Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn paź 06, 2025 8:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Nowicjat felicjanek 
Autor Wiadomość

Post Nowicjat felicjanek
Za dwa lata skończę liceum i wiem że pójdę drogą powołania... Zdecydowałam się na zakon felicjański, poznałam wiele szczegółów życia w tym zakonie, ale chciałabym sie dowiedzieć gdzie jest nowicjat ;( Czy ktoś z Was wie gdzie najbliżej Tychów znajduje sie nowicjat zakonu felicjańskiego?I czy ktoś opowie mi wszystko co wie o tym zgromadzeniu? Chciałabym jeszcze bardziej rozwinąć moja wiedzę na ten temat... Z góry Wam wszystkim dziękuję ;)

Pn mar 02, 2009 10:19

Znaczy sie moja koleżanką kończy szkole średnia a ja jej pomagam bo też chce kiedyś pójść do zakonu... Ja mam dopiero 13 lat...

Pn mar 02, 2009 10:28

No ale za nią nie wybierzesz, a Ty lepiej sama szukaj a nie idź za swoją koleżanką...

O ile się orientuję felicjanki w Polsce mają 3 prowincje:
- Niepokalanego Serca NMP (krakowska)
- Matki Bożej Częstochowskiej (przemyska)
- Matki Bożej Królowej Polski (warszawska)

Postulat i nowicjat jest w domu prowincjalnym, czyli zależnie od tego jaką prowincję wybierzesz w tej będziesz odbywać postulat i pierwszy rok nowicjatu (nie wiem jak jest rozwiązany drugi rok, w niektórych zgromadzeniach w drugim roku nowicjuszka jest wysyłana nawet do kilku różnych domów aby dobrze zapoznać się z pracą sióstr). Tychy prawdopodobnie należą do prowincji krakowskiej.

Przed nowicjatem jest jeszcze kandydatura i postulat (6mc - 2 lata).

Pozdrawiam.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn mar 02, 2009 10:58

o ile dobrze się orientuję to nowicjat jest w Oświęcimiu, czyli nie tak daleko od Tychów- też jestem z okolic Tychów. Najlepiej jednak wejśc na stronę internetową sióstr, swoją drogą gdy ktoś rozeznając taki stan życia, wybrał już zgromadzenie, dziwi mnie, że nie ma kontaktu osobistego i że nie wiem podstawowych informacji, ale to tak na marginesie z doświadczenia wiem, że takie są udzielane przy poznawaniu sióstr.

Pn mar 02, 2009 17:05
w Krakowie była kiedyś wystawa "skarby sióstr felicjanek" niestety nie zdążyłam pójść- ale wygląda na to, że klasztor krakowski jest pełen pięknych i zabytkowych przedmiotów...

Felicjanki to zakon kontemplacyjny- wiec ważne że jest się w estetycznym klasztorze...

ale nie wiem czy dom zakonny (miejsce) wybiera się samemu...

Pn mar 02, 2009 18:47

tzn inaczej, ja informację czerpie z Leksykonu zakonów w Polsce ale siłą rzeczy musi on być trochę nieaktualny (wyd 1998, a kolejne dopiero jest przygotowywane) oraz z informacji na stronie. Więc szczęśliwa pewnie w tym względzie ma bardziej aktualne informacje.

Natomiast Teresse felicjanki to jak najbardziej zgromadzenie czynne, apostolski. Niekoniecznie nawet czynno-kontemplacyjne. W każdym razie na pewno nie zamknięte (bo do końca nie wiem co chciałaś powiedzieć przez "kontemplacyjne")

Natomiast samą prowincje wybierasz sama - gdzie wstąpisz tam będziesz. Tak samo jak kandydat do seminarium również sam je wybiera - nie musi wstępować do seminarium swojej diecezji. Co potem się stanie, gdzie będzie pracować to już zupełnie inna sprawa.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn mar 02, 2009 20:53

Felicjanki to zakon kontemplacyjny- wiec ważne że jest się w estetycznym klasztorze...

Jak to?
U nas, w Krakowie felicjanki prowadzą przedszkole :-) i szkołę specjalną pracują w wielu parafialnych, są katechetkami, oraz zajmują się działalnością opiekuńczą, na przykład wśród bezdomnych.
To bardzo aktywne i pracowite kobiety.

Pn mar 02, 2009 21:24
:oops: Faktycznie, to czynne zgromadzenie...

To dobrze, że młode dziewczyny chcą też wstępować do czynnych zgromadzeń- bo podobno, wbrew pozorom, to tam właśnie brakuje powołań...

Wt mar 03, 2009 15:02

Felicjanki to zgromadzenie kontemplacyjno czynne czyli łączy głębokie życie modlitwy z pracą apostolską:-)

Wt mar 03, 2009 17:30
bo chyba z zasady są zgromadzenia czynno-kontemplacyjne i kontemplacyjne.... :)

Samych czynnych nie ma...

ale może powstaną wkrótce felicjanki kontemplacyjne...bo nawet Matka Teresa z Kalkuty założyła trochę zakonów kontemplacyjnych by siostry kontemplacyjno-czynne miały wsparcie modlitewne... :)

Śr mar 04, 2009 16:21
Z tego co kiedyś czytałam, to istnieją zgromadzenia czynne. W zgromadzeniach czynnych na modlitwę poswięca się mniej czasu niż w czynno-kontemplacyjnyych (np. odmawia się brewiarz w wersji kapłańskiej).

Taki podział zgromadzeń zakonnych jest wymieniony np. tutaj:
Cytuj:
Wyróżniamy też zgromadzenia kontemplacyjne (poświęcające więcej czasu na modlitwę), czynne (poświęcające więcej czasu apostolstwu) i kontemplacyjno-czynne (dzielące czas na modlitwę i apostolstwo).

http://martyria.diecezja.elk.pl/lu_38.htm

Śr mar 04, 2009 21:00

czynne to np. służebniczki dębickie siostry nie modlą się Godziny Czytań i Modlitw Południowych z Brewiarza- mam tam 2 ciocie, mowiły mi, a kontemplacyjno czynne to np. Karmelitanki Dzieciątka Jezus, siostry odmawiają Godzinę Czytań, Jutrznię Modlitwę Południową ( ale bez przedpołudniowej i popołudniowej), Nieszpory i Kompletę, mają też godzinę rozmyślania, pół godziny rano i pół wieczorem, w czynnych najczęsciej jest to tylko pół godziny. Może to nie związane z Felicjankami, ale daje taki mały obraz wspólnot zakonnych- bo tyle ich jest.

Cz mar 05, 2009 11:32

So kwi 25, 2009 18:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]