Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 6:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 jak tu zyc wiara w takiej sytuacji :( ? 
Autor Wiadomość

Post jak tu zyc wiara w takiej sytuacji :( ?
Jestem niecałe poł roku po drugim cięciu cesarskim, przez rok od cięcia nie powinnam zachodzić w ciąże (jest to grozne zarówno dla mnie jak i dla ew poczetego dziecka). Nie wykluczam kolejnych dzieci. Ale mam dwójke tutaj na ziemi i musze się nimi opiekować i wychować je. Nie wróciła mi jeszcze miesiaczka, więc z tego co wiem metody npr są trudne w stosowaniu, wstaje kilka razy w nocy do dziecka itd. Z mezem uzywamy prezerwatyw, (ja moglabym zrezygniwac czasowo ze wspolzycia, ale moj maz juz niekoniecznie, tzn on nie uznaje nauki KK i prezerwatywa to nie jest dla niego jakies zło moralne). Poza tym staram się zyc zgodnie z wolą Bożą. Ale czy to znaczy, ze ja grzesze w nadziei Miłosierdzia Bożego? Mam taki plan, ze jak mi się cykl unormuje itd to chciałabym stosowac npr, ale teraz... nie mam odwagi . Po prostu, boję się o siebie, swoje zdrowie i wrazie czego o przyszłosc moich dzieci.

Pn lip 20, 2015 10:53
Post Re: jak tu zyc wiara w takiej sytuacji :( ?
To naprawde nie jest pytanie do nas, ale sprawa do wyjasnienia z twoim spowiednikiem.

Pn lip 20, 2015 11:07

Sigma, porozmawiaj ze spowiednikiem. Opisz swoją sytuację tak, jak tutaj. W bardzo szczególnych wypadkach stosowanie środków zapobiegających zapłodnieniu może być dopuszczalne. Właśnie w trudnych sytuacjach rodzinnych. Ale rozeznanie sytuacji należy do spowiednika.

Pn lip 20, 2015 11:07

Ale czy mozna to traktowac jak grzech zbytniego zaufania w Milosierdzie Boze, czyli jeden z grzechow przeciwko Duchowi Sw? Dodam, ze nie jestem jakos przymuszana do wspolzycia przez meza, ale chodzi o zachowanie zdrowych relacji w rodzinie, gdyz zapewne ciagle odmawianie konczyloby sie nerwowoscia, klotniami itp

Pn lip 20, 2015 15:31
@sigmasigma, ty chyba nie oczekujesz, ze zrobimy tu teraz glosowanie, jak twoj grzech ma byc sklasyfikowany? I co ci to da? Poczujesz sie lepiej / gorzej? Zwatpisz w Boze Milosierdzie, jak ktos ci powie, ze to taki rodzaj grzechu, a nie inny? Czy dopiero wtedy pojdziesz do spowiedzi?

Idz do spowiedzi i powiedz to ksiedzu! To jest jedyna osoba, ktora moze twoje sumienie uspokoic i ci cos madrego w kwestii duchowej poradzic.

Pn lip 20, 2015 15:57

jeśli o mnie chodzi, to próbuj z mężem rozmawiać jak możesz. Nie powinna być taka sytuacja, że się zawsze dostosowujesz do tego, co on chce. Tam gdzie jest miłość między małżonkami będzie i wzajemne zrozumienie, dacie radę. Kawa na ławę przysłowiowa, tylko módl się w tej intencji, zawierz się Mamie Niebieskiej. A przy okazji: Nowenna Pompejańska, poszukaj w necie. jak mnie pamięć nie myli to chyba: www.pompejanska.rosemaria.pl

N lis 29, 2015 22:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]