Grzechy przeciwko Duchowi Świętemu
Szanowni Państwo,
Już prawie skończyłem kwestię lęku przed grzechem przeciwko Duchowi Świętemu, już myślałem, że wszystko będzie dobrze, ale znowu mnie coś dopadło. Znowu coś przeczytałem, znowu czeka mnie bezsenna noc...
Cytuj:
W swoim nauczaniu Jezus Chrystus stwierdza, że grzechy przeciwko Duchowi Świętemu nie będą odpuszczone. Jakie są to grzechy?
Istotą grzechu przeciwko Duchowi Świętemu jest świadome oraz dobrowolne, jednocześnie radykalne i nieodwracalne odrzucenie łaski zbawienia, ofiarowanej przez Chrystusa. Człowiek poznając Bożą miłość i zbawienną wartość łaski uświęcającej udzielanej za pośrednictwem modlitwy i sakramentów świętych, odrzuca zbawienną pomoc ufając przede wszystkim sobie, a nie Bogu, gardząc Jego miłosierdziem. Do najważniejszych grzechów przeciwko Duchowi Świętemu Kościół zalicza: zwątpienie w Miłosierdzie Boże, prowadzące do rozpaczy, zuchwałość względem Miłosierdzia Bożego objawiającą się brakiem nawrócenia i trwaniem w grzechach śmiertelnych, sprzeciwianie się dogmatom wiary Kościoła rzymskokatolickiego, zazdrość bliźniemu łaski Bożej, lekceważenie zbawiennych napomnień skłaniających do nawrócenia oraz odkładanie pokuty i nawrócenia na koniec życia.
http://mateusz.pl/mt/tm/tm-dsdk.htmMoje pytanie jest takie, czy jeśli ktoś by uwierzył w to, że duchem nieczystym działał Chrystus (choćby przez chwilę), a potem wierzył spowrotem Chrystusowi (że oczywiście Duchem Świętym działał), to czy może on jeszcze żałować za grzechy i może mu zostać wybaczone? Czy już przenigdy nie?
Proszę, odpowiedzcie na to pytanie. Wygląda na to że Państwo z SPCH mają mnie gdzieś...