Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 29, 2025 1:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 WOŚP - cała prawda 
Autor Wiadomość

Post WOŚP - cała prawda
Co sadzicie o WOŚP ? Na pierwszy rzut oka cudowna organizacja, która zbiera pieniadze i przekazuje je potrzebujacym. Dobrze, ale czy tak jest na pewno ? Czy CAŁA zebrana suma jest przekazywana na te cele, na które gra orkiestra ? Troche poszukałem i znalazłem pare wiadomosci, które sobie zaprzeczaja, mianowicie (nie bede pisał narazie zródła):

,,Drogi Andrzeju! Kilkakrotnie już o tym pisałem, ale powtórzę jeszcze raz: pierwsze zło polega na tym, że z pieniędzy zbieranych podczas WOŚP finansowany jest także Woodstock. Czyli krótko mówiąc: ZŁO i DOBRO jednocześnie. A więc pod przykrywką dobra szerzone jest zło. Jeżeli jestem katolikiem, to nie mogę zgodzić się na jedno i drugie. Nie można za cenę kilkunastu aparatów zabijać, demoralizować i niszczyć tysiące młodych ludzi. Kiedyś usłyszałem bardzo brutalny dowcip oddający prawdę działalności Orkiestry. Oto do skupu butelek przychodzi dwoje dzieci. Oddając kilkadziesiąt butelek otrzymują pewną kwotę pieniędzy. Patrząc na dłoń mówi jedno z nich: dobrze, że mamusia i tatuś piją, to chociaż mamy pieniążki na kupienie sobie chleba. Trzeba otworzyć oczy: ZŁO NIE MOŻE IŚĆ W PARZE Z DOBREM! Drugi problem to sposób organizacji tej imprezy. Koszy jednego dnia zabawy przewyższają wysokość zbiórki. Komuś więc musi się to opłacać. Pytanie: komu i dlaczego? Jak wspomniałeś środowiska prawicowe krytykują WOŚP. Zapoznaj się więc dokładnie z uzasadnieniem tej krytyki, a wszystko będzie dla Ciebie jasne. Przeczytaj artykuł, który poleciłem.
I ostatnie: nie chodzi o żadną rywalizację między Owsiakiem a Caritasem.
Pozdrawiam.
,,

odpowiedź pytajacego:
,, [i]Bardzo dziękuję ....... za odpowiedź. Woodstock to rzeczywiście dobry argument. Nie raz zastanawiałem się nad tym jak to jest że opłaca się zorganizować tak wielką imprezę, czy wszyscy Ci artyście, dzwiękowcy itd pracują wtedy za darmo? No ale w tym roku pierwszy raz nie zasiliłem konta WOŚP, czy to dobrze, czy nie jeszcze nie wiem. Stwierdziłem jednak, że np akcja pt. „Szlachetna Paczka” wydaje się pewniejszą formą pomocy.
[/i],,

Okazuje sie, że część zebranych pieniędzy z orkiestry idzie na finansowanie Woodstocku.

przegladam demotywatory, wiadomo to co tam jest ukazane nie oznacza prawde, ale postanowiłem to tu umieścić:
http://demotywatory.pl/4018137#comments.

a tu troche z innej beczki, komentarz jednego użytkownika:
,, Caritas z kazdej 1 zl zabiera dla siebie ok 60 groszy:] Nic z zebranych pieniedzy nie idzie na fundacje itp masz sprawozdanie finansowe a i tak nie wierzysz....owsiak poza zbiorka ma tez pare innych zrodel dochodu ,, --- czy to prawda ? Moze nie 60 groszy jest pobierane, a mniejsza kwota ??

Śr sty 16, 2013 1:41
Post Re: WOŚP - cała prawda
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=9&t=23584 - WOŚP czyli Wielka Orkiestra Światecznej Pomocy
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=9&t=32963 - Prawdziwe oblicze WOŚP

Śr sty 16, 2013 3:07
Post Re: WOŚP - cała prawda
Dziękuję MIXer za wskazanie aktywnych tematów. Proszę zainteresowanych o dyskusję we wskazanych przez forumowicza wątkach.

Śr sty 16, 2013 9:38
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]