno czynne to np. Karmelitanki Dzieciątka Jezus, siostry odmawiają Godzinę Czytań, Jutrznię Modlitwę Południową ( ale bez przedpołudniowej i popołudniowej), Nieszpory i Kompletę, mają też godzinę rozmyślania, pół godziny rano i pół wieczorem, w czynnych najczęsciej jest to tylko pół godziny. Może to nie związane z Felicjankami, ale daje taki mały obraz wspólnot zakonnych- bo tyle ich jest.
|
Cz mar 05, 2009 11:32 |
|
 |
felicjanką chcę być ;)
|
Dziękuję Wam za wypowiedzi 
_________________ Mam 13 lat i czuję się powołana do życia w zakonie felicjańskim. Jeśli ktoś może to proszę pisać mi na pw informacje na temat tego zakonu Z góry WAM dziękuję! ;);)
|
So kwi 25, 2009 18:28 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|