|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Powołanie- czyli co?
Tak dużo pisze się tutaj o powołaniach, ale mało o tym, czym de facto jest powołanie?
Czy powołanie to pragnienie zostania kimś konkretnym, zajęcia się konkretną działalnością?
Czy powołanie to raczej predyspozycje fizyczne i psychiczne do zostania kimś?
Czy może prawdziwe powołanie łączy jedno z drugim?
Co zrobić, jeżeli chcemy, a nie możemy?
Co zrobić, jeżeli mamy wybitne predyspozycje, ale brakuje chęci?
|
Pn wrz 08, 2008 16:38 |
|
|
|
 |
kefas_piotr
|
Powołanie to życie z miłością, pragnieniem, dobrocią i zamiłowaniem do tego co się robi - to moja dewiza.
Ale każdy z nas inaczej - indywidualnie to odczuwa.
Powodzenia 
Pn wrz 08, 2008 17:17 |
|
 |
s.Beata
|
Pan Bóg bazuje na naturze- zatem predyspozycje są impulsem do przemyślenia swojego powołania, pasji,... . Jednocześnie nie da się zamknąć powołania w żadnej definicji, tak jak nie można określić porannego wiatru jeśli się go nie odczuje na własnej twarzy, dłoniach...
Powołanie jest też pewnym zadaniem, zatem nie jest wszystko jedno kim i gdzie będę.... pozdrawiam
|
Pn wrz 08, 2008 20:47 |
|
|
|
 |
cristiano
|
Powołanie jest Darem Boga, każdy powinien troszczyć się by rozpoznać wolę Bożą. Bóg nie ignoruje warunków naszego życia, ale czyni je okazją. Na kartach Pisma Świętego jest wiele opisów powołania i każde z nich jest inne. (inaczej komunikowane, przyjęte, realizowane). Powołanie jest również tajemnicą(zaproszeniem) do wejścia w Wielką Tajemnicę Boga.
Dla mnie sens powołania ukazują słowa Bł. Gianny Beretta Molla "Wszystkie drogi Pana są piękne, byle tylko prowadziły do takiego celu: zbawić naszą duszę i doprowadzić wiele innych dusz do nieba, aby oddać chwałę Bogu".[/i]
_________________ Stat crux dum volvitur orbis
|
Pn wrz 08, 2008 22:04 |
|
 |
Anastazja.A
|
dokładnie . to droga prowadząca nas i innych zarazem do świętości.
Masz predyspozycje ale nie masz chęci? Są dwa wyjścia . czyste lenistwo które często niszczy zasłania nam to co dobre lub drugie wyjście. to nie ta dokładnie droga.
dla przykładu. potrafię malować nawet nawet mi to wychodzi
***** itd. ale nie ciągnie mnie do tego. wolałabym wykonywać bardziej techniczne sprawy. dar obserwacji i patrzenie w taki sposób a nie inny wykorzystany jest w moim powołaniu inaczej niż jak mi wszyscy mówią "będziesz malarką".
_________________ Nie znajdzie radości ktoś kto ucieka od trudnej rzeczywistości.
Ten kto kocha stawia przed sobą trudne wyzwania!
|
Cz paź 02, 2008 0:12 |
|
|
|
 |
*Julka*
zbanowana na stałe
|
" Powołanie to nic innego jak złożenie ofiary ze swojego życia" 
|
Cz paź 02, 2008 6:03 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Powołanie to wewnętrzny ogień, który rozpala człowieka i nadaje sens każdemu dniu. To siła, która pozwala iść tam, gdzie inni boją się iść.
Ale nade wszystko każde powołanie jest cichą modlitwą, czynioną przez całe życie.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
Cz paź 02, 2008 14:32 |
|
 |
szczesliwa
|
opat piękna ,,definicja" powołania- zachwyciły mnie te słowa.
_________________ Cieszmy się z małych radości
|
Cz paź 02, 2008 19:34 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|