2 listopada 2012 - piatek
Autor |
Wiadomość |
animek
|
 2 listopada 2012 - piatek
W piątek 02.XI obchodzimy wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych. Czy tego dnia obowiązuje nas post piątkowy 
|
Śr paź 31, 2012 11:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: 2 listopada 2012 - piatek
To chyba zależy od biskupa. U mnie jest dyspensa.
|
Śr paź 31, 2012 14:16 |
|
 |
noOne
|
każdy piątek jest pamiątką śmierci naszego Zbawiciela Jezusa Chrystusa,
warto szukać "trefnych" furtek ?
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Śr paź 31, 2012 14:31 |
|
|
|
 |
gacjan
|
Dyspensa od biskupa to nie trefna furtka. Jak jest dyspensa, to MOŻNA acz NIE TRZEBA jeść mięsa w piątek. Ale oczywiście posłuszeństwo biskupom to nie jest takie ważne, jak np. posłuszeństwo teoriom spisków, różnym dziwnym objawieniom, księdzu Natankowi itd.
|
Śr paź 31, 2012 15:22 |
|
 |
merkaba
|
to jest z Medjugorie by w piątek i środę pościć o wodzie i chlebie jak pościli W Swych objawieniach Królowa Pokoju również wyróżnia post, który został przez Kościół zapomniany. Mówi o poście w zgodzie z tym, co napisano w Ewangeliach – że przez post i modlitwę możemy wyeliminować jakikolwiek wpływ Szatana. O. G. Amorth: To prawda. Najpierw w Fatimie i teraz tu, w Medziugorju Dziewica częstokroć mówi o modlitwie i o poście. Wierzę, że to bardzo ważne, ponieważ współcześni idą za duchem konsumpcji. Ludzkość stara się uniknąć jakiegokolwiek poświęcenia i tym sposobem wystawia się do grzechu. Dla życia chrześcijańskiego, oprócz modlitwy, potrzebujemy też pewnej surowości. Jeśli nie zachowuje się tego rygoru, brak również wytrwałości w życiu chrześcijańskim. Dam ojcu przykład: dziś rodziny rozpadają się bardzo łatwo. Świętują małżeństwo, lecz rozwodzą się bardzo szybko. Dzieje się tak, gdyż odzwyczailiśmy się od poświęcenia. Aby żyć w jedności musimy być zdolni do zaakceptowania niedoskonałości drugiej osoby. Brak poświęcenia prowadzi nas do tego, że nie żyjemy naszego życia w pełni po chrześcijańsku. Widzimy z jaką łatwością dokonuje się aborcji, gdyż brak woli poświęcenia, aby wychowywać własne dzieci. W taki sposób niszczone jest w pierwszym rzędzie małżeństwo. Jest tak dlatego, że nie praktykuje się poświęcenia. Jeśli tylko my sami przyzwyczaimy się do poświęceń, będziemy wtedy w stanie prowadzić życie Chrześcijan.
|
Śr paź 31, 2012 20:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wstrzemiezliwosc a post to dwie rozne rzeczy choc mozna je tez ze soba laczyc. W tym wypadku chodzi o wstrzemiezliwosc od pokarmow miesnych. Wstrzemiezliwosc i post obowiazuja w srode popielcowa oraz w Wielki Piatek. Oczywiscie w danym kraju moga istniec rozne zwyczaje i tradycje pokutne. Biskup jak i proboszcz moze udzielic dyspensy od wstrzemiezliwosci od pokarmow miesnych. I tak jak pisze Gacjan mozna z tego skorzystac lub nie.
|
Śr paź 31, 2012 21:15 |
|
 |
Iwona19
|
Ja wolę jakoś post zachowywać w ten dzień
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Śr paź 31, 2012 22:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kanon 1251 (KPK) precyzuje, że jeśli w piątek przypada święto nie obowiązuje wstrzemięźliwość.
|
Śr paź 31, 2012 22:30 |
|
 |
gacjan
|
tak, ale 2 listopada to nie jest święto. Gdyby 1 listopada był w piątek, to wtedy oczywiście nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. A na Medżugorje bym się nie powoływał, bo tam też "Gospa" mówi, że wszystkie religie to jedno i inne takie dziwactwa.
|
Cz lis 01, 2012 10:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gacjan napisał(a): tak, ale 2 listopada to nie jest święto. Gdyby 1 listopada był w piątek, to wtedy oczywiście nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. A na Medżugorje bym się nie powoływał, bo tam też "Gospa" mówi, że wszystkie religie to jedno i inne takie dziwactwa. Nie prawda. "Na pytanie - Czy wszystkie religie są dobre? Maryja odpowiada - Wyznawcy wszystkich religii są równi przed Bogiem. Bóg panuje nad kazdą religią jak władca nad swoim królestwem. Nie wszystkie religie na świecie są takie same, gdyż ludzie nie podporządkowali się przykazaniom Bożym w taki sam sposób. Odrzucają je i oczerniają, 1.10.1981r.
|
Cz lis 01, 2012 10:48 |
|
 |
merkaba
|
mówi, że wszystkie religie to jedno i inne takie dziwactwa
nic takiego nie było to ludzie szatana chcą oczernić te objawienia
|
Cz lis 01, 2012 11:54 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Dziwią mnie takie pytania. Czy to jest jakiś straszny problem zachować post, czy też wstrzemięźliwość przez dzień lub dwa dni w tygodniu?
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Cz lis 01, 2012 13:03 |
|
 |
gacjan
|
@ Alus, merkaba
nie wiem, tam jest za dużo doktrynalnych wątpliwości - raczej byłbym ostrożny. Ogólnie to skupiłbym się na nauce Kościoła, nie na objawieniach prywatnych.
|
Cz lis 01, 2012 20:56 |
|
 |
animek
|
animek napisał(a): W piątek 02.XI obchodzimy wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych. Czy tego dnia obowiązuje nas post piątkowy  ogólnie mnie to zastanawia, ponieważ gdzieś na stronie jakiejś parafii wyczytełam tę informację, ale nie pamiętam już jakiej, a nie dlatego, że nie chcę postu przestrzegać
Ostatnio edytowano Cz lis 01, 2012 23:05 przez animek, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lis 01, 2012 23:04 |
|
 |
kropeczka_ns
|
Rojza z tego wynika że dla wielu jest chyba problem. O poście piątkowym też dużo słyszałam na rekolekcjach (nie wstrzemieźliwości, ale poście o chlebie i wodzie). Znam osoby które taki post zachowują i widać owoce, naprawdę. Jeszcze się jakoś do tego nie wzięłam ale myślę....
_________________ Ania
|
Pt lis 02, 2012 9:48 |
|
|
|